Produsele financiare au devenit parte din viata noastra de zi cu zi, fie ca vorbim de plata unei facturi online, plata la POS sau un transfer catre un prieten. Prezenta lor cotidiana poate crea riscul de a trece cu vederea anumite comportamente sau de a lua decizii care pun presiune pe buget.
De aceea, ING a creat platforma "Cat ai spune leu", care aduce articole si video-uri educative pe subiecte precum bugetul de cumparaturi, de vacanta sau pentru hobby-uri, cu sfaturi pragmatice si aplicate situatiilor in care cu totii ne regasim. Mai mult, vizitatorii au la dispozitie pentru descarcare gratuita diverse instrumente, cum ar fi modele de liste de cumparaturi, exercitii practice de IKIGAI care te ajuta sa faci bani din ce iti place, jurnal de economii pentru bugetul in doi si recomandari pentru stabilirea obiectivelor financiare.
"Dupa realizarea unui studiu in comunitatea ING "La povesti pe-o banca", am observat ca majoritatea persoanelor nu isi aloca suficient timp pentru prevenirea dificultatilor financiare. Ele cauta solutii punctuale pentru o problema, dar nu au timpul si curiozitatea de a gasi raspunsuri inainte ca situatia critica sa apara. Mai mult, atat acestea cat si apropiatii lor spun ca s-au confruntat cu probleme financiare in ultima perioada. Ca sa se descurce, fie au apelat la rude ori prieteni pentru un imprumut, fie au redus cheltuielile, si-au folosit economiile sau si-au schimbat job-ul. In unele cazuri, si-au luat chiar si al doilea job pentru a... mai mult
Joi, 08 Iulie 2021, ora 16:27
Primarii din tara sunt nemultumiti de banii primiti la rectificarea bugetara, adoptata luni de Guvern, si spun ca au fost mintiti de ministrul de Finante, Eugen Teodorovici.
Pana in momentul in care rectificarea bugetara a fost adoptata, cand inca era in faza de proiect, edilii din tara au fost de nenumarate ori chemati de ministrul de Finante la discutii. Discutii la care li s-a promis ca vor beneficia de sumele necesare pentru a-si desfasura activitatea in bune conditii.
Primarii spun insa ca a fost vorba doar despre un joc de imagine, iar ministrul nu s-a tinut de cuvant. Astfel, ei se plang ca sunt nevoiti acum sa traiasca de pe o zi pe alta, aflandu-se in derapaj financiar.
Exista riscul sa nu mai aiba bani pentru salarii, pentru asistenta medicala si sociala, scolile si liceele ar putea ramane in frig, este afectat iluminatul stradal, avertizeaza primarii.
Romania se indreapta spre ruralizare
Ionel Chirita, presedinte executiv al Asociatiei Oraselor din Romania (AOR) si fost primar la Harsova, a declarat pentru Ziare.com ca ministrul de Finante, Eugen Teodorovici, a promis in luna ianuarie ca bugetul minim pentru primariile de oras va fi de 1.200 de lei pe cap de locuitor. A ramas, insa, doar promisiunea.
"In ianuarie, ministrul de Finante a spus ca ne da 1.200 de lei de locuitor buget minim de functionare si s-a razgandit. Prin legea 50, Legea bugetului, a impus o limita si a dat 1.000 de lei pe cap de locuitor la comune. La orase si municipii nu a... mai mult
Miercuri, 14 August 2019, ora 07:28
Directia de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizata si Terorism (DIICOT) critica proiectul de buget pentru anul 2019 si atrage atentia ca fondurile alocate pun in pericol finalizarea cauzelor penale aflate in curs si asigura functionarea institutiei pentru 6 luni.
"Fondurile alocate in proiectul curent de buget nu permit desfasurarea in conditii optime a activitatii Directiei de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizata si Terorism si pun in pericol finalizarea cauzelor penale aflate in curs.
In proiectul de buget pe anul 2019 la Titlul II "Bunuri si servicii" publicat pe site-ul Ministerului Finantelor Publice, suma alocata pentru D.I.I.C.O.T. este in cuantum de 14.500.000 lei, din care 2.000.000 lei reprezinta fondul de flagrant, conform art. 20 din OUG 78/2016, suma ce nu poate fi utilizata pentru plati de bunuri si servicii.
Avand in vedere faptul ca pentru buna desfasurare a activitatii D.I.I.C.O.T. sunt necesare credite bugetare in suma de aproximativ 1.500.000 -1.600.000 lei/luna, rezulta faptul ca, intr-un an, sunt necesare credite in suma de 18.000.000 -19.000.000lei.
Mentionam ca, la data de 31.01.2019, D.I.I.C.O.T. inregistreaza debite in suma de 3.595.374,59 lei, astfel ca, dupa achitarea acestora, creditele ramase vor asigura functionarea institutiei pentru o perioada de cel mult 6 luni", transmite DIICOT, joi, intr-un comunicat de presa.
