Valoarea platilor efectuate in perioada ianuarie-aprilie 2013 din fonduri europene si nationale catre beneficiarii din sectorul vegetal si zootehnic a ajuns la 5,96 miliarde de lei, cea mai noua transa, in cuantum de 126,45 milioane lei, fiind acordata luni, a anuntat, intr-un comunicat de presa, Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura (APIA).
Astfel, in primele patru luni ale anului, APIA a autorizat si efectuat plati in conturile beneficiarilor in valoare de aproximativ 5,96 miliarde lei (1,31 miliarde euro), cea mai mare suma (2,41 miliarde lei) fiind platita pentru 1.062.392 fermieri pe Schema de plata unica pe suprafata (SAPS) - FEGA.
De asemenea, in cazul platilor nationale directe complementare in sectorul vegetal (PNDC 1,2,3,4,5,6), din bugetul national au fost achitate 813,9 milioane lei (179,3 milioane euro) pentru un numar de 830.766 fermieri.
Potrivit sursei citate, platile aferente masurilor delegate din Programul National de Dezvoltare Rurala (PNDR) - AXA II - FEADR plus BN1 au insumat 1,53 miliarde lei (344,2 milioane euro) pentru 411.900 fermieri, in timp ce pe Schema de sprijin in sectorul orezului din zonele defavorizate (FEGA) suma platita, in primele patru luni din 2013, a fost de 13,17 milioane lei (2,9 milioane euro) pentru un numar de 15 fermieri.
Din datele APIA reiese faptul ca 23,88 milioane lei (5,26 milioane euro) au fost achitate separat unui numar de 1.324 fermieri pentru plantatiile de zahar.
Totodata, 54,5 milioane... mai mult
Marti, 30 Aprilie 2013, ora 18:07
Sprijinul financiar acordat fermierilor romani din Fondul European pentru Garantare in Agricultura (FEGA) a depasit 4,24 miliarde de euro, in perioada 2007-2012, circa 86% din aceasta suma, respectiv 3,65 miliarde euro, reprezentand plati efectuate in cadrul Schemei de Plata Unica pe Suprafata (SAPS), a anuntat, vineri, Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura (APIA).
De asemenea, in perioada mentionata, APIA a efectuat plati in valoare de 1,75 miliarde euro pentru masurile delegate de catre Agentia de Plati pentru Dezvoltare Rurala si Pescuit (APDRP) din Programul National de Dezvoltare Rurala (PNDR) - Axa II, respectiv pentru sprijinul in zona montana defavorizata, pentru zone defavorizate, altele decat zona montana si pentru platile de agro-mediu.
Masurile prevazute in Axa II a PNDR (2007 - 2013) sunt finantate din Fondul European pentru Agricultura si Dezvoltare Rurala (FEADR) si nu au alocare financiara anuala, pentru acestea fiind prevazuta o suma totala alocata pentru intreaga perioada de programare de 2,097 miliarde euro.
In 2013, campania de depunere a cererilor de sprijin pe suprafata se va derula in perioada 1 martie - 15 mai 2013, respectiv 10 iunie, cu penalizari de 1% pentru fiecare zi de intarziere.
Pachetul financiar prevazut pentru pentru platile pe suprafata se ridica la 1,264 miliarde de euro, in 2013, in crestere fata de anul trecut cu peste 21% cand a totalizat 1,043 miliarde de euro. Cuantumul platilor directe unice pe suprafata... mai mult
Vineri, 01 Martie 2013, ora 14:30
Ordinul ministrului Agriculturii si Dezvoltarii Rurale privind metodologia si formularistica necesara pentru instituirea unei scheme de ajutor de stat temporare in vederea asigurarii accesului la finantare in agricultura a fost publicat luni in Monitorul Oficial al Romaniei.
Ordinul contine inclusiv modul de calcul al ratei dobanzii la credit necesare pentru calculul subventiei, al ratei de referinta si al valorii nominale a subventiei, informeaza un comunicat al MADR.
