Comisia Europeana sustine continuarea finantarii CEF Transport 2014-2020, in valoare de 1,13 miliarde euro, pentru proiectele de dezvoltare a infrastructurii feroviare, informeaza, miercuri, Compania Nationala de Cai Ferate CFR SA.
"Reprezentantii Comisiei Europene sustin implementarea proiectelor pentru dezvoltarea infrastructurii feroviare din Romania, conform calendarelor si a bugetelor transmise de reprezentantii CFR SA, la data de 30 martie 2018. CFR SA are cereri de finantare aprobate de Comisia Europeana pentru sapte proiecte incluse in Programul CEF Transport 2014-2020, contributia totala a CEF fiind de aproximativ 1,13 miliarde euro", se spune intr-un comunicat al companiei.
Unul dintre cele mai importante proiecte de modernizare a infrastructurii feroviare este implementat pe tronsonul feroviar Brasov - Sighisoara, pentru care CFR SA a obtinut doua granturi de finantare, in valoare totala de 1,11 miliarde de euro, pentru modernizarea subsectiunilor Brasov - Apata, Cata - Sighisoara si Apata - Cata.
Avand in vedere schimbarile legislative din anul 2016 privind achizitiile publice, care au afectat procedurile de achizitie ale serviciilor si lucrarilor derulate de CNCF CFR SA, Guvernul Romaniei a aprobat in 2017 un Memorandum pentru implementarea proiectelor CNCF CFR SA, iar la nivelul Comisiei Europene (INEA si DG MOVE) a fost adoptat Planul de Masuri pentru accelerarea si facilitarea implementarii proiectelor finantate in cadrul Mecanismului pentru... mai mult
Miercuri, 18 Aprilie 2018, ora 11:45
Ungaria ne-a lasat Coridorul IV European la poarta, in timp ce Guvernul se chinuieste de doi ani sa finalizezde constructia celor 40 de km din tronsonul Arad-Nadlac. In acest ritm, Romania risca excluderea de pe harta rutelor majore de transport feroviar. Pentru ca Bucuretsiul n-are niciun plan in aceasta directie, ungurii au inceput sa discute cu Belgradul pentru o cale feroviara de transport marfuri Europa-Asia, care sa ocoleasca tara noastra.
Romania are nevoie urgenta de un masterplan feroviar, avertizeaza autoritatile din judetul Timis. Altfel, Romania ar putea sa piarda locul de la masa negocierilor pentru viitoarele rute feroviare Europa-Asia, desi un astfel de proiect aduce oportunitati economice importante tarilor participante.
"Colegii nostri ungari platesc studiile de fezabilitate, urmand apoi sa se intalneasca cu noi si sa ne ofere 'pe tava' ceea ce trebuie facut. Este adevarat ca un plan este mai bun decat lipsa unui plan, dar s-ar putea ca aceasta pro-activitate a colegilor din Ungaria sa ne faca sa acceptam niste solutii care nu sunt, poate, cele mai potrivite pentru noi. Este rau faptul ca noi nu avem aceasta pro-activitate, iar colegii din ministere nu stiau despre aceste demersuri", a afirmat Marian Vasile, vicepresedinte al Consiliului Judetean Timis.
Reprezentantii Consiliului Judetean Timis au avut in repete randuri discutii cu omologii ungari pentru revitalizarea caii ferate pe ruta Timisoara-Szeged, cu extensie spre Kikinda (Serbia). S-au... mai mult
Joi, 26 Septembrie 2013, ora 13:39
Comisia Europeana si-a dat acordul pentru investitii de 751 de milioane de euro in modernizarea tronsoanelor de cale ferata Sighisoara - Coslariu si Brasov - Simeria, in concordanta cu standardele moderne de infrastructura din Europa.
Tronsonul de cale ferata dubla dintre Sighisoara si Coslariu are o lungime de 89,5 km, iar dupa terminarea lucrarilor se va asigura o viteza maxima de 160 km/ora pentru trenurile de pasageri si 120 km/ora pentru trenurile de marfa.
Uniunea Europeana, prin fondul de coeziune, va finanta 751 de milioane de euro din totalul necesar de 884 de milioane de euro. Proiectul in sine a dus la crearea a 600 de locuri de munca si este de asteptat sa fie finalizat pana la sfarsitul anului 2015.
Proiectul de investitii are drept scop cresterea numarului de calatori cu trenul, cat si a cantitatii de marfa transportata feroviar, prin asigurarea unor servicii de mai mare calitate si a unei viteze superioare.
Investitia s-a realizat prin programul de transport cofinantat de UE, axa prioritara "Modernizarea si dezvoltarea axelor prioritare TEN-T in scopul realizarii unui sistem durabil de transport la nivel national si integrarii acestuia in retelele de transport ale UE".
Compania nationala de Cai Ferate SA a anuntat joi castigatorul licitatiei publice pentru lucrarile de semnalizare ERTMS, GSM-R, centralizare electronica si Centrul de Control Operational Simeria aferente tronsoanelor Sighisoara - Coslariu si Coslariu - Simeria.
