Din datele furnizate astazi de catre Banca Nationala a Romaniei rezulta faptul ca statul a fost un client mai atractiv pentru banci decat companiile si populatia. Se da astfel apa la moara inca odata celor care acuza institutiile financiare ca prefera dobanzile si siguranta oferite de stat in loc sa crediteze economia reala.
Dar iata cum arata datele: soldul creditului neguvernamental acordat de institutiile de credit a scazut in luna mai 2020 cu 0,7 la suta (-0,8 la suta in termeni reali) fata de luna aprilie 2020, pana la nivelul de 269 146,8 milioane lei. Creditul in lei, cu o pondere de 67,3 la suta in totalul creditului neguvernamental, s-a diminuat cu 0,4 la suta (-0,5 la suta in termeni reali), iar creditul in valuta exprimat in lei a scazut cu 1,4 la suta (scadere similara daca indicatorul este exprimat in euro).
Comparativ cu aceeasi perioada a anului 2019, creditul neguvernamental a inregistrat o crestere de 4,5 suta (2,2 la suta in termeni reali), pe seama cresterii cu 6,2 la suta a componentei in lei (3,8 la suta in termeni reali) si cu 1,2 la suta a componentei in valuta exprimata in lei (scadere de 0,7 la suta daca indicatorul este exprimat in euro).
In schimb creditul guvernamental (imprumuturile acordate statului) s-a majorat in luna mai 2020 cu 4,7 la suta fata de luna aprilie 2020, pana la 136 197,4 milioane lei. In raport cu mai 2019, acesta a crescut cu 29,9 la suta (27,0 la suta in termeni reali).
Depozitele rezidentilor clienti neguvernamentali... mai mult
Miercuri, 24 Iunie 2020, ora 13:10
Romanii s-au inghesuit, in prima parte a anului, sa ia credite in lei de la banci. In perioada ianuarie-mai 2016, imprumuturile noi in moneda nationala au crescut cu 50% fata de acelasi interval din 2015.
Aceasta "explozie" a avut loc pe fondul scaderii dobanzilor la lei si al promovarii agresive a creditelor in moneda nationala.
Defalcat, creditele noi contractate de populatie pentru achizitia de locuinte au crescut cu 54% in perioada ianuarie-mai si au atins un volum total de 5 miliarde de lei, in timp ce creditele noi de consum au depasit 7 miliarde de lei, adica un avans de 44% fata de aceeasi perioada din 2015, potrivit datelor BNR citate de Mediafax.
Pentru urmatoarele 3 luni, bancile preconizeaza o continuare a cresterii cererii de credite de consum din partea populatiei. Astfel, pentru majoritatea segmentelor sunt estimate majorari semnificative ale cererii de credite, singura exceptie fiind segmentul imprumuturilor de consum garantate cu ipoteci, se arata intr-un ...citeste mai departe despre "Romanii s-au inghesuit sa-si ia credite in lei: Crestere de 50% in primele 5 luni ale anului" pe Ziare.com mai mult
Luni, 04 Iulie 2016, ora 12:53
"Banii aruncati din elicopter" ("helicopter money") vor fi in final costisitori pentru statele din zona euro si, evident, pentru platitorii de taxe, a avertizat presedintele Bancii Centrale a Germaniei (Bundesbank), intr-un interviu acordat unui grup de ziare regionale germane.
"Banii aruncati din elicopter" sunt sumele care ajung in consum nu pe filiera bancilor comerciale, ci drept credite fiscale de la bugetul public, intr-o incercare de a stimula cheltuielile si inflatia. Dupa ani de incercari disperate de a stimula cresterea economiei, unii bancheri si oficiali se tem ca politica monetara nu mai are mijloace efective, iar alte eforturi de stimulare ar putea avea efecte contrare. Economistii apreciaza ca "banii aruncati din elicopter" ar fi o solutie in ultima instanta, transmite Reuters.
"Banii aruncati din elicopter" nu sunt o mana cereasca - de fapt vor provoca goluri imense in bilanturile bancilor centrale, a afirmat seful Bundesbank, Jens Weidmann.
"In cele din urma ...citeste mai departe despre "Seful Bundesbank: "Banii aruncati din elicopter" nu sunt o mana cereasca" pe Ziare.com mai mult
Sambata, 19 Martie 2016, ora 12:21
Schema de restructurare a creditelor populatiei ar putea intra in vigoare de la 1 iulie, ministrul Finantelor, Ioana Petrescu, lucrand la forma finala a proiectului de ordonanta, a declarat miercuri, la Realitatea TV, ministrul delegat pentru Buget, Liviu Voinea.
"Probabil va intra in vigoare de la 1 iulie. Din cate stiu eu, colega mea, doamna Petrescu, lucreaza la forma finala a acestei Ordonante care va fi, la un moment dat, in perioada urmatoare, pe masa Guvernului si in dezbatere publica inainte de a ajunge pe masa Guvernului. (...) masura ajuta cel putin un milion de oameni care au credite la banca si sunt sub salariul mediu pe economie...", a spus Voinea.
Acesta a precizat ca nu este de acord cu denumirea de "Electorata", sub care este cunoscuta aceasta masura, deoarece motivul elaborarii ei nu este unul electoral, ci este dat de deficitul de cerere.
