Dupa ce zile la rand primarii din mai multe muncipii si-au strigat nemultumirile legate de impartirea banilor, amenintand cu proteste, Ministerul de Finante se lauda, in proiectul de buget pe 2019, ca aloca in acest bugetelor locale sume record.
"Alocari record pentru bugetele locale. Totalul sumelor care se aloca din veniturile bugetului de stat si din subventii sunt de 46,6 miliarde lei, cu 22,4% mai mari decat cele alocate in anul 2018 ceea ce reprezinta 60,5% din totalul veniturilor bugetelor locale", se arata in proiect.
Potrivit documentului, 11,1 miliarde de lei se aloca din TVA pentru echilibrarea bugetelor locale, cu 5,4 miliarde lei, respectiv 95%, mai mult decat s-a alocat in anul 2018.
Aici puteti consulta prezentarea proiectului de buget pe 2019
Ministerul precizeaza ca aceasta suma se adauga la veniturile proprii ale unitatilor administrativ teritoriale care se vor incasa in 2019, precum si excedentele acumulate pana la sfarsitul anului 2018, in valoare de 13,1 miliarde lei, dar si sumele defalcate din TVA pentru finantarea cheltuielilor descentralizate, adica 2,3 miliarde de lei.
Din impozitul pe venit colectat la bugetul de stat, 100% se repartizeaza bugetelor locale, respectiv 22,2 miliarde de lei, comparativ cu 71,5% (15 miliarde de lei) cat s-a repartizat in anul 2018.
Lauda Guvernului nu multumeste insa nici Opozitia, care subliniaza ca, in realitate, sumele primite de comunitatile locale sunt mult mai mici pentru ca sunt nevoite sa... mai mult
Vineri, 01 Februarie 2019, ora 16:00
In conditiile in care in 2014 a alocat doar 0,38% din produsul intern brut pentru cercetare si dezvoltare (R&D), Romania se situeaza pe ultimul loc in Uniunea Europeana cand vine vorba de ponderea cheltuielilor pentru acest domeniu in PIB, mult sub media UE, care este de 2,03% din PIB.
Potrivit datelor publicate luni de Eurostat, in 2014, statele membre UE au cheltuit in comun 283 miliarde de euro pentru cercetare si dezvoltare.
Ca procent din PIB, acestea s-au situat la 2,03% anul trecut, la acelasi nivel cu cel din 2013, dar peste cuantumul de 1,76% din PIB inregistrat in 2004.
Comparativ cu alte mari economii ale lumii, UE se situeaza mult in urma Coreei de Sud, care in 2013 a alocat 4,15% din PB pentru cercetare si dezvoltare, Japoniei, 3,47% din PIB in 2013, si SUA, 2,81% din PIB in 2012.
Castigatori si pierzatori
In interiorul statelor membre UE, ponderea cheltuielilor pentru cercetare si dezvoltare in PIB este mai mare in statele nordice, peste 3% in Finlanda ...citeste mai departe despre "Romania, pe ultimul loc in UE intr-un domeniu esential pentru viitor: Nu dam doi bani!" pe Ziare.com mai mult
Marti, 01 Decembrie 2015, ora 14:10
Uniunea Europeana a cheltuit in mod eronat aproape 7 miliarde de euro din bugetul de cheltuieli pentru anul trecut, Romania aflandu-se printre statele in care au fost constatate neregularitati, potrivit raportului anual al Curtii de Conturi Europene.
Cheltuielile UE de anul trecut, in suma totala de 148,5 miliarde de euro, corespund unei sume aproximative de 290 de euro pentru fiecare cetatean european, se arata in raportul Curtii publicat miercuri, transmis de Mediafax.
Domeniile cele mai expuse la erori de cheltuieli in 2013 au fost politica regionala, transporturi si energie (cu o rata de eroare de 6,9%), dezvoltare rurala, mediu, pescuit si sanatate (cu o rata de eroare de 6,7%), si programele din sectorul agricol (3,6%).
"Un numar mare dintre erorile cuantificabile in sectorul agricol sunt cauzate de declaratii sau cereri de plata inexacte depuse de beneficiari, cea mai frecventa eroare fiind reprezentata de supradeclararea suprafetei de teren", potrivit documentului.
Curtea da ca exemplu o serie de cazuri din Romania, Germania, Irlanda, Grecia, Franta si Polonia, unde anumite terenuri declarate ca fiind pasuni permanente si pentru care s-au acordat plati erau, de fapt, acoperite total sau partial cu vegetatie pentru care nu se acorda fonduri UE.
