Sorin Ducaru, asistent al secretarului general NATO, sustine ca Romania l-a impresionat pe Jens Stoltenberg, care da tara noastra drept exemplu pozitiv pentru ca liderii politici au convenit printr-un pact semnat la Cotroceni alocarea a 2% din PIB pentru Aparare.
Stoltenberg vorbeste de bine Romania in alte state membre NATO si da exemplu acest angajament al tarii noastre.
"Pactul fortelor politice din Romania realizat la initiativa presedintelui Romaniei, de a atinge 2 la suta din PIB si de a mentine acest nivel de investitii in securitate, a avut un impact puternic. Secretarul general l-a salutat si il foloseste drept exemplu in vizitele bilaterale. E necesar un angajament pe termen lung, securitatea nu e un dar oferit in conditii de gratuitate", a declarat Sorin Ducaru pentru Digi 24.
Intrebat despre decizia NATO de a ajuta Republica Moldova sa-si reformeze armata, oficialul roman a sustinut ca vecinii nostri de peste Prut sunt "un partener important si valoros".
"As... citeste mai departe despre "Seful NATO da Romania drept exemplu pozitiv. Cum l-am impresionat" pe Ziare.com mai mult
Miercuri, 24 Iunie 2015, ora 08:07
Romania va contribui, in anul 2015, cu 500.000 de euro la Fondul de sprijin al NATO pentru Ucraina in domeniul apararii cibernetice, potrivit unei Hotarari de Guvern publicate marti in Monitorul Oficial.
Guvernul a aprobat prin HG Acordul de management financiar intre Romania, prin SRI, si Oficiul pentru control financiar al NATO privind Fondul de sprijin al Aliantei pentru Ucraina in domeniul apararii cibernetice, semnat la 2 decembrie.
Contributia Romaniei pentru 2015 la acest fond este de 500.000 de euro.
Potrivit HG publicata marti in Monitorul Oficial, suma va fi suportata din bugetul SRI.
Ministrul de Externe, Bogdan Aurescu, a anuntat, pe 2 decembrie, la Bruxelles, operationalizarea Fondului NATO de Sprijin in domeniul Apararii Cibernetice, gestionat de Romania prin SRI, subliniind ca, din aceasta pozitie, Bucurestiul va sprijini sporirea capacitatii Ucrainei de a raspunde noilor amenintari.
Romania participa in calitate de natiune-lider, in baza unei hotarari ...citeste mai departe despre "Romania da 500.000 de euro pentru apararea cibernetica a Ucrainei" pe Ziare.com mai mult
Miercuri, 07 Ianuarie 2015, ora 07:59
Romania participa la Sistemul de supraveghere terestra al NATO, alaturi de alte 12 state membre, avand o contributie de 2% din costul total, respectiv de 25,28 milioane de euro, au informat vineri reprezentanti MAE.
Sistemul de supraveghere terestra al NATO (Allied Ground Surveillance/AGS) este destinat sa monitorizeze suprafata terestra cu ajutorul unor sisteme radar, ce vor fi instalate pe un numar de platforme aeriene.
La proiect participa in prezent 13 state NATO: Bulgaria, Cehia, Estonia, Germania, Italia, Letonia, Lituania, Luxemburg, Norvegia, Romania, Slovacia, Slovenia si SUA. Acestea contribuie cu 1,2 miliarde Euro la achizitia sistemului, potrivit MAE.
"Aderarea Romaniei la program a fost aprobata prin H.G. nr. 1498 din 2 decembrie 2009. Contributia tarii noaste este de circa 2% din costul total, adica 25.28 milioane Euro, aceasta urmand sa fie platita esalonat pana in anul 2016", a precizat sursa citata.
Ministerul aminteste ca sistemul "face parte din pachetul de capabilitati prioritare pe care Alianta Nord-Atlantica a decis sa le dezvolte cu prilejul Summit-ului de la Lisabona".
Prin participarea la proiect, Romania devine direct implicata in indeplinirea obiectivelor NATO
"Avand in vedere capacitatile sale tehnice deosebit de avansate, aceasta capabilitate este considerata la nivelul NATO un instrument vital pentru desfasurarea operatiilor aliate, experienta militara din Libia demonstrand necesitatea acestui sistem pentru a impune in... mai mult
Vineri, 17 Februarie 2012, ora 15:03