Comisia Europeana anunta ca a luat astazi decizia pe care statul roman o astepta, cu inima stransa, de mai multa vreme. Anume: Guvernul trebuie sa recupereze nu mai putin de 570 de milioane de euro de la CFR Marfa, companie aflata deja pe marginea prapastiei. Iata cum s-a ajuns aici si de ce in acest moment e in pericol nu numai compania feroviara, ci si intreaga economie romanesca.
CFR Marfa s-a infiintat in 1998. Iar in urma cu aproape un deceniu, Guvernul a decis sa privatizeze societatea. Asa ca a organizat o procedura pe care a castigat-o Grup Feroviar Roman (GFR), fondat de oamenii de afaceri din satul galatean Toflea Gruia Stoica si Vasile Didila (care sunt si frati vitregi).
In cursul procedurii, s-a decis si stergerea unor datorii ale CFR Marfa (adica, potrivit legii, acordarea unui ajutor de stat - n.red.).
A urmat o serie de evenimente destul de greu de inteles. Guvernul a fixat un termen foarte scurt pentru finalizarea procesului de privatizare. In consecinta, potrivit GFR, Consiliul Concurentei n-ar fi avut timp sa se pronunte asupra tranzactiei. In plus, la un moment dat, GFR a fost instiintata de compania de privatizare ca vanzarea CFR Marfa nu mai poate avea loc, din cauza ca un creditor al acesteia nu si-a dat acordul.
Una peste alta, privatizarea n-a mai avut loc. Iar GFR - ajunsa din nou concurent al CFR Marfa pe piata libera, a incercat sa castige la licitatii, cu orice pret.
Asa se face ca, in 2014, Gruia Stoica a fost arestat preventiv... mai mult
Luni, 24 Februarie 2020, ora 14:07
Comisia Europeana a decis ca ajutorul de stat acordat companiei CFR Marfa in 2013 a fost ilegal, iar statul roman va trebui sa recupereze circa 400 de milioane de euro, a declarat, luni, Bogdan Chiritoiu, presedintele Consiliului Concurentei, in cadrul unei conferinte de profil.
"In cazul CFR Marfa, investigatia Comisiei Europene este la final. Stim ca decizia este scrisa si va fi comunicata pana la finele anului. Compania a primit un ajutor in vederea privatizarii, in 2013, cand s-au sters datoriile. Ea nu si-a revenit nici acum, nici privatizata nu a fost, a continuat sa faca pierderi, evident ca situatia nu este sustenabila", a spus Chiritoiu.
El a precizat ca statul va avea la dispozitie sase luni pentru a-si recupera banii.
"Intai va veni decizia de la Comisia Europeana, care spune ca trebuie recuperat ajutorul de stat pe care l-a primit compania, deci statul trebuie sa-si recupereze banii pe care i-a dat sau pe care nu i-a incasat de la CFR Marfa, apoi, dupa ce ne vine decizia, vom vedea ce variante putem aborda si vom avea la dispozitie cel putin sase luni pentru a recupera acest ajutor", a aratat oficialul Concurentei.
Potrivit acestuia, o varianta recomandata si in trecut de Consiliul Concurentei este mutarea la CFR SA a activelor care se leaga de infrastructura, precum terenuri, depouri, instalatii de incarcare-descarcare.
"Noi am recomandat CSAT, inca de cand se discuta de privatizare, din 2012, pentru ca privatizarea a fost aprobata in CSAT, sa... mai mult
Luni, 18 Noiembrie 2019, ora 13:52
Ministerul Transporturilor informeaza ca, in urma unui control, a constatat ca CFR Marfa ar fi pierdut un posibil profit in valoare de peste 19 milioane de lei, in urma unei licitatii pentru transport de carbune pe care ar fi pierdut-o intentionat.
De fapt - sustine Ministerul Transporturilor - in loc sa faca totul pentru a castiga o licitatie, CFR Marfa a creat premisele ca alte companii sa i-o ia inainte.
"Societatea CFR Marfa a participat la licitatia organizata de Complexul Energetic Oltenia avand ca obiect transportul de carbune.
Comisia de licitatie a prezentat o singura oferta, potrivit documentelor puse la dispozitia organelor de control, desi putea sa reoferteze, de mai multe ori, in interesul companiei.
Prin neofertare, Corpul de control al ministrului Lucian Sova considera ca in acest caz s-au creat premisele necesare adjudecarii in favoarea contracandidatului companiei de stat", se arata in comunicatul de presa al Ministerului Transporturilor remis joi, cu putin timp inainte ca ministrul Lucian Sova sa isi anunte demisia din functie.
Corpul de Control al Ministrului Transporturilor a sesizat, in acest caz, si institutii insarcinate cu anchetarea fraudelor.
In mod normal, CFR Marfa nu isi permite, sub nicio forma, sa piarda contracte, in conditiile in care merge pe pierdere deja de 11 ani si risca inclusiv sa iasa de pe piata.
