Cele mai multe orase din Romania au dificultati in ceea ce priveste bugetul pentru acest an, doar 15-18% dintre ele putand "supravietui", a declarat, miercuri, Ionel Chirita, presedinte executiv al Asociatiei Oraselor din Romania (AOR).
"In Romania sunt 216 de orase. Consider ca, in conditii acceptabile spre dificultate, pot supravietui 30-40 dintre ele, adica asta inseamna maxim 15-18% dintre ele, restul sunt in diferite grade de dificultate, iar mai bine de 50% dintre orase vor fi in situatie de disperare, (...) pentru ca, mergand pe niste cheltuieli minime obligatorii, iti trebuie niste venituri si descopera ca acele cheltuieli minime obligatorii sunt mai mari decat veniturile", a explicat Chirita, la un atelier de lucru la care au participat primari de orase.
Potrivit acestuia, veniturile au fost "umflate" de Ministerul Finantelor cu aproximativ 8%. In plus, a mentionat el, anumite venituri nu se pot realiza, deoarece s-au stabilit anumite scutiri de la plata, cum e cazul in constructii.
"Estimam ca veniturile se vor realiza undeva intre 95 si 85%, iar cheltuielile sunt in crestere cu 20 pana la 35%, pe componentele despre care va spuneam, au crescut drepturile angajatilor si nu numai, de fapt, tot angajati sunt si insotitorii persoanelor cu handicap si esti obligat sa le dai alocatia de hrana si tichetul de vacanta. (...) Au crescut acele cheltuieli legate de proiecte prin acel salariu minim de 3.000 de lei la firmele de constructii. (...) Costurile... mai mult
Miercuri, 10 Aprilie 2019, ora 21:32
Peste 1.500 de persoane cu dizabilitati si insotitorii acestora risca sa nu primeasca salariile si indemnizatiile conform legislatiei in vigoare, deoarece Guvernul nu a alocat suma necesara acestor plati, care trebuie facute in 15 decembrie, a declarat marti, intr-o conferinta de presa, primarul Brasovului, George Scripcaru.
Edilul a facut apel la Guvern, la Ministerul Muncii, Ministerul Finantelor, dar si catre prefectul Brasovului, Marian Rasaliu, pentru alocarea sumei de 1,3 milioane de lei necesara pentru plata acestor obligatii.
"Este a nu stiu cata oara cand suntem in aceasta situatie. Din pacate nu numai actualul Guvern procedeaza asa, si celelalte guverne au facut la fel, ca sa nu inteleaga cineva ca am ceva cu actualul Guvern. Nu numai noua, autoritatilor locale, dar in primul rand persoanelor aflate in aceasta situatie, persoanelor cu handicap, familiilor acestora, le creeaza probleme. Suntem in situatia in care Guvernul nu ne-a alocat toata suma necesara asa cum prevede legea, cu destinatia de plata pentru persoanele cu handicap si insotitorii acestora.
Noi am instiintat institutiile statului inca din luna noiembrie pentru sumele care trebuie trimise. In 15 decembrie este ziua de plata a salariilor si indemnizatiilor pentru aceste persoane si, din datele pe care le avem la aceasta ora, dupa ce am luat legatura cu persoane de la diverse paliere din Ministerul de Finante, ni s-a spus ca nu sunt bani.
Asa ca solicit Institutiei Prefectului, ca... mai mult
Marti, 11 Decembrie 2018, ora 17:19
Guvernul a decis marti, in sedinta, ca asistenul personal care ingrijeste un adult cu handicap accentuat sa primeasca, pe langa salariu, o alocatie lunara de 600 de lei pe luna, iar cel care ingrijeste un adult cu handicap grav sa primeasca 750 de lei pe luna.
De asemenea, centrele "mamut" pentru persoanele cu dizabilitati nu vor mai putea gazdui mai mult de 50 de beneficiari si vor fi transformate in noi tipuri de centre. Prin proiectul de OUG cresc si amenzile pentru nerespectarea drepturilor persoanelor cu dizabilitati, de la 6.000 - 12.000 de lei la 10.000 - 20.000 de lei.
Potrivit modificarilor adoptati marti prin OUG la Legea nr. 448/2006 privind protectia si promovarea drepturilor persoanelor cu handicap, asistentul care are in ingrijire un adult cu handicap accentuat va primi, pe langa salariu, o alocatie de 600 de lei pe luna, in timp ce asistenul care ingrijeste un adult cu handicap grav va primi 750 de lei pe luna.
De asemenea, centrele rezidentiale pentru persoanele cu dizabilitati, care au acum aspect de cazarma militara si care gazduiesc sute de beneficiari, vor trebuie transformate in locuinte protejate, centre pentru viata independenta, centre de abilitare si reabilitare, centre de ingrijire si asistenta, centre respiro - centre de criza si nu vor mai putea gazdui mai mult de 50 de persoane.
"Se renunta, astfel, la vechile centre, de tip mamut, care gazduiau sute de persoane cu dizabilitati, cu un management de multe ori nu foarte performant si... mai mult
Marti, 17 Iulie 2018, ora 21:53