Ministrul Finantelor, Eugen Teodorovici, sustine ca nu exista date ca ar urma o criza economica pentru Romania, care este o tara stabila macroeconomic.
Teodorovici a sustinut ca datoria publica a Romaniei este la un nivel foarte scazut.
"Sunt peste 15 state europene care au peste 60 la suta datorie publica. Grecia are 180 la suta, Italia, Portugalia. Romania este undeva la 35 la suta. La inceputul anului aveam in fondul de la Trezorerie 27 de miliarde de lei, astazi suntem undeva la 34 de miliarde de lei si acumulam.
Romania si-a achitat obligatiile la termen pentru anul acesta si pana la finalul anului consolidam aceasta rezerva din Trezorerie, ceea ce ne asigura finantare de cinci luni de zile daca nu mai vrem sa luam bani din piata. Iata inca un element de siguranta ca Romania este o tara stabila macroeconomic", a declarat ministrul Finantelor, joi seara, la Antena3.
Intrebat daca urmeaza o criza economica, Teodorovici a negat, sustinand ca astazi nu sunt date ca ar urma o criza.
"Sunt anumite discutii in plan international, pe anumite zone, pe anumite piete. Uitati cazul Italiei, care are o situatie economica destul de neplacuta sau al Turciei. Sunt cazuri care nu afecteaza in mod direct Romania. Acesti indicatori sunt cei la care se uita agentiile de rating care au confirmat nivelul Romaniei de astazi.
Romania, din punctul meu de vedere, este situata sub nivelul la care trebuie sa fie in acest rating de tara. Este punctul meu de vedere, stabilit pe... mai mult
Vineri, 28 Septembrie 2018, ora 08:04
Romania continua sa importe mult mai mult decat exporta, astfel ca deficitul comercial a crescut alarmant. Acesta a fost, in perioada 1 ianuarie - 28 februarie de 1,657 miliarde euro, mai mare cu 398,1 milioane euro decat cel inregistrat in perioada similara a anului trecut, potrivit datelor INS.
Care este motivul principal? Stimularea artificiala a cererii interne prin masuri populiste, cum ar fi promisiuni de cresteri salariale, explica senatorul PNL Florin Citu.
"Cresterea deficitului comercial al Romaniei are de a face cu structura economiei, care este rigida, invechita si controlata de stat in mare parte. A fost dintr-o data supusa presiunii cererii stimulate artificial. Avem o economie care nu poate sa raspunda imediat unor schimbari si dintr-o data cererea a fost stimulata artificial, de unele promisiuni de cresteri salariale si in acest context cererea a trebuit sa fie satisfacuta de undeva si bineinteles ca a fost satisfacuta din importuri.
Acesta este un aspect. Al doilea aspect are de a face cu tipul de produse pe care le importam, pentru ca daca ne uitam acolo vedem ca importam produse de o calitate superioara, mai scumpe, produse care nu cred ca ar putea fi facute in Romania la aceleasi standarde pe termen scurt, fara sa permitem investitii si fara sa permitem economie de piata. Aceasta problema a Romaniei va exista in viitor mult timp", a subliniat Florin Citu.
De unde avem bani pentru produsele importate? Din credite
Potrivit presedintelui... mai mult
Joi, 12 Aprilie 2018, ora 07:07
Ziarul american The New York Times avertizeaza, intr-un articol pe prima pagina, ca economia Romaniei s-ar putea confrunta cu probleme in viitorul apropiat, in conditiile in care avansul din prezent este bazat in cea mai mare parte pe consum, iar Guvernul este nevoit sa taie masiv din bugetele alocate investitiilor pentru a putea sustine cresterile salariale anuntate.
Institutul National de Statistica (INS) a anuntat recent ca a revizuit in crestere, de la 5,9% la 6,1%, pe serie bruta, estimarile publicate in august si septembrie referitoare la rata de crestere a Produsului Intern Brut (PIB) din trimestrul al doilea al acestui an.
Aceasta este cea mai rapida crestere in randul statelor din Uniunea Europeana (UE), dar este bazata pe un consum stimulat masiv de cresterile salariale anuntate de Guvern si prea putin de investitii, avertizeaza articolul din The New York Times.
Astfel, investitiile in infrastructura au fost drastic reduse, iar cresterile salariale ar putea duce, alaturi de taierile de taxe, la cresterea semnificativa a datoriei publice.
"Facem aceleasi greseli ca Grecia. Continuam sa ne crestem datoria publica intr-o perioada de boom economic", a declarat, pentru The New York Times, economistul Cristian Paun.
