Raspandirea coronavirusului are un efect de domino pe mai multe paliere, de la sanatate la economie si afaceri. Dar cum te protejezi din punct de vedere financiar de evenimentele neprevazute, ca acesta?
COVID-19 testeaza rezistenta si capacitatea de regenerare a mediului de business atat la nivel national, cat si global. In unele companii din tara noastra, in special din domeniile cele mai afectate (precum organizare de evenimente, turism etc.), se vorbeste despre masuri extraordinare de atenuare a impactului si se iau deja in calcul posibile pierderi, taieri salariale sau concedieri.
Prin urmare, cum ne putem proteja din punct de vedere financiar de evenimente neprevazute? Atat din prisma personala, cat si in ceea ce priveste business-ul?
Am stat de vorba cu Adrian Asoltanie, trainer in domeniul Educatiei Financiare, care crede ca ne asteapta o perioada foarte dificila din punct de vedere economic, din cauza consecintelor virusului asupra afacerilor.
El ne-a facut cateva recomandari pentru asigurarea sanatatii financiare in aceasta perioada de criza, idei care se aplica si la nivel de companii:
1. Analiza bugetului personal: "Individual sau in cuplu, faceti o lista cu veniturile pe care va bazati si cum ar putea fi ele influentate de situatia actuala. Recomand implicare si responsabilitate maxima la jobul actual, astfel incat sanatatea companiei sa fie afectata cat mai putin.
Ce alte surse de venit suplimentar puteti gasi? E ceva ce puteti inchiria sau... mai mult
Joi, 12 Martie 2020, ora 00:00
Australia va accepta mai multi refugiati din taberele aflate in tarile din jurul Siriei si Irakului si este dispusa sa vina cu o contributie financiara mai mare, a declarat, duminica, premierul Tony Abbott.
Acesta a adaugat ca in regiune este necesar "un raspuns puternic de securitate" din partea coalitiei internationale de lupta impotriva Statului Islamic, relateaza Reuters.
Criza imigrantilor: Merkel ameninta cu proceduri judiciare statele care incalca acordurile UE
Guvernul australian va decide saptamana aceasta daca se va alatura campaniei de lovituri aeriene impotriva ISIL din Siria, in contextul in ...citeste mai departe despre "Australia sare in ajutor: Primeste mai multi refugiati si contribuie cu bani" pe Ziare.com mai mult
Duminica, 06 Septembrie 2015, ora 13:42
Nu s-ar fi asteptat nimeni ca valoarea premiilor atribuite celor mai distinse somitati ale lumii sa suporte rigorile impuse de criza si de austeritate. Si, totusi, anul acesta, Fundatia Nobel a hotarat reducerea premiului cu 20%, de la peste un milion de euro, la suma de 920.948,12 euro, respectiv 8 milioane de coroane suedeze.
Nu este pentru prima oara cand au loc asemenea reduceri, deoarece veniturile Fundatiei Nobel depind si ele de conjuncturile economice, ca orice alte venituri - noteaza La Tribune.
S-au mai operat reduceri ale premiilor in anii '20, la inceputul anilor '30, precum si imediat dupa cel de Al Doilea Razboi Mondial. In acest an, Fundatia a explicat ca reducerile sunt necesare "pentru a evita punerea in pericol a capitalului (capitalul Fundatiei N.B.), pe termen lung".
Citeste mai multe despre Austeritatea a lovit premiul Nobel. Ce fac laureatii cu banii? pe Ziare.com mai mult
Duminica, 14 Octombrie 2012, ora 15:00
BCE nu se va folosi de posibilitatea sa de a tipari bani pentru a rezolva criza datoriilor din zona euro, a anuntat marti Presedintele Bancii Centrale Europene, Mario Draghi.
Anuntul a fost facut in fata Comisiei pentru Afaceri Economice si Monetare a Parlamentului European, scrie AFP, citata de Mediafax.
