Datele furnizate de institutul național de statistică din Bulgaria indică o creșetere semnificativă a numărului de turiști români.
Bulgaria a primit peste 461.000 de turişti români în vara 2021, de aproape trei ori mai mulţi decât în anul precedent şi cu peste 50% mai mulţi decât în 2019. Doar în luna august, ţara vecină a fost vizitată de 250.613 de români.
"Conform unui studiu efectuat pe baza datelor obţinute de la institutul de statistică din Bulgaria, dacă în perioada mai - august 2020 ţara vecină a fost vizitată, pentru odihnă şi excursii, de 177.757 de români, în acest an cifra a ajuns la 461.343, cu 259,54% mai mult, deci există o creştere de aproape trei ori", arată compania de turism Travel Planner.
Doar în luna august, statisticile din Bulgaria au înregistrat 250.613 de români, faţă de 110.190, câţi erau anul trecut.
"Mai surprinzător este că şi faţă de sezonul estival 2019, ultimul an normal, 2021 a înregistrat o creştere de 52,7% a turiştilor români. În 2019, Bulgaria a fost vizitată, în perioada mai – august, pentru odihnă şi excursii, de 302.131 de români", spun reprezentanţii touroperatorului.
Românii au fost, şi în acest an, principalii turişti pe litoralul bulgăresc, alături de cei bulgari. La distanţă, topul turiştilor străini este urmat de Germania, Ucraina, Polonia, Serbia, Franţa şi Olanda.
30% din totalul turiştilor de pe litoralul bulgăresc au fost, în... mai mult
Vineri, 08 Octombrie 2021, ora 15:59
Numeroase statiuni de pe litoralul bulgaresc gazduiesc bancomate care percep taxe de retragere de 10-15%, semnaleaza presa bulgara, citand plangeri ale cetatenilor in acest sens.
Este vorba in special despre ATM-uri Euronet care se regasesc in locuri intens vizitate de turisti si in statiuni precum Nessebar, Sunny Beach, Ravda, scrie MediaPool, citata de Rador.
Bancomatele retin comisioane uriase in special cand banii sunt retrasi dintr-un cont in valuta, iar adesea utilizatorii nu observa conditiile nefavorabile. Institutiile de stat afirma ca sunt constiente de situatie, dar sustin ca practica este in intregime legala, din punctul de vedere al serviciului de plata.
ATM-urile Euronet nu sunt un fenomen nou, avertismentele cu privire la acestea circula pe forumurile de calatorie de cativa ani. Sunt detinute de o companie americana si au ocupat locuri centrale in Balcani si Europa de Est, iar de obicei sunt situate in pozitii strategice, in apropierea atractiilor turistice, aeroporturilor, etc.
Euronet foloseste un curs de schimb extrem de nefavorabil, in speranta ca utilizatorului ii va fi dificil sa se orienteze privind suma pe care o primeste in valuta straina. Chiar daca reusiti sa anulati operatiunea, celalalt curs este compensat de o taxa de retragere mai mare. Pe forumuri, turistii se plang ca astfel de bancomate abunda in Croatia, Creta, Romania, Polonia etc. In Bulgaria, in afara de litoral, aceste ATM-uri se mai gasesc si in Bansko, Veliko Tarnovo,... mai mult
Luni, 31 August 2020, ora 12:59
Compania ceha Cez - furnizoare de electricitate pentru 1,4 milioane de clienti din Romania - a inceput sa isi caute cumparator pentru mare parte dintre afacerile pe care le detine in tara noastra.
CEZ - grup de firme cehe cu sediul principal la Praga - are in Romania nu mai putin de 10 companii: Distributie Energie Oltenia, CEZ Romania, CEZ Vanzare, CEZ Trade, CEZ ESCO Romania, Tomis Team, MW Invest, Ovidiu Development, High Tech Clima si TMK Hydroenergy Power.
Cehii sunt, in tara noastra, producatori de energie, avand cel mai mare parc eolian de pe uscat din Europa (situat la Fantanele-Cogealac) si un sistem de lacuri de acumulare si hidrocentrale la Resita. De asemenea, cehii sunt distribuitori, dar si furnizori de energie electrica si gaze naturale, in Romania.
Afacerile CEZ din tara noastra au produs dintotdeauna multi bani. Astfel, compania informeaza ca, din 2005 incoace, a inregistrat in fiecare an profit (inainte de plata taxelor).
Cu toate acestea, inca din anii trecuti au aparut in presa informatii cu privire la faptul ca CEZ ar dori sa isi vanda afacerile din Romania. O vreme nu s-a intamplat nimic. Dar cehii n-au renuntat la dorinta de a vinde buna parte dintre afacerile de la noi.
