Ministerul Transporturilor, la un pas de a pierde o jumatate de miliard de euro finantare europeana pentru M 6 Gara de Nord- Baneasa. Eligibilitatea cheltuielilor pentru perioada de programare europeana 2014- 2020 se incheie in decembrie 2023
Ministerul Transporturilor prin Metrorex va pierde finantarea europeana de o jumatate de miliard de euro daca nu reuseste sa finalizeze Magistrala de Metrou M 6 Gara de Nord - Baneasa pana in 2023 in conditiile in care contractul nici macar nu este semnat, potrivit Radio Romania Actualitati.
Comisarul European pentru Coeziune si Reforme, Elisa Ferreira a raspuns la o solicitare a europarlamentarului Eugen Tomac ca, eligibilitatea cheltuielilor pentru perioada de programare europeana 2014- 2020 se incheie in decembrie 2023 iar M 6 nu are nici acum contract semnat desi licitatia este lansata inca din martie 2019.
In comunicarile catre Comisie, la solicitarea finantarii, autoritatile romane estimasera inceperea lucrarilor in iunie 2019, imposibil insa, din cauza contestatiilor ulterioare. Pentru primele sase statii ale M 6 Gara de Nord- Otopeni (in total 12 statii), Uniunea Europeana a acordat in 2019 un grant de 517 milioane de euro.
Romania a pierdut deja 330 de milioane de euro, finantare europeana, din cauza intarzierilor pentru contractul de modernizare a magistralei feroviare Brasov - Sighisoara, a anuntat, ieri, Ministrul Transporturilor, Lucian Bode.
...citeste mai departe despre "Metrorex este la un pas de a... mai mult
Sambata, 25 Iulie 2020, ora 11:24
Comisia Europeana a acceptat cererea de finantare a constructiei Magistralei 6 de metrou in Bucuresti, a anuntat ministrul Transporturilor, Felix Stroe. Valoarea totala a lucrarii este de 1,391 miliarde de euro.
Noua magistrala va avea 12 statii, 14,2 km lungime si va face legatura intre actuala retea de metrou si aeroportul Henri Coanda.
"Este un lucru foarte bun. Ajunsi in aceasta etapa, lucrurile nu mai pot da inapoi. Avem finantarea asigurata. Diferenta de 300 de milioane de euro pentru realizarea integrala a magistralei de metrou va fi asigurata de BERD, care s-a oferit sa faca aceasta finantare", a precizat Felix Stroe.
Magistrala 6 ar urma sa porneasca de la statia 1 Mai, care exista deja, dupa care vor urma statii care vor purta numele: Pajura, Expozitiei, Piata Montreal, Gara Baneasa, Aeroport Baneasa, Tokyo, Washington, Paris, Bruxelles, Otopeni, Ion I.C. Bratianu si Aeroportul Otopeni.
Citeste si:
Cum incetineste condamnarea lui Puiu Popoviciu constructia metroului catre OtopeniWorld Trade Center Bucharest, Orange, Mega Image, Mc Donald's si Andrei Tinu, printre expropriatii pentru metroul spre OtopeniConstructia Magistralei 6 de metrou 1 Mai - Otopeni va incepe anul viitor... citeste mai departe despre "Comisia Europeana va plati factura pentru metroul care leaga Gara de Nord de Aeroportul Otopeni" pe Ziare.com mai mult
Joi, 28 Decembrie 2017, ora 16:39
Ministerul Fondurilor Europene are o misiune dificila in anul 2014: trebuie sa convinga Comisia Europeana ca Romania are un proiect viabil pentru urmatoare finantare bugetara si sa creasca rata de absorbtie.
La finalul anului 2013, rata de absorbtie a fondurilor structurale si de coeziune a ajuns la 33,47%, suma solicitata Comisiei Europene pentru a fi rambursata Romaniei ajungand la aproximativ 6,43 miliarde de euro.
Una dintre cele mai semnficative reusite ale Ministerului Fondurilor Europene a fost acceptul primit de la Parlamentul European pentru aplicarea regulii "n+3", ceea ce inseamna ca Romania mai are la dispozitie un an pentru a cheltui fondurile europene alocate pentru anii 2011 si 2012.
Aplicarea regulii "N+3" pentru anii 2011 si 2012 inseamna ca Romania va putea cheltui fondurile europene alocate pentru anul 2011 pana la data de 31 decembrie 2014, iar pe cele alocate pentru anul 2012 pana la data de 31 decembrie 2015. In acelasi timp, trebuie subliniat ca termenul final pentru cheltuirea fondurilor europene alocate in actuala perioada de programare ramane neschimbat: pana la data de 31 decembrie 2015.
La inceputul acestui an, in lunile februarie sau martie, Romania trebuie sa semneze Acordul de Partneriat cu UE in baza caruia tara noastra ar trebui sa primeasca cele 40 de miliarde de euro pentru urmatorii sapte ani.
Acest Parteneriat traseaza directiile generale pentru modul in care ar trebui sa fie cheltuiti banii europeni in perioada... mai mult
Luni, 06 Ianuarie 2014, ora 15:40
Comisia Europeana a aprobat marti includerea magistralelor de metrou M4 (Parc Bazilescu - Straulesti) si M5 (Drumul Taberei - Universitate), precum si a tronsonului de autostrada Sebes-Turda in randul proiectelor care sunt finantate prin Programul Operational Sectorial de Transport (POS-T).
Obiectivele de investitii mentionate au o valoare estimata de peste 2 miliarde de euro si urmeaza sa fie finantate din instrumente structurale, cu durata de implementare pana la sfarsitul anului 2015, se arata intr-un comunicat transmis de Ministerul Transporturilor.
In urma discutiilor purtate de ministrul Transporturilor, Relu Fenechiu, saptamana trecuta, la Bruxelles, in vederea includerii acestor proiecte in POS-T, Comisia Europeana a aprobat modificarile solicitate de catre partea romana, ceea ce inseamna ca Ministerul Transporturilor va putea deconta din bugetul Uniunii Europene contributia de 85% din fonduri structurale.
In prezent sunt in pregatire documentatiile tehnico-economice, iar pana in luna septembrie vor fi transmise cererile de finantare si de rambursare a cheltuielilor. mai mult
Miercuri, 01 Mai 2013, ora 12:03