Contul curent al balantei de plati a inregistrat, dupa primele opt luni din acest an, un deficit de 4,043 miliarde euro, cu 52,4% mai mare decat nivelul inregistrat in aceeasi perioada din 2016, mai ales ca urmare a dezechilibrarii balantei... mai mult
Joi, 19 Octombrie 2017, ora 22:35
Cresterile salariale in cascada anuntate de Guvernul Sorin Grindeanu ameninta economia tarii noastre pe termen lung, cu toate ca Romania are cea mai rapida crestere dintre tarile Uniunii Europene.
Bloomberg scrie, intr-un articol despre pericolele acestor majorari salariale, ca economia Romaniei "are nevoie de un bandaj" si ca bugetul este "carpit", acest lucru fiind de rau augur pentru tara noastra in viitor.
Zguduit de protestele anticoruptie, Guvernul Romaniei devine tot mai creativ, in incercarea de a-si pastra promisiunile facute alegatorilor.
Prim-ministrul Sorin Grindeanu nu a indraznit sa evite taierile de taxe pe care partidul sau le-a promis inainte de a castiga alegerile din luna decembrie. Insa plata pentru aceste taieri de taxe este o alta poveste - si este una complicata.
Solutia gasita este marirea platii dividendelor pentru societatile de stat cu o cincime, pentru a mai elimina din tensiunea asupra bugetului.
Aceasta miscare este menita sa inlature ingrijorarile cu privire la deficitul bugetar. Si, in timp ce Romania ar urma sa depaseasca celelalte 27 de tari membre UE la cresterea economica, criticii strategiei Guvernului spun ca investitiile sunt deja neglijate si ca cel mai recent bandaj bugetar nu va face decat sa inrautateasca aceasta tendinta.
De altfel, deficitul bugetar a crescut foarte mult de la 2015 la 2016, iar prognozele pana in 2018 sunt de crestere continua, putand depasi anul viitor cresterea PIB, ceea ce ar duce la... mai mult
Luni, 03 Aprilie 2017, ora 14:47
Cursa electorala de anul viitor reprezinta un nor negru pentru prognoza de dezvoltare economica a Romaniei pe termen scurt, arata analistii ING Bank.
Specialistii bancii olandeze au avertizat asupra consecintelor pe care le vor avea in 2016 cresterile salariale acordate in ultima vreme de Guvern, potrivit unei note remise Ziare.com.
"Lefurile marite din domeniul public reprezinta principalul risc asupra balantei fiscale, inaintea alegerilor (cele locale vor fi in iunie 2016, iar cele generale la finalul lunii noiembrie) ", se arata in documentul citat.
Inca o pacaleala pentru pacient. Cum vom plati majorarea salariilor medicilor
E oficial: Profesorii primesc salarii marite cu 15%
Guvernul a adoptat o crestere salariala de 25% pentru medici, care a intrat in vigoare la 1 octombrie 2015, dar si una de 15% pentru profesori. Mai mult, toti bugetarii vor primi mai multi bani dupa adoptarea Legii salarizarii, care ar trebui sa fie gata in maximum doua saptamani.
Cand va fi... citeste mai departe despre "Ponta se face ca nu vede riscurile care planeaza deasupra economiei Romaniei in 2016?" pe Ziare.com mai mult
Joi, 22 Octombrie 2015, ora 08:57
Daca ar avea in buzunar 10.000 de lei, mai bine de o treime dintre romani si-ar renova locuinta, arata un sondaj realizat recent.
Pe de alta parte, 31% dintre ei si-ar achita creditele, iar 30% ar pune banii deoparte pentru a economisi.
Romanii isi planifica prost banii si nu economisesc pentru pensii, educatie sau urgente - studiu
In acelasi timp, un sfert dintre romani cred ca, in conditiile actuale, nu ar reusi niciodata sa puna deoparte 10.000 de lei, releva sondajul realizat la cererea Provident Financial Romania, remis Ziare.com.
Un procent similar (25%) considera ca le-ar trebui 2 sau 3 ani, in timp ce un roman din 5 spune ca ar putea economisi aceasta suma in 5 ani.
In alta ordine de idei, intrebati care a fost cea mai importanta achizitie realizata in ultimul an, 20% dintre participantii la sondaj au ales smartphone-ul, urmat de aparatele electrocasnice (14,4%), laptop (13,2%) si masina (11,5%).