In consecinta, compania informeaza ca "a lansat astazi (09.09.2019 - n.red.) o testare de piata cu privire la procesul de transfer al activelor din Romania. Interesul confirmat in scris de catre potentialii investitori va fi urmat de o invitatie de a depune o oferta... mai mult
Luni, 09 Septembrie 2019, ora 12:12
Comisarul european pentru politica regionala, Corina Cretu, a spus, sambata, la Alba Iulia, ca in propunerea Comisiei pentru perioada 2021-2027 se afla o crestere de peste 10% pentru Romania, fata de fondurile de acum.
"Este un moment in care si Guvernul, si autoritatile locale, trebuie sa se pregateasca in paralel si cu proiecte pentru viitoarea perioada de programare 2021 - 2027. Comisia a facut propunerea pentru viitorul buget, este in analiza Parlamentului European si a Consiliului European, ca si colegislatori. Sper ca propunerea Comisiei sa ramana asa cum este acum, unde politica de coeziune are per ansamblu 373 de miliarde de euro pentru aceasta perioada 2021 - 2027. Pentru prima data in istoria Uniunii Europene, e portofoliul cu cea mai mare suma alocata, iar Romania, alaturi de Bulgaria si Grecia, au ca propunere in propunerea Comisiei o crestere de peste 10% fata de fondurile pe care le avem acum", a spus Corina Cretu.
Comisarul european a adaugat, apoi, ca spera ca vom invata din greseli, pe care fiecare stat le-a facut la inceputul perioadei de guvernare, iar astfel vom valorifica la maximum acesti bani.
Comisarul european Corina Cretu s-a intalnit cu reprezentanti ai administratiei locale si judetene, in Alba, iar apoi a vizitat proiectele cu finantare europeana din Cetatea Alba Carolina. ...citeste mai departe despre "Comisia Europeana propune o crestere de peste 10% a fondurilor pentru Romania in perioada 2021-2027" pe Ziare.com mai mult
Sambata, 15 Septembrie 2018, ora 18:59
Premierul bulgar Boiko Borisov a glumit pe seama instabilitatii politice si a coruptiei din Romania, la o intalnire cu oameni de afaceri din tara sa. Borisov a spus, printre altele, ca oficialii romani cu care reuseste sa ajunga la o intelegere sfarsesc la inchisoare "unul cate unul".
Boiko Borisov vorbea despre viitorul Balcanilor de Vest si al Bulgariei, potrivit publicatiei Capital.bg.
"Aceasta parte a Europei e minunata, cu cele mai bune zone pentru animale, cu plaje imense si cu locuri pentru turism. E un loc excelent pentru investitii. Noi trebuie sa venim cu infrastructura", a spus Borisov.
In contextul planurilor de dezvoltare a regiunii, premierul bulgar a declarat ca isi doreste un al treilea pod peste Dunare, dar ca acest lucru se va intampla doar cand in Romania guvernele nu se vor mai schimba atat de des, iar lucrurile vor incepe sa mearga.
"Modelul romanesc trebuie sa functioneze in cele din urma. Acum negociem si ajungem la o intelegere cu ei, iar peste cateva luni ajung la inchisoare, unul cate unul, unul cate unul", a spus, in gluma, Boiko Borisov.
Acesta a mai precizat ca o intalnire pe tema eventualului pod peste Dunare a avut loc la Varna in luna octombrie din 2017, dar ca vor trebui organizate si alte reuniuni, acum ca la Palatul Victoria deja a ajuns al treilea premier intr-un an.
Cieste si:
Premierul bulgar: Marea Neagra ar trebui sa fie demilitarizata. Pierdem o gramada de bani din sanctiunile impuse Rusiei ...citeste mai... mai mult
Joi, 01 Februarie 2018, ora 15:07
Ministrul pentru Mediu de Afaceri, Ilan Laufer, i-a sfatuit de curand pe ambasadori sa promoveze tara noastra prin prisma valorii banilor. El a dat si un exemplu: 100 de euro valoreaza cat 200 de euro in Marea Britanie. Insa oare chiar asa sa fie?
Oficialul a explicat ca "foarte multi oameni care viziteaza tara noastra sunt surprinsi de serviciile si de calitatea serviciilor pe care le pot gasi in Romania si pretul foarte redus pentru acestea".
Declaratia a starnit un val de reactii negative, Ilan Laufer fiind criticat inclusiv de europarlamentarul PMP Siegfried Muresan, care a spus pentru Ziare.com ca s-a saturat ca Romania sa fie vazuta doar ca o tara ieftina.