Astfel,... mai mult
Joi, 31 Ianuarie 2013, ora 17:02
Peste o treime dintre proiectele UE asumate ca prioritate de Guvern au avansat extrem de slab in primul semestru, in multe cazuri cu un ritm de executie de nici macar jumatate de procent, existand si lucrari pentru care gradul de realizare este indicat acum chiar in scadere fata de inceputul anului.
Datele analizate reflecta evolutia proiectelor pe parcursul primelor sase luni ale acestui an, in perioada mandatelor Guvernelor Boc, Ungureanu si Ponta.
O evolutie foarte slaba a fost inregistrata si in primavara acestui an, autoritatile justificand atunci situatia prin faptul ca lucrarile nu au putut avansa din cauza iernii.
Proiectele cu finantare UE, in valoare totala de 14 miliarde de euro
Lista proiectelor cu finantare UE considerate ca prioritare de catre Executivul roman, in valoare totala de 14 miliarde euro, a fost convenita de Guvern cu oficialii Comisiei Europene si ai Fondului Monetar International la sfarsitul anului trecut, majoritatea fiind atunci la un stadiu de executie cu putin peste 0%. Pentru multe dintre aceste proiecte, semnate in intervalul 2009-2011, Executivul s-a angajat sa ridice gradul de executie aproape de 50%, daca termenul de finalizare nu expira chiar in acest an. Conform calendarului, proiectele trebuie finalizate in perioada 2012-2015.
Ultimele date privind evolutia acestor proiecte in intervalul 31 decembrie 2011-30 iunie 2012 releva insa ca, pentru mai mult de o treime dintre proiecte, in valoare totala de aproape 4 miliarde... mai mult
Duminica, 15 Iulie 2012, ora 12:49
Ministrul Transporturilor si Infrastructurii, Anca Boagiu, a declarat marti ca 2,3 miliarde euro, alocati din fonduri europene pentru segmentul feroviar, modernizarea garilor si infrastructurii feroviare, vor fi contractati pana la finele acestui an. "Cei 2,3 miliarde euro alocati pentru cai ferate, pentru modernizarea garilor si infrastructurii feroviare, multumesc lui Dumnezeu, in sfarsit sunt pe cale de a fi contractati pana la finele 2011.
Este clar ca ne vom bate in perioada urmatoare, tinand cont ca au inceput deja negocierile pe urmatorul exercitiu financiar, pentru a obtine sume similare alocate in exercitiul 2007-2013, iar infrastructura sa fie refacuta in continuare", a precizat ministrul citat de NewsIn.
Boagiu a mentionat ca, in urma programelor de restructurare, companiile de cale ferata au inceput sa faca progrese, amintind de reducerea pierderilor la CFR Infrastructura cu 47% si cresterea veniturilor acesteia cu 23%, dar si de diminuarea pierderilor la CFR Calatori cu 65%.
"Critica pe care am adus-o este ca practic am pierdut din 2007 pana in 2010 o perioada buna de integrare a sistemului feroviar.
Astfel, daca in UE s-a ajuns ca traficul feroviar sa creasca cu 6%, la noi a scazut cu 36%, iar viteza media, in loc sa creasca, a scazut, din cauza lipsei de investitii, cu circa 42%.
Toate aceste cifre paradoxale au fost determinate si de alti factori, respectiv prestatia defectuoasa a constructorilor si consultantilor, implicarea neadecvata a... mai mult
Marti, 04 Octombrie 2011, ora 16:17
Construirea unei autostrazi va avea un cost standard pe kilometru cuprins intre 5,05 milioane euro si 6,1 milioane euro, fara TVA, iar reparatia capitala a unei cai ferate va costa 1,19 milioane euro/km, fara TVA, conform unui proiect de HG elaborat de Ministerul Transporturilor, potrivit Mediafax. Proiectul contine 12 standarde de cost pentru obiective de investitii finantate din fonduri publice din domeniul infrastructurii de transport.
"Standardele de cost elaborate de Ministerul Transporturilor si Infrastructurii constituie documente de referinta cu rol de ghidare in promovarea obiectivelor de investitii, finantate din fonduri publice, similare din punct de vedere tehnic cu obiectivele de referinta prezentate in standardele respective.
Standardele de cost (...) se adreseaza operatorilor economici, pentru elaborarea ofertelor in vederea contractarii investitiilor din domeniul infrastructurii in transporturi si ordonatorului de credite pentru fundamentarea indicatorilor tehnico-economici ai obiectivelor de investitii si a necesarului de fonduri publice pentru finantarea programelor de investitii in conditii de eficienta economica", se arata in document.
Standardele de cost vor fi actualizate periodic sau ori de cate ori este necesar, prin hotarare a Guvernului, la propunerea Ministerului Transporturilor, in functie de evolutia progresului tehnic si al preturilor resurselor specifice in domeniul infrastructurii in transporturi si/sau pe baza solicitarilor... mai mult
Duminica, 07 Noiembrie 2010, ora 16:41