Presedintele Klaus Iohannis sustine ca Guvernul face eforturi pentru a atrage bani europeni in vederea constructiei autostrazii Sibiu-Pitesti. Dar ca, in orice caz, exista si alte surse de finantare pentru un astfel de proiect.
Reamintim ca, din cauza problemelor de mediu prost gestionate de statul roman, la acest moment CE inca analizeaza conditiile in care ar putea finanta constructia Autostrazii Sibiu-Pitesti.
Intrebat daca, totusi, finantarea respectiva se va obtine, Klaus Iohannis a declarat:
"Se lucreaza la asta. Banii europeni sunt o sursa. Bugetul national, o alta sursa. Iar creditele sunt alte sursa (...)
Noi nu ne dorim sa venim in fata romanilor cu promisiuni de bucatele de autostrazi, ci -si am vazut ca vrea si Guvenul - sa venim cu o solutie integrata pentru rezolvarea acestei probleme de infrastructura (a autostrazilor - n.red.)".
Citeste si:
Va avea vreodata Moldova sosea de mare viteza? Iata cat de complicata e, in acest moment, situatia Autostrazii UniriiStefan Mandachi ii cere lui Orban sa spuna clar daca face autostrada: Scuzele de acum, identice cu cele ale lui Dancila & Co. Ajunge! ...citeste mai departe despre "Iohannis: Se lucreaza la atragerea banilor europeni pentru autostrazi. Dar exista si alte surse de finantare" pe Ziare.com mai mult
Miercuri, 15 Ianuarie 2020, ora 16:52
Primaria Municipiului Bucuresti (PMB) anunta ca va depune pe ultima suta de metri cererea de finantare in baza careia ar putea primi de la Comisia Europeana 176 de milioane de euro cu care sa repare sistemul de termoficare, ajuns in pragul colapsului.
Din cauza ca administratia locala nu l-a intretinut, de-a lungul anilor, sistemul de termoficare din Capitala - a carui constructie a inceput prin anii '60 - a inceput sa cedeze. In consecinta, in ultimele ierni, conductele sistemului au pocnit pe toate partile si au lasat in frig mii de bucuresteni.
Cel mai rau a fost atunci cand s-au spart conductele magistrale.
Aceasta sunt tevi groase (cu diametru de pana la 1,2 metri) prin care apa oparita vine din CET-uri pana in cele peste 1.000 de puncte termice din Capitala. In aceste puncte termice, apa de la CET-uri trece prin niste schimbatoare de caldura, infierbantand-o pe cea din alte tevi, care ajung pana in casele oamenilor. Dupa, apa din tevile groase se intoarce la CET-uri, pe alte magistrale numite "de retur".
Ori de cate ori o conducta magistrala se sparge, angajatii RADET trebuie sa izoleze segmentul avariat de teava groasa, sa il goleasca de apa oparita si sa il repare. Iar aceste operatiuni nu se pot face decat dupa ce li se opreste caldura - uneori pentru zeci de ore in sir - catorva sute sau chiar mii de bucuresteni.
Ca situatiile de acest gen sa nu se repete in fiecare iarna, PMB a decis ca RADET (alaturi de cateva companii private) si Compania... mai mult
Vineri, 20 Septembrie 2019, ora 07:35
Ministrul Fondurilor Europene, Roxana Minzatu, s-a declarat optimista ca suma necesara pentru realizarea Aeroportului International Brasov - Ghimbav va putea fi decontata din bani europeni, la fel si investitiile deja facute de administratia locala in pista si in caile de rulare.
"Lucram foarte indeaproape cu administratia judeteana, cu Consiliul Judetean Brasov, pentru Aeroportul Brasov. Lucram de cand am preluat mandatul, lucram cu Consiliul Concurentei. Urmeaza sa iesim cu o pozitie publica cat de curand, pentru ca e destul de sofisticata maniera in care aeroporturile noi, subliniez, noi, se pot finanta din fondurile europene, dar am gasit doua variante si suntem optimisti ca putem sa decontam din bani europeni investitiile la Aeroportul Brasov.
Eu sunt optimista ca reusim sa decontam chiar investitiile deja realizate de administratie, pentru ca s-a investit deja in pista si in cai de rulare. Ei tocmai au semnat contractul pe proiectare si executie acum, pe 20 august, pentru ceea ce inseamna terminal. Este investitia centrala a acestui proiect. Mai au si alte componente. Este un proiect, totusi, matur", a spus ministrul, intr-o conferinta de presa organizata la Centrul de Vizitare al Parcului National Piatra Craiului din Zarnesti.
Potrivit sefului de la Fonduri Europene, proiectul Aeroportului Brasov este suficient de avansat ca sa genereze cheltuieli, deci, absorbtie, acum lucrandu-se la partea de eligibilitate.
