Romania va primi anul acesta un grant de 15,83 milioane de euro de la Comisia Europeana pentru despagubirile acordate in cazul pestei porcine africane in anul 2019, a declarat, luni, presedintele Autoritatii Nationale Sanitare Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor (ANSVSA), Robert Chioveanu, intr-o conferinta de presa.
"Saptamana trecuta am avut la Bruxelles intalniri cu oficiali ai Comisiei Europene si cu sefii serviciilor veterinare din statele membre si am prezentat o informare la zi cu stadiul actual al focarelor de pesta porcina africana (PPA) la nivelul Romaniei, dar si un draft la noua strategie cu privire la noua abordare a planului de combatere si control al PPA.
Cel mai important lucru (..) am reusit sa publicam o decizie grant care prevede acordarea a 15,813 milioane de euro pentru Romania, in 2019, pentru rambursarea a 75% din costurile eligibile alocate pentru despagubirii in cazul pestei porcine africane, dar si a unei plati de 50%, respectiv 6 milioane de euro pentru 2018 si 7,5 milioane de euro pentru 2019.
Acesti bani vor veni insa anul viitor. Este o realizare a serviciilor veterinare faptul ca impreuna cu echipa mea, am beneficiat de credibilitate si cei de la CE ne-au dat tot sprijinul. Ne-au propus sa avem experti de la Comisie, incepand cu luna ianuarie-februarie, astfel incat aceasta noua strategie sa fie in concordanta cu prevederile europene si sa putem accesa si alte fonduri pentru politici de piata", a spus seful ANSVSA.
El a... mai mult
Luni, 23 Decembrie 2019, ora 16:15
Dupa un an de la izbucnirea epidemiei de pesta porcina africana (PPA), in Romania, specialistii Comisiei Europene scriu negru pe alb: in ciuda recomandarilor Bruxelles-ului, autoritatile noastre n-au facut nici pe departe tot ce ar fi trebui ca sa combata rapandirea bolii. Asa se face ca pesta s-a extins necontrolat, in buna parte din tara, si a provocat deja pagube uriase. Din pacate, lupta cu boala n-a fost castigata nici pana astazi si exista riscul sa avem in continuare mult de pierdut din cauza ei.
Primele 2 focare de pesta africana din Romania - aparute inca din iulie 2017, la Satu Mare - au fost lichidate rapid, de autoritati.
Dupa aproape un an - adica in luna iunie 2018 - boala a reizbucnit, insa. Initial s-au depistat doar alti cativa porci bolnavi in gospodarii din Satu Mare si din Tulcea. Dar cum lucrurile pareau atunci sa stea la fel ca in 2017 - cand pesta africana fusese usor de eradicat - nimeni nu s-a alarmat.
Din pacate, din acel moment, autoritatile au scapat lucrurile de sub control. In numai cateva saptamani, boala ajunsese deja in sute de gospodarii. Ba mai mult, a patruns chiar si in cel mai mare complex de porci din Tulcea, unde 48.000 de animale au fost ucise, ulterior, pentru a impiedica raspandirea si mai agresiva a pestei.
S-au infiintat echipe de ucidere, care sa mearga prin ferme si prin curtile oamenilor si sa omoare animale bolnave si sanatoase deopotriva, pentru a pune capat epidemiei de pesta. Asa cum Ziare.com va relatat pe... mai mult
Luni, 17 Iunie 2019, ora 06:46
Romania va intra in posesia primei transe, de 10 milioane de euro, din grantul acordat de Comisia Europeana (CE) pentru masurile de urgenta privind combaterea pestei porcine Africane (PPA), a anuntat, miercuri, Autoritatea Nationala Sanitara Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor (ANSVSA), intr-un comunicat de presa transmis AGERPRES.
Suma de 10 milioane de euro reprezinta o transa din suma totala de 34.278.750 de euro, reprezentand contributia financiara a Uniunii Europeana (UE) la actiunile angajate de Romania pentru combaterea pestei porcine africane.
"In acest stadiu, o prima transa de 10 milioane de euro a fost deja platita si tinand cont de formalitatile interbancare, aceasta suma ar trebui sa se afle in contul autoritatilor romane in data de 13.12.2018. Intentia Comisiei Europene este de a plati o alta suma in avans, inainte de sfarsitul anului, daca situatia bugetara o permite. Efectuarea acestei prime plati, intr-un timp foarte scurt de la acordarea Deciziei Grant, este o confirmare a faptului ca Guvernul Romaniei a actionat si actioneaza pentru combaterea pestei porcine africane in conformitate cu cele solicitate de catre Comisia Europeana. Convorbiri in acest sens se poarta la Bruxelles, de catre presedintele ANSVSA, dr. Geronimo Branescu, prezent la intalnirea cu sefii serviciilor veterinare din Uniunea Europeana", se mentioneaza in comunicatul ANSVSA.
Potrivit sursei citate, seful Autoritatii Sanitare Veterinare din Romania a avut intalniri... mai mult
Miercuri, 12 Decembrie 2018, ora 16:32
Pesta porcina africana (PPA), care afecteaza deja 17 judete, risca sa se extinda, in curand, in intreaga Romanie, se arata intr-un document al Comisiei Europene.
