In Romania, veniturile banesti ale unei gospodarii erau, la nivelul celui de-al treilea trimestru din 2020, mult mai mici decat cele inregistrate de un singur bugetar din administratia publica.
Astfel, o gospodarie inregistra un venit de (ne referim doar la veniturile banesti, nu si cele in natura) 4.961 de lei, in timp ce, pe luna septembrie, un bugetar din administratia publica castiga 5.054 de lei. Daca ducem putin mai departe comparatia, o persoana dintr-o gospodarie romaneasca castiga 1.934 de lei, adica de peste 2,5 ori mai putin decat un bugetar. Cu toate acestea, scopul materialul este de a vedea cum se descurca un roman care este pensionar, salariat, somer sau agricultor cu banii pe care-i castiga in fiecare luna.
Ca o paranteza, dupa ce ca banii sunt putini, in unele cazuri majoritatea acestora se duc pe taxe si impozite, dar mai important, independent de darile la stat, romanii au a treia mare cheltuiala lunara, dupa mancare si intretinere, bautura si tutunul, in detrimental altor cheltuieli esentiale pentru un trai mai bun.
"Salariile si celelalte venituri asociate lor au format cea mai importanta sursa de venituri (68,9% din veniturile totale ale gospodariilor). La formarea veniturilor totale ale gospodariilor au contribuit, de asemenea, veniturile din prestatii sociale (18,9%), veniturile din activitati neagricole independente (2,1%), veniturile din agricultura (1,9%), cele din proprietate si vanzarea de active din patrimoniul gospodariei (1,1%),... mai mult
Luni, 18 Ianuarie 2021, ora 00:01
Daca iti permiti o rata de 500 de lei pentru un credit de nevoi personale, e clar ca iti permiti sa si economisesti lunar aceasta suma. Astfel ca, de ce sa te indatorezi pe o perioada de 5 ani pentru a plati 30.000 de lei, in conditiile in care tu ai luat din banca 20.000 de lei?
Ziare.com iti explica, in cadrul rubricii "Profu' de bani", de ce e mai bine sa economisesti, decat sa iei un credit.
Nu ar fi mai simplu sa incepi deja sa pui "la ciorap" sau chiar intr-un cont de economii banii respectivi? Cei 20.000 de lei pe care i-ai luat din banca i-ai putea strange in 3 ani si 4 luni daca economisesti lunar cei 500 de lei pe care i-ai da bancii drept rata.
Sau, in cazul in care faci un efort financiar si pui 600 de lei pe luna, atunci vei reusi sa strangi suma in mai putin de 3 ani, fara a mai fi nevoie sa apelezi la banca pentru imprumut si fara a te expune riscului de neplata aproape gratuit.
Daca stii ca ai o nevoie care trebuie acoperita cu o suma de bani nu astepta pe ultima suta de metri sa faci rost de bani, ci gaseste o solutie care sa iti fie mai la indemana decat creditul. Un imprumut ar trebui sa fie ultima solutie, nu prima, asa cum vedem ca se intampla de cele mai multe ori la romani.
Rubrica "Profu' de bani" este sustinuta de BCR
CITESTE SI:
Cum sa scapi cat mai ieftin folosind cardul de credit
Lucruri mai putin stiute despre planul de economii, produsul bancar care te forteaza sa strangi bani
De ce nu este bine sa iti cumperi o... mai mult
Marti, 20 Octombrie 2020, ora 09:30
Contribuabilii din Marea Britanie platesc, anual, aproximativ un milion de lire sterline pentru alocatiile copiilor care traiesc in Romania si ai caror parinti lucreaza in UK.
Conform normelor UE, un european care lucreaza in Marea Britanie poate solicita un ajutor social saptamanal de 20,70 lire sterline pentru primul copil si 13,70 lire sterline pentru ceilalti in parte, chiar daca nu locuiesc impreuna in UK.
Tabloidul The Sun relateaza ca cifrele oficiale arata ca 615 romani au cerut alocatii pentru un total de 1.000 de copii aflati in tara noastra. Asta inseamna un ajutor de aproximativ un milion de lire sterline anual.
In total, exista 12.945 de familii care pretind astfel de beneficii pentru un total de 19.120 de copii care traiesc in alte tari din UE.
Anul trecut se afla ca unei romance divortate, care nu a fost niciodata in Marea Britanie, i s-a permis sa primeasca, lunar, 150 de lire sterline din UK, chiar daca sotul ei a disparut fara urma.
"Asta este absurd in conditiile in care 4 milioane de copii din UK traiesc la limita saraciei. E timpul ca actele de caritate sa inceapa acasa", a comentat Alp Mehmet, presedintele Migrationwatch UK.
Si James Roberts, directorul politic al TaxPayers' Alliance, a declarat: "Britanicii sunt satui pana peste cap sa tot plateasca miliarde pentru ajutoare sociale si o parte din acestea sa ajunga in buzunarele oamenilor de peste hotare.