Principalul motiv pentru care CFR Marfa a ajuns in stare critica este ca nu si-a platit taxa de folosire a caii... mai mult
Joi, 22 Noiembrie 2018, ora 11:53
CFR SA a deblocat pe 30 martie conturile CFR Marfa pentru a-i permite societatii sa isi plateasca la timp cei 7.500 de salariati. Totodata, CFR SA a ridicat popririle de conturile unei societati detinute de CFR Marfa, care risca falimentul daca banii i-ar mai fi fost blocati in banci chiar si o singura zi.
"Nu avem garantia ca salariile se vor putea plati la timp, astazi (30 martie - n.red.). Cu toate astea, avem certitudinea ca CFR SA a ridicat popririle de pe conturile CFR Marfa si de pe conturile unora dintre clientii acesteia, ceea ce permite plata angajatilor", a declarat pentru Ziare.com presedintele Federatiei Mecanicilor de Locomotiva, Iulica Mantescu.
Acesta a apreciat, totodata, ca problemele societatii sunt departe de a fi rezolvate. Pe langa faptul ca merge pe pierdere, CFR Marfa are un calcai al lui Ahile numit CFR Intretinere si Reparatii Locomotive si Utilaje (IRLU). Aceasta societate este o filiala cu personalitate juridica a CFR Marfa, care incearca sa se redreseze din punct de vedere financiar. CFR IRLU risca, insa, sa intre in faliment ori de cate ori i se blocheaza conturile. Iar daca filiala ar falimenta, ar putea trage dupa ea si CFR Marfa.
"CFR Marfa detine CFR IRLU, societate care repara locomotive si vagoane. Aceasta CFR IRLU - care primeste 85% din comenzi si din bani de la CFR Marfa - se afla de trei ani in insolventa si s-a obligat sa faca lunar plati catre ANAF, in virtutea procesului de reorganizare. Iar daca CFR SA popreste simultan... mai mult
Vineri, 30 Martie 2018, ora 14:39
Sindicalistii din Federatia Mecanicilor de Locomotiva sustin ca CFR Marfa are popriri pe toate conturile si, in consecinta, nu le va putea plati, pe 30 martie, salariile celor 7.500 de angajati.
In plus, fara bani, CFR Marfa nu se va putea inscrie nici la licitatiile de zilele urmatoare pe care spera sa le castige, ca sa poate ramane pe piata. Deja a pierdut doua dintre ocazii, potrivit unor documente furnizate de sindicalisti.
Presedintele Federatiei Mecanicilor de Locomotiva din Romania, Iulica Mantescu, sustine ca aceasta criza a societatii este cauzata atat de nepasarea statului, cat si de interesele celor care ar vrea sa aduca CFR Marfa in sapa de lemn si sa-i preia clientii.
Potrivit unui document prezentat de sindicalistii CFR Marfa joi, in cadrul unei conferinte de presa, CFR Marfa SA are de platit catre Compania Nationala CFR SA 835.829 lei, dintre care 590.126 lei sunt datorii curente, iar restul, penalitati.
Cum s-a ajuns ca CFR Marfa sa datoreze aceste sume, dupa ce in urma cu numai cini ani statul ii stersese datoriile, a explicat pentru Ziare.com presedintele Federatiei Mecanicilor de Locomotiva din Romania, Iulica Mantescu.
"In primul rand, taxele platite de societate pentru exploatarea infrastructurii sunt foarte mari. Pentru fiecare kilometru pe care fiecare tren il parcurge pe cale ferata, se plateste catre CFR SA o taxa de circa 15 lei, echivalentul a 3,6 euro. Apoi, se lucreaza cu locomotive vechi de peste 60 de ani si cu vagoane vechi,... mai mult
Joi, 29 Martie 2018, ora 19:13
Privatizarea CFR Marfa va fi din nou discutata cu finantatorii internationali care vor veni in Romania saptamana viitoare si este posibil sa fixam alt calendar, in functie de interesul nostru, a declarat, marti, ministrul Transporturilor, Ioan Rus
"Pentru privatizarea CFR Marfa este un calendar agreat inca de anul trecut. De saptamana viitoare vine FMI. Vom avea discutii. Am avut discutii si cu ei si cu Banca Mondiala si cu Comisia Europeana. Am explicat ca suntem absolut de acord cu privatizarea CFR Marfa - si nu numai CFR Marfa, sunt de acord cu ideea in sine, dar sa-mi dea ragazul necesar sa aduc aceste companii in situatia de a putea fi vandabile pe bani adevarati. Privatizarea nu poate fi doar un scop in sine: hai sa scapam de ceva. Sa reusim sa si incasam si sa facem si din punct de vedere economico - financiar o afacere buna si incet-incet aceste lucruri se materializeaza si atunci vom agrea cu dansii un calendar care chiar sa se intample. Pana in august 2015 trebuia lansata licitatia, dupa calendarul vechi. Este posibil sa se intample exact in interiorul acelui program si este posibil sa se inteleaga - de fapt inteleg, ca am avut aceste discutii - nevoia sa miscam calendarul in functie de interesul nostru", a explicat Rus, intr-o conferinta de presa, informeaza Agerpres.