"Aceste terenuri neeligibile ar fi trebuit sa fie excluse de la plata ajutorului din partea UE. In Grecia, aceasta eroare s-a produs deoarece terenurile respective au fost clasificate ca pasuni eligibile si au... mai mult
Miercuri, 05 Noiembrie 2014, ora 16:50
Consilierii generali au aprobat, in sedinta de miercuri, a doua rectificare negativa a bugetului din acest an al Capitalei, cu peste 478 de milioane de lei, RADET si RATB nefiind afectate de aceasta decizie.
Proiectul privind rectificarea negativa a bugetului Capitalei a fost aprobat cu 27 de voturi "pentru" si opt abtineri, la sedinta fiind prezenti 35 de consilieri. Abtinerile au fost in randul consilierilor PDL.
Astfel, bugetul din acest an al Capitalei se rectifica in minus cu 478.643.540 de lei.
Potrivit proiectului aprobat de consilierii municipali, au fost diminuate veniturile mai multor institutii, printre care aparatul Primariei Municipiului Bucuresti, Administratia Strazilor Administratia Lacuri, Parcuri si Agrement Bucuresti (ALPAB), Administratia Cimitirelor si Crematoriilor Umane, precum si alte institutii de cultura.
Astfel, din cei peste 478 de milioane de lei, 430 de milioane de lei au fost luati din bugetul pentru activitatea proprie a Primariei Capitalei, 23 de milioane de la
Administratia Strazilor, capitolul reparatii curente, 14,9 milioane de lei din bugetul ALPAB si 4,13 milioane de lei de la Administratia Cimiterelor si Crematoriilor Umane.
Alti 6,79 de milioane de lei au fost luati la rectificare din bugetele Administratiei Gradina Zoologica si Administratiei Spitalelor si Serviciilor Medicale Bucuresti, dar si din bugetele teatrelor Nottara, Þandarica, Metropolis si Masca.
Potrivit proiectului de hotarare, pentru reducerea... mai mult
Vineri, 21 Decembrie 2012, ora 08:07
Premierul Victor Ponta amesteca economia cu politica. Bugetul ba are, ba n-are bani. Din jocul acesta de cuvinte si idei, populatia iese zapacita.
De ce ar afirma premierul Romaniei, Victor Ponta, ca bugetul va ramane fara bani pentru spitale, pensii si plata politistilor in ultimele 45 de zile ale acestui an? Prima explicatie este cea politica. Premierul incearca sa readuca in memoria votantilor din aceasta iarna faptul ca anul trecut fostul prim-ministru Emil Boc a alcatuit un buget defectuos. Incoerenta idee. Sa sperii lumea ca bugetul nu va mai avea bani doar pentru a-i mai da o lovitura lui Boc si PDL, trebuie sa fii ori cu mintea obosita, ori un amator in ale politicii.
Dupa ce prima lovitura politica a fost ratata cu brio (suspendarea presedintelui), dupa ce a reusit cu aceasta ocazie sa-si puna in cap o Europa intreaga, dupa ce a debutat in economie cu insolventa Hidroelectrica si privatizarea ratata a Oltchim, guvernul USL, condus de Victor Ponta, s-a gandit ca ar fi oportun sa mai dea o lovitura PDL in preajma alegerilor. Astfel, s-a gandit sa acuze guvernul Boc de constructia eronata a bugetului pe anul acesta. Dar cine sa-si mai aduca aminte de bugetul lui Boc la cinci luni dupa ce USL a preluat guvernarea? Cine sa poata crede ca eventuala lipsa de bani de la buget din noiembrie 2012 este cauzata de Emil Boc si de bugetul alcatuit in anul 2011? Intrebarile sunt evident retorice.
Misterele bugetului
Daca ideea premierului a fost neinspirata din punct... mai mult
Luni, 15 Octombrie 2012, ora 11:55
Ministerul Comunicatiilor si Societatii Informationale (MCSI) va lansa pe 5 ianuarie 2012 apelul de proiecte de sprijin pentru dezvoltarea sistemelor de comert electronic si a altor solutii online pentru afaceri pentru IMM-uri, bugetul fiind estimat la 168 milioane lei.
Astfel, vor putea fi depuse proiecte privind sprijinul pentru dezvoltarea sistemelor de comert electronic si a altor solutii on-line pentru afaceri, Axa III "Tehnologia Informatiei si Comunicatiilor pentru sectoarele privat si public".
Valoarea maxima a finantarii nerambursabile acordate este de 2,3 milioane lei, iar cea minima de 45.000 lei.
Proiectele vizeaza achizitionarea de aplicatii software, echipamente TIC, alte mijloace fixe, servicii de consultanta si training specializat necesare pentru comert electronic, pentru licitatii electronice, tranzactii electronice securizate, e-learning (invatamant la distanta) pentru IMM, e-payment (plata electronica) si sisteme informatice pentru dezvoltarea/optimizarea activitatii companiei.
