Primaria Capitalei vrea sa taie 600 de milioane de lei din buget (aproximativ 10%), din cauza incasarilor mai mici din cotele din impozit pe primele 5 luni, potrivit unui proiect de hotarare. Principalele taieri vor fi de la scoli, strazi, cultura spatii verzi sau biserici. Spitalele, pe plus.
"Avand in vedere gradul efectiv de realizare a veniturilor in primele 5 luni ale anului curent, cand se constata o diminuare a veniturilor bugetului local, urmare a incasarilor din cotele defalcate din impozitul pe venit in scadere semnificativa fata de aceeasi perioada a anului 2018 se constata necesitatea rectificarii atat a unor venituri prognozate a fi incasate la bugetul Municipiului Bucuresti cat si reducerea unor cheltuieli propuse a se realiza pe parcursul anului curent", se arata in expunerea de motive a proiectului de rectificare bugetara.
Suma propusa pentru diminuare este, potrivit proiectului de hotarare, de 608 milioane de lei, adica aproximativ 10% din bugetul total.
Principalele taieri:
- 35 de milioane de la invatamant
- 11 milioane de la promovarea culturii traditionale
- 33 de milioane de la intretinere parcuri si spatii verzi
- 53 de milioane de la Transporturi
- 5 milioane de lei mai putin la biserici
- 10 milioane de lei mai putin la Administratia Strazilor
- Centrul de creatie arta si traditie, minus 11 milioane
- 3 milioane mai putin la Politia Locala
- Administratia Monumentelor, taiere de 14 milioane de lei.
Pe de alta parte, 51 de... mai mult
Vineri, 21 Iunie 2019, ora 13:30
Guvernul se grabeste sa inceapa, cu bani publici, modernizarea sistemelor centralizate de termoficare din tara. Asta, cu toate ca momentan nu stie nici macar cate asemenea sisteme exista, de fapt, in Romania.
Ministerul Dezvoltarii Regionale si Administratiei Publice (MDRAP) a lansat in dezbatere publica, saptamana trecuta, un proiect de ordonanta de urgenta care - adoptat in forma propusa - i-ar permite, in teorie, Guvernului sa le dea primarilor cea mai mare parte din banii necesari pentru modernizarea sistemelor de termoficare.
Cu siguranta ca - daca s-ar putea intr-adevar acorda - acesti bani ar fi mana cereasca pentru administratiile locale. Iata de ce.
Momentan - din cauza ca sistemele de termoficare sunt vechi si au pierderi mari - romanii nu isi permit sa plateasca pretul intreg al gigacaloriilor consumate. In consecinta, ei achita doar o mica parte din costul incalzirii propriilor locuinte, restul fiind acoperit de primarii, prin subventii.
Problema este ca, iarna de iarna, primariile se vad nevoite sa renunte la investitii importante tocmai pentru a subventiona incalzirea. Cu alte cuvine, bani care ar putea fi folositi pentru asfaltari de strazi, amenajari de parcuri sau reabilitari de scoli, sa spunem, se irosesc pe subventii.
Desi nu le convine situatia, in cele mai multe cazuri, primarii nu reusesc sa gaseasca solutii. Legea nu le permite sa opreasca incalzirea, iar numarul celor care reusesc sa modernizeze sistemele de termoficare prin eforturi... mai mult
Marti, 12 Februarie 2019, ora 07:48
Dupa ce zile la rand primarii din mai multe muncipii si-au strigat nemultumirile legate de impartirea banilor, amenintand cu proteste, Ministerul de Finante se lauda, in proiectul de buget pe 2019, ca aloca in acest bugetelor locale sume record.
"Alocari record pentru bugetele locale. Totalul sumelor care se aloca din veniturile bugetului de stat si din subventii sunt de 46,6 miliarde lei, cu 22,4% mai mari decat cele alocate in anul 2018 ceea ce reprezinta 60,5% din totalul veniturilor bugetelor locale", se arata in proiect.
Potrivit documentului, 11,1 miliarde de lei se aloca din TVA pentru echilibrarea bugetelor locale, cu 5,4 miliarde lei, respectiv 95%, mai mult decat s-a alocat in anul 2018.
Aici puteti consulta prezentarea proiectului de buget pe 2019
Ministerul precizeaza ca aceasta suma se adauga la veniturile proprii ale unitatilor administrativ teritoriale care se vor incasa in 2019, precum si excedentele acumulate pana la sfarsitul anului 2018, in valoare de 13,1 miliarde lei, dar si sumele defalcate din TVA pentru finantarea cheltuielilor descentralizate, adica 2,3 miliarde de lei.
Din impozitul pe venit colectat la bugetul de stat, 100% se repartizeaza bugetelor locale, respectiv 22,2 miliarde de lei, comparativ cu 71,5% (15 miliarde de lei) cat s-a repartizat in anul 2018.
