Guvernatorul Bancii Centrale a Ciprului este acuzat ca a acceptat ca sute de milioane de euro sa fie transferate din tara, prin filiale ale bancilor cipriote din Londra si Moscova, sub paravanul unor achizitii de medicamente.
In acelasi timp, oamenii obisnuiti nu au avut voie sa retraga din bancomate mai mult de 100 de dolari pe zi, a relatat miercuri postul de televiziune Mega din Grecia.
In acest context, tinta atacurilor este guvernatorul Bancii Centrale a Ciprului, Panikos Dimitriadis, care in timp ce bancile cipriote erau inchise a permis sucursalelor Bank of Cyprus si CNVM din Londra sa-si continue activitatea, ceea ce a facut posibile retrageri ale unor sume mari din conturi din Cipru. La retrageri substantiale a procedat si o sucursala a unei banci cipriote din Moscova.
Clasa politica a Ciprului cere demisia guvernatorului Bancii Centrale
In perioada negocierilor dintre guvernul de la Nicosia si reprezentantii zonei euro au fost instituite restrictii la retragerile in Cipru, dar cu toate acestea in aceasta perioada sute de milioane de euro au fost retrase prin intermediul sucursalelor unor banci cipriote din Marea Britanie si Rusia, sub pretextul necesitatii achizitionarii de "ajutor umanitar" (medicamente si combustibil pentru avioane), potrivit canalului media citat.
Negociatorii europeni au realizat ca ceva nu este in regula atunci cand Banca Centrala a Ciprului a cerut mai multe lichiditati decat suma declarata anterior la Banca Centrala... mai mult
Miercuri, 27 Martie 2013, ora 13:00
Presedintele rus, Vladimir Putin, a cerut guvernului rus sa studieze conditiile unei restructurari a imprumutului de 2,5 miliarde de euro acordat Ciprului in 2011, a anuntat luni purtatorul de cuvant al Kremlinului, Dmitri Peskov.
"Þinand cont de deciziile care au fost luate de Eurogrup, Vladimir Putin considera ca este posibil sa sprijinim eforturile presedintelui Ciprului si ale Comisiei Europene pentru solutionarea crizei", a declarat Dmitri Peskov, citat de AFP, conform Agerpres.
Acest anunt semnaleaza sprijinul Moscovei pentru planul de sprijin de 10 miliarde de euro pus la punct in ultimele zile de Cipru si reprezentantii UE, BCE si FMI, in pofida ingrijorarilor ca deponentii rusi din bancile cipriote ar putea sa fie afectati.
Decizia Ciprului de a taxa depozitele bancare negarantate a fost calificata anterior drept furt de catre premierul rus Dmitri Medvedev, dupa ce Nicosia a acceptat cererile creditorilor externi de a restructura sectorul bancar, prin desfiintarea unei institutii de credit si taxarea banilor din conturi.
"Continua, in opinia mea, sa jefuiasca prada", a declarat Medvedev, citat de Bloomberg, potrivit Mediafax.
Ministrul cipriot de finante, Michalis Sarris, s-a deplasat saptamana trecuta la Moscova pentru a cere prelungirea actualei linii de credit de 2,5 miliarde de euro, precum si reducerea dobanzii pana la 2,5% de la 4,5%, insa oficialii rusi au subliniat ca vor lua o decizie numai dupa ce Nicosia va ajunge la un acord definitiv... mai mult
Luni, 25 Martie 2013, ora 15:00
Cipru a cerut ajutor financiar de la UE, dar pana sa ajunga europenii cu banii, Rusia le-a luat-o inainte.
Analistii economici sustin ca principalul motiv pentru care Rusia s-a oferit sa acorde un ajutor financiar de cinci miliarde de euro tine de faptul ca Ciprul este un adevarat paradis fiscal pentru oligarhii rusi.
Pana cum cativa ani, Ciprul ere cel mai mare paradis fiscal din Europa, insa in ultimii ani, autoritatile de la Nicosia au mai curatat din proasta reputatie a insulei. Iata, insa, ca Ciprul a fost lovit in plin de criza din zona euro si mai ales de expunerea masiva a sistemului sau bancar, iar in momentul de fata, ameninta sa se transforme din paradis fiscal in cosmarul investitorilor straini.
Dar aici intervine Rusia, pentru ca Ciprul reprezinta un fel de colac de salvare pentru statul rus, in special pentru ca miliardarii rusi si-au bagat banii in companii offshore in insula mediteraneana. "Rusia este ca la ea acasa in Cipru, deci este interesata sa mentina normalitatea economica, pentru ca, de fapt, sunt sprijiniti miliardarii rusi, care au conturi si bani acolo", a declarat pentru Business24, economistul Ionel Blanculescu.
Ciprul inca este paradis fiscal
Inainte de a intra in Uniunea Europena, Ciprul era cel mai accesibil mediu economic pentru infiintarea de companii offshore, iar peste 80% din contactele Romaniei cu statul mediteranean se bazeaza pe astfel de activitati economice.
Ajutorul financiar acordat de rusi catre ciprioti nu... mai mult
Joi, 19 Iulie 2012, ora 08:05
Cipru este aproape de a obtine un imprumut bilateral de la Rusia, care s-ar putea ridica, potrivit presei locale, la cinci miliarde de euro, iar decizia daca tara va apela statul rus sau la fondul de urgenta al zonei euro, ar putea fi luata in urmatoarele zile.
"Cipru este aproape de a-si asigura un imprumut bilateral de la Rusia, a declarat o sursa importanta din Ministerul de Finante de la Nicosia, potrivit Wall Street Journal.
Potrivit unei alte surse, Cipru ar putea chiar folosi in paralel un imprumut de la Rusia si un ajutor financiar de la fondul zonei euro.
"Urmatoarele zile sunt cruciale. Analizam daca vom apela la fondul de urgenta sau la un o finantare de la o alta tara. Ar putea fi chiar combinate", a spus a doua sursa guvernamentala.
Comentariile celor doi oficiali vin ca raspuns la informatii aparute in cotidianul cipriot Alitheia, care a scris ca Cipru a cerut Rusiei un imprumut de cinci miliarde de euro.
Cipru a mai imprumutat bani de la Rusia
Cipru a obtinut si anul trecut un imprumut de la Rusia, de 2,5 miliarde de euro, finantare care a amanat nevoia imediata pentru un ajutor extern.
Presedintele Ciprului, Dimitris Christofias, ar fi in favoarea unui imprumut bilateral de la Rusia, potrivit Wall Street Journal, ca urmare a relatiei bune, de mai multe decenii, ale insulei cu Moscova. Regimul favorabil al taxelor a atras sume importante de bani din Rusia, iar populatia de vorbitori de limba rusa de pe insula se ridica la circa 40.000.... mai mult
Miercuri, 13 Iunie 2012, ora 20:59