Practic, putem numara acum pe degetele unei singure maini judetele in care nu exista, cel putin deocamdata, risc de epidemie.
Pe harta care prezinta modul de raspandire a PPA in Europa se poate vedea clar ca zona de risc acopera acum aproape in intregime teritoriul tarii noastre. Zonele marcate cu rosu, pe aceasta harta, sunt cele in care boala fie evolueaza deja, fie risca sa ajunga in viitorul apropiat. Exista, insa, posibilitatea ca pesta sa apara curand si in asa-numitele "zone tampon", marcate cu albastru. Iar asta inseamna ca au mai ramas doar vreo 5 judete in care, cel putin momentan, nu exista pericol de raspandire a pestei.
Acestea sunt dispuse in diagonala pe harta Romaniei, incepand din nord-estul tarii, de la Botosani si ajungand pana in Timis. In teritoriile inca libere de pesta mai sunt incluse si parti din judete, cum ar fi Arges, Hunedoara si Alba.
Harta intocmita de Comisia Europeana arata ca pesta risca sa cuprinda, in curand, toata tara
In plus, aceasta harta - intocmita in baza datelor comunicate de autoritatile sanitare veterinare din fiecare stat - arata cat se poate de clar ca nicaieri in Uniunea Europeana pesta n-a evoluat mai agresiv decat in Romania, in 2018.
Despagubiri de 44 de milioane de euro
Mai exact, potrivit Autoritatii Sanitare Veterinate si pentru... mai mult
Marti, 27 Noiembrie 2018, ora 12:43
Comisarul pentru Agricultura, Phil Hogin, informeaza ca parte dintre fermierii romani ramasi fara animale din cauza epidemiei de pesta pot fi despagubiti din bani europeni. Cu o conditie, insa: autoritatile romane trebuie sa faca dovada ca au luat masurile recomandate de UE pentru a impiedica raspandirea bolii.
Or, rapoartele Comisiei Europene (CE) din 2016 si 2017 arata tocmai ca autoritatile noastre n-au urmat decat in parte recomandarile specialistilor de la Bruxelles. Si nici in acest an nu s-au descurcat prea bine, de vreme ce epidemia a scapat de sub control.
Intr-un raspuns recent acordat europarlamentarului Maria Grapini, comisarul Phil Hogan subliniaza clar ca Romania a primit deja bani pentru prevenirea epidemiei de PPA si va continua sa fie finantata - asa cum Ziare.com v-a informat deja in urma cu mai multa vreme - in baza unui program multianual la care participa.
S-ar putea acorda de la bugetul UE si bani in plus, inclusiv pentru despagubirea unora dintre fermierii pagubiti, dar numai in cazul in care se va dovedi ca autoritatile au luat masurile necesare pentru a preveni raspandirea bolii. Mai exact, Phil Hogan sustine ca:
"In cadrul politicii agricole comune sunt disponibile mai multe masuri, cu conditia ca masurile veterinare sa fi fost adoptate pentru controlul bolii.
Pe de o parte, in cadrul Programului pentru Dezvoltare Rurala, Romania are posibilitatea de a sprijini activitati de transfer de cunostinte si servicii de consiliere pentru a... mai mult
Marti, 30 Octombrie 2018, ora 09:57
Miercuri, la ora 9:00, incepe controlul pe care o delegatie a Comisiei Europene il desfasoara in Romania, vreme de o saptamana, pentru a stabili daca autoritatile din tara noastra au procedat corect in lupta cu pesta porcina africana (PPA).
Romania participa, inca din 2015, la un program multianual european de combatere a PPA, finantat in proportie de 75% de UE. In cadrul acestui program, Romania s-a angajat sa cheltuiasca banii europeni primiti, impreuna cu o contributie proprie, ca sa previna pesta.
In cadrul aceluiasi program european, tara noastra poate primi de la UE bani pentru a-i despagubi pe unii dintre romanii ramasi fara animale, din cauza raspandirii PPA. Spre exemplu, pentru 2018, Romania primeste, in cadrul programului, de la CE, nu mai putin de 1.152.138 de euro.
Pentru a se convinge, insa, ca Romania chiar cheltuieste cu folos toti acesti bani, CE nu se multumeste sa ia de bun cuvantul autoritatilor de la Bucuresti. In schimb, trimite anual in tara noastra o echipa de specialisti europeni din cadrul DG Sante, care sa stabileasca daca autoritatile de la noi si-au respectat angajamentele luate in fata Bruxelles-ului si daca au eficientizat, intr-adevar, sistemul national de lupta cu PPA.
Verificarile din acest an incep miercuri, pe 17 octombrie.
Unde vor merge specialistii veniti in control
Potrivit programului oficial aflat in posesia Ziare.com, controlul delegatiei DG Sante incepe la ora 9:00, la Bucuresti, la Autoritatea Sanitara... mai mult
Miercuri, 17 Octombrie 2018, ora 07:08
Dupa ce ministrul Agriculturii s-a laudat ca a obtinut aprobare de la Comisia Europeana pentru alocarea a 43 de milioane de euro pentru pesta porcina, europarlamentarul Siegfried Muresan afirma ca Daea a luat bani dintr-un buzunar al fermierului roman si i-a bagat in celalalt.
