Cantareata Taylor Swift pare sa fi castigat un razboi cu gigantul Apple. Artista, una dintre cel mai bine cotate cantarete din prezent, cu nenumarate premii in palmares, desi are numai 25 de ani, a intrat intr-un razboi cu Apple, dupa ce acesta a anuntat lansarea unui nou serviciu.
Concret, Apple urma sa puna la dispozitia clientilor muzica gratuita, timp de trei luni, fara a plati insa artistii, producatorii etc., informeaza ContactMusic.
Swift a anuntat insa ca nu pune la dispozitia Apple albumul "1989", cu vanzari record, postand online si o scrisoare deschisa catre companie, in care-si explica decizia.
Taylor, care a cerut ca muzica sa-i fie indepartata si de pe platforma rivala Spotify, anunta in scrisoare intentiile Apple si faptul ca gigantul nu va plati compozitorii, producatorii sau artistii in cele trei luni "de proba". "Mi se pare socant, dezamagitor", scrie artista despre decizia Apple, pe care o numeste ...citeste mai departe despre "Taylor Swift castiga un razboi cu Apple: Nu va cerem iPhone-uri gratuite!" pe Ziare.com mai mult
Luni, 22 Iunie 2015, ora 20:11
Ministrul Culturii, Kelemen Hunor, spune intr-un interviu pentru NewsIn ca, in opinia sa, nu li se poate impune creatorilor sa plateasca CAS pe toate drepturile de autor si ca, pe de alta parte, lucreaza la un proiect de act normativ prin care Cultura sa beneficieze, din 2011, de 1% din PIB.Care este punctul dumneavoastra de vedere in problema posibilei plati a CAS si pentru contractele pe drepturi de autor, care a starnit reactii de nemultumire virulente in randul lumii artistice?Eu cred ca am trait cu totii un moment de nervozitate excesiva. Cred, insa, ca se va ajunge la o solutie rationala, pentru ca nu poti impune creatorilor sa plateasca pe toate drepturile de autor. Principiul contributivitatii este corect, dar tot corect este ca sa lasam la latitudinea creatorilor alegerea sursei de venit din care sa plateasca.Problema drepturilor de autor asupra lucrarilor unui artist care a incetat din viata a generat, in ultima perioada, numeroase scandaluri, printre care cele legate de operele lui George Calinescu si Mihail Sebastian. Cum vedeti problema protejarii drepturilor de autor in astfel de cazuri? Este nevoie de modificari legislative, cel putin la nivelul duratei de protejare dupa moartea autorului?
Eu sunt din principiu pentru stabilitatea legislatiei. E bine sa masori de zece ori si sa tai o singura data. O lege trebuie gandita astfel incat sa asigure reglementarea unui domeniu pe o perioada cat mai lunga de timp.
In privinta legislatiei privind drepturile de autor... mai mult
Miercuri, 17 Februarie 2010, ora 15:06
Uniunea Compozitorilor si Muzicologilor din Romania - Asociatia pentru Drepturi de Autor (UCMR-ADA) considera ca plata obligatorie a CAS de catre cei care obtin venituri din drepturi de autor reprezinta un bir excesiv, care va avea consecinte nefavorabile asupra artei din Romania, informeaza NewsIn."Eu inteleg foamea de bani a guvernului, insa, in momentul de fata, acest bir este unul excesiv, care va avea consecinte nefavorabile fata de activitatea artistica din aceasta tara. Guvernul Boc IV pune acest bir in seama autorilor, nu numai a muzicologilor, ci si a ziaristilor, actorilor, pictorilor. Este pentru prima data in istorie cand autorii liber profesionisti sunt obligati sa dea statului 31% din incasarile lor lunare", a declarat presedintele UCMR-ADA, Adrian Iorgulescu, care a precizat ca nu vorbeste din punctul de vedere al unui fost ministru al Culturii sau al unui membru al PNL, ci in calitate de reprezentant al celor peste 6.500 de compozitori din Romania.Potrivit reprezentantilor UCMR-ADA, principala deficienta a proiectului legii sistemului unitar de pensii din Romania este faptul ca ii obliga pe creatori sa plateasca CAS in valoare de 31,3% din venituri, in timp ce un salariat plateste doar 10,5%, iar angajatorul acestuia plateste restul de 20,8%.A doua nemultumire a reprezentantilor creatorilor de muzica din Romania este o initiativa legislativa ce ar urma sa scuteasca statul si autoritatile locale de plata drepturilor de autor in cazul in care organizeaza... mai mult
Miercuri, 03 Februarie 2010, ora 17:08