Nu prea este in natura noastra sa economisim, si, cu atat mai mult, sa o facem pe termen foarte lung, adica pe 20-30 de ani. Cu toate acestea, desi pare greu, asta ar trebui sa fie gandirea fiecaruia care vrea sa aiba o batranete cat mai linistita.
Ziare.com iti explica, in cadrul rubricii Educatie Financiara, despre ce greseli fundamentale sa nu faci cand te gandesti la pensionare.
1. Sa crezi ca vei trai mai putin fata de cat se va intampla in realitate. Expertii iti recomanda sa economisesti pentru perioada pensionarii cat sa supravietuiesti pentru 25-30 de ani, nu doar pentru 10 ani. Da, stim, pentru multi este imposibil sa faca astfel de calcule, dar efortul trebuie facut.
2. Sa crezi ca vei avea aceleasi venituri si dupa pensionare. Veniturile tale la pensie vor fi 80% din ce castigi acum, dar pana atunci costul de trai se va dubla, deci banii tai vor pierde din puterea de cumparare.
3. Esti prea sarac pentru un consultant financiar. Nu ar strica sa mergi la o banca pentru a te interesa ce instrumente si produse de investit ai la indemana si cum iti poti face un plan financiar pe termen lung.
Rubrica Educatie Financiara este sustinuta de Libra Internet Bank.
CITESTE SI:
Cauti o casa? Cum sa nu te pacalesti cu "ajutorul" constructorului
Cati bani cheltuiesti anual din bugetul familiei pe lucruri pe care apoi le arunci
Chirie sau rata la credit ipotecar? Optiunea cea mai avantajoasa pentru tine in aceasta perioada ...citeste mai departe... mai mult
Marti, 03 Noiembrie 2020, ora 09:30
Daca vrei sa economisesti pe termen lung, iar aici vorbim despre 20-30 de ani, atunci pensia privata facultativa ar putea fi instrumentul de investitie pentru care sa optezi.
Ziare.com iti explica, in cadrul rubricii Educatie financiara, de ce este bine sa economisesti pentru o pensie privata facultativa.
Pentru a beneficia de o pensie privata facultativa, nu trebuie decat sa ai minimum 90 de contributii lunare, care nu trebuie, insa, sa fie neaparat facute consecutiv la un fond. Mai mult, pentru a beneficia de aceasta, va trebui sa strangi si o suma minima in cont si sa ai varsta de cel putin 60 de ani, pentru a incepe sa te bucuri de banii pusi deoparte.
Cu cat contributia la o astfel de pensie este mai mare, cu atat pensia ta facultativa va fi mai mare, iar pentru a contribui la un fond nu trebuie sa iti schimbi modul de viata in vreun fel, ci te poti juca cu acesti bani, din surplusul pe care-l ai. De asemenea, trebuie sa stii ca, pentru contributie, nu platesti impozit. In plus, suma cu care contribui se deduce din impozitul pe venit.
Precizam, mai sus, ca trebuie sa ai cel putin 60 de ani pentru a incepe sa te beneficiezi de pensia facultativa, dar mai este un caz, cel negativ, in care suferi de invaliditate permanenta. In caz de deces, mostenitorii legali vor beneficia de banii din contul tau.
Trebuie sa mai stii ca fondurile pentru pensii private facultative au o conditionalitate impusa pentru siguranta ta. Se numeste rata de rentabilitate.... mai mult
Marti, 22 Septembrie 2020, ora 10:30