Romania risca sa nu poata accesa o buna parte din cele 30 de miliarde de euro, prin Planul National de Relansare si Rezilienta, pentru ca multe dintre companii nu sunt pregatite, la standarde europene, sa atraga banii, se arata intr-o analiza Sierra Quadrant despre perspectivele investitionale din 2021.
Companiile din Romania au intrat in criza COVID cu o serie de vulnerabilitati semnificative.
Slab capitalizate si fara o disciplina financiara coerenta, cu focus pe profitul pe termen scurt si cu capitaluri proprii negative, multe dintre firme, mai ales din zona IMM-urilor, au fost lovite puternic de criza, in conditiile in care socul s-a resimtit atat pe segmentul cererii cat si a ofertei.
Aceste vulnerabilitati, printre care se afla si volumul redus de intermediere financiara (cel mai scazut din UE), vor continua si in acest an sa influenteze dinamica economiei.
"Economia este precum un organism viu, secatuit de sange (bani). Fara perfuzia financiara asigurata de fondurile europene, este putin probabil ca recuperarea economica sa fie una sustinuta, mai ales ca statul va fi nevoit sa impuna masuri de restructurare, pentru a-si echilibra bugetul", afirma Ovidiu Neacsu, asociat coordonator Sierra Quadrant.
Problema se pune daca firmele romanesti vor avea capacitatea logistica de a atrage fondurile europene, mai ales ca, in prezent, doar 2 din 10 companii sunt bancabile, adica indeplinesc criteriile pentru a obtine finantari (capitalizare, disciplina... mai mult
Marti, 12 Ianuarie 2021, ora 02:08
Vloggerul clujean Andrei Verestiuc, prieten si colaborator al mult mai cunoscutului Mircea Bravo, a dezvaluit pe canalul sau de Youtube, unde posteaza filmulete cu masini, cu cat il plateste Youtube pentru vizualizarile pe care i le aduc cei peste 100.000 de urmaritori.
"Vreau sa fiu sincer. Am zis sa facem un vlog pe fata ca sa va explic cum functioneaza Youtube, din ce surse poti sa castigi bani daca esti un youtuber si cat fac eu. La finalul vlogului o sa aflati: Andrei face am atat", a spus vloggerul in inregistrarea postata pe canalul sau de Youtube.
Andrei Verestiuc a explicat ca un youtuber poate avea patru surse de venit: vizualizarile, colaborarile cu firme ale caror produse le promoveaza, vanzare de tricouri sau alte produse branduite si donatii de la urmaritori.
Vloggerul a explicat pe intelesul tuturor cati bani ofera Youtube pentru vizualizarile pe care le produce fiecare utilizator. "Youtube pune niste reclame, iar daca oamenii interactioneaza cu ele primesti o parte din bani, aproape jumatate. Numarul de subscriberi nu e relevant. Ce conteaza e numarul de vizualizari, daca oamenii se utia la reclame. Nu mai exista un cost fix la numarul de vizualizari", a explicat Andrei Verestiuc.
Tanarul a aratat ca Youtube are o metoda mai complexa de calcul a indicelui pe baza caruia plateste vizualizarile, iar calcularea indicelui se face in functie de modul in care utilizatorii interactioneaza cu reclamele inserate in filmari. In privinta sa, Andrei... mai mult
Vineri, 01 Ianuarie 2021, ora 12:20
Fie ca va confruntati cu un val de cheltuieli medicale neasteptate, fie ca v-ati pierdut slujba sau ca locuinta dvs. are nevoie de reparatii urgente, un lucru este sigur: aveti nevoie de bani. Si aveti nevoie de ei acum.
Din pacate, cand o urgenta financiara apare in viata de zi cu zi, cei mai multi oameni sunt prinsi complet nepregatiti. Daca va regasiti in aceasta situatie, trebuie sa stiti ca nu sunteti singurii. Aproximativ sase din zece gospodarii sufera, cel putin, o urgenta financiara pe an si aproximativ o treime din familiile de romani nu are deloc economii, potrivit datelor Institutului National de Statistica (INS) ori a unor sondaje de gen.
Iar, Romania nu este o exceptie, la nivel global. Aproape 40% dintre americani ar avea probleme sa achite o cheltuiala neprevazuta de urgenta, cum ar fi o reparatie de 400 $, conform unui raport al Rezervei Federale a SUA.
In aceste conditii, daca aveti nevoie de numerar rapid pentru a acoperi o cheltuiala urgenta, va trebui sa va ganditi unde sa va indreptati. Iata sase modalitati inteligente de a obtine bani rapid, fara a provoca daune ireparabile finantelor dumneavoastra.
