Romania risca sa nu poata accesa o buna parte din cele 30 de miliarde de euro, prin Planul National de Relansare si Rezilienta, pentru ca multe dintre companii nu sunt pregatite, la standarde europene, sa atraga banii, se arata intr-o analiza Sierra Quadrant despre perspectivele investitionale din 2021.
Companiile din Romania au intrat in criza COVID cu o serie de vulnerabilitati semnificative.
Slab capitalizate si fara o disciplina financiara coerenta, cu focus pe profitul pe termen scurt si cu capitaluri proprii negative, multe dintre firme, mai ales din zona IMM-urilor, au fost lovite puternic de criza, in conditiile in care socul s-a resimtit atat pe segmentul cererii cat si a ofertei.
Aceste vulnerabilitati, printre care se afla si volumul redus de intermediere financiara (cel mai scazut din UE), vor continua si in acest an sa influenteze dinamica economiei.
"Economia este precum un organism viu, secatuit de sange (bani). Fara perfuzia financiara asigurata de fondurile europene, este putin probabil ca recuperarea economica sa fie una sustinuta, mai ales ca statul va fi nevoit sa impuna masuri de restructurare, pentru a-si echilibra bugetul", afirma Ovidiu Neacsu, asociat coordonator Sierra Quadrant.
Problema se pune daca firmele romanesti vor avea capacitatea logistica de a atrage fondurile europene, mai ales ca, in prezent, doar 2 din 10 companii sunt bancabile, adica indeplinesc criteriile pentru a obtine finantari (capitalizare, disciplina... mai mult
Marti, 12 Ianuarie 2021, ora 02:08
Presedintele Klaus Iohannis sustine ca Guvernul face eforturi pentru a atrage bani europeni in vederea constructiei autostrazii Sibiu-Pitesti. Dar ca, in orice caz, exista si alte surse de finantare pentru un astfel de proiect.
Reamintim ca, din cauza problemelor de mediu prost gestionate de statul roman, la acest moment CE inca analizeaza conditiile in care ar putea finanta constructia Autostrazii Sibiu-Pitesti.
Intrebat daca, totusi, finantarea respectiva se va obtine, Klaus Iohannis a declarat:
"Se lucreaza la asta. Banii europeni sunt o sursa. Bugetul national, o alta sursa. Iar creditele sunt alte sursa (...)
Noi nu ne dorim sa venim in fata romanilor cu promisiuni de bucatele de autostrazi, ci -si am vazut ca vrea si Guvenul - sa venim cu o solutie integrata pentru rezolvarea acestei probleme de infrastructura (a autostrazilor - n.red.)".
Citeste si:
Va avea vreodata Moldova sosea de mare viteza? Iata cat de complicata e, in acest moment, situatia Autostrazii UniriiStefan Mandachi ii cere lui Orban sa spuna clar daca face autostrada: Scuzele de acum, identice cu cele ale lui Dancila & Co. Ajunge! ...citeste mai departe despre "Iohannis: Se lucreaza la atragerea banilor europeni pentru autostrazi. Dar exista si alte surse de finantare" pe Ziare.com mai mult
Miercuri, 15 Ianuarie 2020, ora 16:52
Ministrul Fondurilor Europene, Roxana Minzatu, s-a declarat optimista ca suma necesara pentru realizarea Aeroportului International Brasov - Ghimbav va putea fi decontata din bani europeni, la fel si investitiile deja facute de administratia locala in pista si in caile de rulare.
"Lucram foarte indeaproape cu administratia judeteana, cu Consiliul Judetean Brasov, pentru Aeroportul Brasov. Lucram de cand am preluat mandatul, lucram cu Consiliul Concurentei. Urmeaza sa iesim cu o pozitie publica cat de curand, pentru ca e destul de sofisticata maniera in care aeroporturile noi, subliniez, noi, se pot finanta din fondurile europene, dar am gasit doua variante si suntem optimisti ca putem sa decontam din bani europeni investitiile la Aeroportul Brasov.
Eu sunt optimista ca reusim sa decontam chiar investitiile deja realizate de administratie, pentru ca s-a investit deja in pista si in cai de rulare. Ei tocmai au semnat contractul pe proiectare si executie acum, pe 20 august, pentru ceea ce inseamna terminal. Este investitia centrala a acestui proiect. Mai au si alte componente. Este un proiect, totusi, matur", a spus ministrul, intr-o conferinta de presa organizata la Centrul de Vizitare al Parcului National Piatra Craiului din Zarnesti.
Potrivit sefului de la Fonduri Europene, proiectul Aeroportului Brasov este suficient de avansat ca sa genereze cheltuieli, deci, absorbtie, acum lucrandu-se la partea de eligibilitate.
