Marea Britanie isi va inainta propunerile pentru rezolvarea obligatiilor sale financiare fata de Uniunea Europeana pana la Consiliul European din decembrie, a declarat duminica ministrul de finante Philip Hammond, potrivit Reuters.
Liderii UE i-au transmis vineri premierului britanic Theresa May ca mai este mult de munca pentru a debloca negocierile privind Brexit-ul, blocul comunitar reamintind de termenul limita, stabilit pentru inceputul lui decembrie, pana la care sefa guvernului de la Londra trebuie sa faca propuneri privind factura iesirii din UE.
"Vom inainte propunerile noastre Uniunii Europene la timp pentru Consiliu", a spus Hammond la postul de televiziune BBC.
Vineri, Theresa May s-a intalnit cu liderii europeni cu ocazia unui summit al UE pe teme sociale la Goteborg, in Suedia, in incercarea de a debloca discutiile privind suma pe care ar trebui sa o plateasca Marea Britanie la iesirea din blocul comunitar, care ar trebui sa se produca peste 16 luni.
Ea a semnalat din nou ca va spori oferta initiala, estimata la 20 de miliarde de euro, aproximativ o treime din cat solicita Bruxellesul.
In acelasi interviu pentru BBC, Philip Hammond a mai declarat ca guvernul britanic se afla intr-un moment de cotitura, dupa un an dificil, Londra fiind aproape de punctul in care poate reduce datoria publica.
"Cred ca ne aflam intr-un fel de punct de cotitura. Am avut un an dificil", a spus Hammond, adaugand ca Marea Britanie este acum "pe punctul de a face... mai mult
Duminica, 19 Noiembrie 2017, ora 13:59
Marea Britanie ar putea pierde sume uriase de bani in fiecare an, in cazul in care tara va iesi in cele din urma din Uniunea Europeana, dupa votul pro-Brexit.
Trezoreria britanica ar putea pierde pana la 66 de miliarde de lire sterline anual, reprezentand venituri fiscale, daca tara paraseste piata unica europeana, conform unui document intern al guvernului obtinut de The Times.
Oficialii cred ca, in cel mai rau caz al unui asa-numit Brexit dificil, PIB al ...citeste mai departe despre "Marea Britanie va pierde anual cate 66 de miliarde de lire si pana la 9,5 din PIB din cauza Brexit - document" pe Ziare.com mai mult
Marti, 11 Octombrie 2016, ora 19:16
Liderul partidului eurosceptic UKIP, Nigel Farage, care a sustinut campania pro-Brexit, a declarat ca Marea Britanie poate sa faca anumite compromisuri pentru a garanta accesul la piata unica europeana. Iar printre acestea se numara si o posibila contributie la bugetul anual al blocului comunitar.
Reamintim ca, inainte de referendum, unul dintre argumentele-cheie ale celor care sustineau iesirea Marii Britanii din UE a fost tocmai contributia anuala la bugetul blocului comunitar, care se ridica la peste 350 de milioane de euro pe zi.
Ei sustineau ca banii pot fi folositi mai bine pe plan local decat sa mearga la Bruxelles, desi o parte din aceasta suma se intorcea in buzunarele britanicilor sub forma de subventii si de investitii.
Iar Nigel Farage a explicat, in cadrul unui interviu acordat publicatiei franceze Le Figaro, ca se poate lua totusi in calcul o contributie la bugetul UE, chiar si dupa iesirea Marii Britanii.
"Desigur. Poate exista un compromis cu UE, inclusiv o ...citeste mai departe despre "Nigel Farage: UK mai degraba plateste in continuare bani UE decat sa lase imigranti in tara" pe Ziare.com mai mult
Joi, 30 Iunie 2016, ora 11:26
Iesirea Marii Britanii din UE va declansa un lant de evenimente resimtit la nivel global, va impinge regatul si UE intr-o lunga perioada de incertitudini si va schimba fundamental viitorul continentului.
Intr-o ampla analiza, Stratfor spune ca implicatiile referendumului vor deveni clare in etape. Pe termen scurt, pietele reactioneaza negativ la rezultatul referendumului, lira a scazut deja cu circa 9% fata de dolar si este pe cale sa inregistreze cel mai amplu declin din ultimii 45 de ani, arata News.ro.
In afara Marii Britanii, monedele de pe pietele emergente si preturile petrolului sunt in scadere, iar bursele globale au urmat o evolutie similara, banii migrand spre plasamente considerate sigure, cum sunt yenul japonez si aurul.
In functie de amploarea reactiilor pietelor, Banca Centrala Europeana (BCE) si Banca Angliei ar putea activa acordurile pentru situatii de urgenta (cum ar fi operatiunile swap intre lira si euro, pentru a oferi lichiditati bancilor) discutate in ...citeste mai departe despre "Analiza Stratfor pe Brexit: Lantul de evenimente care va schimba fundamental viitorul Europei" pe Ziare.com mai mult
Vineri, 24 Iunie 2016, ora 15:48
Bancile britanice au primit instructiuni sa studieze efectele legale si financiare ale diferitelor situatii ce ar putea sa apara in Uniunea Europeana, luand in calcul ipoteze de la iesirea Greciei din zona euro pana la incapacitatea de plata a unor guverne, scrie Financial Times in editia sa de marti.
Informatia apare la o zi dupa intalnirea premierului britanic David Cameron cu vicepremierul Nick Clegg, titularul portofoliului economiei, George Osborne, si guvernatorul Bancii Angliei, Mervyn King, organizata cu scopul de a evalua daca Marea Britanie este pregatita in fata crizei din zona euro.
Financial Times semnaleaza ca bancile vor trebui sa explice organismelor de supraveghere din sector cum vor controla efectele unei eventuale iesiri a Greciei din zona euro.
In ministerele de la Londra functionarii elaboreaza propriile planuri de urgenta pentru a face fata unei agravari a crizei europene, mai scrie cotidianul economic britanic. De exemplu, Ministerul de Externe trebuie sa fie pregatit sa ajute turistii britanici din Grecia in cazul in care acestia nu vor mai putea sa retraga bani din bancomate.
La sfarsitul saptamanii trecute, ministrul de interne, Theresa May, a declarat cotidianului The Daily Telegraph ca guvernul elaboreaza planuri de urgenta pentru a preintampina cresterea numarului de imigranti proveniti din Grecia si din alte state europene in cazul unui colaps al monedei euro. mai mult
Marti, 29 Mai 2012, ora 14:01