Anul 2012 a fost un an de foc pentru agricultura romanesca. Seceta a dovedit inca o data ca economia Romaniei este meteo-dependenta si se raporteaza la rezultatele acestui sector.
Desi a fost un domeniu "rasfatat" de autoritati, intrucat la ultimele rectificari bugetare a primit cei mai multi bani, aceste masuri nu au putut diminua consecintele secetei.
La finalul lunii august, o recalculare a bugetului tarii a adus ministerului Agriculturii fonduri suplimentare de 1,3 miliarde de lei, bani folositi in totalitate pentru ajutorarea fermierilor afectati de seceta. La a doua rectificare bugetara a guvernului Ponta de la finalul lunii octombrie, Agricultura a mai primit o suplimentare de 400 de milioane de lei.
Economia Romaniei, trasa in jos de agricultura
In ciuda incercarilor de a revitaliza acest sector, Agricultura a tras in jos economia Romaniei, care a inregistrat o scadere de 0,5% in trimestrul trei din 2012, potrivit estimarilor Institutului National de statistica (INS).
Blanculescu: Economia Romaniei va incheia anul cu crestere de 0,5%
"Scaderea era previzibila avand in vedere efectul distructiv al secetei asupra sectorului agricol", a declarat analistul economic Ionel Blanculescu pentru Business24.
Parerea analistului Ionel Balnculescu este impartasita si de profesorul de Economie, Mircea Cosea, care subliniaza necesitatea tehnologizarii acestui domeniu astfel incat sa nu mai afecteze economia in anii de seceta.
Mircea Cosea: Agricultura si... mai mult
Joi, 20 Decembrie 2012, ora 13:32
Fermierii romani ar putea primi o subventie de circa 170-180 de euro pe hectar in campania 2012-2013, pentru combaterea efectelor secetei din acest an, din care platile complementare de la bugetul de stat ar putea atinge nivelul maxim care poate fi acordat, respectiv 60 de euro la hectar, a declarat, miercuri, ministrul Agriculturii, Daniel Constantin, intr-o conferinta de presa.
"Pentru diminuarea efectelor secetei am convenit cu fermierii sa fie inlocuita masura privind despagubirea fermierilor cu suplimentarea fondurilor pe care fermierii le pot primi din bugetul national. Intentionam sa crestem nivelul platilor nationale complementare pe suprafata astfel incat se putem acorda in total nivelul mediu pe hectar din UE, respectiv 170-180 de euro. Efortul de la bugetul de stat va fi de circa 350 de milioane de euro", a precizat Constantin.
In acest an fermierii au primit circa 132 de euro la hectar, din care 100 de euro a reprezentat suma provenita din fondurile europene, iar diferenta de la bugetul de stat.
O alta masura pentru combaterea efectelor secetei, anuntata de ministrul Agriculturii, vizeaza acordarea ajutorului de minimis persoanelor fizice pentru suprafetele arabile, efortul financiar de la buget fiind de 40 de milioane de euro.
"Un numar important de fermieri, persoane fizice vor beneficia de acest ajutor, atat cei inregistrati la APIA cat si cei ale caror suprafete sunt mai mici de un hectar. Din estimarile noastre este vorba de 558.000 de fermieri... mai mult
Miercuri, 08 August 2012, ora 15:50
Productia totala de grau de anul acesta va fi de 4,751 milioane tone, in scadere cu 15% fata de cea inregistrata in 2011, a declarat, vineri, ministrul Agriculturii, Daniel Constantin.
"Productia totala de grau se aseaza undeva in jurul cifrei de 4,7 milioane de tone. Ca o comparatie, in anul 2011, productia totala pe care a inregistrat-o Romania a fost de 5,79 milioane de tone", a declarat Constantin, intr-o conferinta de presa.
Potrivit lui Constantin, chiar daca productia de anul acesta este mai mica decat cea de anul trecut, nu este o situatie care sa alarmeze ca Romania nu isi va putea asigura, in perioada urmatoare, necesarul de hrana.
"In anul 2012, exporturile sunt mai mici decat anul trecut, ceea ce ne face sa credem ca necesarul pe piata romaneasca nu va fi afectat sub nicio forma. Toata productia de grau este, inca, in tara, iar, din cate stiu, s-au exportat doar 200.000 de tone. Intr-adevar, din cauze pe care nu le putem controla, este posibil ca la porumb si floarea soarelui sa avem pierderi ceva mai mari in acest an", a spus el.
Datele prezentate de Constantin arata o productie de grau, pentru anul 2012, de 2,6 tone pe hectar, in timp ce, anul trecut, aceasta a fost de 3,5 tone la hectar.
Potrivit bilantului, desi suprafata cultivata cu grau a fost de 1,97 milioane de hectare, cu 9% mai mica decat in anul anterior, recolta din 2011 a fost de aproape 7,2 milioane de tone, cu 24% mai mare decat cea obtinuta in 2010.
Dragos Frumosu,... mai mult
Vineri, 27 Iulie 2012, ora 15:35