"Un buzunar va ramane gol", sustine europarlamentarul.
Mai exact, spune Siegfried Muresan, ministrul Daea si Guvernul Dancila nu au obtinut niciun euro in plus de la Uniunea Europeana pentru fermierii afectati de pesta porcina, pentru ca alocarile pentru Romania sunt prestabilite si nu pot fi modificate.
Asadar, europarlamentarul ii cere ministrului Agriculturii sa spuna exact de unde a luat acesti bani.
"Ministrul Petre Daea s-a laudat ieri ca a obtinut aprobare de la Comisia Europeana pentru alocarea a 43 de milioane de euro din Fondul European Agricol pentru Dezvoltare Rurala (FEADR) pentru pesta porcina. Acest lucru inseamna, insa, ca a luat bani dintr-un buzunar al fermierului roman si i-a bagat in celalalt. Un buzunar va ramane gol. Unii fermieri romani vor avea de suferit, vor ramane fara bani de investitii.
Alocarile pentru Romania din FEADR sunt prestabilite, nu pot fi modificate si sunt fixe pe o perioada de 7 ani. Asadar, ministrul Daea trebuie sa ne spuna de unde exact a luat acesti bani, pentru ca este clar ca nu vorbim de bani in plus de la UE. Sunt fonduri care deja au fost alocate agricultorilor din Romania.
In realitate, ministrul Daea si Guvernul Dancila nu au... mai mult
Joi, 11 Octombrie 2018, ora 17:09
Desi Romania se afla in plina epidemie de pesta porcina africana, efectele fiind dramatice, Guvernul Dancila a votat in Consiliul Uniunii Europene (UE) reducerea fondurilor pentru fermierii afectati, in bugetul UE 2019, afirma europarlamentarul Siegfried Muresan.
Raspunsul de refuz venit de la Executiv a fost dat de Ministerul de Finante, dupa ce s-a consultat cu Ministerul Agriculturii.
"In consiliu a fost procedura scrisa de vot, ca atare, raspunsul a fost dat din partea Guvernului Romaniei pe un mandat venit de la Ministerul de Finante. Modul in care lucrurile functioneaza pe chestiunile legate de bugetul UE este urmatorul: Ministerul de Finante da mandatul, dar evident ca urmare a unei consultari anterioare cu ministerele de resort.
Deci fie Ministerul Agriculturii nu a semnalat Ministerului de Finante ca este important ca sumele sa fie crescute acolo, fie Ministerul Agriculturii a semnalat, dar Ministerul de Finante nu a tinut cont. Concluzia politica esentiala este ca pe o chestiune legata de fonduri europene de o importanta vitala pentru Romania, Guvernul in ansamblu voteaza pentru reducerea de fonduri in domenii in care fermierii au nevoie de fonduri", a declarat Siegfried Muresan pentru Ziare.com.
El a precizat ca votul dat de Guvernul Romaniei a venit la o saptamana dupa ce solicitase in Parlamentul European cresterea cu 110 milioane de euro a alocarilor pentru pesta porcina in bugetul UE de anul viitor.
"Procedura bugetara este urmatoarea. Comisia... mai mult
Joi, 11 Octombrie 2018, ora 15:20
Peste doar trei saptamani, specialisti de la Bruxelles vin in tara noastra ca sa verifice daca autoritatile au respectat intocmai - asa cum s-au angajat - recomandarile Comisiei Europene (CE) privind combaterea pestei porcine africane (PPA).
Ca sa dea bine la controlul care se apropie, ANSVSA se acopera cu hartii. Din pacate, indiferent ce-ar face acum, in pripa, pe ultima suta de metri, autoritatile au putine sanse sa ascunda de ochii expertilor europeni faptul ca, in loc sa procedeze asa cum le-a cerut CE in lupta cu pesta, au actionat tocmai pe dos, iar boala le-a scapat cu totul de sub control.
Tara noastra participa, inca din 2015, la un program multianual european de combatere a PPA, finantat in proportie de 75% de UE. In cadrul acestui program, Romania s-a angajat sa cheltuiasca banii europeni primiti, impreuna cu o contributie proprie, ca sa previna pesta, astfel incat aceasta sa nu se raspandeasca si sa nu ajunga vreodata sa le creeze oamenilor pagube impovaratoare.
In cadrul aceluiasi program european, tara noastra poate primi de la UE bani pentru a-i despagubi pe unii dintre romanii ramasi fara animale, din cauza raspandirii PPA. Spre exemplu, pentru 2018, Romania primeste, in cadrul programului, de la CE, nu mai putin de 1.152.138 de euro pentru a lupta cu pesta, parte din bani putand fi folositi pentru plata de despagubiri.
Pentru a se convinge, insa, ca Romania chiar cheltuieste cu folos toti acesti bani, CE nu se multumeste sa ia de bun cuvantul... mai mult
Vineri, 28 Septembrie 2018, ora 09:21