CFR Marfa a inregistrat rezultate bune, in primele noua luni din 2014, a anuntat ministrul, in conditiile in care volumul de marfuri expediate a crescut cu 6,9%, iar cota de piata a urcat de... mai mult
Miercuri, 26 Noiembrie 2014, ora 09:10
CFR Marfa anunta disponibilizarea, ca urmare a demararii programului de restructurare si reorganizare, a unui numar de 2.500 de angajati, personal excedentar, care vor beneficia de 12-24 de salarii compensatorii, in valoare maxima de 1.625 lei/luna.
Conform unui comunicat remis, miercuri, CFR Marfa are in prezent 8.577 de angajati, iar salariatii disponibilizati din cadrul societatii vor fi protejati de prevederile OUG nr.36/ 2013 (privind aplicarea in perioada 2013-2018 a unor masuri de protectie sociala acordata persoanelor disponibilizate) completata cu Legea nr. 258 /2013.
Astfel, in functie de vechimea in munca a salariatilor, cei disponibilizati vor beneficia de 12-24 salarii compensatorii, in valoare maxima 1.625 lei/ luna. Acesti bani vor fi alocati de la bugetul asigurarilor pentru somaj, astfel: 13,475 milioane lei pentru anul 2014, 32,34 milioane lei pentru anul 2015 si 18,865 milioane lei pentru 2016.
Totodata, in conformitate cu Acordul incheiat intre CFR Marfa si organizatiile sindicale, salariatii disponibilizati in urma procesului de restructurare vor beneficia de 6 salarii brute echivalente clasei 10 de salarizare (respectiv 900 lei). Aceste salarii vor fi acordate indiferent daca persoanele disponibilizate se vor angaja sau nu in perioada urmatoare.
De asemenea, conform prevederilor OUG nr. 36/ 2013, in cazul in care salariatii disponibilizati se vor angaja in perioada acordarii salariilor compensatorii, acestia vor pierde ajutorul de somaj... mai mult
Joi, 03 Iulie 2014, ora 08:27
Gruia Stoica, proprietarul Grup Feroviar Roman (GFR), a declarat marti ca a cerut comisiei de privatizare a CFR Marfa restituirea de urgenta a garantiei de 10 milioane de euro, precum si a avansului de 20 de milioane de euro depus pentru a indeplini conditiile de preluare a companiei.
El s-a declarat surprins de delaratia ministrului Transporturilor, Ramona Manescu, care a afirmat luni ca este analizata oportunitatea retinerii garantiei.
GFR a depus o grantie de 10 milioane de euro si a depus un avans de 20 milioane de euro intr-un cont escrow, reprezentand 10% din valoarea actiunilor CFR Marfa pe care urma sa le preia. Daca privatizarea s-ar fi incheiat cu succes, GFR trebuia sa achite inca 172 milioane de euro.
Potrivit consultantului juridic care asista GFR, intrucat privatizarea CFR nu s-a realizat garantia trebuie recuperata de indata, in timp ce banii din contul escrow ar trebui sa fie disponibili in trei zile de la notificarea GFR.
Consultantul juridic a adaugat ca este analizata si posibilitatea ca GFR sa solicite daune, dar nu a fost luata inca o decizie.
Gruia Stoica a declarat ca isi doreste ca privatizarea sa fie dusa pana la capat.
"Ne dorim sa ducem aceasta privatizare pana la capat. Este ceva de genul operatie reusita, dar facem tumori, vanzatorul nu si-a indeplinit cateva clauze contractuale", a afirmat Stoica intr-o conferinta de presa.
Anterior, proprietarul GFR a afirmat ca analizeaza posibilitatea de a cere o ordonanta presedintiala... mai mult
Miercuri, 16 Octombrie 2013, ora 10:10
Privatizarea CFR Marfa va esua daca omul de afaceri Gruia Stoica nu va plati, luni, la termenul stabilit, diferenta de 170 de milioane de euro, a precizat, vineri, Ministrul Transporturilor, Ramona Manescu.
Ramona Manescu a precizat ca va astepta pana la termenul mentionat ca firma omului de afaceri amintit - GFR - sa achite actiunile pe care le-a adjudecat de la CFR Marfa.
"Termenul de plata a diferentei de 170 de milioane de euro, de catre GFR, nu mai poate fi extins peste ziua de luni. Cu alte cuvinte privatizarea esueaza daca nu se respecta termenul de plata din contract si procedura de privatizare se va relua|, a declarat Manescu.
In acelasi timp, ministrul Transporturilor a respins afirmatiile facute de patronul GFR, Gruia Stoica, vineri, potrivit carora termenul de plata final, stabilit pentru luni 14 octombrie, nu ar putea fi respectat pentru ca nici Ministerul Transporturilor nu si-ar fi respectat obligatiile din contractul de privatizare.
"Ministerul Transporturilor si-a respectat toate obligatiile, asa cum si domnul Gruia Stoica, sunt convinsa ca si-a respectat toate obligatiile. Eu nu vreau sa acuz pe nimeni, deocamdata", a mai spus Ramona Manescu. mai mult
Sambata, 12 Octombrie 2013, ora 10:00