Lauda Guvernului nu multumeste insa nici Opozitia, care subliniaza ca, in realitate, sumele primite de comunitatile locale sunt mult mai mici pentru ca sunt nevoite sa... mai mult
Vineri, 01 Februarie 2019, ora 16:00
Finantele estimeaza ca in primul trimestru s-au strans la buget mai mult cu doua miliarde lei fata de primele trei luni ale anului trecut, ceea ce inseamna un usor excedent.
"La doua luni executia bugetara este cu excedent, 0,05% din PIB, ceea ce inseamna 397 milioane lei plus fata de 0,1% din PIB in 2016. Suntem in echilibru, suntem pe excedent si aceasta tendinta se va pastra, asa cum arata datele operative pe martie, si pe intreg trimestrul I din 2017. Va fi un usor excedent.
De regula, trimestrul unu este un trimestru cu deficit, nu cu excedent. Faptul ca noua ni se indica un excedent in trimestrul unu este un semn bun, ca suntem in linie cu proiectiile noastre. De regula, trimestrele unu si doi aduc cam 40% din veniturile anuale si 60% se colecteaza in trimestrele trei si patru si, in principal, trimestrul trei este trimestru de varf in colectarea bugetara. Asa cum arata datele operative, trimestrul unu inseamna o colectare undeva intre 22% si 23% din veniturile proiectate anual", a explicat Viorel Stefan, ministrul Finantelor, invitat duminica seara la Antena3.
Conform datelor prezentate de acesta, incasarile la buget in primul trimestru din acest an au fost de 50,16 miliarde lei, fata de 49,79 miliarde lei in perioada ianuarie-martie 2016.
"Graficul compara volumul de colectare pe care il realizeaza ANAF. La aceste cifre, daca adaugam ce se colecteaza la administratia locala, ceea ce inseamna rezultatul institutiilor autofinantate, bani de la Uniunea... mai mult
Luni, 03 Aprilie 2017, ora 08:48
Guvernul va obliga societatile sa isi reevalueze terenurile pe care le-au cumparat de la stat, astfel incat acestea sa isi majoreze corespunzator capitalul social si sa emita in favoarea statului noi actiuni, cu plata dividendelor, daca nu au majorat capitalul pana acum sau l-au calculat incorect.
Conform legii, daca proprietarii unei companii cumparate de la stat primesc, dupa privatizare, certificatul de atestare a dreptului de proprietate asupra terenului, capitalul social trebuie majorat de drept cu valoarea terenurilor, care vor fi considerate aport in natura al statului si in schimbul carora vor fi emise actiuni suplimentare, care revin institutiei publice implicate. Prin majorarea capitalului social si emiterea de noi actiuni, statul beneficiaza de potentiale dividende, bani care sunt varsati la buget.
Prin aceasta operatiune de reevaluare a terenurilor, Guvernul anticipeaza deja ca va incasa venituri suplimentare la bugetul de stat, din dividende si din valorificarea actiunilor emise.
Deoarece obligatia de includere in capitalul social a valorii terenului calculata "corect", cu ajutorul unui evaluator, va fi introdusa, ca o conditie care trebuie indeplinita inainte de confirmarea planului de reorganizare, si pentru firmele aflate in reorganizare sau faliment, Guvernul anticipeaza incasari in plus si din recuperarea creantelor inscrise la masa credala, reprezentand contravaloarea terenurilor.
Argumentul Executivului este ca, in aceasta perioada, din... mai mult
Miercuri, 25 Iunie 2014, ora 16:20
Banii colectati din redevente vor fi impartiti intre bugetul central si bugetele locale, fara sa mai fie varsati integral in bugetul de stat, conform sistemului aplicat pana in prezent, a anuntat premierul Victor Ponta.
"Eu sunt adeptul unui alt sistem, care se aplica in multe tari europene: acum, toata redeventa merge in bugetul central si cred ca e o greseala, pentru ca autoritatea locala si oamenii din zona spun 'Eu ce castig ?'. Cred ca trebuie sa gasim in noua lege a redeventelor o impartire a veniturilor din redevente intre bugetul central si autoritatea locala", a spus Ponta la postul B1 TV.
El a precizat ca aceasta prevedere va fi inclusa in noua lege a redeventelor, care trebuie aprobata anul viitor.
Bugetul de stat incaseaza anual redevente miniere si petroliere care se cifreaza in jurul sumei de un miliard de lei.
Companiile care produc petrol si gaze naturale platesc in prezent redevente cuprinse 3,5% si 13,5% din productie, in functie de tipul zacamintelor de hidrocarburi. Aceste niveluri ale redeventelor au fost fixate in 2004 si sunt valabile pana in decembrie 2014 inclusiv, fiind stabilite prin contractul de privatizare a companiei Petrom cu grupul austriac OMV.
La inceputul anului, premierul Ponta a anuntat ca Guvernul intentioneaza sa majoreze nivelul redeventelor percepute producatorilor de petrol si gaze mai devreme de anul 2015, precizand ca va discuta pe aceasta tema cu cu managerul general al OMV, proprietarul companiei Petrom.... mai mult
Miercuri, 23 Octombrie 2013, ora 07:45
Autoritatea Nationala a Vamilor (ANV) informeaza, joi, ca luna august a fost una de incasari record, cu cele mai mari sume incasate din 2007 pana in prezent, fiind atrasa la bugetul statului suma de 954.103.959 de lei.
