Agentia Nationala de Administrare Fiscala (ANAF) a recuperat 23 milioane de lei din executarea silita a celor care nu au putut sa plateasca ratele la creditele luate prin programul Prima Casa.
Ministerul Finantelor a propus modificarea programului si redenumirea acestuia "O familie, o casa", astfel incat sa fie mai bine orientat spre caracterul social.
In nota de fundamentare a ordonantei care transforma Prima Casa in "O familie, o casa" este explicata situatia actuala a programului:
"De la inceputul anului pana la sfarsitul lunii iulie 2019, din plafonul total de garantare alocat pentru anul 2019 de 2.000 milioane lei, au fost acordate un numar de 11.427 garantii si promisiuni de garantare in valoare totala de 1.157,6 milioane lei.
De la lansarea programului in anul 2009 pana la finele lunii iulie 2019, au fost acordate 279.179 garantii si promisiuni de garantare, in valoare totala de 24.879,32 milioane lei.
Pana in prezent au fost executate un numar de 848 de garantii, in valoare de 67,8 milioane lei, din care s-a recuperat de catre ANAF suma de 23 milioane lei".
De asemenea, MFP mai precizeaza ca volumul imprumuturilor acordate prin programul Prima Casa a dobandit o dimensiune sistemica, reprezentand 45 la suta din stocul creditelor ipotecare (34 miliarde lei, martie 2019), respectiv 31 la suta din fluxul de credite ipotecare noi (3,8 miliarde lei - flux cumulat pe o perioada de 12 luni pana la martie 2019).
"In acest context, Consiliul General al... mai mult
Vineri, 23 August 2019, ora 11:53
Programul Prima Casa 2019 a fost lansat oficial, vineri. Cu toate ca ministrul de Finante, Eugen Teodorovici, a anuntat in februarie ca vrea sa il modifice pentru a-l face mai social, pana la urma, a ramas la fel ca in anii trecuti.
"Programul Prima Casa 2019 beneficiaza de aceleasi conditii de acordare a garantiei statului roman pentru finantarile aprobate de bancile participante", se arata intr-un comunicat transmis de Fondul National de Garantare a Creditelor pentru IMM-uri (FNGCIMM).
Programul va fi derulat prin intermediul a 15 banci finantatoare: BRD-GSG, BCR, Banca Transilvania, CEC Bank, ING Bank, Raiffeisen Bank, OTP Bank, Banca Romaneasca, Unicredit Bank, Garanti Bank, First Bank, Marfin Bank, Credit Agricole, Leumi Bank si Intesa Sanpaolo Bank.
In acest an, vor fi alocate 2 miliarde de lei pentru romanii care doresc sa isi achizitioneze o locuinta prin Prima Casa.
Anul trecut au fost acordate:
20.423 garantii, in valoare totala de 1,9 miliarde de lei, cu o valoare medie a garantiei acordate de 94.000 lei, precum si7.160 promisiuni de garantare, in valoare totala de 800 de milioane de lei.
De la lansarea programului in anul 2009 si pana la finalul lunii decembrie 2018, au fost acordate 267.752 de garantii si promisiuni de garantare, in valoare totala de 23,7 miliarde de lei, se mai arata in comunicat.
Teodorovici voia sa modifice programul Prima Casa, pentru a fi mai social
Ministrul Finantelor, Eugen Teodorovici, a declarat luna trecuta ca... mai mult
Vineri, 01 Martie 2019, ora 11:52
Executivul a aprobat in sedinta de marti plafonul total de garantare pentru anul 2019, aferent programului "Prima casa".
Astfel, vor fi alocate 2 miliarde de lei in acest an pentru romanii care doresc sa isi achizitioneze o locuinta.
Finantatori participanti in program sunt: BRD, BCR, Banca Transilvania, CEC Bank, ING, Raiffeisen Bank, OTP Bank, Banca Romaneasca, Unicredit, Garanti, Piraeus Bank, Marfin, Credit Agricole si Leumi Bank.
Ministerul de Finante precizeaza, intr-un comunicat, ca anul trecut au fost acordate:
20.423 garantii, in valoare totala de 1,9 miliarde de lei, cu o valoare medie a garantiei acordate de 94.000 lei, precum si7.160 promisiuni de garantare, in valoare totala de 800 de milioane de lei.
De la lansarea programului in anul 2009 si pana la finalul lunii decembrie 2018 au fost acordate 267.752 garantii si promisiuni de garantare, in valoare totala de 23,7 miliarde de lei, se mai arata in comunicat.
Teodorovici vrea sa modifice programul Prima Casa, pentru a fi mai social
Ministrul Finantelor, Eugen Teodorovici, a declarat duminica seara ca pana la sfarsitul lunii februarie programul Prima Casa va fi modificat pentru a fi "mai social".