De asemenea, sursa citata precizeaza ca datorii semnificative se... mai mult
Joi, 07 Februarie 2019, ora 10:53
Dupa ce zile la rand primarii din mai multe muncipii si-au strigat nemultumirile legate de impartirea banilor, amenintand cu proteste, Ministerul de Finante se lauda, in proiectul de buget pe 2019, ca aloca in acest bugetelor locale sume record.
"Alocari record pentru bugetele locale. Totalul sumelor care se aloca din veniturile bugetului de stat si din subventii sunt de 46,6 miliarde lei, cu 22,4% mai mari decat cele alocate in anul 2018 ceea ce reprezinta 60,5% din totalul veniturilor bugetelor locale", se arata in proiect.
Potrivit documentului, 11,1 miliarde de lei se aloca din TVA pentru echilibrarea bugetelor locale, cu 5,4 miliarde lei, respectiv 95%, mai mult decat s-a alocat in anul 2018.
Aici puteti consulta prezentarea proiectului de buget pe 2019
Ministerul precizeaza ca aceasta suma se adauga la veniturile proprii ale unitatilor administrativ teritoriale care se vor incasa in 2019, precum si excedentele acumulate pana la sfarsitul anului 2018, in valoare de 13,1 miliarde lei, dar si sumele defalcate din TVA pentru finantarea cheltuielilor descentralizate, adica 2,3 miliarde de lei.
Din impozitul pe venit colectat la bugetul de stat, 100% se repartizeaza bugetelor locale, respectiv 22,2 miliarde de lei, comparativ cu 71,5% (15 miliarde de lei) cat s-a repartizat in anul 2018.
Lauda Guvernului nu multumeste insa nici Opozitia, care subliniaza ca, in realitate, sumele primite de comunitatile locale sunt mult mai mici pentru ca sunt nevoite sa... mai mult
Vineri, 01 Februarie 2019, ora 16:00
Faptul ca Ministerul pentru Mediul de Afaceri va primi cu aproape o treime mai putini bani decat anul trecut arata ca stimularea mediului de afaceri risca sa fie subfinantata, in 2019, acuza Consiliul National al IMM-urilor.
Presedintele Consiliului National al IMM-urilor, Florin Jianu, sustine ca - in conditiile in care bugetul va fi adoptat in forma propusa - banii vor ajunge pentru a implementa in parte programul "Start-up Nation", in acest an. In plus, numarul firmelor care primeau bani prin intermediul altor programe de dezvoltare derulate de minister risca sa scada la un sfert.
"Ce se poate observa in bugetul Ministerului pentru Mediul de Afaceri, Comert si Antreprenoriat este ca, in cazul programului 'Start-Up Nation', sunt bani pentru semnarea pana la data de 28 iunie a aproximativ 2.200 de contracte si, probabil, la rectificarea bugetara din august, se vor aloca credite de angajament pentru semnarea contractelor cu restul de firme.
Acest lucru inseamna cert ca, in acest moment, sunt prevazuti bani pentru plata a doar 1.400 de firme, restul urmand a fi contractati dupa rectificarea bugetara, pana in data de 15 noiembrie, asa incat implementarea propriu-zisa va fi in anul 2020.
In ceea ce priveste programul pentru dezvoltarea comertului, a scazut alocarea atat a creditelor de angajament, cat si a creditelor bugetare, cu 70%, avand alocate de la 50 de milioane lei anul trecut, la numai 15 milioane anul acesta, acest lucru insemnand o scadere de la 200 de... mai mult
Vineri, 01 Februarie 2019, ora 14:13
Senatul a adoptat, luni, o hotarare prin care bugetul pentru 2019 este stabilit la 241,6 milioane de lei, cu 25% mai mult decat anul acesta.
Comparativ, in 2018, bugetul Camerei superioare a Parlamentului a fost de 183,3 milioane de lei.
Potrivit hotararii, la cheltuieli curente sunt prevazute 231.803.000 lei, dintre care:
- cheltuieli de personal - 170.090.000 lei;
- bunuri si servicii - 37.809.000 lei;
- transferuri intre unitati ale administratiei publice - 8.910.000 lei;
- alte transferuri - 14.000 lei;
- alte cheltuieli - 300.000 lei;
- asistenta sociala - 14.680.000 lei.
La cheltuieli de capital sunt prevazute 9.485.000 de lei.
"Bugetul de venituri si cheltuieli pentru activitati finantate integral din venituri proprii desfasurate pe langa Senat cuprinde, la venituri, suma de 700.000 lei, iar la cheltuieli suma de 700.000 lei.
