Pe 9 aprilie va avea loc, la Bruxelles, summit-ul UE-China, iar analistii economici se asteapta ca tonul Uniunii sa fie mai categoric, dupa ce Italia si-a anuntat saptamana trecuta intrarea in megaproiectul Belt and Road Initiative (BRI, sau Drumul Matasii).
Guvernul populist a semnat, cu ocazia vizitei presedintelui XI Jinping, 29 de contracte sau memorandumuri de intelegere, dintre care 10 se refera la proiecte economice cu o valoare de 2,5 miliarde de euro si un potential de inca 20 de miliarde de euro.
Suma in chestiunea italiana nu este impresionanta, dar semnalul si contextul au deranjat nu numai SUA, ci si Bruxelles-ul.
Italia devine prima tara G7 care participa la proiectul BRI, iar asta se intampla exact cand Europa incearca sa instituie un mecanism de verificare a investitiilor straine (tinta principala fiind China) si sa ajunga la o pozitie comuna fata de expansiunea coordonata de Beijing.
"Nu este o metoda buna sa discutam acorduri bilaterale privind noul Drum al Matasii", a spus presedintele Emmanuel Macron dupa reuniunea Consiliului European, care a avut loc tot la sfarsitul saptamanii trecute, iar Mark Rutte, premierul olandez, a fost chiar mai transant: "Sa nu fim naivi! Trebuie sa tineti cont de posibilitatea ca China, prin aceste politici, sa-si urmeze unele interese nationale. Asta poate fi o problema, dat fiind continutul acestor acorduri".
Temerea liderilor europeni este ca achizitiile chineze din UE nu sunt o simpla chestiune ce tine de... mai mult
Marti, 26 Martie 2019, ora 16:45
Companiile europene devin tot mai tentante pentru investitorii chinezi, acestia tintind in ultima perioada afacerile mari din cadrul Uniunii.
Printre ultimele achizitii negociate pe continent de catre chinezi se numara un complex de 18 cladiri situat in Piata Potsdam din Berlin si producatorul italian de anvelope Pirelli.
Dintr-un motiv inexplicabil, europenii privesc investitiile chinezilor, chiar si pe cele ale companiilor de stat, ca fiind mai putin periculoase decat cele ale oligarhilor rusi, observa scriitorul Leonid Bershidsky, intr-un comentariu pentru agentia Bloomberg.
Tranzactii in sens invers
Pana in 2011, China era o piata spre care erau dirijate investitiile europene.
Tendinta s-a inversat insa de cand zona euro s-a scufundat intr-o criza a datoriilor.
Preturile scazute ale activelor si tendinta de privatizare a acestora au adus in spatele brandurilor Volvo, Peugeot Citroen, Sonya Rykiel, Port Pireus, Pizza Expres sau Aquascutum noi actionari de pe continentul asiatic.
Anul trecut, cand afacerile Peugeot si Pizza Expres au fost perfectate, nivelul fuziunilor si achizitiilor reglate in piata europeana cu ajutorul capitalului din China stabilea un nou record.
Desi chinezii au continuat sa investeasca bani si in afacerile din Statele Unite, depasind in cele din urma nivelul investitiilor americane din China, Europa a parut mult mai atractiva in ochii lor.
China detine acum un procent din totalul investitiilor straine pe taram... mai mult
Marti, 24 Martie 2015, ora 15:15
China n-are intentia "sa cumpere Europa", a dat asigurari luni Cotidianul Poporului, inaintea unui summit China-UE care va avea loc in aceasta saptamana la Beijing.
"China nu numai ca nu doreste sau ca n-are capacitate de a cumpara sau de a controla Europa, cum spun unele tari, ci, mai mult, ea este in favoarea euro si a Uniunii Europene de la A la Z", relateaza AFP.
La inceputul lunii februarie in cadrul intalnirii cu cu cancelarul Angela Merkel premierul chinez Wen Jibao a declarat ca statul chinez nu are nici intentia, nici capacitatea "de a cumpara Europa".
Subliniind vointa tarii sale de a ajuta Europa sa depaseasca criza datoriei, el afirma: "Unii cred ca aceasta inseamna ca Beijingul ar vrea sa cumpere Europa", dar "China n-are aceasta intentie si nici capacitatea".
China ar detine peste 550 miliarde de euro din datoria suverana europeana, potrivit informatiilor unor experti neconfirmate oficial. Societatile chineze si-au inmultit recent achizitiile de intreprinderi din Europa, in sectoare foarte diferite, precum apa sau energia.
China nu si-a luat inca un angajament in cifre pentru a ajuta statele europene, desi a confirmat ca vrea sa participe la Fondul european de salvare.
Presedintele Uniunii Europene Herman Van Rompuy si presedintele Comisiei Europene Jose Manuel Durao Barroso efectueaza o vizita oficiala in aceasta saptamana in China. mai mult
Luni, 13 Februarie 2012, ora 10:30