Romania va avea in curand si pentru prima data o Lege a turismului care va da stabilitate si predictibilitate acestui sector, a declarat ministrul Turismului, Bogdan Trif.
Acesta a vorbit tr-un interviu acordat Agerpres despre lipsa fortei de munca calificate din turism si intentiile pe care le are Guvernul pentru rezolvarea acestei probleme reclamate de ani buni de operatorii din sector, dar si despre garantarea pachetelor turistice prin care "obligam agentiile de turism sa garanteze 100% banii luati de la turisti".
El a anuntat ca de la 1 ianuarie 2019 nicio agentie de turism nu va mai putea functiona, daca nu vine cu un sistem de garantare a serviciilor de pachete turistice.
Trif considera ca Romania trebuie promovata mai mult in mediul online, nu doar la targuri si expozitii, pentru ca, de-a lungul existentei acestui minister, aceasta promovare nu s-a ridicat la nivelul asteptarilor.
"Din pacate, bugetul de promovare al ministerului este destul de redus anul acesta. Este si pentru ca nu s-a cerut mai mult anul trecut. Si toata promovarea Romaniei s-a bazat in special pe participarea la targuri si expozitii. Este important sa participam la aceste targuri, dar pe langa aceasta promovare trebuie neaparat sa intram si pe mediul online pentru ca, de-a lungul existentei acestui minister, promovarea pe online nu s-a ridicat la nivelul asteptarilor. De multe ori a fost mirifica, dar a lipsit cu desavarsire. Trebuie sa fim adaptati zilelor noastre, unde sistemul... mai mult
Duminica, 08 Iulie 2018, ora 13:14
De ani si ani de zile, tot discutam despre cum sa atragem mai multi turisti straini in Romania. Ba, mai mult, de cativa ani avem si fonduri de promovare consistente, deci nu ne-am putea plange de bani.
Ei bine, poate ca va va mira, poate ca par transant ori superficial, insa raspunsul e simplu: respectam regulile mixului de marketing si vom avea mult mai multi turisti.
Nu putem avea succes cat timp nu le oferim atentie maxima tuturor componentelor mixului de marketing: produsul, plasamentul, pretul si promovarea.
Cei 4 P. Sa ii luam pe rand:
1.Produsul. Il avem. Este destinatia turistica Romania. Si e bine sa pornim la drum cu ceea ce avem, nu cu ceea ce va fi. Nu stam mai prost decat Bulgaria la capitolul infrastructura rutiera. Nu suntem nici ultimii la capitolul servicii. Putem incepe! Restul aspectelor se perfectioneaza pe drum.
Fireste, trebuie sa identificam cateva (nu foarte multe) subproduse de baza, pe care sa le putem promova si vinde cu succes. Toate studiile de pana acum, realizate de specialisti internationali in turism, de la Organizatia Mondiala a Turismului (care ne-a oferit si un masterplan) sau de la Consiliul Mondial al Turismului si Calatoriilor, ne-au recomandat sa iesim pe piete internationale cu urmatoarele forme de turism: cultural, ecologic si rural, balnear si de sanatate precum si MICE (industria evenimentelor - Meetings, Incentives, Congresses & Events).
In cadrul acestor forme de turism avem cateva produse de nisa, unice... mai mult
Sambata, 13 Iulie 2013, ora 09:22
Recent, m-am intors din Austria, mai precis din Carinthia,regiune situata in sudul acestei minunate tari, unde am participat la prima editie a ATB Experience - un nou tip de eveniment, sustinut de Organizatia de Turism a acestei tari. Tema manifestarii a fost "turismul in tranzitie. Contributia sustenabila a industriei turistice a Austriei in timpuri de schimbare si de criza".
Desi merg de ani de zile in Austria, invitat la diverse targuri si alte manifestari de turism, de data aceasta am ramas deosebit de surprins de spiritul creativ al organizatorilor. Austria este destinatie turistica de top de zeci de ani, in special pentru pachetele turistice de munte si de ski sau pentru vestitele sale orase istorice, gen Viena sau Salzburg, dar acum isi promoveaza la greu si nisele: ecoturismul, circuitele, turismul cultural, turismul de evenimente etc.
Pe de alta parte, evenimentul intitulat ATB Experience a iesit cu totul din tiparele clasice. In ziua de azi, un eveniment trebuie sa fie interactiv si plin de experiente practice. Altfel, cel putin generatiile tinere, dar nu numai, sunt reticente in a mai participa fizic. Motivul? Putem afla din ce in ce mai multe informatii direct de pe internet, asa ca nu are rost sa ne deplasam intr-un loc doar pentru a asculta discursuri. La ATB Experience au fost invitati 150 de experti in turism din toata lumea, fie ei agenti de turism, hotelieri sau jurnalisti, printre care m-am numarat si eu.
