Din punct de vedere legal, persoanele care si-au cumparat vacante si doresc sa le anuleze, in cazul unor circumstante inevitabile si extraordinare, au posibilitatea sa isi recupereze integral sumele platite catre operatorii de turism, insa nu pot beneficia de despagubiri suplimentare, a informat miercuri Ministerul Economiei.
Marti, presedintele Autoritatii Nationale pentru Protectia Consumatorilor (ANPC), Eduardt Cozminschi, a avut o intalnire cu Emil-Razvan Pirjol, secretar de stat in Ministerul Economiei - Directia Turism, Nicolae Demetriade, presedinte al Asociatiei Nationale a Agentiilor de Turism (ANAT), si Paul Silviu Anghel, director general ANPC.
"Avand in vedere extinderea epidemiei de coronavirus, s-au discutat viitorii pasi care trebuie urmati pentru eventualele sesizari si reclamatii din partea consumatorilor. Se recomanda tuturor turistilor sa trateze cu calm aceasta situatie, sa respecte masurile de prevenire recomandate de autoritatile sanitare si sa-si continue planurile de calatorie in zonele in care companiile aeriene opereaza normal", arata un comunicat emis miercuri de minister.
In toate cazurile in care exista contracte care reglementeaza raporturile dintre agentii de turism si calatori, acestea trebuiesc respectate si numai in cazul celor care urmau sa se deplaseze in zonele grav afectate din China, respectiv provincia Wuhan, dar si in alte orase precum Beijing, Shanghai si Shenzhen, cat si in nordul Italiei, sa se poarte discutii cu... mai mult
Miercuri, 26 Februarie 2020, ora 16:56
Comisia Europeana anunta ca a luat astazi decizia pe care statul roman o astepta, cu inima stransa, de mai multa vreme. Anume: Guvernul trebuie sa recupereze nu mai putin de 570 de milioane de euro de la CFR Marfa, companie aflata deja pe marginea prapastiei. Iata cum s-a ajuns aici si de ce in acest moment e in pericol nu numai compania feroviara, ci si intreaga economie romanesca.
CFR Marfa s-a infiintat in 1998. Iar in urma cu aproape un deceniu, Guvernul a decis sa privatizeze societatea. Asa ca a organizat o procedura pe care a castigat-o Grup Feroviar Roman (GFR), fondat de oamenii de afaceri din satul galatean Toflea Gruia Stoica si Vasile Didila (care sunt si frati vitregi).
In cursul procedurii, s-a decis si stergerea unor datorii ale CFR Marfa (adica, potrivit legii, acordarea unui ajutor de stat - n.red.).
A urmat o serie de evenimente destul de greu de inteles. Guvernul a fixat un termen foarte scurt pentru finalizarea procesului de privatizare. In consecinta, potrivit GFR, Consiliul Concurentei n-ar fi avut timp sa se pronunte asupra tranzactiei. In plus, la un moment dat, GFR a fost instiintata de compania de privatizare ca vanzarea CFR Marfa nu mai poate avea loc, din cauza ca un creditor al acesteia nu si-a dat acordul.
Una peste alta, privatizarea n-a mai avut loc. Iar GFR - ajunsa din nou concurent al CFR Marfa pe piata libera, a incercat sa castige la licitatii, cu orice pret.
Asa se face ca, in 2014, Gruia Stoica a fost arestat preventiv... mai mult
Luni, 24 Februarie 2020, ora 14:07
Mai multi clienti ING s-au trezit luni fara bani pe card, iar cand si-au interogat conturile au observat ca pe anumite tranzactii le fusesera luati banii de doua ori.
Dincolo de situatia de a nu avea acces la propriile fonduri, principala critica ce este adusa bancii este legata de comunicare. Oamenii au aflat fie cand au fost fata in fata cu contul si au vazut alta suma decat se asteptau, fie de la prieteni sau din presa.
Afla mai multe despre situatiile semnalate de clienti: Spun ca vor face sesizari la ANPC
Contactati de Ziare.com, reprezentantii ING au spus ca, odata identificata problema, prioritatea a fost rezolvarea ei.
"Situatia a fost identificata recent si imediat ce a fost identificata am intrat in legatura prin canalele noastre cu clientii si ei cu noi. Da, am scris pe Facebook in comentarii", ne-a declarat Silvia Jalea, reprezentant al biroului de presa al ING Romania.