De asemenea, activitatile eligibile se refera si la servicii de asistenta juridica pentru realizarea achizitiilor publice din cadrul proiectului, aplicatii software si licente software necesare pentru realizarea proiectului, echipamente TIC (servere, calculatoare personale de tip desktop/portabile monitoare, echipamente de retea, echipamente periferice etc.), dar si achizitionarea de mijloace fixe necesare pentru functionarea aplicatiei informatice.
Printre... mai mult
Marti, 20 Decembrie 2011, ora 16:50
2012 se anunta un an al cumpatarii financiare, spun analistii. Nu doar statele sunt nevoite sa-si echilibreze bugetele, ci si multe companii. Pentru a nu fi prins pe picior gresit, ia-ti din timp masurile de siguranta.
Teoretic este simplu sa-ti organizezi bugetul, insa mai greu e sa pui in aplicare asta. Cei mai multi oameni din zilele noastre cheltuiesc mai mult decat le permite bugetul, iar din aceasta cauza intampina multe probleme financiare, potrivit Huffington Post.
Cu toate ca ai avut o perioada grea cu cheltuielile in ultimii 3 ani, exista motive ca 2012 sa fie diferit. Iata cum e sfatuiesc expertii sa-ti gestionezi bugetul in anul care urmeaza.
Renunta la a mai face datorii
Pentru noul an, prima promisiune pe care ar trebui sa ti-o faci ar fi sa-ti platesti micile datorii pe care le-ai facut in ultima perioada si sa stai departe de altele noi.
Avand in vedere faptul ca bancile nu mai sunt atat de "darnice" in materie de credite precum erau in 2007, din acest punct de vedere poti sta linistit. Stai departe de credite si incearca sa te descurci cu ceea ce ai.
Analistii spun ca vor veni si vremuri mai rele, iar contextul international nu este deloc favorabil. Asadar, nu-ti face datorii inutile si nu cheltui bani pe lucruri care nu-ti sunt neaparat necesare, deoarece risti sa ramai fara rezerve in caz de nevoie.
Incearca sa pui pe primul plan necesitatile si apoi dorintele indiferent de ce metoda de distribuire a banilor alegi.
Lectia crizei:... mai mult
Miercuri, 07 Decembrie 2011, ora 09:09
Bugetul este construit si pe ideea comasarii alegerilor; banii economisiti merg la investiti, a declarat marti Gheorghe Ialomitianu, ministrul Finantelor, .
Ialomitianu spune ca banii economisiti prin comasarea alegerilor vor fi folositi pentru investitii, precizand ca bugetul pentru 2012 a fost structurat si pe ideea reducerii cheltuielilor cu alegerile.
Intrebat unde vor fi folositi banii economisiti din comasarea alegerilor, Gheorghe Ialomitianu a spus: "Banii pentru alegeri sunt asigurati din fondul de rezerva, sigur vom avea o imbunatatire a executiei bugetare, banii se duc spre investitii, nu mai trebuie sa imprumutam atatia bani". "Bugetul a fost construit pornind si de la aceasta idee ca vom reduce cheltuielile cu alegerile in 2012", a mai comentat el. mai mult
Marti, 06 Decembrie 2011, ora 15:29
Parlamentul Romaniei a reusit sa stabileasca un nou record, in contextul in care au fost depuse mai mult de 8.000 de amendamente la bugetul pentru 2012. Desi reducerea CAS cu 10% sau reducerea esalonata a TVA pana la 19% sunt masuri care ar stimula mediul de afaceri, analistii sunt sceptici ca acest lucru se va intampla.
Mai exact, au fost depuse 8.884 de amendamente, dintre care Opozitia a depus 8.668 de amendamente la proiectul legii bugetului si 16 la cel referitor la asigurariile sociale.
Pana in acest moment, au fost avizate bugetele pentru Aparare, Interne si Dezvoltare, dar comisiile specializate din Parlament dezbat obiectiile pana pe 12 decembrie.
Senatorii si deputatii Opozitiei au depus mai mult de 3.000 de amendamente la bugetul alocat ministerului Dezvoltarii si Turismului. Urmeaza Secretariatul General al Guvernului, Ministerul Educatiei si Ministerul de Finante.
Amendamentele nu au niciun rost
In opinia analistului financiar Ilie Serbanescu, amendamentele nu au niciun rost, pentru ca "asa cum a dovedit experienta, exista masina de vot care nu ia in considerare niciun amendament".
"Cele mai multe, probabil peste 90%, sunt amendamente vizand interese pur personale ale deputatilor si senatorilor, pentru a spori imaginea din teritoriu. Nici nu ii intereseaza daca se adopta sau nu, pentru ca ei oricum nu se vor adopta, dar ei se duc si arata ca au dat curs dorintelor din teritoriu", a declarat Ilie Serbanescu, pentru Business 24.
Analistul... mai mult
Marti, 06 Decembrie 2011, ora 12:06