"BCE nu se poate angaja in operatiuni de finantare monetara si nu poate inlocui actiunile statelor membre ale zonei euro. Este foarte usor sa crezi ca BCE poate inlocui actiunea guvernelor sau lipsa acesteia cu tiparirea de bani. Asa ceva nu se va intampla", a declarat Draghi.
Presedintele BCE a intarit ca este cruciala continuarea reformelor de consolidare a zonei euro.
"Fara indoiala, procesul de consolidare fiscala va afecta, si a afectat, activitatea economica in diferite parti ale zonei euro. Dar care este alternativa? Sa nu uitam ca actuala criza a inceput de la aversiunea investitorilor fata de risc, vizand anumite aspecte, intre care si nesustenabilitatea deficitelor si nivelurilor de indatorare", a mai adaugat acesta.
Mecanismul European de Stabilitate se lanseaza. Ce pregatesc liderii europeni
BCE a prezentat, la inceputul lunii septembrie, un program nelimitat de cumparare de obligatiuni suverane pentru a sprijini costurile de imprumut, devenite nesustenabile, ale unor state din zona euro.
Statele vor fi insa conditionate de a face o cerere oficiala pentru a obtine sprijinul Mecanismului European de Stabilitate si a-si asuma un program... mai mult
Marti, 09 Octombrie 2012, ora 12:49
Exista cateva calitati pe care orice afacerist trebuie sa le aiba: viziune, curaj, putere de anticipare si o buna constientizare a valorii banului. Miscarea verde a atras atentia asupra multor resurse care se epuizeaza, insa a adus si multe oportunitati de afaceri prin gasirea de solutii alternative care, in timp ce protejeaza planeta, aduc si multi bani.Bloomberg iti arata cum poti sa scoti bani din piatra seaca sau, cu alte cuvinte, resurse care exista, dar nu sunt folosite.Iata un exemplu culinar, dar care va va face sa aveti o imagine despre tema prezentata in acest articol. In Boston, daca comanzi rata Peking primesti carnea si pielita. In Hong Kong se serveste carnesa, pielita insa si supa. In Beijing, acelasi fel de mancare include toate cele deja mentionate insa si oasele, astfel ca risipa este minima. De asemenea, feluri de mancare extrem de gustoase se pot face din resturi, cum ar fi capul de peste. Asadar, iata cum cu putina creativitate se pot gasi solutii pentru a nu irosi nimic din ceea ce ne ofera planeta.Extrapoland, daca ne uitam in jur observam cum exista foarte multe resurse neexploatate. Insa intotdeauna se va gasi cineva pana la urma care sa le foloseasca. Tot ce trebuie sa faci este sa fii tu primul, si astfel vei avea o afacere ce va merge ca pe roate si va fi si prietenoasa cu mediul.In Mexic, de exemplu, cauciucurile sunt folosite pe post de borduri, iar artistii brazilieni construiesc din ele ... mobila.Companiile recicleaza sticle... mai mult
Duminica, 21 Martie 2010, ora 02:04
Tinerii nu au absolut nicio sansa sa faca bani intr-un mod cinstit in Romania, a declarat Sorin Ovidiu Vantu, care a adaugat ca doritorii au in schimb, o gramada de sanse pentru a obtine profit, intr-un mod necinstit.In opinia lui Sorin Ovidiu Vantu, afacerile reprezinta o simpla chestiune de noroc. Intr-un interviu acordat Capital, miliardarul roman a declarat ca nu are niciun secret: este pur si simplu noroc. "Sa nu va inchipuiti ca cei care fac bani sunt de o inteligenta superioara. E o simpla chestiune de noroc. Multi au incercat, unii au avut noroc si au reusit, altii n-au avut noroc si n-au reusit."Vantu le recomanda oamenilor care conduc afaceri mici sa faca orice pentru a supravietui, in conditii de criza."In conditiile in care statul roman agreseaza