Intrebata cum au fost informati cei care nu au comentat pe Facebook sau nu au sunat direct la banca, Silvia Jalea a raspuns: "Important era sa stim exact de unde vine situatia si care este termenul de solutionare si ne asiguram clientii ca pe parcursul zilei de azi sumele vor fi restituite si urmeaza sa facem aceasta informare".
In ce priveste tranzactiile afectate, este vorba de toate care au fost procesate in cursul zilei de luni.
"A fost o eroare operationala in sensul in care o parte din fisierele de tranzactii au fost dublate", a spus oficialul.
Am vrut sa stim daca... mai mult
Luni, 08 Octombrie 2018, ora 17:33
Ordonanta de urgenta privind restituirea sumelor reprezentand diversele variante ale taxei auto a fost publicata, luni, in Monitorul Oficial.
Textul oficial al OUG aduce precizari suplimentare, fata de comunicatul de vineri al Executivului, referitoare la restituirea banilor in cazul proprietarilor de masini care au depus deja cereri si chiar au primit o parte din suma.
Ordonanta adoptata vineri de Guvern vizeaza restituirea sumelor platite ca taxa speciala pentru autoturisme si autovehicule, taxa pe poluare pentru autovehicule, taxa pentru emisiile poluante provenite de la autovehicule si timbrul de mediu pentru autovehicule.
Daca vineri Biroul de Presa de la Palatul Victoria a informat cand are loc restituirea sumelor si cine sunt beneficiarii, publicarea in Monitorul Oficial aduce noi lamuriri.
Ce documente sunt necesare si unde se depune cererea
La cererea de restituire se anexeaza, in original sau in copie, documentul doveditor al taxei, respectiv chitanta fiscala/ ordinul de plata si extrasul de cont, dupa caz, care sa ateste efectuarea platii taxei. De asemenea, se anexeaza copiile cartii de identitate a vehiculului si certificatului de inmatriculare.
De asemenea, in ordonanta se specifica faptul ca cererea de restituire se solutionaeza prin decizie emisa de catre organul fiscal central competent, iar impotriva acestei decizii contribuabilii pot face contestatie in termen de 45 de zile de la comunicarea ei.
In cazul in care societatile de... mai mult
Luni, 07 August 2017, ora 18:11
Guvernul a adoptat in sedinta de vineri o ordonanta de urgenta privind restituirea sumelor reprezentand taxa auto.
Mai exact este vorba despre taxa speciala pentru autoturisme si autovehicule, taxa pe poluare pentru autovehicule, taxa pentru emisiile poluante provenite de la autovehicule si timbrul de mediu pentru autovehicule, anunta Executivul intr-un comunicat remis Ziare.com.
Iata cand are loc restituirea sumelor:
pentru taxa speciala pentru autoturisme si autovehicule, taxa pe poluare pentru autovehicule, taxa pentru emisiile poluante provenite de la autovehicule, in perioada 1 ianuarie 2018 - 31 decembrie 2018;pentru timbrul de mediu pentru autovehicule, in perioada 1 septembrie 2018 - 31 martie 2019.
De asemenea, documentul precizeaza ca OUG "reglementeaza restituirea pe cale administrativa, la cerere, a sumelor" reprezentand taxa auto.
Cine sunt beneficiarii ordonantei:
"Contribuabilii care au achitat taxa speciala pentru autoturisme si autovehicule, conform Legii 571/2003 privind Codul Fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare, taxa pe poluare pentru autovehicule, prevazuta de Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 50/2008, aprobata cu modificari prin Legea nr. 140/2011, cu modificarile si completarile ulterioare, taxa pentru emisiile poluante provenite de la autovehicule, prevazuta de Legea nr. 9/2012, si timbrul de mediu pentru autovehicule, prevazut de Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 9/2013, aprobata cu modificari si completari prin... mai mult
Vineri, 04 August 2017, ora 17:40
O instanta din SUA a decis ca victimele jocului piramidal al lui Madoff isi primesc o parte din bani inapoi.
In urma cu 7 ani, Bernie Madoff, consultant in investitii, a recunoscut ca a pus la cale o schema Ponzi, vazuta drept cea mai mare frauda din istoria SUA, aminteste Time.
Fiul lui Madoff povesteste tragedia familiei cauzata de schema Ponzi de 50 de miliarde
Aceasta este o operatiune investitionala frauduloasa, ce implica plata unor profituri deosebit de mari unor investitori de pe urma unor fonduri investite de alte persoane si nu din veniturile pe care afacerea le-a generat in realitate.
