ANAF a anuntat, la inceputul saptamanii, ca a finalizat procesul de restituire a taxei auto pentru contribuabilii care au depus dosarele complete, astfel ca din 2017 si pana in prezent au fost date 6,16 miliarde de lei, pentru 1,91 de milioane de cereri aprobate.
Exista insa si persoane care nu si-au primit banii inapoi, din diverse motive, cum ar fi dosare incomplete sau probleme cu conturile bancare.
Ziare.com a primit mai multe sesizari de la persoane care s-au plans ca ANAF nu le-a restituit banii din taxele auto.
"Am depus in urma cu aproape 2 ani, mai precis in decembrie 2017, dosare pentru masina mea si a sotiei. Am depus in prima tura cu chitanta originala, extras de cont si tot ce au vrut, chiar daca dupa cateva luni ziceau ca nu e obligatoriu.
In luna iulie am primit banii pentru masina mea, dar si dobanda aferenta. Pentru masina sotiei nu am primit nimic nici pana azi. Am vorbit la Finante si au zis ca sunt o gramada care au ramas pe langa in toata tara si de fapt nu au bani", ne-a scris unul dintre cititori.
Cine nu si-a primit banii trebuie sa mearga la ANAF
Presedintele Administratiei Fondului pentru Mediu, Cornel Brezuica, a declarat pentru Ziare.com ca ANAF i-a notificat pe cei care au avut dosarele incomplete, astfel ca acestia trebuie sa duca documentele necesare, iar apoi isi vor primi banii.
"Cei care nu si-au primit banii pentru taxa auto din cauza ca au avut dosarele incomplete trebuie sa mearga la ANAF sa le completeze si vor... mai mult
Joi, 12 Septembrie 2019, ora 07:12
Banii privind taxa auto vor fi rambursati cel tarziu pana in luna iunie a acestui an, a anuntat ministrul Finantelor Publice, Eugen Teodorovici.
"Cu sau fara somatia Comisiei Europene, noi am prevazut, in Ordonanta 114 daca nu ma insel, un termen pana in iunie anul acesta sa fie banii rambursati. De ce am pus iunie? Ca sa fie un termen mai larg. Cel tarziu pana in iunie am pus noi legal, dar sa nu inteleaga cei care ne urmaresc ca dam banii tocmai in iunie. Nu. Cum se aproba bugetul imediat incepem sa rambursam tot ce s-a depus de catre cei in speta. Sper ca domnul presedinte sa nu de inapoi bugetul pentru ca ia multe astfel de probleme si pe zona de alocatie si pe zona de taxa auto si pe alte cheltuieli", a spus duminica seara, la Antena 3, Eugen Teodorovici.
El a fost intrebat cand vor fi returnati banii pe taxa auto, declarata ilegala, in conditiile in care Comisia Europeana a somat Romania sa plateasca aceste sume in urmatoarele doua luni.
Taxa auto pentru autovehicule la prima inmatriculare a fost introdusa pentru prima data la 1 ianuarie 2007, imediat dupa aderarea Romaniei la Uniunea Europeana. Ea a suferit numeroase modificari pana in 2012 cand taxa a fost suspendata pana la finalul aceluiasi an, iar persoanele care platisera deja urmau sa primeasca banii inapoi.
Din 15 martie 2013 a intrat in vigoare timbrul de mediu pentru autovehicule, iar din acel moment taxa auto a fost calculata exclusiv pe baza emisiilor de CO2, inscrise in cartea de identitate a... mai mult
Luni, 18 Februarie 2019, ora 10:46
Gratiela Gavrilescu, ministrul Mediului, a declarat, marti, ca o inlocuire a timbrului de mediu ar putea avea loc in luna martie 2018, inainte de aprobarea bugetului de venituri si cheltuieli al Administratiei Fondului pentru Mediu (AFM).
"Principiul va fi acelasi, adica 'Poluatorul plateste!'. Amprenta trebuie sa fie neaparat carbonul ca emisie. De asemenea, speram ca saptamana viitoare sa avem HG-ul de adoptare a Planului National de Gestiune a Deseurilor si, in felul acesta, procedura de infringement si o conditionalitate ex-ante pentru Romania sa fie bifata, sa notificam Comisia Europeana", a spus Gavrilescu.
In septembrie, Cornel Brezuica, seful Administratiei Fondului pentru Mediu, declara ca
in grupul de lucru constituit la nivelul Ministerului Mediului pentru stabilirea taxei auto au fost identificate doua variante de aplicare a acesteia, fie taxarea o singura data pe toata durata de viata a autovehiculului, fie o data pe an, in functie de nivelul de poluare pentru tipul respectiv de autovehicul.
Taxa auto pentru autovehicule la prima inmatriculare a fost introdusa pe 1 ianuarie 2007, imediat dupa aderarea Romaniei la Uniunea Europeana. Pe 19 februarie 2009, taxa de poluare auto a fost modificata, iar Guvernul a scazut valoarea acesteia cu o treime.
