Pe perioada starii de urgenta statul a cheltuit aproape un miliard de lei pentru achizitii de medicamente, de echipamente si dispozitive medicale, materiale sanitare, pe transport persoane si bunuri dar si pentru drepturi salariale specifice acestei perioada, potrivit raportului Curtii de Conturi.
Daca ne uitam mai in detaliu la aceste cifre vom vedea ca peste un sfert din banii cheltuiti s-au dus pe drepturi salariale specifice acestei perioade. Mai precis, din cele 982 de milioane de lei cheltuite in starea de urgenta pe cele mentionate mai sus, aproape 263 de milioane s-au dus pe "drepturi salariale specifice acestei perioade".
Trecand peste sumele care s-au dat pentru drepturile salariale, unele spitale si-au acordat sporuri mult mai mari decat cele acceptate legal, altele au acordat sporuri mai multor categorii decat era legal si-au si-a dat bani pentru mai multe zilel libere decat aveau dreptul.
Ce inseamna fraza de mai sus? Se refera la ore suplimentare, stimulente si sporuri.
"Ca urmare a analizei cheltuielilor in domeniul asistentei medicale, s-a constatat faptul ca nivelul cheltuielilor angajate a fost de 982.144.000 lei, din care: 25.182.000 lei pentru achizitii de medicamente, 354.310.000 lei pentru achizitii de echipamente/dispozitive medicale, 244.186.000 lei pentru achizitii de materiale sanitare, 262.826.000 lei - cheltuieli determinate de acordarea unor drepturi salariale specifice pe perioada starii de urgenta (ore suplimentare, sporuri,... mai mult
Marti, 18 August 2020, ora 17:45
BRD - Groupe Societe Generale doneaza 1,7 milioane de lei pentru sectorul medical si 300.000 de lei pentru sectorul cultural independent, ca parte a efortului comun impotriva efectelor negative generate de pandemia COVID-19, conform unui comunicat al bancii.
Astfel, BRD doneaza 1,7 milioane de lei Asociatiei pentru Relatii Comunitare si retelei nationale de Fundatii Comunitare pentru a asigura spitalelor echipamente de protectie medicala, teste Covid-19, dezinfectanti si aparatura medicala. Asociatia pentru Relatii Comunitare si reteaua de Fundatii Comunitare din Romania sunt parteneri de traditie ai bancii, implicati in cadrul programului de voluntariat BRD Ziua V, derulat impreuna cu angajatii bancii.
De asemenea, suporter strategic constant al domeniului cultural, BRD asigura suma de 300.000 de lei, si impreuna cu Fundatia9, isi propune sa sustina in perioada urmatoare sectorul cultural independent. Concret, Fundatia9 va oferi in urmatoarele luni granturi pentru productii culturale si un spatiu virtual in care se pot organiza activitati cultural - artistice, pentru a ramane in legatura cu publicul. Totodata, Fundatia9 este in legatura cu alte fundatii si finantatori, pentru a crea o retea de solidaritate pentru artisti si spatii culturale.
"Deschidem aceasta initiativa si catre alti finantatori din Romania, pentru a construi o retea de solidaritate si pentru a identifica impreuna solutii in vederea sustinerii acestor doua sectoare. Orice implicare conteaza in... mai mult
Joi, 19 Martie 2020, ora 17:37
100 de medici din Capitala, angajati in spitalele din subordinea ASSMB, vor primi vouchere de 10.000 de lei, in anul 2019, pentru participarea la cursuri sustinute de clinici de renume din Europa, SUA si Israel, se arata intr-un proiect care va fi discutat la sedinta de miercuri a CGMB.
"Obiectivul principal il constituie acordarea unui sprijin financiar in valoare de 10.000 de lei/medic, pentru un numar de 100 de medici, angajati ai spitalelor aflate in administrarea Administratiei Spitalelor si Serviciilor Medicale Bucuresti (ASSMB), cu domiciliul in Municipiul Bucuresti", se arata in expunerea de motive pentru aprobarea proiectului "Doctori pentru Bucuresti".
Proiectul va fi supus votului la sedinta de miercuri a Consiliului General al Municipiului Bucuresti (CGMB) . Bugetul total al proiectului este de 1.008.500,00 lei.