Ei bine, conferinta propriu-zisa a... mai mult
Sambata, 06 Iulie 2013, ora 10:55
Romania are o serie de obiective turistice unice in Europa si chiar in lume, printre care se numara Casa Poporului, cimitirul vesel de la Sapanta, Castelul Peles sau Castelul Bran.
Daca ar urma exemplul altor tari care fac bani frumosi din turism, statul roman ar putea recupera din avansul economic pierdut. Totusi, absenta unei promovari eficiente se traduce in pierderi de miliarde de euro pentru economia nationala, anual.
Dan Matei Agathon, fost ministru al Turismului, sustine ca turismul ar trebui sa reprezinte 4% -5% din Produsul Intern Brut al Romaniei. In conditiile in care proiectul de buget pe anul acesta se bazeaza pe un PIB de 140 de miliarde de euro, veniturile generate de turism ar trebui sa se ridice la aproximativ sapte miliarde de euro.
In realitate, lucrurile sunt diferite, iar incasarile din acest domeniu ajung la cel mult un miliard de euro, atrage atentia fostul ministru.
Promovarea deficitara, lipsa unei viziuni si absenta unei strategii eficiente ar putea fi cauzele pentru care Romania nu exploateaza la maximum potentialul turistic de care dispune.
Lista obiectivelor turistice din tara poate fi completata la nesfarsit, dar Romania ar putea ajunge cu usurinta in topul statelor care incaseaza bani frumosi din turism, daca ar promova intens cele mai cautate obiective turistice. Cand vine vorba de o vacanta in Romania, turistii straini au o "lista bine determinata", spune Traian Badulescu, consultant in turism.
Sursa foto: Tourneo... mai mult
Miercuri, 27 Februarie 2013, ora 08:00
Aproximativ 20.000 de turisti romani isi petrec concediul pe Coasta de Azur. Ei cheltuiesc doar pe cazare si masa peste 4,5 milioane de euro, potrivit datelor Comite Regional du Tourisme (CRT) Riviera Cote d'Azur, institutia de stat care se ocupa cu promovarea turismului pe Coasta de Azur.
Astfel, la hotelurile de pe Coasta de Azur merg anual peste 20.000 de turisi romani, care cumuleaza aproximativ 60.000 de nopti.
Aproximativ 20.000 de turisti romani se cazeaza in fiecare an in hotelurile de pe Coasta de Azur si cheltuiesc doar pe cazare si masa peste 4,5 milioane de euro, potrivit reprezentantilor autoritatii de turism, iar in zona au resedinta in jur de 1.000 de romani.
"Cand calculam costul unui sejur pe Coasta de Azur nu putem include si biletul de avion, care difera in functie de mai multi factori, cum ar fi distanta, companie etc. Avem insa o estimare a costurilor unui sejur tinand cont de cazare si sumele cheltuite pe mese. Un roman cheltuieste aici 75 de euro pe zi", a declarat Eric Dore, directorul general al CRT Riviera Cote d'Azur.
Din aceste date reiese ca 60.000 de innoptari ale turistilor romani inseamna cheltuieli cumulate de peste 4,5 milioane de euro.
Desi numarul romanilor ajunsi in zona reprezinta o mica parte din cele 11 milioane de straini care viziteaza anual Coasta se Azur, francezii cred in potentialul pietei romanesti, a doua ca marime din Europa de Est din punct de vedere al numarului de vizitatori, dupa Rusia.
Pentru turistii... mai mult
Marti, 26 Februarie 2013, ora 18:18
Autoritatile din Bucuresti cheltuiesc ineficient banii publici pentru "asa-zisa promovare turistica", facuta fara profesionisti, semnand un parteneriat pentru promovarea Bucurestiului cu un ONG recent infiintat, potrivit mai multor asociatii asociatii din turism.
"Operatorii de turism din Bucuresti, agentii de turism si hotelierii, au luat la cunostinta din presa centrala despre initiativa Consiliului Local al Municipiului Bucuresti de a incheia un parteneriat pentru promovarea destinatiei turistice Bucuresti cu un ONG recent infiintat, precum si de intentia Primariei Capitalei de a aloca sume importante de bani pentru elaborarea unui slogan si imn al Bucurestiului", se arata in comunicatul transmis de cateva asociatii, printre care Federatia Industriei Hoteliere din Romania (FIHR) si ANAT.
Patronatele sustin ca in ultimii sapte ani au incercat sa puna bazele promovarii Bucurestiului prin intermediul unei Asociatii de Promovare si Dezvoltare Turistica a Municipiului Bucuresti, dupa modelul entitatilor similare din toate capitalele europene.