"Aceasta masura este numita gresit, dupa parerea mea, 'Electorata'. (...) Este o masura buna pe ansamblul economiei, ajuta populatia si bancile. Este o schema de restructurare a datoriilor populatiei. Motivul nu este electoral, motivul este deficitul de cerere. Solutia poate nu este cea mai buna, poate fi imbunatatita aceasta solutie, nu este nimeni detinatorul adevarului absolut, dar trebuie gasita o masura de stimulare a venitului disponibil", a subliniat ministrul delegat pentru Buget.
Liviu Voinea a atras atentia ca in Romania exista un deficit de cerere, care poate fi rezolvat fie prin cresterea... mai mult
Joi, 08 Mai 2014, ora 08:33
In Romania, exista de doua ori mai multe credite decat economii, raport care se mentine de aproximativ patru ani, in timp ce in Germania si Austria raportul intre imprumuturi si produse de economisire este de 1 la 3, reiese dintr-un studiu GfK care analizeaza piata bancara si pe cea a asigurarilor din 16 tari din Europa Centrala si de Est.
La polul opus se afla Serbia, Ucraina si Turcia, tari in care creditele depasesc economiile de 4,7 ori, 3,3 respectiv 3 ori.
"In 2007 - 2008 (in Romania - n.r.) erau de aproape trei ori mai multe credite decat economii, insa recesiunea a schimbat datele problemei. Pe de o parte, conditiile de creditare au devenit mai drastice. Pe de alta parte, perioada de la inceputul anului 2009, cand dobanzile pentru depozite au fost foarte ridicate, a adus mai multe persoane catre banci in detrimentul altor metode de economisire", reiese din studiul GfK.
Din punct de vedere al numarului de clienti, atat creditele cat si produsele de economisire se afla pe o panta descendenta pe care au intrat inca din 2009.
"Totusi, suma economisita in banci continua sa creasca usor, chiar daca numarul celor care contribuie la aceasta suma se diminueaza. Un factor important care duce la aceasta scadere il reprezinta ratele dobanzilor, din ce in ce mai mici. In acelasi timp, multe persoane economisesc pe termen scurt sume relativ mici, cu un scop precis - de exemplu, cumpararea unui produs electrocasnic - sume pe care ulterior le folosesc in numerar. In... mai mult
Miercuri, 02 Aprilie 2014, ora 14:18
Guvernul va adopta o ordonanta prin care persoanele care au credite la banci si un venit de maximum 1.610 lei lunar pot ajunge, in urma unei intelegeri cu banca, la injumatatirea ratei pe o perioada de doi ani.
Schema de reduceri fiscale ar putea duce la reesalonarea imprumuturilor pentru aproape un milion de romani, iar bancile ar putea reduce ratele la credite cu pana la 4 miliarde de lei in 2014, sustine premierul Victor Ponta.
El a mai precizat ca masura este agreata cu Fondul Monetar International si va fi adoptata prin ordonanta, urmand sa fie aplicata tuturor creditelor contractate de persoane fizice, salariati sau pensionari.
"Conditia este ca aceste persoane sa aiba un venit lunar mai mic sau cel mult egal cu salariul mediu net, de 1.610 lei, si sa nu aiba restante mai vechi de 90 zile la creditele bancare. Este vorba de injumatatirea ratei pe o perioada de doi ani, dar nu mai mult de 500 lei pe luna. Este un credit fiscal acordat de stat pentru a acoperi cresterea dobanzii pentru cei doi ani de scadere a ratei (...) Practic, jumatate din rata pe care o platesc va fi amanata - cei care au 800 lei rata vor plati doar 400 lei, restul de 400 lei se amana pe doi ani, iar statul va suporta, pe baza unui credit fiscal, din impozitul pe venit diferenta dupa ce se termina cei doi ani", a spus Ponta, precizand ca masura presupune ca numai in acest an sa fie disponibilizate aproape 4 miliarde lei din partea bancilor pentru persoanele fizice.
Ponta apreciaza ca... mai mult
Marti, 04 Februarie 2014, ora 08:58
Restantele romanilor la credite au ajuns la 2,865 miliarde lei (719 milioane euro) la finalul lui 2008, in crestere de 2,6 ori fata de decembrie 2007, ponderea datoriilor neplatite in volumul total al imprumuturilor acordate dublandu-se in aceeasi perioada, arata datele BNR.In decembrie 2007, restantele la imprumuturile populatiei si firmelor insumau 1,092 miliarde lei (302,5 milioane euro).
Firmele si locuitorii din capitala aveau, conform datelor publicate de Banca Nationala a Romaniei (BNR), cele mai mari restante, in valoare de 823,09 milioane lei (206,5 milioane euro), in usoara scadere insa fata de finalul lui noiembrie, cand totalizau 858,33 milioane lei (227 milioane euro).Bucurestenii si firmele din capitala se afla insa pe primul loc si in ceea ce priveste volumul creditelor contractate, care au ajuns, la finalul lunii decembrie, la 70,17 miliarde lei (17,6 miliarde euro), din care peste doua treimi sunt imprumuturi in moneda straina.Dupa Bucuresti, cele mai mari restante sunt inregistrate in judetul Brasov, de 133,87 milioane lei (33,6 milioane euro), urmat de Timis, unde populatia si firmele au restante la credite de 130,13 milioane lei (32,65 milioane euro).Pe locul patru in topul restantierilor se afla judetul Bihor, cu 97,8 milioane lei (24,5 milioane euro), urmat de Cluj, unde restantele ajung la 96,5 milioane lei (24,2 milioane euro).Astfel, cele mai mari restante sunt la creditele in lei, de 1,87 miliarde lei (469 milioane euro), duble fata de cele la... mai mult
Marti, 03 Februarie 2009, ora 09:16