De la 1 ianuarie 2012, taxa auto a devenit obligatorie atat la reinmatricularea masinilor inregistrate in Romania inainte de 1 ianuarie 2007, cat si pentru cei care aduceau masini din Vest.
Incepand cu... mai mult
Marti, 12 Decembrie 2017, ora 17:09
1Ordonanta de urgenta privind restituirea sumelor reprezentand diversele variante ale taxei auto a fost publicata, luni, in Monitorul Oficial.
Textul oficial al OUG aduce precizari suplimentare, fata de comunicatul de vineri al Executivului, referitoare la restituirea banilor in cazul proprietarilor de masini care au depus deja cereri si chiar au primit o parte din suma.
Ordonanta adoptata vineri de Guvern vizeaza restituirea sumelor platite ca taxa speciala pentru autoturisme si autovehicule, taxa pe poluare pentru autovehicule, taxa pentru emisiile poluante provenite de la autovehicule si timbrul de mediu pentru autovehicule.
Daca vineri Biroul de Presa de la Palatul Victoria a informat cand are loc restituirea sumelor si cine sunt beneficiarii, publicarea in Monitorul Oficial aduce noi lamuriri.
Ce documente sunt necesare si unde se depune cererea
La cererea de restituire se anexeaza, in original sau in copie, documentul doveditor al taxei, respectiv chitanta fiscala/ ordinul de plata si extrasul de cont, dupa caz, care sa ateste efectuarea platii taxei. De asemenea, se anexeaza copiile cartii de identitate a vehiculului si certificatului de inmatriculare.
De asemenea, in ordonanta se specifica faptul ca cererea de restituire se solutionaeza prin decizie emisa de catre organul fiscal central competent, iar impotriva acestei decizii contribuabilii pot face contestatie in termen de 45 de zile de la comunicarea ei.
In cazul in care societatile de... mai mult
Luni, 07 August 2017, ora 18:11
Guvernul a adoptat in sedinta de vineri o ordonanta de urgenta privind restituirea sumelor reprezentand taxa auto.
Mai exact este vorba despre taxa speciala pentru autoturisme si autovehicule, taxa pe poluare pentru autovehicule, taxa pentru emisiile poluante provenite de la autovehicule si timbrul de mediu pentru autovehicule, anunta Executivul intr-un comunicat remis Ziare.com.
Iata cand are loc restituirea sumelor:
pentru taxa speciala pentru autoturisme si autovehicule, taxa pe poluare pentru autovehicule, taxa pentru emisiile poluante provenite de la autovehicule, in perioada 1 ianuarie 2018 - 31 decembrie 2018;pentru timbrul de mediu pentru autovehicule, in perioada 1 septembrie 2018 - 31 martie 2019.
De asemenea, documentul precizeaza ca OUG "reglementeaza restituirea pe cale administrativa, la cerere, a sumelor" reprezentand taxa auto.
Cine sunt beneficiarii ordonantei:
"Contribuabilii care au achitat taxa speciala pentru autoturisme si autovehicule, conform Legii 571/2003 privind Codul Fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare, taxa pe poluare pentru autovehicule, prevazuta de Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 50/2008, aprobata cu modificari prin Legea nr. 140/2011, cu modificarile si completarile ulterioare, taxa pentru emisiile poluante provenite de la autovehicule, prevazuta de Legea nr. 9/2012, si timbrul de mediu pentru autovehicule, prevazut de Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 9/2013, aprobata cu modificari si completari prin... mai mult
Vineri, 04 August 2017, ora 17:40
Eliminarea timbrului de mediu de la 1 februarie 2017 a avut doua efecte nedorite: au explodat inmatricularile de masini second-hand, Romania riscand sa se transforme intr-un cimitir de rable, si a disparut posibilitatea ca romanii care au achitat taxa auto sa si-o recupereze.
Cum s-a intamplat acest lucru? Omisiune sau nu, odata cu eliminarea timbrului de mediu, de la 1 februarie, a fost practic abrogata si procedura de inapoiere a banilor platiti de proprietarii de masini, potrivit unui raspuns trimis de ANAF unei solicitari Ziare.com.
De ce nu se mai poate sa iti recuperezi banii
Procedura de rambursare a taxei auto era bine reglementata. Cei care platisera taxa puteau sa depuna o cerere la Fisc pentru restituirea banilor, iar acest lucru urma sa se faca esalonat pe o perioada de 5 ani.
Citeste aici despre procedura legala care exista pentru recuperarea taxei auto, inainte ca aceasta sa fie stearsa cu buretele de noua guvernare.
Acum, desi exista o procedura legala, un milion de romani asteapta ca Guvernul "sa gaseasca o solutie" pentru rambursarea banilor pe care statul i-a luat in mod ilegal de la cetateni, incepand cu 1 ianuarie 2007 pana in prezent. Reamintim ca toate formele de taxe auto instituite de statul roman, inclusiv timbrul de mediu, au fost declarate ilegale de Curtea Europeana de Justitie.