1) Vindeti bunuri
Uitati-va prima oara in dulap, in debara sau in orice alt spatiu de depozitare pe care il aveti. O bicicleta mai veche, o rochie eleganta de domnisoara de onoare sau haina de blana mostenita de la matusa, ori mai multe costume barbatesti pe care le-ati mai purtat, v-ar putea aduce bani pentru a evita penalitatile la plata... mai mult
Miercuri, 09 Decembrie 2020, ora 18:43
Cum spuneam in materialul de ieri, copilul tau de pana in 14 ani a inceput sa castige bani, asa ca acum va trebui sa-i fii mentor in ceea ce inseamna gestionarea banilor.
Ziare.com iti explica, in cadrul rubricii Banii tai, cum sa iti inveti copilul sa faca primii pasi in educatia financiara.
Primul pas este sa-l faci sa-si calculeze veniturile, adica toti banii pe care-i castiga, din joburi part-time, alocatie si banii lui de buzunar ce vin de la tine ca parinte, etc.
Acum calculeaza impreuna cu el cheltuielile. Aici pot sa intre factura la telefon, cheltuielile de la scoala, cele de distractii de final de saptamana si oricare altele. In felul acesta, treci la pasul urmator. Daca are cheltuieli mai mari decat veniturile, il inveti de unde ar trebui sa taie pentru a nu avea datorii.
In schimb, daca ii raman bani, il inveti cum sa economiseasca pentru ca apoi sa se poata bucura de sume de bani mai mari sau chiar sa isi ia un obiect mai valoros de care are nevoie.
Oricum ar fi, nu uita sa-l inveti sa isi deschida un cont bancar pentru a se putea bucura de bani si pentru a se familiariza cu produsele bancilor astfel incat atunci cand chiar va fi nevoie, sa ia o decizie in cunostinta de cauza.
CEC Bank te incurajeaza sa fii responsabil cu banii tai.
CITESTE SI:
Cum calculezi corect si obiectiv ce rata de credit poti suporta
Cardurile de credit co-branded: ce castigi cu ele?
Asigura-ti casa cu pretul unui pachet de guma de mestecat ...citeste... mai mult
Marti, 08 Decembrie 2020, ora 08:30
Daca ar fi sa economiseasca, jumatate dintre romani ar reusi sa puna deoparte 120 de lei pe luna sau cel mult 350 de lei trimestrial si i-ar depune intr-un cont bancar, potrivit unui studiu al Reveal Marketing Research.
De asemenea, 32% dintre respondenti au declarat ca ar prefera sa pastreze banii economisiti intr-un plic in sifonier. Doar 8% dintre respondenti au mentionat ca ar alege sa investeasca intr-o asigurare de viata si numai 4% dintre romani ar investi la bursa prin intermediul unui broker.
Ce fac romanii cu banii?
Tinerii profesionisti sunt printre cei cei mai dispusi sa apeleze la o banca atunci cand se gandesc la metodele de economisire a banilor, 57% dintre acestia mentionand ca i-ar depune intr-un cont bancar.
Peste 70% dintre pensionari ar face acelasi lucru. In mediul urban si mediul rural, preferinta pentru pastrarea banilor la banca este prima optiune a romanilor atunci cand vine vorba de economisire - 49% dintre cei din urban si 51% dintre cei din rural au optat pentru aceasta varianta.
Unii romani prefer sa simta banii "aproape"
Banii tinuti in propria locuinta reprezinta o solutie pentru economisire pentru mai bine de o treime dintre romani. 40% dintre familiile traditionale, intrebate cum ar proceda daca ar reusi sa stranga trimestrial o suma de 350 lei, au afirmat faptul ca ar pastra banii intr-un plic in sifonier.
O treime dintre adultii fara partener sunt in asentimentul familiilor traditionale si recunosc ca ar pastra acasa... mai mult
Marti, 17 Noiembrie 2020, ora 10:54
Suma este mai mica decat ai crede mai ales daca in tot calculul nostru implicam si o dobanda de economisire de 4%, ceea ce in ziua de astazi este una rezonabila.
Ziare.com iti explica, in cadrul rubricii Banii tai, cum sa iti faci un plan de acumulare.
Astfel ca, daca vrei sa iti faci un plan de acumulare, nimic mai simplu. Iti stabilesti suma pe care vrei sa o acumulezi si cauti pe net un calculator care sa iti arate cum sa ajungi la aceasta suma.
In cazul nostru, pentru a ajunge la o suma de 100.000 de lei in 20 de ani, am calculat ca e necesara o suma lunara de 271 lei, mai ales daca aplicam si o dobanda de 4% pe an.