Totodata, in perioada mai - august 2012 a fost incasat la bugetul statului cu 704.891.844 lei mai mult decat in perioada similara a anului 2011.
"Luna august 2012 este luna cu cele mai mari sume incasate din 2007 pana in prezent de Autoritatea Nationala a Vamilor, fiind atrasa la bugetul statului suma de 954.103.959 lei, reprezentand o crestere de 10,6 la suta comparativ cu luna august 2011, planul de incasari fiind depasit cu aproximativ trei la suta in aceasta luna", precizeaza ANV.
Totodata, in perioada mai - august 2012 a fost incasat la bugetul statului cu 704.891.844 lei mai mult decat in perioada similara a anului 2011.
"Aceste sume reprezinta incasarile in vama, cuprinzand taxele vamale, TVA, accize, amenzi si sume de bani confiscate, inclusiv contravaloarea bunurilor confiscate, precum si sume rezultate din activitatea de executare silita", subliniaza ANV.
In perioada urmatoare, afirma Autoritatea Nationala a Vamilor, se va intensifica actiunile de combatere a evaziunii fiscale si a fraudelor vamale actionand cu fermitate in lupta impotriva coruptiei. mai mult
Joi, 06 Septembrie 2012, ora 10:26
Ministrul Sanatatii, Cseke Attila, a declarat, joi, la Targu Mures, ca in ultimele saptamani au fost platite arieratele farmaciilor din tara, in valoare de aproximativ 250 de milioane de euro, iar pana la sfarsitul anului sunt asigurati banii in buget pentru plati catre toate farmaciile, informeaza Mediafax.Cseke Attila a declarat, la Congresul National al Farmacistilor din Romania (CNFR), ca plata arieratelor catre farmacii reprezinta cea mai importanta realizare din domeniu, in acest an de criza.
"Cred ca pe acest domeniu farmaceutic este poate cel mai important succes, realizare, in acest an, intr-un an de criza economica, faptul ca sunt platite la zi arieratele farmaciilor - era o intarziere de doua luni si jumatate de plata. Si aici vorbim despre o suma de 250 de milioane de euro care s-a platit in ultimele saptamani tututror farmaciilor din tara, precum si faptul ca pana la sfarsitul anului sunt asigurati banii in buget pentru plata tuturor farmaciilor, la acel termen prevazut de lege, de sapte luni", a afirmat Cseke.
Ministrul a spus ca el crede ca este important ca Ministerul Sanatatii si Guvernul au facut un efort si au putut pastra "accesibilitatea neplafonata" a farmaciilor.
"Au existat pana, in octombrie 2008, plafoane la farmacii. (Noi) am putut pastra acest sistem liber fara a impune restrictii pacientului, ca pana la urma despre datoriile spitalelor trebuie sa vorbim", a spus Cseke.
Intrebat despre datoriile spitalelor si blocajul existent intre... mai mult
Joi, 14 Octombrie 2010, ora 15:45
Pe primul loc se afla Ministerul Muncii, cu 4,1 mld. euro, respectiv 2,8% din PIB.Guvernul vrea marirea CAS-ului de la 9,5% la 10,5% din salariul brut. Patronii spun ca masura ii va forta sa dea afara angajati. Statul roman va cheltui in total circa 51,3 miliarde de euro anul acesta, dintre care 12 miliarde de euro de la bugetele locale. Pe lista celor mai “bogate” ministere, pe primul loc se situeaza Ministerul Muncii, care ar putea avea alocati pentru cheltuieli circa 4,1 mld. euro, respectiv 2,8% din PIB, conform proiectului de buget obtinut de Gandul. El este urmat de Ministerul Finantelor Publice, cu 4,02 mld. euro, 2,8% din PIB, de Ministerul Educatiei, cu 2,9 mld.euro, 5,8% din PIB, si de Ministerul Transporturilor si Infrastructurii care ar putea avea alocati circa 2,66 mld. euro, 5,2% din PIB pentru cheltuieli. De remarcat ca in cazul acestui minister ponderea investitiilor in totalul cheltuielilor este cea mai mare dintre toate, de 1,36% din PIB, respectiv 1,96 mld. euro din totalul celor 2,66 miliarde de euro. Pe locurile urmatoare se afla Internele, cu 4,9% din PIB, Agricultura, cu 4,1% din PIB, Apararea, cu 3,7% din PIB, si Sanatatea care va avea pentru cheltuit circa un miliard de euro, adica 2% din PIB. Proiectul de buget va fi discutat astazi (luni, n.r.) de reprezentanti ai Guvernului si de partenerii sociali. Guvernul incearca sa faca rost de bani de oriunde poate. Una dintre dovezi este si faptul ca in proiectul de buget se... mai mult
Luni, 02 Februarie 2009, ora 01:07