Insa, dupa ce o astfel de ...citeste mai departe despre "Victimele jocului piramidal al lui Madoff isi primesc banii inapoi" pe Ziare.com mai mult
Miercuri, 21 Octombrie 2015, ora 09:48
Ordonanta 40/2015 reglementeaza restituirea la cererea persoanei interesate a taxei speciale pentru autoturisme si autovehicule, respectiv taxa pe poluare pentru autovehicule sau taxa pentru emisiile poluante provenite de la autovehicule.
Nu este de mirare ca birul a fost denumit in atatea feluri, deoarece Curtea de Justitie a Uniunii Europene (CJUE) le-a desfiintat pana acum pe toate, rand pe rand.
Este important de mentionat ca timbrul de mediu, respectiv actuala forma a taxei platite catre Fondul Pentru Mediu in vederea inmnatricularii unui autoturism, nu intra in sfera de incidenta a acestei ordonante.
Recuperare taxa auto: Vezi daca te califici pentru a-ti lua banii inapoi de la Fisc (Video)
Prin urmare, sa vedem ce taxe vor fi restituite:
taxa speciala pentru autoturisme si autovehicule, prevazuta la art. 214^1-214^3 din Codul Fiscal, in vigoare pana la data de 1 iulie 2008;taxa pe poluare pentru autovehicule, prevazuta de OUG nr. 50/2008 pentru instituirea taxei ...citeste mai departe despre "Restituirea taxei auto se face acum din oficiu. Sau nu? - Sfatul avocatului" pe Ziare.com mai mult
Miercuri, 02 Septembrie 2015, ora 08:14
Ordonanta de urgenta care stipuleaza faptul ca soferii nu mai sunt obligati sa mearga in instanta pentru a recupera taxa auto, ci pot face acest lucru pe cale administrativa, direct de la Fisc, a fost publicata, marti, in Monitorul Oficial.
Dar avand in vedere modificarile multiple aparute in timp la acest bir, se pune urmatoarea intrebare: ce taxe intra, pana la urma, in sfera restituirii?
Consultantul fiscal Adrian Benta a explicat acest lucru intr-un comunicat remis Ziare.com.
Recuperare taxa auto: Ce ne sfatuieste ANAF
Astfel, teoretic, e vorba de:
- taxa speciala pentru autoturisme si autovehicule, prevazuta la art. 214^1-214^3 din Codul fiscal, in vigoare pana la data de 1 iulie 2008;- taxa pe poluare pentru autovehicule, prevazuta de OUG nr. 50/2008 pentru instituirea taxei pe poluare pentru autovehicule, aprobata prin Legea nr. 140/2011;- taxa pentru emisiile poluante provenite de la autovehicule, prevazuta de Legea nr. 9/2012 privind taxa pentru emisiile ...citeste mai departe despre "Recuperare taxa auto: Vezi daca te califici pentru a-ti lua banii inapoi de la Fisc (Video)" pe Ziare.com mai mult
Marti, 01 Septembrie 2015, ora 13:15
Luna trecuta, Guvernul de la Atena a returnat 1,2 miliarde de euro fondului de salvare al Uniunii Europene, creat pentru recapitalizarea bancilor elene, insa acum vrea acesti bani inapoi.
Informatia a fost prezentata de o sursa apropiata Atenei, arata Business Insider, care citeaza AFP.
"Presedintele grupului ministrilor de Finante din zona euro a cerut Fondului European de Stabilitate Financiara (EFSF) sa faca o analiza pe aceasta tema", a precizat un purtator de cuvant al EFSF.
Luna trecuta, noul guvern grec a fost obligat sa returneze fonduri neutilizate in valoare de 10,9 miliarde de euro din mecanismul de finantare al Uniunii Europene creat pentru recapitalizarea bancilor elene.
Ulterior, oficialii de la Atena au realizat ca fostul Executiv a folosit 1,2 miliarde de euro pentru recapitalizarea bancilor din alta sursa decat EFSF, anume Fondul Elen de Stabilitate.
In consecinta, vor ...citeste mai departe despre "Grecii vor inapoi 1,2 miliarde de euro de la UE - Ce a descoperit Guvernul de la Atena" pe Ziare.com mai mult
Miercuri, 25 Martie 2015, ora 13:01