"Eu ma uit foarte, foarte atent la ceea ce... mai mult
Marti, 27 August 2019, ora 09:44
Romania a pierdut intre 1,8 si 2 miliarde de euro din fondurile totale alocate in valoare de 19,5 miliarde de euro intr-un domeniu sensibil pentru tara noastra, cel al infrastructurii de transport, a declarat, luni, comisarul european pentru Politica regionala, Corina Cretu.
Comisarul european participa la Conferinta "EuroImpact - Impactul si rezultatele politicii de coeziune in Romania. Experiente cu privire la accesarea fondurilor si implementarea proiectelor finantate", care este organizata la Bucuresti de Institutul European din Romania.
"Din anul 2007 pana in anul 2011, rata de absorbtie a fost de 4%. Am preluat mandatul in 2014, cu o rata de absorbtie de 48%. Incheiem ciclul financiar (...) cu o rata de absorbtie de aproape 90% (...) Din pacate, din cei 19,5 miliarde de euro alocati pe fondurile pe care le gestionez - e vorba de Politica de Coeziune si de Fondul de Dezvoltare Regionala - s-au pierdut (...) intre 1,8 si 2 miliarde de euro intr-un domeniu cel mai sensibil pentru Romania, cel al infrastructurii de transport", a explicat Corina Cretu.
Ea a precizat ca au fost lucruri "care au afectat potentialul Romaniei" de a beneficia pe deplin de avantajele pe care le ofera Politica de Coeziune.
"Dar, sigur, daca ne uitam la partea plina a paharului, dintre cele 19,5 miliarde de euro, pentru perioada 2007-2014, s-au cheltuit 17,5 miliarde de euro, dar doar aproximativ 14-15 miliarde au fost practic lucrari pe teren, pentru ca 3 miliarde aproape au fost... mai mult
Luni, 29 Octombrie 2018, ora 12:19
Posibilitatea de accesare a fondurilor europene trebuia sa fie premiul cel mare pentru tarile care doresc sa intre in Uniunea Europeana. Situatia nu sta insa bine pentru Romania si pentru celelalte tari din estul Europei, care au aderat in ultimii zece ani.
Bruxelles-ul a pus deoarte miliarde de euro destinati imbunatatirii infrastructurii si a altor sectoare, mai ales pentru tarile care tocmai au scapat de comunism. Conform unei investigatii a Reuters, din banii pusi la dispozitie in ultimii cinci ani, doar unul din zece euro au fost utilizati. Astfel este ridicata problema planului maret al Europei privind stimularea cresterii economice, reducerea mortalitatii in trafic si reducerea emisiilor de carbon.
Alaturi de multe alte tari europene, Romania sta prost la absorbtia de fonduri europene. Spre deosebire de Polonia, care atrage aproximativ 80% din fondurile europene puse la dispozitie, Romania are o rata de absorbtie de aproximativ 7%.
Romania, spre deosebire de Polonia, nu are o institutie care sa administreze cu adevarat acest segment important.
Analistul economic Ionel Blanculescu aminteste, ca model, centrul de comanda polonez, denumit Project Management Office, care reprezinta, in opinia sa, eficienta unui astfel de program de atragere de fonduri europene. Acest lucru se reflecta si in rata record de absorbtie de aproximativ 80% din acest stat.
"In primul rand trebuie reconfigurata constructia care e gresita, e creata clientelar, in sensul ca... mai mult
Vineri, 22 Iunie 2012, ora 08:15
Comisia Europeana a anuntat ca va aloca aproximativ 9 miliarde de euro pentru dezvoltarea proiectelor de infrastructura energetica, incepand cu 2012.
Potrivit reprezentantilor europene, proiectul in care vor fi alocati banii europeni se va defasura in perioada 2014-2020. Declaratia a fost facuta de Monika Zsigri, reprezentant CE, in cadrul Forumului pentru Dunare.
"In cadrul prioritatilor energetice ale UE pentru perioada de dupa 2020, regiunea Dunarii este acoperita de conexiunile pentru electricitate dintre Europa Centrala si Europa de Sud-Est, de interconexiunile de gaz si petrol dintre nordul si sudul Europei, precum si cu Europa de Est, de Coridorul sudic de gaz, de retelele energetice inteligente si de magistralele de electricitate, precum si de retelele transfrontaliere de transport de CO2.
Daca in 2011 prioritatea a fost acordata proiectelor energetice din Europa Centrala si de Est, in 2012, prioritatea va fi acordata selectiei de proiecte energetice de interes comun din sud-estul UE", a explicat reprezentanta Comisiei Europene, potrivit green-report.
Aceasta crede ca economisirea de energie si valorificarea surselor regenerabile, precum cele hidrologice, eoliene, solare sau termale pot imbunatati semnificativ securitatea energetica a sud-estului Europei
"In acest mod se poate favoriza tranzitia catre o economie cu emisii scazute de dioxid de carbon si se pot crea noi locuri de munca in regiunea Dunarii", a mai adaugat reprezentantul Comisiei... mai mult
Sambata, 11 Februarie 2012, ora 14:00
Ministrul Dezvoltarii Regionale si Turismului, Elena Udrea, a declarat luni ca stia ca se va ajunge la suspendarea platilor intermediare pentru Axa 2 din Programul Operational Regional si ca ministerul si-a propus sa verifice contractele cerute de Comisia Europeana pana la mijlocul lunii august, informeaza Newsin."Stiam sa se va ajunge la suspendarea platilor, vestea buna este ca e undeva la doua luni, noi ne asteptam la sase luni (…).