"Eu ma uit foarte, foarte atent la ceea ce... mai mult
Marti, 27 August 2019, ora 09:44
Companiile romanesti care doresc sa isi extinda afacerile, dar nu pot acoperi aceste investitii din profitul propriu, pot accesa anul acesta granturi intre 1 si 5 milioane de euro, prin Programul Operational Regional 2.2 (POR 2.2).
Ne aflam la final de perioada programatica 2014-2020 si nu trebuie ratata oportunitatea de finantare pentru ca urmatoarele fonduri europene vor fi disponibile, cel mai probabil, abia in 2022.
Sesiunea de depunere a proiectelor se va deschide in luna mai, cel mai probabil, si este recomandabil ca toate companiile interesate sa aiba dosarele pregatite din timp.
Potrivit ghidului consultativ publicat pe 23 octombrie 2018, se aplica principiul "primul venit, primul servit".
Altfel spus, cine va atinge 75 puncte va intra direct in etapa de contractare, fara criteriul de departajare in functie de punctaj.
Sunt eligibile toate companiile care au ca medie in 2018 intre 3-249 angajati, au inregistrat profit si care vor sa acceseze un grant intre 1 si 5 milioane euro pentru investitii, in afara zonei Bucuresti-Ilfov.
Cu toate acestea, companiile care au sediul social in Bucuresti, dar fac o investitie intr-un alt judet, pot beneficia de finantare.
Finantarea nerambursabila este de maxim 70%, pentru companiile care nu au depasit o medie de 49 angajati pe ultimii 2 ani fiscali. Exceptie fac judetele Timis, Caras- Severin, Hunedoara si Arad, unde finantarea este de maximum 55% si respectiv 45% pentru o companie care are intre 50 si 249... mai mult
Luni, 15 Aprilie 2019, ora 16:23
Doar 2 luni si jumatate mai au la dispozitie autoritatile, in frunte cu edilul Capitalei, Gabriela Firea, pentru a intocmi un plan functional de reorganizare a ELCEN si RADET.
Daca depasesc termenul, Capitala risca sa piarda o multime de bani europeni pe care i-ar folosi la modernizarea sistemului de termoficare centralizata, aflat deja la un pas de colaps. Iar asta ar insemna ca, mai devreme sau mai tarziu, peste un milion de bucuresteni ar putea ajunge sa se incalzeasca la resouri si sa se spele la lighean.
Din cauza ca statul le-a administrat in paguba, an dupa an, atat ELCEN (care produce agentul termic pentru bucuresteni), cat si RADET (care distribuie acest agent termic) au ajuns in insolventa in 2016. Inca de la acel moment autoritatile - adica Ministerul Energiei, care e actionar majoritar al ELCEN si Primaria Bucuresti, care detine RADET - au anuntat ca sunt in cautarea solutiilor optime pentru redresarea financiara a producatorului si a distribuitorului de agent termic.
Din pacate - cu toate ca au trecut deja doi ani de atunci - autoritatile n-au gasit calea salvatoare. Iar timpul pe care il mai au la dispozitie pentru a o face este acum pe sfarsite.
De ce e atat de important ca activitatea ELCEN si a RADET sa continue? E simplu. Fara ele, circa 1,2 milioane de bucuresteni - ale caror locuinte sunt incalzite in sistem centralizat - ar ramane fara apa calda si fara agent termic. Si nu pentru o saptamana sau o luna, ci definitiv! In plus, aproape 5.000... mai mult
Joi, 18 Octombrie 2018, ora 07:23
Executivul a adoptat, in sedinta de joi, o hotarare care prevede acordarea, cu titlu gratuit, a unor produse de igiena pentru persoanele si familiile defavorizate, printr-un program de ajutor european, scopul fiind, printre altele, si "cresterea stimei de sine a persoanelor vulnerabile".
"Prezenta hotarare stabileste unele masuri necesare in vederea implementarii Fondului de ajutor european destinat celor mai defavorizate persoane precum si cadrul legal privind eligibilitatea cheltuielilor efectuate de beneficiari in cadrul urmatorelor operatiuni: a) distribuirea de ajutoare alimentare - lipsa alimentelor de baza; b) distribuirea produselor de igiena; c) asistenta tehnica", prevede hotararea adoptata, in sedinta de joi a Guvernului, pentru stabilirea unor masuri necesare in vederea implementarii Programului Operational Ajutorarea Persoanelor Defavorizate - POAD.