In aceste conditii, am vrut sa vedem cata valoare au banii in cazul tarii noastre comparativ cu Marea Britanie, folosind sumele sugerate de ministru.
Sa ne uitam mai intai in portofel
Potrivit celor mai recente date statistice, salariul mediu net in Romania era de 526 de euro pe luna, in timp ce in Marea Britanie era de peste 3 ori mai mare, de 1.888 de euro (ambele sume au fost convertite din monedele nationale).
Asta inseamna ca:
100 de euro inseamna 19% din salariul mediu net in Romania200 de euro inseamna 10,6% din salariul mediu net in Marea Britanie
Mana de lucru ieftina
Costul orar mediu al fortei de munca se compune din costurile aferente salariilor la care se adauga cele nesalariale (cum ar fi contributiile sociale ale angajatorilor). In 2015, potrivit Eurostat, Romania avea a doua... mai mult
Duminica, 03 Septembrie 2017, ora 07:43
Bulgaria si Romania vor oferi pachete turistice comune, destinate celor care vor sa mearga la centrele spa.
Proiectul va debuta la inceputul anului viitor si este finantat din bani europeni, arata Novinite.
Astfel, turistii vor avea posibilitatea sa stea la doua centre spa, unul in Bulgaria si unul in Romania.
Ideea se bazeaza pe imbinarea calatoriilor cu relaxarea si tratamentul balneoclimateric.
Romania si Bulgaria, centru comun de informare turistica in China
Prezentarea ofertei a avut loc in orasul Sandanski, de la sud de Dunare, in timpul celui de-al doilea congres al Asociatiei Bulgare de Turism de Balneologie si ...citeste mai departe despre "Vrei sa te rasfeti la spa? Pachet comun Romania-Bulgaria pentru turisti" pe Ziare.com mai mult
Vineri, 29 Mai 2015, ora 11:56
Ungaria, Romania, Bulgaria si Slovacia urmeaza sa semneze un acord de interconectare a retelelor lor de gaze naturale care sa permita si tranzitul invers, a anuntat joi seara ministrul ungur al Afacerilor Externe si Comertului Peter Szijjarto.
Acordul urmareste sa sporeasca securitatea aprovizionarii cu energie a tuturor celor patru tari, a subliniat Szijjarto. Partenerii pot accesa atat fonduri europene, cat si bani de la bugetele nationale pentru finantarea investitiilor necesare, a adaugat el pentru postul public ungar de televiziune M1.
In contextul renuntarii la proiectele Nabucco si South Stream, este necesar ca statele din regiune sa caute noi oportunitati si... citeste mai departe despre "Alternativa la Nabucco: Romania, acord de conectare a retelelor de gaze cu alte trei state" pe Ziare.com mai mult
Vineri, 22 Mai 2015, ora 12:27
Presedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, a anuntat, marti, ca in saptamanile urmatoare CE va aproba fondurile promise anul trecut, dupa criza gazelor intre Rusia si Ucraina, pentru racordarea retelei de gaze din Bulgaria la cele din Grecia si Romania, relateaza site-ul Novinite.com. Cu ocazia intalnirii avute marti, la Bruxelles, cu presedintele bulgar, Gheorghi Parvanov, Barroso a afirmat ca executivul comunitar va aloca suma de 45 de milioane de euro pentru conectarea conductelor de gaze intre Bulgaria si Grecia si alte noua milioane de euro pentru conectarea retelelor din Bulgaria si Romania, relateaza Mediafax.
Jose Manuel Barroso a reamintit ca aceste doua proiecte figureaza printre cele 44 de initiative similare aprobate de Comisia Europeana, inclusiv conducta pentru tranzitul de gaze Nabucco.
Si aceasta din urma va traversa teritoriul Bulgariei.
Presedintele executivului comunitar l-a felicitat pe seful statului bulgar pentru rolul activ pe care l-a avut in consolidarea Uniunii Europene.
Jose Manuel Barroso a afirmat, potrivit postului public bulgar de radio BNR, ca Parvanov se afla printre liderii europeni care au actionat cel mai activ in favoarea noii strategii de dezvoltare a UE "2020".
La randul sau, presedintele Bulgariei i-a multumit sefului executivului comunitar pentru sprijinul acordat initiativei sale ca Sofia sa devina un nod regional in Europa de Sud-Est pentru coordonarea eforturilor de integrare a Balcanilor Occidentali.
Jose Manuel... mai mult
Miercuri, 24 Februarie 2010, ora 10:01