Guvernul Romaniei a ales calea cea mai lunga pentru a implementa Directiva Europeana 2015/849 privind combaterea spalarii banilor si a finantarii terorismului.
Mai exact, in loc sa dea o ordonanta de urgenta si sa rezolve problema repede, a ales sa dea o lege, care trebuie sa treaca prin Parlament intr-un timp mai indelungat. Romania risca in acest moment sa plateasca penalitati din acest motiv.
Comisia Europeana (CE) a anuntat, joi, ca a demarat o procedura impotriva Romaniei si Greciei in fata Curtii de Justitie a UE, pentru ca cele doua state membre nu au implementat in legislatia nationala directiva europeana referitoare la combaterea spalarii banilor. Irlanda a transpus doar o parte foarte mica a normelor si, prin urmare, este de asemenea trimisa in fata Curtii de Justitie.
Comisia a propus impunerea de catre Curte a platii unei sume forfetare, precum si a unor penalitati zilnice pana cand cele trei tari vor lua masurile necesare.
CE a propus deja alta directiva
Termenul pentru transpunerea de catre statele membre in legislatiile lor nationale a directivei a fost 26 iunie 2017. Asta in contextul in care directiva putea fi transpusa incepand cu luna iunie 2015.
Intre timp, ca urmare a dezvaluirilor din investigatia Panama Papers si a atacurilor teroriste din Europa, CE a propus deja alta directiva, care a intrat in vigoare in 9 iulie 2018, iar statele UE vor trebui sa o implementeze pana pe 10 ianuarie 2020.
La Senat, la toamna
Initiativa... mai mult
Vineri, 20 Iulie 2018, ora 08:06
Dupa declansarea scandalului Panama Papers, multi au ajuns sa creada ca a avea sau a face afaceri cu o firma offshore este automat de blamat.
De fapt, chiar si inainte de recentul scandal, cuvantul "offshore" capatase conotatii negative, gratie si unor titluri din presa de genul: "ING si ABN Amro au infiintat zeci de companii offshore", "Bulgaria da o lovitura firmelor offshore", "Aurul din Hunedoara a fost dus intr-o firma offshore", iar "Banii din Liga Campionilor au 'disparut' in firme offshore".
Un studiu realizat anul trecut arata ca peste un sfert din economia romaneasca este derulata prin offshore-uri, iar o ancheta lansata dupa declansarea scandalului Panama Papers a scos la iveala lista romanilor care "isi ascund averile" in offshore-uri.
Radu Mazare e acuzat ca a primit intr-un offshore mita intermediata de Elan Schwartzenberg, iar dincolo de granite premierul Islandei a demisionat dupa ce s-a aflat ca a detinut in secret o companie offshore, la fel si ministrul... citeste mai departe despre "Ce e un offshore si cand e de blamat sa folosesti o asemenea firma Interviu" pe Ziare.com mai mult
Vineri, 10 Iunie 2016, ora 08:08
Scandalul Panama Papers este impresionant. Institutii media din intreaga lume au prezentat liste cu numele clientilor cabinetului de avocatura panamez Mossack Fonseca, care au legaturi financiare in acest paradis fiscal. Nu mai putin de 11,5 milioane de documente au ajuns in mainile jurnalistilor.
Bun, cifrele graiesc de la sine, la fel si multe dintre numele implicate (de la apropiati de-ai presedintelui rus Vladimir Putin pana la fotbalistul Lionel Messi si omul de afaceri roman Frank Timis), dar cu ce il afecteaza pe romanul de rand acest scandal?
Panama Papers: Lista completa cu toate personalitatile implicate (Video)
Panama Papers: Reactia unui miliardar roman implicat in dosar
Panama Papers: Violoncelistul apropiat lui Putin sustine ca el de fapt este un "mecena"
In primul rand, sa vedem de ce atat de multa lume prefera sa-si tina banii in Panama. Acesta este un paradis fiscal. Adica se percep taxe infinit mai mici decat in alte tari, iar autoritatile de acolo nu ...citeste mai departe despre "Panama Papers: Implicatiile pentru romani, la care poate ca nu ne-am gandit" pe Ziare.com mai mult
Miercuri, 13 Aprilie 2016, ora 07:30
Aproape 300 de romani au realizat, in ultimii 13 ani, tranzactii din si in Panama, a anuntat, marti, Neculae Plaiasu, presedintele Oficiul National de Prevenire si Combatere a Spalarii Banilor.
"In perioada 2003 - sfarsitul lui martie 2016, in bazele de date ale Oficiului au fost inregistrate 286 de persoane fizice si juridice care au realizat incasari si transferuri externe din si in Panama. Valoric, au intrat 21,7 milioane de euro si au iesit 50,5 milioane de euro. Mentionez ca cifrele sunt influentate de conditia barem mai mare de 15.000 de euro.
Prin procedurile noastre au fost cuprinse in analiza si produsele rezultate au fost diseminate institutiilor de aplicare a legii. In 2015 au fost diseminate 13 sesizari catre Parchetul de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie", a explicat Plaiasu.
De asemenea au fost facute 6 sesizari la SRI, existand suspiciuni de finantare a terorismului.
Cifrele au fost prezentate de acesta, marti, in cadrul audierilor care au avut loc ...citeste mai departe despre "Panama Papers: Aproape 300 de romani au legaturi financiare in paradisul fiscal. SRI, sesizat" pe Ziare.com mai mult
Marti, 12 Aprilie 2016, ora 15:40