In cei 10 ani de aplicare a diverselor forme de taxe auto, statul roman a adunat circa sase miliarde de lei pe care trebuie sa ii restituie.
Ce... mai mult
Miercuri, 19 Aprilie 2017, ora 18:25
Ordonanta 40/2015 reglementeaza restituirea la cererea persoanei interesate a taxei speciale pentru autoturisme si autovehicule, respectiv taxa pe poluare pentru autovehicule sau taxa pentru emisiile poluante provenite de la autovehicule.
Nu este de mirare ca birul a fost denumit in atatea feluri, deoarece Curtea de Justitie a Uniunii Europene (CJUE) le-a desfiintat pana acum pe toate, rand pe rand.
Este important de mentionat ca timbrul de mediu, respectiv actuala forma a taxei platite catre Fondul Pentru Mediu in vederea inmnatricularii unui autoturism, nu intra in sfera de incidenta a acestei ordonante.
Recuperare taxa auto: Vezi daca te califici pentru a-ti lua banii inapoi de la Fisc (Video)
Prin urmare, sa vedem ce taxe vor fi restituite:
taxa speciala pentru autoturisme si autovehicule, prevazuta la art. 214^1-214^3 din Codul Fiscal, in vigoare pana la data de 1 iulie 2008;taxa pe poluare pentru autovehicule, prevazuta de OUG nr. 50/2008 pentru instituirea taxei ...citeste mai departe despre "Restituirea taxei auto se face acum din oficiu. Sau nu? - Sfatul avocatului" pe Ziare.com mai mult
Miercuri, 02 Septembrie 2015, ora 08:14
Ordonanta de urgenta care stipuleaza faptul ca soferii nu mai sunt obligati sa mearga in instanta pentru a recupera taxa auto, ci pot face acest lucru pe cale administrativa, direct de la Fisc, a fost publicata, marti, in Monitorul Oficial.
Dar avand in vedere modificarile multiple aparute in timp la acest bir, se pune urmatoarea intrebare: ce taxe intra, pana la urma, in sfera restituirii?
Consultantul fiscal Adrian Benta a explicat acest lucru intr-un comunicat remis Ziare.com.
Recuperare taxa auto: Ce ne sfatuieste ANAF
Astfel, teoretic, e vorba de:
- taxa speciala pentru autoturisme si autovehicule, prevazuta la art. 214^1-214^3 din Codul fiscal, in vigoare pana la data de 1 iulie 2008;- taxa pe poluare pentru autovehicule, prevazuta de OUG nr. 50/2008 pentru instituirea taxei pe poluare pentru autovehicule, aprobata prin Legea nr. 140/2011;- taxa pentru emisiile poluante provenite de la autovehicule, prevazuta de Legea nr. 9/2012 privind taxa pentru emisiile ...citeste mai departe despre "Recuperare taxa auto: Vezi daca te califici pentru a-ti lua banii inapoi de la Fisc (Video)" pe Ziare.com mai mult
Marti, 01 Septembrie 2015, ora 13:15
Daca vreti sa va recuperati banii de pe taxa auto, avocatii va avertizeaza sa actionati rapid intrucat autoritatile vor face tot posibilul pentru a nu restitui cele 850 de milioane de euro achitati de romani din 2008 pana la sfarsitul anului.Procurorul general al Romaniei, Codruta Kovesi a introdus recurs in interesul legii la doar cateva saptamani dupa ce Curtea de Justitie a UE a dat verdictul in cazul Tatu.
In cazul in care decizia va fi luata, 99% din cei care nu au cerut in instanta restituirea taxei auto nu-si vor primi banii inapoi, averitzeaza avocatul Cosmin Flavius Costas.
Majoritatea instantelor judecatoresti au decis sa restituie banii pe taxa auto celor care si-au cerut banii, in prezent fiind 40.000 de cereri de rambursare a taxei.
Potrivit ANAF, statul a incasat din 2008 si la in aprilie 2011 890 de milioane de euro din taxa auto si a returnat doar 30,8 milioane de euro.
In aprilie, Curtea de Justitie Europeana a precizat ca taxa de poluare din Romania descurajeaza importul si punerea in circulatie a masinilor second-hand.
"Pe 7 iulie 2011, Curtea de Justitie a Uniunii Europene a distrus si ultimele sperante ale celor care sperau ca variantele taxei de poluare ulterioare datei de 15.12.2008 sa nu fie declarate incompatibile cu dreptul european. Spre deosebire de hotararea Tatu, in cauza Nisipeanu s-au pus in discutie variantele taxei de poluare aplicabile in perioada 15 decembrie 2008 - 31 decembrie 2010", explica avocatul Cosmin Costas pentru Gandul.... mai mult
Joi, 14 Iulie 2011, ora 12:13