Potrivit MADR, prin Ordonanta Guvernului nr. 25/2010, a fost instituita o schema de ajutor de stat prin subventionarea ratei dobanzii la creditele bancare contractate de producatorii agricoli cu institutiile de credit sau cu institutiile financiare nebancare in perioada 28 ianuarie 2011 - 31 decembrie 2011.
Subventia se calculeaza la sumele reprezentand dobanzi platite institutiilor finantatoare de catre debitori, aferente valorilor creditelor utilizate, calculate pana la data de 31 decembrie 2013 inclusiv.
Potrivit MADR, potentialii beneficiarii trebuie sa solicite acordul prealabil de finantare si acordarea subventiei, in primele doua luni urmatoare anului pentru care se solicita rambursarea. Astfel, pentru anul 2011, solicitarile trebuie depuse la APIA pana la data de 29 februarie 2012.
Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura, prin centrele judetene, respectiv centrul municipiului Bucuresti, este autoritatea competenta, responsabila de administrarea schemei. mai mult
Marti, 07 Februarie 2012, ora 22:45
Saracia si puterea de cumparare scazuta ii vor determina pe romani sa invete sa nu mai arunce mancarea de care alte popoare duc atata lipsa. In opinia presedintelelui Federatiei Sindicale din Industria Alimentara, Dragos Frumosu, 60% din populatia globului se afla in criza alimentara.
"In Romania exista multa risipa, insa in general, europenii au o alta viziune despre consum. Ei nu se "arunca" la primele produse care se vad pe rafturi, indiferent ca par mai aspectuoase, mai frumos ambalate, mai de calitate.
(...) Sunt state care astazi se afla in aceasta criza alimentara, care au o productie foarte mica si posibilitate redusa de import in comparatie cu consumul. De aceea, acestia mananca foarte prost", a declarat Dragos Frumosu, intr-un interviu Business24.
Statele Europei arunca anual peste 220 de milioane de tone de mancare, in timp ce 1 miliard de oameni din lume mor de foame. Cum poate fi rezolvata aceasta chestiune?
Singura solutie pe care eu o vad este educatia, prin care sa se explice diferenta dintre cei care mor de foame si cei care arunca, pe de o parte, iar pe de alta parte o educatie foarte bine pusa la punct din care sa rezulte ce cantitati ar trebui consumate de copil si de adult astfel incat sa se hraneasca sanatos si sa asimileze necesarul pentru energia zilnica de care are nevoie.
Acest lucru nu se poate indrepta decat in ani de zile, plecand de la aceasta varianta. In Romania exista multa risipa, insa in general, europenii au o alta... mai mult
Vineri, 27 Ianuarie 2012, ora 12:00
Romania va primi de la Uniunea Europeana aproape 500 de milioane de euro din banii platiti fermierilor romani din bugetul national, in perioada octombrie - decembrie 2011, a declarat, marti, Valeriu Tabara, ministrul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale.
"In aceste zile, vom primi aproape 500 de milioane de euro de la UE din avansul pe suprafata platit fermierilor in perioada octombrie - decembrie 2011, respectiv 106 milioane de euro, dar si din platile pe agromediu in zonele defavorizate. Speram ca banii sa ne intre in ritmul programat", a precizat Tabara.
Acesta a precizat ca Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura (APIA) intentioneaza sa finalizeze, cel tarziu la finele lunii februarie, platile pe suprafata, pentru a putea face decontarea integrala a sumei la UE in luna martie 2012.
"Cel mai bine ar fi sa finalizam platile pe suprafata pana la finele lunii ianuarie, cel tarziu la sfarsitul lui februarie, pentru a putea deconta la UE, in luna martie, suma integrala de 1,09 miliarde de euro", a adaugat Valeriu Tabara.
Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura (APIA) a efectuat plati aferente campaniei SAPS 2011 in valoare totala de 729 de milioane de euro pana la finele lunii decembrie 2011, pentru un numar total de 1,071 milioane de fermieri eligibili. La acesta suma de adauga alte 298 milioane de euro, plata acordata pentru 335.000 de fermieri.
Cuantumul alocat platilor directe unice pe suprafata este de 100,65 euro/hectar pentru... mai mult
Marti, 10 Ianuarie 2012, ora 17:39