"Am prins ca plafon cam doua miliarde de lei in acest an pentru programul 'Prima Casa', deci el va continua, numai ca am spus ca discutiile acestea pe care le-am avut cu cei de la Banca Centrala au fost pentru a-l face mai social, mai indreptat catre zona sociala.
Probabil ca pana la final de... mai mult
Marti, 19 Februarie 2019, ora 18:31
Bancile mai au plafon pentru programul Prima Casa, iar daca el se epuizeaza putem suplimenta pana la rectificare cu 500 - 600 milioane lei, a declarat marti Viorel Stefan, ministrul Finantelor Publice, dupa o intalnire cu premierul Sorin Grindeanu.
"Ma surprinde faptul ca presa spune ca nu mai exista plafon. Eu stiu de la banci ca au plafon disponibil pentru Prima Casa. Daca se consuma plafonul noi avem o rezerva si o sa putem suplimenta. Cred ca mai putem suplimenta pana la rectificare cu 500 - 600 milioane lei", a afirmat ministrul Finantelor.
Pe de alta parte, acesta a aratat ca are emotii in ceea ce priveste cheltuielile bugetare pe primele cinci luni, veniturile fiind in plan.
"Am emotii pentru ca nu am toate informatiile privind cheltuielile. Vom ramane pe primele cinci luni pe un echilibru bugetar", a spus ministrul.
Programul "Prima Casa" a atins un maxim istoric al solicitarilor de garantare, fiind inregistrate zilnic peste 600 de noi solicitari, a informat, in 25 mai, Fondul National de Garantare a Creditelor pentru Intreprinderile Mici si Mijlocii (FNGCIMM).
Citeste si:
Prima Casa 2017: La cat a fost stabilit plafonul si ce locuinte poti cumpara prin programSurprize la Prima Casa: Avansul majorat e cea mai mare dintre ele - Ce efecte vor avea modificarileGuvernul mareste garantiile pentru Prima Casa, dar banii raman tot mai putini ca-n 2016 ...citeste mai departe despre "Guvernul anunta ca mai are bani pentru Prima Casa" pe Ziare.com mai mult
Marti, 06 Iunie 2017, ora 17:10
Guvernul mareste cu 175,5 milioane de lei plafonul garantiilor acordate pentru programul Prima Casa. Practic, se adauga suma ramasa neutilizata in 2016.
Chiar si cu aceasta majorare, suma totala destinata ca garantie a acestui program in 2017 este mai mica decat cea alocata anul trecut.
La finalul lunii ianuarie, Guvernul a propus pentru acest an un plafon cu 15% mai mic, fata de 2016, al garantiilor acordate pentru programul Prima Casa, scaderea fiind de la 2,94 miliarde de lei in 2016 la 2,5 miliarde de lei in 2017, potrivit unui proiect de hotarare de guvern aflat in dezbatere publica.
Cu aceasta suplimentare anuntata azi, plafonul va ajunge la aproape 2,7 miliarde de lei, tot inferior celui din 2016.
Un plafon de garantii de stat de 2,5 miliarde de lei permite acordarea unor credite de circa 5 miliarde lei, in conditiile in care statul garanteaza 50% din valoarea unui credit pentru o locuinta noua sau consolidata, cu o valoare de maximum 70.000 de euro, si 40% pentru un imprumut acordat pentru o locuinta veche.
Citeste si Guvernul a modificat Prima Casa pentru a incuraja cumpararea de locuinte noi
In plus, Guvernul a anuntat scaderea comisioanelor aplicate la soldul garantiei acordate de catre Fondul National de Garantare a Creditelor pentru Intreprinderile Mici si Mijlocii (FNGCIMM).
"Pentru garantiile care se acorda in semestrul I al anului 2017, nivelul comisionului este de 0,45% pe an, in scadere de la 0,49%, cat a fost anul trecut, aplicat la... mai mult
Luni, 06 Februarie 2017, ora 18:48
Ministrul Finantelor, Anca Dragu, a declarat, miercuri, dupa ce a fost aprobata rectificarea bugetara, ca are in vedere suplimentarea plafonului de garantii pentru programul "Prima Casa" pe termen scurt, urmand ca in septembrie sa se ia o decizie cu privire la continuarea acestuia pe termen mediu si lung.
"Aceste sume (pentru Prima Casa - n.red.) nu trebuie alocate prin buget. Ele nu fac parte din rectificarea bugetara. Sunt garantii care intra in plafonul de garantii. Este un plafon aprobat la nivelul anului 2016 de 8,1 miliarde de lei.
Avem in vedere suplimentarea acestui fond pe termen scurt. De altfel, avem in vedere si o analiza care sa dea directiile prin care acest program sa se perpetueze pe o perioada de timp... citeste mai departe despre "Prima Casa va fi suplimentata, insa nu se stie cat va mai continua programul" pe Ziare.com mai mult
Miercuri, 10 August 2016, ora 22:50
Guvernul intentioneaza sa aloce 2,5 miliarde de lei pentru programul 'Prima Casa' in anul 2015, iar plafonul va fi suplimentat cu sumele nealocate sau neutilizate din plafonul pe 2014, potrivit unui proiect de Hotarare de Guvern publicat pe site-ul Ministerului Finantelor Publice.