Contribuabilii care se straduiesc sa se descurce la ei in tara nu ar trebui... mai mult
Luni, 14 Octombrie 2019, ora 12:56
Romania a pierdut intre 1,8 si 2 miliarde de euro din fondurile totale alocate in valoare de 19,5 miliarde de euro intr-un domeniu sensibil pentru tara noastra, cel al infrastructurii de transport, a declarat, luni, comisarul european pentru Politica regionala, Corina Cretu.
Comisarul european participa la Conferinta "EuroImpact - Impactul si rezultatele politicii de coeziune in Romania. Experiente cu privire la accesarea fondurilor si implementarea proiectelor finantate", care este organizata la Bucuresti de Institutul European din Romania.
"Din anul 2007 pana in anul 2011, rata de absorbtie a fost de 4%. Am preluat mandatul in 2014, cu o rata de absorbtie de 48%. Incheiem ciclul financiar (...) cu o rata de absorbtie de aproape 90% (...) Din pacate, din cei 19,5 miliarde de euro alocati pe fondurile pe care le gestionez - e vorba de Politica de Coeziune si de Fondul de Dezvoltare Regionala - s-au pierdut (...) intre 1,8 si 2 miliarde de euro intr-un domeniu cel mai sensibil pentru Romania, cel al infrastructurii de transport", a explicat Corina Cretu.
Ea a precizat ca au fost lucruri "care au afectat potentialul Romaniei" de a beneficia pe deplin de avantajele pe care le ofera Politica de Coeziune.
"Dar, sigur, daca ne uitam la partea plina a paharului, dintre cele 19,5 miliarde de euro, pentru perioada 2007-2014, s-au cheltuit 17,5 miliarde de euro, dar doar aproximativ 14-15 miliarde au fost practic lucrari pe teren, pentru ca 3 miliarde aproape au fost... mai mult
Luni, 29 Octombrie 2018, ora 12:19
Un singur lucru functiona bine in Romania la capitolul "absorbtie a fondurilor europene"- platile directe acordate agricultorilor. Era si simplu: nu era nevoie de proiecte - simpla dovada a proprietatii asupra terenului. Acum, aceste plati au un viitor incert.
O schimbare de filosofie in acordarea subventiilor va muta banii de la subventionarea terenului (unde Romania sta, fara sa faca nimic, cel mai bine) la subventionarea lantului "teren-farfurie" (adica acolo unde Romania sta cel mai prost).
Dezbaterile de la nivel european indica faptul ca Politica Agricola Comuna va fi foarte curand restructurata din temelii iar bugetul alocat subventiilor agricole va fi redus substantial dupa 2019.
Vestile par ca nu au ajuns inca la Ministerul Agriculturii, sau la domnul Petre Daea, ministrul preocupat cu oaia.
Ministrii Agriculturii din UE nu au vorbit niciodata impotriva sistemului generos de subventii de care beneficiaza agricultorii europeni, insa ministrul olandez Martijn van Dam incalca acest taboo.
In cadrul unui interviu acordat presei olandeze, citat de Politico, politicianul olandez afirma ca reducerea bugetului alocat Politicii Agricole Comune - 58 miliarde euro anual - este inevitabila din cauza pierderii contributiilor britanice la bugetul comunitar dupa Brexit.
Aceasta inseamna, daca sistemul de alocari nu se schimba, ca fermierii vor trebui sa faca mult mai mult, pentru a incasa subventii mai mici.
Citeste mai multe despre Vesti rele pentru banii... mai mult
Miercuri, 05 Iulie 2017, ora 22:54
Aproape o treime dintre romanii care economisesc (29%) o fac pentru copii, peste media europeana, de 25%, insa sub cea mondiala (34%), preocuparile financiare pentru viitor provenind mai degraba din traditie, nu dintr-o programare concretizata in solutii financiare corecte, potrivit unui studiu Erste.
"Modul de gandire cu privire la sustinerea copiilor nu este unul pe termen lung, printr-o investitie care sa il ajute pe copil peste ani. De multe ori, parintii fac eforturi pentru a cumpara copilului un calculator sau o tableta. Nu putem vorbi despre o educatie financiara moderna, ci mai degraba de una cu radacini in traditia noastra rurala", a declarat marti, intr-o conferinta de presa, Adina Nica, sociolog si director general al companiei de cercetare Open-I Research.
Principala sursa de educatie financiara a tinerilor din Romania ramane familia, intr-o proportie de 95%, in timp ce scoala detine un procent de 9%, iar bancile doar 5%, potrivit studiului Erste, realizat de catre ...citeste mai departe despre "Pe ce dau romanii bani si cat de mult economisesc - studiu" pe Ziare.com mai mult
Marti, 02 Iunie 2015, ora 21:38
Veniturile medii lunare pe gospodarie au fost in trimestrul trei din 2014 de 2.495 lei, iar cheltuielile de 2.285 lei lunar, 91,5% din venituri, avand ca destinatii principale alimentele, intretinerea locuintei si plata taxelor, si in proportie extrem de mica investitiile (1,1%), potrivit INS.
