Ministerul Transporturilor a inclus in bugetul pe 2021 suma de 4,8 milioane de lei pentru Autostrada Unirii, care va lega Moldova de centrul tarii. Pentru ca proiectul sa se concretizeze, trebuie sa se finalizeze studiile de fezabilitate, sa fie incluse tronsoanele in finantarea europeana si sa fie lansate licitatiile.
Ministerul Transporturilor a trecut la prioritatile pentru perioada 2021-2024 elaborarea studiului de fezabilitate pentru sectorul de autostrada Targu Neamt - Targu Mures, parte din Autostrada Unirii.
Studiul de Fezabilitate pe Autostrada "Unirii" A8, pe sectorul Tg. Mures - Tg. Neamt ar trebui sa fie gata in acest an, potrivit promisiunii fostului ministru al Transporturilor, Lucian Bode. Recent, Catalin Drula a declarat ca isi doreste scoaterea la licitatie in 2021 a capetelor autostrazii si includerea lor la finantare prin Planul National de Redresare si Rezilienta (PNRR).
Bugetul pentru A8
In proiectul de buget pus in dezbatere, Ministerul Transporturilor a prevazut pentru elaborarea documentatiilor tehnico-economice aferente tronsonului Ungheni-Iasi-Targu Neamt, parte din Autostrada Unirii, suma de 4,8 milioane de lei, in 2021, necesari pentru finalizarea studiilor de fezabilitate si a proiectarilor.
Pentru anul urmator, autostrada A8 are la dispozitie 23,1 milioane de lei. Anul 2023 aduce mai multi bani, 27,4 milioane de lei, iar pentru 2024 este estimata suma de 12 milioane de lei. In total, aproape 67,5 milioane de lei, estimate pentru... mai mult
Vineri, 12 Februarie 2021, ora 22:15
Ministrul Transporturilor, Lucian Bode, a anuntat ca Guvernul va anula marti parteneriatele public-private pentru autostrada Comarnic - Brasov si pentru tronsonul Targu Mures - Iasi al autostrazii Unirii.
Acesta a avut luni o intalnire cu parlamentari PNL.
"Am avut discutii si pe subiectul Comarnic - Brasov. Maine, Guvernul va lua in discutie si va adopta o ordonanta de urgenta prin care acel parteneriat public-privat propus de Valcov si Dancila devine istorie.
Dupa momentul anularii parteneriatului public-privat, obiectivul Comarnic - Brasov va fi predat catre Ministerul Transporturilor, Infrastructurii si Comunicatiilor. Noi vom veni in fata Guvernului si vom spune care sunt solutiile pentru construirea autostrazii Comarnic - Brasov. Autostrada Comarnic - Brasov reprezinta un obiectiv major, se va realiza. Pana incepe constructia autostrazii Comarnic - Brasov avem obligatia sa gasim rute alternative", a spus ministrul Transporturilor.
El a sustinut ca variantele ocolitoare Comarnic - Busteni vor fi realizate din fonduri europene, iar pe zonele Sinaia si Azuga primarii au aratat ca exista rute alternative. "Vom avea toate avizele necesare pentru a construi acel drum", a mentionat Bode.
Citeste si:
Ca si Dancila, liberalii vor Autostrada Comarnic-Brasov in PPP. Doar ca propun alt traseu si cer bani europeniOrban: Autostrazile Comarnic-Brasov si Sibiu-Pitesti pot fi realizate in 5 ani, daca PNL ramane la guvernare
Ministrul a aratat ca, tot marti, va fi... mai mult
Luni, 27 Ianuarie 2020, ora 17:23
Catalin Urtoi, consilier onorific al ministrului Transporturilor, Lucian Bode, critica faptul ca Autostrada Targu Mures-Iasi (A8), denumita si Autostrada Unirii, nu a fost inclusa in lista proiectelor care ar urma sa beneficieze de finantare europeana in viitorul buget UE.
Urtoi, care este si vicepresedintele asociatiei "Impreuna pentru A8", remarca intr-o postare pe Facebook ca tara noastra va primi mai putin bani pentru infrastructura rutiera, iar acum "platim nesimtirea celor care ne-au reprezentat la UE" pana acum.
"Romania primeste mai putini bani pentru infrastructura rutiera pe exercitiul financiar 2021-2027. Europa a schimbat practic din mers strategia pentru 2021-2027, iar pe noi ne-a prins iar nepregatiti. (...)
Acum platim toata nesimtirea celor care ne-au reprezentat la UE din 2007 si pana azi si care nu au inteles nimic din strategia Europei in acesti 14 ani. Toate partidele si-au batut joc din 2007 si pana azi de banii europeni.
In 14 ani nu am fost in stare sa ne rezolvam problemele de infrastructura asa cum au facut altii in jurul nostru. M-am saturat sa va vad pe toti, de la stanga pana la dreapta cum va bateti joc de Moldova si cum ati ajuns sa faceti din A8 doar un proiect electoral. Cat credeti ca o sa va mai suportam?!", a scris Urtoi in postarea de pe Facebook.
El a mai precizat ca a crezut ca "dupa alegerile Europarlamentare am crezut ca vom avea o echipa serioasa de politicieni, cu USR+PLUS, PNL si PMP, adica un grup serios care sa... mai mult
Joi, 23 Ianuarie 2020, ora 11:43
Desi avea posibilitatea sa plateasca inca de la inceput constructia Autostrazii Unirii cu bani europeni, statul roman a preferat sa ignore posibilitatea si sa subfinanteze proiectul.
Inca din luna noimebrie 2018, Parlamentul Romaniei a adoptat o lege prin intermediul careia obliga statul sa construiasca o autostrada de 310 kilometri numita A8 sau "a Unirii". Aceasta - promisa deja de 10 ani de autoritati - urma sa lege Targu Mures de Iasi si sa ajunga pana in localitatea Ungheni de la granita cu Republica Moldova.
Dupa doar o luna, insa, fostul ministru al Transporturilor, Lucian Sova, a declarat ca - in ciuda legii de curand adoptate - n-ar fi exclus ca in locul Autostrazii Targu Muresi-Iasi-Ungheni statul sa construiasca o alta, care sa lege Brasovul de Bacau.
Nici pana astazi statul n-a decis ce sosea sa construiasca pentru a lega Moldova de Ardeal.
Asa cum Ziare.com v-a informat deja, Compania Nationala de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR) a lansat o licitatie pentru a alege societatea care sa revizuisca studiului de fezabilitate pentru Autostrada A8. In acest scop, CNAIR a alocat 6 milioane de lei (din care 4 provin din credite de angajament).
Potrivit purtatorului de cuvant al institutiei, Alin Serbanescu, suma ar fi arhisuficienta pentru realizarea revizuirii, care ar urma sa arate daca drumul merita sau nu construit.
Inca de la inceput, Asociatia Pro Infrastructura (API) a atras atentia asupra faptului ca suma oferita de CNAIR pentru... mai mult
Joi, 21 Februarie 2019, ora 15:51