Operatorii din turism considera ca singura solutie este o astfel de asociatie care sa adune in acelasi loc toti jucatorii care contribuie la crearea unui produs turistic, respectiv hotelierii, agentiile de turism, transportatorii, gastronomii, autoritatile locale si centrale cu atributii in turism, organizatorii de evenimente, expozitii si targuri, taximetristii etc.
"Am aflat cu stupoare ca in decembrie 2012 s-a infiintat... mai mult
Luni, 18 Februarie 2013, ora 14:07
Ministerul Dezvoltarii Regionale si Turismului (MDRT) va organiza pe 29 noiembrie o licitatie deschisa pentru atribuirea unui contract privind realizarea de materiale promotionale (brosuri) pentru promovarea turistica a Romaniei, a carui valoare se ridica la 4,3 milioane lei, fara TVA.
Potrivit unui anunt de pe e-licitatie.ro, criteriul de atribuire va fi pretul cel mai scazut, iar durata contractului va fi de sase luni de la data atribuirii.
La sursele de finantare sunt mentionate fonduri europene nerambursabile, Fondul European pentru Dezvoltare Regionala..
Contractul este impartit in 13 loturi si trebuie depuse oferte pentru unul sau mai multe loturi. mai mult
Sambata, 13 Octombrie 2012, ora 16:24
Presedintele Organizatiei Nationale Elene de Turism, Konstantinos Zikos, a declarat, sambata, in statiunea Mamaia, ca pentru a putea fi adusi turisti straini in Romania, toate ''formele de turism'' ale tarii noastre ar trebui promovate atat in Grecia, cat si in toate marile orase ale Europei.
"Romania ar trebui sa faca promovarea tuturor formelor de turism in strainatate. Eu am ajuns aici dupa ce am avut posibilitatea sa cunosc anumite persoane. Practic lumea nu stie despre Romania.
De aceea, institutiile din Romania ar trebui sa faca promovare in toate orasele din Europa, trebuie sa se cladeasca brandul Romania, ceea ce nu se face de pe o zi pe alta, dar este posibil", a spus Zikos, intr-o conferinta de presa.
Potrivit acestuia, pentru a se face promovare turistica "nu este vorba" numai de bani, ci si de dispozitia institutiilor de a face asta, de hotararea guvernului de a vrea sa promoveze Romania, iar pe de alta parte este nevoie de idei bune si inteligente pe partea de marketing.
"Nu am auzit in ultimul timp sa fie invitati ziaristi greci in Romania pentru un info-trip, ca sa cunoasca aceasta tara si sa o promoveze in Grecia. Idei simple si inteligente ar putea usor-usor sa deschida brandul Romaniei", a afirmat reprezentantul organizatiei elene, mentionand ca este deschis oricaror propuneri de colaborare cu partea romana.
Presedinta Asociatiei Litoral - Delta Dunarii, Corina Martin, a declarat ca Grecia are un birou de turism in Romania si promoveaza... mai mult
Duminica, 29 Aprilie 2012, ora 09:10
Aproximativ 65.000 de romani vor cheltui 6,1 milioane de euro pentru minivacanta de Paste in statiunile din tara, cele mai solicitate destinatii fiind Bran-Moeciu, Bucovina si Neamt, a anuntat vineri Federatia Patronatelor din Turismul Romanesc (FPTR).
Potrivit estimarilor FPTR, dupa trei ani de scaderi consecutive, in acest an se constata o crestere a interesului pentru serviciile turistice, astfel incat numarul romanilor care vor petrece sarbatorile pascale intr-un hotel sau o pensiune din Romania creste cu circa 10%.
Din datele centralizate de FPTR rezulta ca in acest an aproximativ 65.000 de romani isi vor petrece sarbatorile intr-o structura de primire turistica din tara si vor cheltui numai pe servicii turistice peste 6,1 milioane de euro. Astfel, pretul unui sejur achitat de un turist roman va fi, in medie, de 94 de euro.
Pensiunile rurale sunt si anul acesta in topul preferintelor romanilor
Pensiunile rurale sunt si anul acesta in topul preferintelor romanilor si au atras aproximativ 40.000 de turisti. Cele mai solicitate destinatii raman zonele cu traditie: Bran-Moeciu, Bucovina, Neamt, Vrancea, Sibiu si, mai nou, Oltenia de sub munte, unde rezervarile au depasit 80% din capacitatea de cazare.
Pe locul doi se afla statiunile montane, cele mai solicitate fiind unitatile de pe Valea Prahovei, unde gradul de ocupare a ajuns la 75%. De asemenea, s-a inregistrat o crestere a cererii si pentru celelalte statiuni montane, unde se inregistreaza un grad de... mai mult
Vineri, 13 Aprilie 2012, ora 18:00