Astfel, categoriile de persoane cele mai defavorizate care beneficiaza de ajutoare alimentare, in caz de deprivare alimentara constand in lipsa alimentelor de baza si/sau asistenta materiala de baza, in caz de precaritate materiala constand in lipsa produselor de igiena, acordate in cadrul POAD si care au calitatea de destinatari finali sunt urmatoarele:
persoanele carora le este stabilit, prin dispozitie scrisa a primarului, dreptul la un venit minim garantatfamiliile beneficiare de alocatie pentru sustinerea familieiprecum si persoane aflate temporar in situatii critice de viata, respectiv victime ale... mai mult
Joi, 04 Octombrie 2018, ora 18:32
Guvernul a decis ca angajatii din Ministerul Dezvoltarii Regionale si Fondurilor Europene si cei din Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale care gestioneaza fonduri europene vor primi un spor salarial de pana la 35%, potrivit unor surse. Ratiunea acordarii sporului ar fi ca cei care urmeaza sa il primesca ar fi pierdut prin Legea salarizarii un spor echivalent de 75%.
"Aplicarea noii legi a salarizarii nu mai prevedea aceste sporuri pentru angajatii din cele doua ministere care gestioneaza fondurile europene. Trebuia o noua reglementare ca acesti angajati sa nu primeasca mai putini bani. Noul spor va fi de pana la 35%, nu 75%, deoarece dupa trecerea contributiilor sociale la angajat se raporteaza la alt salariu", potrivit surselor.
Aceleasi surse au mai precizat ca, desi procentul este mai mic, salariatii vor incasa in luna februarie aceleasi sume din sporuri pe care le-au primit in 2017. Pana in acest moment nu exista o estimare a numarului de beneficiari ai modificarii.
Potrivit Hotararii de Guvern aprobata joi, vor beneficia de aceste prevederi angajatii din Ministerul Dezvoltarii si Ministerul Agriculturii care gestioneaza fonduri europene, precum si angajatii care asigura suport.
Citeste si:
Ce sporuri da Guvernul in administratie prin HG. Unele pot ajunge la 75% din salariuAngajatii din administratia locala pot lua 15% spor de conditii periculoase de munca ...citeste mai departe despre "Sporuri de 35% pentru angajatii care lucreaza cu bani... mai mult
Joi, 25 Ianuarie 2018, ora 16:28
Un singur lucru functiona bine in Romania la capitolul "absorbtie a fondurilor europene"- platile directe acordate agricultorilor. Era si simplu: nu era nevoie de proiecte - simpla dovada a proprietatii asupra terenului. Acum, aceste plati au un viitor incert.
O schimbare de filosofie in acordarea subventiilor va muta banii de la subventionarea terenului (unde Romania sta, fara sa faca nimic, cel mai bine) la subventionarea lantului "teren-farfurie" (adica acolo unde Romania sta cel mai prost).
Dezbaterile de la nivel european indica faptul ca Politica Agricola Comuna va fi foarte curand restructurata din temelii iar bugetul alocat subventiilor agricole va fi redus substantial dupa 2019.
Vestile par ca nu au ajuns inca la Ministerul Agriculturii, sau la domnul Petre Daea, ministrul preocupat cu oaia.
Ministrii Agriculturii din UE nu au vorbit niciodata impotriva sistemului generos de subventii de care beneficiaza agricultorii europeni, insa ministrul olandez Martijn van Dam incalca acest taboo.
In cadrul unui interviu acordat presei olandeze, citat de Politico, politicianul olandez afirma ca reducerea bugetului alocat Politicii Agricole Comune - 58 miliarde euro anual - este inevitabila din cauza pierderii contributiilor britanice la bugetul comunitar dupa Brexit.
Aceasta inseamna, daca sistemul de alocari nu se schimba, ca fermierii vor trebui sa faca mult mai mult, pentru a incasa subventii mai mici.
Citeste mai multe despre Vesti rele pentru banii... mai mult
Miercuri, 05 Iulie 2017, ora 22:54
Corpul de Control al Ministerului Fondurilor Europene (MFE) a descoperit licitatii trucate si rapoarte de implementare false la doua proiecte derulate cu bani europeni de Consiliul Judetean Suceava.
Este vorba despre doua proiecte de e-guvernare, cu fonduri europene.
"Furnizorii de hardware si solutii IT din aceste proiecte sunt SC Expert One Research SRL si SC Siveco Romania SRL. Ancheta a constatat licitatii trucate si rapoarte de implementare false", potrivit unui comunicat.
Valoarea totala a proiectelor se ridica la 13,3 milioane de lei, dintre care 7,1 milioane de lei fara TVA s-au cheltuit pentru IT.
Concluziile ...citeste mai departe despre "Frauda cu bani europeni in achizitii IT la Suceava: Ministerul a sesizat DNA" pe Ziare.com mai mult
Vineri, 14 Octombrie 2016, ora 17:44