Potrivit sursei citate, beneficiarii proiectului trebuie sa aiba pana in 45 de ani. La nivelul spitalelor aflate in subordinea Administratiei Spitalelor si Serviciilor Medicale Bucuresti sunt angajati 1.259 de medici incadrati fara garzi, dintre care 580 cu varste sub 45 de ani. 46,06% dintre acestia au sub 45 de ani.
"Obiectivul proiectului il reprezinta asigurarea unui sprijin financiar pentru asigurarea unui sprijin financiar pentru dezvoltarea profesionala a 100 de medici din Bucuresti si facilitarea acestora la cursuri de specialitate sustinute de clinic de renume din Europa, SUA, Israel", mai spune sursa citata.
Dosarele... mai mult
Vineri, 07 Decembrie 2018, ora 16:37
Guvernul a decis in sedinta de saptamana trecuta sa prelungeasca valabilitatea cardurilor de sanatate cu doi ani, pana la finalul mandatului PSD. Motivul spus clar e "degrevarea bugetului" si suntem asigurati ca, din punct de vedere al securitatii si functionarii, nu vor fi probleme.
Practic, acum suntem anuntati ca, la momentul infiintarii sistemului national electronic pe baza de card, s-a stabilit sa aiba o valabilitate de 5 ani, desi aceasta ar fi putut fi de 7 ani. Iar acum, in prag de expirare a termenului, situatia a fost reevaluata si valabilitatea prelungita.
Suma necesara reinnoirii tuturor cardurilor pentru cetatenii romani nu este deloc neglijabila. Casa Nationala de Asigurari de Sanatate ne anunta ca "masura va permite o economie de circa 270 milioane de lei". Adica in jur de 60 de milioane de euro pentru cele aproximativ 14.200.000 de carduri. Sau 19 lei, costul unui card.
Din informatiile obtinute de Ziare.com de la specialisti, pretul pe care il plateste Casa pentru un card de sanatate este corect, daca vorbim de achizitia la bucata sau loturi mici. In momentul in care insa bati palma pe un contract de peste 14 milioane de bucati, negocierile ar fi putut decurge mai bine.
Citeste aici mai multe despre perioada de valabilitate a cardurilor de sanatate
Eforturi pentru alocarea unui singur milion de euro
Revenind la informatiile oferite de CNAS, institutia ne mai spune ca "va depune toate eforturile necesare tiparirii si distribuirii de noi... mai mult
Miercuri, 04 Iulie 2018, ora 07:18
De la 1 martie, salariile medicilor si asistentilor medicali din sistemul public de sanatate ajung direct la nivelul la care erau prevazute pentru 2022.
Asa a stabilit Guvernul sa aplice Legea Salarizarii pentru aceste categorii profesionale. Pentru restul personalului medical, cresterile de salarii se fac treptat. In fiecare an, timp de 4 ani, urmeaza sa aiba salariile majorate cu 25% fata de valoarea din momentul respectiv. O masura ce a creat disensiuni intre categoriile medicale si despre care sindicalistii din Sanatate spun ca "a fost facuta sa dezbine".
La acestea s-au adaugat negocierile pe regulamentul de sporuri, ce trebuiau sa fie si ele finalizate la 1 martie, dar unde nici astazi nu s-a ajuns la un consesns. Efectele incep deja sa se vada. Am asistat la proteste spontane si saptamana viitoare sindicatele decid daca initiaza proteste generalizate, aratand ca peste 100.000 de oameni sunt nemultumiti.
In tot acest vacarm usor de anticipat inca de cand s-a anuntat cum va fi aplicata Legea Salarizarii, am incercat sa aflam, totusi, care va fi impactul bugetar de la 1 martie.
Asa ca am pus aceasta intrebare simpla inca de la jumatatea lunii februarie atat Ministerului Sanatatii, cat si celui de Finante. De la Finante nu am primit nici pana acum raspuns.
Ministerul Sanatatii ne-a raspuns insa ieri (cu o saptamana peste termenul legal la care era obligat de lege sa ne ofere informatiile). Intrebarea a fost si simpla: Care este impactul bugetar anual al... mai mult
Joi, 08 Martie 2018, ora 15:21
Guvernul vrea ca presedintele, premierul si liderii celor doua camere ale Parlamentului sa aiba platite de la bugetul de stat serviciile medicale. Pana acum, cheltuielile medicale pentru acesti demitari erau suportate de Spitalul Militar Central "Dr Carol Davila", din fonduri proprii.