intr-un asemenea mod, violenteaza intr-un asemenea mod clasa de business, aceasta este legitimata sa faca orice pentru supravietuire. Pentru ca aceasta clasa de business ofera locuri de munca. Gratie acestei clase de business mai supravietuiesc cateva milioane de familii in Romania", a spus S.O. Vantu, pentru publicatia citata.Cele mai proaste decizii luate de guvernele de dupa 1989 din punct de vedere economic, au fost privatizarile, parasirea pietei rusesti si nelansarea unor programe nationale, programe statale in infrastructura, crede patronul trustului de presa Realitatea - Catavencu.In cadrul aceluiasi interviu, Sorin Ovidiu Vantu a mai declarat ca nu va mai investi niciun ban in Romania, si ca isi sustine... mai mult
Marti, 08 Decembrie 2009, ora 15:28
Secretarul general al Departamentului Trezoreriei Statelor Unite, Timothy Geithner, a declarat ca niciuna dintre marile banci de pe Wall Street nu ar fi supravietuit in acest an daca nu ar fi primit ajutoare de la guvern ?i a indemnat institutiile financiare sa acorde bonusuri "mai cumpatat"."Este foarte important sa schimbam in acest an modul in care sunt platiti ace?ti directori executivi, dar ?i formele de compensare. Trebuie sa punem capat unei ere a bonusurilor iresponsabil de mari", a declarat Geithner pentru Bloomberg Television, preluata de agentia de presa Bloomberg.Pre?edintele Barack Obama a aratat anterior ca bonusurile mari acordate pentru a recompensa asumarea de riscuri excesive de catre bancheri se numara printre principalele motive ale celei mai severe crize financiare din ultimii 80 de ani.Administratia a desemnat in acest an un "tar al bonusurilor", care are responsabilitatea de a analiza ?i aviza pachetele salariale ?i de compensare propuse de bancile ?i companiile care au incasat cele mai mari ajutoare de stat.Goldman Sachs, Morgan Stanley ?i JPMorgan Chase vor plati bonusuri record in acest an, potrivit estimarilor anali?tilor. Recordul Goldman Sachs a fost stabilit in anul 2007, cand banca a acordat in total angajatilor bonusuri de 20,2 miliarde de dolari, suma din care face parte ?i pachetul salarial de 68,5 milioane de dolari obtinut in acel an de directorul general executiv Lloyd Blankfein.Blankfein a declarat pentru revista Vanity Fair, intr-un... mai mult
Duminica, 06 Decembrie 2009, ora 18:17
Banca Mondiala, a carei datorie este sa sprijine tarile sarace, ar putea ramane fara bani in urmatoarele 12 luni, din cauza ajutoarelor financiare mari pe care le-a dat in perioada crizei economice.FMI de la Istanbul, Zoellick a afirmat ca institutia pe care o conduce are nevoie de aproximativ 5 miliarde de dolari in plus, dar multi sunt de parere ca suma de care e nevoie ar fi mai mare. Tarile membre au cerut in primavara anului trecut ca Banca Mondiala sa acorde ajutoare financiare de 100 de miliarde de dolari in urmatorii trei ani, dar cererea a depasit cu mult posibilitatile institutiei, mai spune Zoellick. mai mult
Luni, 05 Octombrie 2009, ora 15:46
In domeniul constructiilor de orice tip, singurii bani siguri care intra si se ruleaza pe piata sunt aceia ai romanilor care muncesc in strainatate si vin sa investeasca in Romania. Persoanele juridice care au efectuat lucrari pentru institutiile de stat nu si-au primit banii datorati nici dupa un an de la incheierea lucrarii. Deci statul este primul mare furnizor de criza in Romania” a declarat Rodica Stumbea, Sales Manager Nerva Prod Com.Afla mai multe detalii pe 3idei.ro mai mult
Miercuri, 02 Septembrie 2009, ora 11:45