"Potrivit rezultatelor anchetei bugetelor de familie, in trimestrul III 2014, veniturile totale medii lunare au reprezentat, in termeni nominali, 2495 lei pe gospodarie si 937 lei pe persoana. Veniturile banesti au fost, in medie, de 2118 lei lunar pe gospodarie (795 lei pe persoana), iar veniturile in natura de 378 lei lunar pe gospodarie (142 lei pe persoana)", arata INS, intr-un comunicat, informeaza Mediafax.
Salariile si celelalte venituri asociate acestora au format cea mai importanta sursa de venituri (51,8% din veniturile totale ale gospodariilor). Diferenta a fost acoperita de veniturile din prestatii sociale (23,4%), veniturile din agricultura (3,9%), din activitati neagricole independente (2,5%) si cele din proprietate si din vanzari de active din patrimoniul gospodariei (1,5%). O pondere importanta detin si veniturile in natura (15,1%), in principal, contravaloarea consumului de produse agroalimentare din resurse proprii (13,6%).
Diferente de nivel si, mai ales, de structura intre veniturile gospodariilor s-au inregistrat in functie de mediul de rezidenta. Astfel, in trimestrul III 2014 veniturile totale medii pe o gospodarie din mediul urban au fost cu 27,7%... mai mult
Joi, 08 Ianuarie 2015, ora 10:43
Guvernul va obliga societatile sa isi reevalueze terenurile pe care le-au cumparat de la stat, astfel incat acestea sa isi majoreze corespunzator capitalul social si sa emita in favoarea statului noi actiuni, cu plata dividendelor, daca nu au majorat capitalul pana acum sau l-au calculat incorect.
Conform legii, daca proprietarii unei companii cumparate de la stat primesc, dupa privatizare, certificatul de atestare a dreptului de proprietate asupra terenului, capitalul social trebuie majorat de drept cu valoarea terenurilor, care vor fi considerate aport in natura al statului si in schimbul carora vor fi emise actiuni suplimentare, care revin institutiei publice implicate. Prin majorarea capitalului social si emiterea de noi actiuni, statul beneficiaza de potentiale dividende, bani care sunt varsati la buget.
Prin aceasta operatiune de reevaluare a terenurilor, Guvernul anticipeaza deja ca va incasa venituri suplimentare la bugetul de stat, din dividende si din valorificarea actiunilor emise.
Deoarece obligatia de includere in capitalul social a valorii terenului calculata "corect", cu ajutorul unui evaluator, va fi introdusa, ca o conditie care trebuie indeplinita inainte de confirmarea planului de reorganizare, si pentru firmele aflate in reorganizare sau faliment, Guvernul anticipeaza incasari in plus si din recuperarea creantelor inscrise la masa credala, reprezentand contravaloarea terenurilor.
Argumentul Executivului este ca, in aceasta perioada, din... mai mult
Miercuri, 25 Iunie 2014, ora 16:20
Transferurile de bani catre Romania au inregistrat o crestere semnificativa, de aproximativ 20%, in preajma Pastelui, aceasta fiind una din cele mai active perioade pentru trimiterile de bani catre tarile ortodoxe, se arata intr-un studiu al Western Union.
Peste 30% din consumatorii din tarile ortodoxe primesc astfel transferuri de bani drept cadou cu diverse prilejuri, inclusiv pentru sarbatorile de peste an, mai arata procesatorul de plati intr-un comunicat de presa.
"Dupa ocaziile speciale - cum ar fi aniversarile, nunta sau Craciunul - Pastele este cel mai important prilej pentru oferirea de cadouri", spune Gabriel Sorbo, Director Regional Western Union pentru Italia, Spania, Portugalia, Grecia, Romania, Bulgaria, Cipru si Malta. "Vedem acest fapt reflectat si in cifrele noastre. Cu prilejul Pastelui, transferurile de bani catre Romania au atins un varf de crestere de aproape 20%".
Potrivit studiilor Western Union, oferirea de cadouri in bani se numara printre primele trei motive pentru care consumatorii fac transferuri de bani. Cum tot mai multe persoane care traiesc in strainatate nu-si mai pot permite sa-si viziteze familiile, sunt tot mai numerosi cei care opteaza sa trimita acasa cadouri in bani.
Cum a afectat criza emigrantii romani
Efectele crizei economice sunt resimtite de consumatorii din intreaga lume, inclusiv de catre migrantii romani. Studiile Western Union arata ca, la nivel global, aproximativ 89% dintre consumatorii care folosesc... mai mult
Marti, 07 Mai 2013, ora 12:40