Noi acum trebuie sa facem un lucru care ne-a fost cerut de Comisia Europeana (CE), anume sa verificam noi, ministerul, toate cele 124 de contracte de lucrari de drumuri finantate prin Axa 2, ne-am propus sa terminam la mijlocul lunii august. Noi ne bucuram ca suspendarea este data doar pentru doua luni", a declarat luni seara Elena Udrea, intr-o emisiune la TVR 1.
Potrivit acesteia, in general, procedurile de achizitii intr-un procent foarte mare sunt viciate de cei care organizeaza licitatiile.
"In ceea ce priveste Axa 2, ceea ce spun se confirma de raportul CE. Printre problemele semnalate au fost lipsa de transparenta in stabilirea criteriilor la licitatii, adica au trecut in caietele de sarcini niste criterii care duceau directionat catre o singura firma (…).
Au mai fost si situatii in care nu procedura de achizitii a fost in discutie, ci faptul ca, pe timpul derularii proiectului, s-a marit valoarea contractului pentru lucrari asa-zis similare (…). Licitatiile verificate sunt derulate de consiliile judetene in... mai mult
Luni, 20 Iunie 2011, ora 23:44
Comisia Europeana a intrerupt platile pentru Axa 2 a Programului Operational Regional (POR) -Imbunatatirea infrastructurii regionale si locale de transport-, din cauza deficientelor constatate, si a cerut autoritatilor romane sa verifice toate contractele de lucrari incheiate cu beneficiarii Axei 2, potrivit Mediafax. Comisia Europeana a comunicat Ministerului Dezvoltarii Regionale si Turismului Raportul preliminar al misiunii de audit efectuata in Romania in perioada 28 martie - 1 aprilie 2011, avand obiect verificarea mai multor proiecte finantate in cadrul Axei 2 a POR, respectiv reabilitarea DJ 701 limita jud. Dambovita-Gratia-Poeni-Silistea-Scurtu Mare-Slavesti-Ciolanesti-Zambreasca-Dobrotesti, beneficiar CJ Teleorman, reabilitare DJ 506 Cervenia-Vitanesti-Babaita, beneficiar CJ Teleorman, modernizare sistem rutier pe DJ 101B, DN 1 Snagov- Gruiu, beneficiar CJ Ilfov, si modernizarea infrastructurii de acces la zonele turistice cu potential demonstrat ale judetului Buzau, beneficiar Parteneriat UAT CJ Buzau- UAT Comuna Mereni.
"In Raport, Comisia Europeana vorbeste despre deficientele din sistemul de achizitii publice folosite in adjudecarea contractelor de lucrari in cadrul Axei 2 a POR: utilizarea unor criterii de selectie discriminatorii de catre autoritatile contractante in selectia constructorilor, folosirea nejustificata a procedurii accelerate si lucrari suplimentare contractate ca lucrari similare", se arata intr-un comunicat al MDRT.
Ca urmare a... mai mult
Luni, 20 Iunie 2011, ora 22:52
Afla cand incep si cand se inchid sesiunile de depunere a proiectelor pentru finantare de la UE. Sesiunile de depunere a proiectelor pentru Programul Operational Regional si pentru Programul Operational Dezvoltarea Resurselor Umane sunt, in prezent, active. Proiectele se depun de catre firma de consultanta sau de catre solicitant, in cazul in care acesta si-a intocmit singur proiectul, la Oficiile Judetene.
In momentul de fata, pot fi depuse proiectele aferente Programului Operational Dezvoltarea Resurselor Umane si Programului Operational Regional, pentru majoritatea domeniilor majore de interventie. Pentru acesta din urma, depunerea se efectueaza continuu, fara termen de inchidere a sesiunii. Totusi, in Regiunea Nord-Est, cererile de proiecte privind reabilitarea, modernizarea si dezvoltarea infrastructurii educationale s-au suspendat de la data de 24 aprilie. "Programul este greoi si nu reuseste sa absoarba resursele din cauza criteriilor de evaluare neclare si a birocratiei", explica Felix Lucutar, managing partner in cadrul firmei de consultanta Agriculture Capital&Engineering. Cei care vor sa acceseze fonduri de la UE aferente Programului Operational Dezvoltarea Resurselor Umane trebuie sa stie ca sesiunile pentru majoritatea domeniilor se inchid in lunile iunie-iulie, doar cateva dintre acestea avand termene-limita pana in toamna.In prima parte a acestei luni s-au deschis sesiunile de depunere a proiectelor si pentru Fondul European pentru Pescuit.... mai mult
Luni, 25 Mai 2009, ora 10:11