Veniturile realizate de Senat vor fi retinute integral de catre acesta pentru acoperirea unor cheltuieli curente si de capital aferente activitatilor finantate din venituri proprii, organizate cu aprobarea Biroului permanent. Eventualele disponibilitati inregistrate la sfarsitul anului se vor reporta in anul urmator, pentru a fi cheltuite cu aceleasi destinatii. Biroul permanent poate aproba utilizarea incasarilor si pentru alte destinatii", se arata in hotarare.
Iata integral hotararea Senatului pentru bugetul pe anul viitor -
Camera Deputatilor
Si Camera Deputatilor a solicitat un buget de 490,7 milioane de... mai mult
Marti, 11 Decembrie 2018, ora 12:57
Finantele estimeaza ca in primul trimestru s-au strans la buget mai mult cu doua miliarde lei fata de primele trei luni ale anului trecut, ceea ce inseamna un usor excedent.
"La doua luni executia bugetara este cu excedent, 0,05% din PIB, ceea ce inseamna 397 milioane lei plus fata de 0,1% din PIB in 2016. Suntem in echilibru, suntem pe excedent si aceasta tendinta se va pastra, asa cum arata datele operative pe martie, si pe intreg trimestrul I din 2017. Va fi un usor excedent.
De regula, trimestrul unu este un trimestru cu deficit, nu cu excedent. Faptul ca noua ni se indica un excedent in trimestrul unu este un semn bun, ca suntem in linie cu proiectiile noastre. De regula, trimestrele unu si doi aduc cam 40% din veniturile anuale si 60% se colecteaza in trimestrele trei si patru si, in principal, trimestrul trei este trimestru de varf in colectarea bugetara. Asa cum arata datele operative, trimestrul unu inseamna o colectare undeva intre 22% si 23% din veniturile proiectate anual", a explicat Viorel Stefan, ministrul Finantelor, invitat duminica seara la Antena3.
Conform datelor prezentate de acesta, incasarile la buget in primul trimestru din acest an au fost de 50,16 miliarde lei, fata de 49,79 miliarde lei in perioada ianuarie-martie 2016.
"Graficul compara volumul de colectare pe care il realizeaza ANAF. La aceste cifre, daca adaugam ce se colecteaza la administratia locala, ceea ce inseamna rezultatul institutiilor autofinantate, bani de la Uniunea... mai mult
Luni, 03 Aprilie 2017, ora 08:48
Constructia bugetara nu prevede nicio resursa pentru ultimele 45 de zile ale anului, sustine premierul Victor Ponta, iar prioritatea Guvernului este obtinerea de fonduri pentru functionarea spitalelor, plata unei parti din pensii si activitatea Internelor.
Prioritatea Guvernului in acest moment este finalizarea anului 2012, pentru ca incepand de la 15 noiembrie nu mai exista fonduri, a completat premierul.
Profitand de incasari mai bune la buget si rearanjand cheltuielile, prioritatea numarul sa este sa stie ca pana la 31 decembrie 2012 pensiile, salariile, functionarea institutiilor publice si incalzirea pot fi asigurate, "evident cu un buget pentru 2013", a spus Ponta, la emisiunea "Dupa 20 de ani" de la PRO TV.
Fosta administratie a aprobat un buget in care nu este prevazuta finantarea aferenta ultimelor 45 de zile din acest an, a precizat premierul, in conditiile in care "cererile de alocari insumeaza 3,5 miliarde lei, reprezentand necesarul minim pana la sfarsitul anului. Din totalul acestei sume, 200 milioane lei trebuie alocate primariilor pentru indemnizatiile destinate insotitorilor persoanelor cu dizabilitati, scrie Mediafax.
O parte din aceste solicitari vor fi acoperite de Ministerul Finantelor, un domeniu prioritar fiind agricultura, banii provenind din realocari de fonduri, incasari suplimentare si sumele obtinute din vanzarea licentelor 4G.
Ponta a asigurat insa ca exista fonduri pentru reintregirea salariilor bugetarilor, rambursarea catre... mai mult
Duminica, 14 Octombrie 2012, ora 11:49
Ministerul Finantelor Publice va avea bugetul majorat, dupa ce un act normativ in acest sens a fost aprobat miercuri de Guvern. Suma va fi folosita doar pentru plata unor sume prevazute in titluri executorii avand ca obiect acordarea de drepturi salariale personalului din sectorul bugetar.
Dupa ce, saptamana trecuta, Executivul a suplimentat, prin HG, bugetele Ministerului Justitiei (MJ), Inaltei Curti de Casatie si Justitie (ICCJ), Ministerului Public (MP) si Consiliului Superior al Magistraturii (CSM), cu o suma care a depasit 30 milioane lei, acum e randul Ministerului Finantelor Publice sa aiba bugetul majorat.
Citeste mai multe despre Mai multi bani alocati Finantelor pentru plata titlurilor executorii pe Mai multi bani alocati Finantelor pentru plata titlurilor executorii. mai mult
Vineri, 12 Octombrie 2012, ora 10:00