Mai mult, Guvernul vrea ca masura sa se aplice si unor demnitari straini, daca acestia vor avea nevoie de servicii medicale cat timp se afla in ...citeste mai departe despre "Cheltuielile medicale ale demnitarilor romani si straini ar putea fi platite de la buget. Motivul: riscul crescut" pe Ziare.com mai mult
Vineri, 04 Noiembrie 2016, ora 18:56
Romania este pe cale sa legalizeze si sa impoziteze - potrivit anuntului facut saptamana trecuta de premierul Victor Ponta si de ministrul Sanatatii - atentiile primite de medici de la pacientii recunoscatori. Pentru Europa ar fi o premiera exotica.
O singura tara europeana a incercat ceva asemanator, dar ea nu este in niciun caz cel mai recomandat exemplu. In 2013, Grecia a legalizat asa-numitele "fakelaki", plicurile cu bani date medicilor, indirect.
Plicul salveaza Romania
Nici macar statul elen, insa, nu a mers atat de departe incat sa impuna declararea si impozitarea, intrucat legea a fost creata pentru cadouri prin care pacientii isi exprimau gratitudinea si se referea, initial, la daruri fara valoare baneasca.
Realizand ca nu exista niciun cadou care sa nu presupuna bani, sintagma respectiva a fost eliminata in timpul discutiilor din Parlament.
Proiectul legii a fost depus de Giannis Panousis, ajuns adjunct al ministrului de Interne in Cabinetul lui Alexis ...citeste mai departe despre ""Legalizarea plicului" la medici - care e situatia in Europa" pe Ziare.com mai mult
Luni, 24 August 2015, ora 08:51
Prim-ministrul Victor Ponta a anuntat un proiect de lege prin care pacientii vor putea da bani si cadouri medicilor si asistentelor, fara responsabilitatea penala a cadrelor medicale.
Premierul a spus ca acele contributii suplimentare pe care pacientii vor sa le aduca medicilor si asistentelor vor putea fi posibile cu trei conditii: "Sa nu fie conditionate de medic sau asistenta, sa nu fie la inceputul actului medical, ci la sfarsit, si sa fie declarate".
Proiectul de lege ar urma sa fie elaborat de ministrul Justitiei, Robert Cazanciuc, impreuna cu reprezentantii sistemului sanitar, iar apoi sa fie trimis in Parlament.
Salariile medicilor cresc cu 25% din octombrie - anunta Ponta
E oficial: Fara atentii sau donatii pentru medicii din spitalele de stat
Reactia medicilor, dupa incriminarea donatiilor de la pacienti
Declaratiile lui Ponta au fost facute in cadrul conferintei de presa in care premierul a anuntat totodata ca salariile medicilor vor creste cu 25 la suta, ...citeste mai departe despre "Guvernul legalizeaza "atentiile" pentru medici. Cu anumite conditii, insa" pe Ziare.com mai mult
Marti, 18 August 2015, ora 18:16
Coplata pentru serviciile medicale a fost stabilita la o suma fixa care nu poate sa depaseasca 1/12 din venitul anual al pacientului, a declarat secretar de stat in Ministerul Sanatatii, Cristian Irimie.
"Trebuie sa tinem seama de faptul ca sunt persoane care au venit sub cel minim pe economie. Va fi o suma care sa nu creeze inechitati" a subliniat secretarul de stat.
Coplata se face atunci cand pacientul merge la medic, nu inainte.
Irimie a facut referire si la faptul ca sunt categorii care sunt scutite de coplata, respectiv pensionarii cu pensii mai mici de 740 de lei, copiii, studentii bolnavii cu boli cronice pentru afectiunea de baza.
Coplata este pentru cei care sunt in relatii cu casa de asigurari nu pentru cei privati a precizat secretarul de stat, adaugand ca pentru norme sunt la dispozitie 60 de zile de la data publicarii in Monitorul Oficial. Acestea vor fi finalizate, cel mai probabil, la sfarsitul lunii ianuarie mai mult
Miercuri, 07 Decembrie 2011, ora 23:00