La ce ...citeste mai departe despre "Tu ce ai face cu 10.000 de lei? Ce raspunsuri au dat romanii" pe Ziare.com mai mult
Luni, 27 Iulie 2015, ora 14:25
Aproape o treime dintre romanii care economisesc (29%) o fac pentru copii, peste media europeana, de 25%, insa sub cea mondiala (34%), preocuparile financiare pentru viitor provenind mai degraba din traditie, nu dintr-o programare concretizata in solutii financiare corecte, potrivit unui studiu Erste.
"Modul de gandire cu privire la sustinerea copiilor nu este unul pe termen lung, printr-o investitie care sa il ajute pe copil peste ani. De multe ori, parintii fac eforturi pentru a cumpara copilului un calculator sau o tableta. Nu putem vorbi despre o educatie financiara moderna, ci mai degraba de una cu radacini in traditia noastra rurala", a declarat marti, intr-o conferinta de presa, Adina Nica, sociolog si director general al companiei de cercetare Open-I Research.
Principala sursa de educatie financiara a tinerilor din Romania ramane familia, intr-o proportie de 95%, in timp ce scoala detine un procent de 9%, iar bancile doar 5%, potrivit studiului Erste, realizat de catre ...citeste mai departe despre "Pe ce dau romanii bani si cat de mult economisesc - studiu" pe Ziare.com mai mult
Marti, 02 Iunie 2015, ora 21:38
Transferurile de bani catre Romania au inregistrat o crestere semnificativa, de aproximativ 20%, in preajma Pastelui, aceasta fiind una din cele mai active perioade pentru trimiterile de bani catre tarile ortodoxe, se arata intr-un studiu al Western Union.
Peste 30% din consumatorii din tarile ortodoxe primesc astfel transferuri de bani drept cadou cu diverse prilejuri, inclusiv pentru sarbatorile de peste an, mai arata procesatorul de plati intr-un comunicat de presa.
"Dupa ocaziile speciale - cum ar fi aniversarile, nunta sau Craciunul - Pastele este cel mai important prilej pentru oferirea de cadouri", spune Gabriel Sorbo, Director Regional Western Union pentru Italia, Spania, Portugalia, Grecia, Romania, Bulgaria, Cipru si Malta. "Vedem acest fapt reflectat si in cifrele noastre. Cu prilejul Pastelui, transferurile de bani catre Romania au atins un varf de crestere de aproape 20%".
Potrivit studiilor Western Union, oferirea de cadouri in bani se numara printre primele trei motive pentru care consumatorii fac transferuri de bani. Cum tot mai multe persoane care traiesc in strainatate nu-si mai pot permite sa-si viziteze familiile, sunt tot mai numerosi cei care opteaza sa trimita acasa cadouri in bani.
Cum a afectat criza emigrantii romani
Efectele crizei economice sunt resimtite de consumatorii din intreaga lume, inclusiv de catre migrantii romani. Studiile Western Union arata ca, la nivel global, aproximativ 89% dintre consumatorii care folosesc... mai mult
Marti, 07 Mai 2013, ora 12:40
Presedintele Traian Basescu se declara optimist privind evolutia economiei Romaniei, tara macro-stabilizata si care beneficiaza si de stabilitate politica, veniturile la buget pe primele 3 luni fiind la nivelul prognozat, iar semnele privind comenzile din industrie si exporturi fiind bune.
"Uitati, chiar daca deranjez pe cineva, pot sa va spun ca Romania este stabilizata macroeconomic si ca veniturile pe primele trei luni s-au facut la nivelul prognozat. Deci, din acest punct de vedere, nu inteleg de ce e agitatie pe piata. Mai mult decat atat, semnele sunt bune. Sunt comenzi pentru industrie cu 10% mai mult decat in primul trimestru al anului trecut. Exportul, avem deocamdata datele din luna ianuarie, este plus 6% fata de exporturile din ianuarie 2012 si, lucru extrem de important, avem o crestere foarte puternica, in ianuarie si februarie, la exporturile in afara spatiului comunitar, ceea ce arata ca firmele, oamenii de afaceri si-au reorientat apetitul de a vinde la export, uitandu-se cu atentie si la piete traditionale", a afirmat Basescu, la Digi 24.
El a aratat ca si stabilitatea politica datorata acordului sau de coabitare cu premierul Victor Ponta contribuie la optimismul sau.
"Deci, as spune, eu sunt optimist pentru Romania. Avem stabilitate politica. Pactul sau acordul de colaborare institutionala intre mine si Guvern functioneaza. Nu avem nici un motiv sa fim ingrijorati, in opinia mea", a afirmat presedintele.
Intrebat despre acordul cu FMI, el a... mai mult
Vineri, 12 Aprilie 2013, ora 08:30