'Suma reprezentand diferenta ramasa neutilizata si/sau nealocata din anul 2014 urmeaza sa fie publicata pe site-ul Ministerului Finantelor Publice si al Fondul National de Garantare a Creditelor pentru Intreprinderile Mici si Mijlocii (FNGCIMM) in cel mult 5 zile de la data publicarii Hotararii in Monitorul Oficial', se mentioneaza in proiectul de Hotarare, potrivit Agerpres.
Programul 'Prima Casa' a fost implementat la nivelul anului 2009, cand piata imobiliara era blocata din cauza bulei imobiliare in care intrase Romania. In prezent, garantiile pentru creditele destinate achizitiei sau constructiei de locuinte in cadrul Programului se acorda numai in lei, de catre finantatorii care au optat pentru a prelua 50% din riscurile asumate de stat in cadrul etapelor anterioare.
Pana in prezent, in cadrul programului au fost acordate circa 130.000 de garantii, pentru finantari in valoare de 2,525 miliarde de euro, respectiv 10,985 miliarde de lei, din care 31% reprezinta valoarea garantiilor destinate achizitiei de imobile construite intre anii 2008-2014. In tot acest timp, au fost executate 312 garantii, reprezentand o rata de default de 0,2%. mai mult
Vineri, 09 Ianuarie 2015, ora 15:29
Persoanele care doresc sa cumpere locuinte prin programul Prima Casa au la dispozitie un buget total de 710 milioane lei, in urma realocarii banilor neutilizati la achizitia locuintelor ANL catre toate tipurile de case, fondurile fiind suficiente pana la sfarsitul anului pentru toate solicitarile.
Guvernul a realocat sumele neutilizate ca garantii in programul Prima Casa pentru achizitiile de locuinte construite de ANL, din plafonul de 500 milioane de lei, astfel incat sa poata fi folosite pentru orice tip de locuinta in cadrul programului, pe fondul solicitarilor de suplimentare a banilor, transmite Mediafax.
"Analizele facute pe baza actualului nivel al cererii si estimarile partenerilor nostri bancari ne indica faptul ca bugetul total neutilizat de circa 710 milioane lei, buget ce include si plafonul realocat, va fi suficient pentru aprobarea tuturor solicitarilor pana la sfarsitul anului 2014", se arata intr-un comunicat al Fondului National de Garantare a Creditelor pentru Intreprinderile Mici si Mijlocii (FNGCIMM).
Fondul estimeaza ca numarul de solicitari depuse pentru Prima Casa va atinge maximul in perioada imediat urmatoare, dupa realocarea sumelor destinate initial locuintelor ANL, asigurand clientii ca nu vor fi intarzieri la procesarea cererilor, astfel incat garantiile sa fie acordate in termenul de maxim patru zile lucratoare de la data depunerii dosarelor complete si corect intocmite.
FNGCIMM a acordat in acest an circa 17.400 de garantii in... mai mult
Joi, 25 Septembrie 2014, ora 16:23
Hotarare pentru suplimentarea plafonului pentru Programul 'Prima Casa' cu suma de 200 de milioane de lei a fost adoptata de Guvern.
Potrivit actului normativ, se suplimenteaza plafonul de garantare destinat achizitiei de locuinte construite prin ANL cu 200 milioane lei, astfel incat plafonul de garantare pentru locuintele construite prin ANL ajunge la 500 milioane lei, din totalul plafonului suplimentar de 1,2 miliarde lei, aferent locuintelor achizitionate prin Programul "Prima casa".
Finantarea Programului de constructie de locuinte pentru tineri se realizeaza din surse ale bugetului de stat. "Sumele obtinute din vanzarea locuintelor catre chiriasi se prevad a fi acumulate de ANL si utilizate pentru finantarea unor noi locuinte pentru tineri. Pentru a crea conditii in aplicarea strategiei de dezvoltare a Programului de constructie de locuinte pentru tineri, cu posibilitatea de cumparare de catre chiriasi dupa un an de inchiriere neintrerupta, se are in vedere integrarea in programul Prima Casa", se precizeaza in actul normativ.
In sedinta din 30 iulie, Guvernul a aprobat suplimentarea plafonului garantiilor destinate Programului 'Prima casa' cu un miliard de lei, din care 300 milioane pentru achizitia locuintelor ANL.
Garantiile se acorda numai in moneda nationala si se vor plati tot in moneda nationala.
ANL deruleaza de mai multi ani Programul de constructie de locuinte pentru tineri, destinate inchirierii, cu posibilitatea de cumparare de catre... mai mult
Joi, 15 August 2013, ora 10:29