Calculatorul online ne-a aratat ca, fara a aplica bonificatia, nu am strange decat 65.000 de lei, deci am avea nevoie de vreo 30 ani pentru a acumula si diferenta pana la 100.000 de lei. Dar daca-i punem intr-un depozit sau in orice alt instrument de investitie cu o dobanda de 4%, atunci rezolvam in doar 20 de ani.
Daca bonificatia ar fi doar de 3%, atunci suma pe care o economisim lunar ar trebui sa fie de 304 lei.
CEC Bank te incurajeaza sa fii responsabil cu banii tai.
CITESTE SI:
Ce sa alegi: Constructia unei case sau achizitionarea ei la cheie
Cum iti pierzi banii investiti pe bursa daca te comporti ca un trader
Cum te pregatesti pentru pensionare, perioada in care vei avea mai putini bani ...citeste mai departe despre "Cati bani trebuie sa economisesti lunar pentru a strange 100.000 de lei in 20 de ani" pe Ziare.com mai mult
Miercuri, 11 Noiembrie 2020, ora 09:30
Consiliile judetene mai au pana la finalul anului inca 514 milioane lei de folosit si nu exista niciun motiv pentru a nu plati salariile, a declarat miercuri ministrul Finantelor, Florin Citu, care a acuzat presedintii de consilii judete sustinuti de PSD ca "au bani, dar nu vor sa-i dea".
"Avem foarte multi presedinti de consilii judetene care si-au batut joc de banii pe care i-au primit anul acesta de la Ministerul de Finante. Sunt unii dintre ei care au pierdut in alegerile locale din 27 septembrie si au lasat vistieria goala. Pe de alta parte, sunt altii care au castigat, de la socialisti, si in continuare ii mint pe oameni si spun ca problema este a Ministerului de Finante. Sunt aici sa va arat cu date ca acesti presedinti de consilii judetene ii mint pe oameni", a spus miercuri, 4 noiembrie, Florin Citu, intr-o declaratie de presa.
In legislatia in vigoare, in 2020, este stabilit si s-a asigurat finantarea de la bugetul de stat prin sume defalcate din TVA a 60% necesar de finantat pentru serviciile sociale, restul de 40% fiind obligatia judetelor de a asigura din venituri proprii, inclusiv din TVA din echilibrare, a afirmat oficialul.
"Sumele asigurate de la bugetul de stat in acest an au fost de 1,23 miliarde lei. Pana la 31 octombrie, s-au cheltuit 1,17 miliarde lei. Se spune ca nu sunt bani acolo, ca e nevoie de bani. Sunt bani la consiliile judetene. Se constata astfel ca judetele au folosit sumele alocate de la bugetul de stat fara a asigura partea de... mai mult
Miercuri, 04 Noiembrie 2020, ora 17:31
Expertii in investitii din Romania spun ca, daca esti la inceputul acestei metode de a face bani - la bursa, atunci va trebui sa te abtii din a te comporta ca un trader, pentru ca iti vei pierde banii.
Ziare.com iti explica, in cadrul rubricii Banii tai, ce sa nu faci daca investesti pentru prima oara pe bursa.
"Diferenta dintre un investitor si un trader este ca investitorul este cel care isi pune banii in actiuni pe termen lung, in timp ce un trader este un om cu experienta care vinde si cumpara actiuni in fiecare zi", spun strategii in investitii.
Nu ai cunostintele necesare pentru a face trading, asa ca, in loc sa arunci banii pe diferite actiuni, mai bine mai asteapta, chiar daca ai ratat crah-ul (caderea burselor). Va mai veni unul si vei profita atunci. Invata despre actiuni, documenteaza-te, incearca sa anticipezi, vezi cum au evoluat de-a lungul anilor si ce le-a facut sa-si piarda din valoare.
Daca te comporti ca un trader, si esti comisionat pentru fiecare vanzare sau cumparare pe care o faci, iti diminueazi profitul considerabil, poate chiar ajungi pe pierdere.
CEC Bank te incurajeaza sa fii responsabil cu banii tai.
CITESTE SI:
Ce faci cand esti nemultumit de contractul pe care il ai cu banca sau cu IFN-ul
Cati bani trebuie sa pui deoparte pentru reparatii dupa ce-ti cumperi o casa
Arbitrajul sau solutia impusa: un altfel de "judecata" cu banca ...citeste mai departe despre "Cum iti pierzi banii investiti pe bursa daca te... mai mult
Marti, 03 Noiembrie 2020, ora 08:33
Una dintre cele mai intalnite escrocherii din Romania este cea prin care oameni simpli sunt convinsi sa trimita bani in contul altor persoane din diferite motive. Pentru a nu te lasa pacalit sa expediezi bani pe care nu-i vei mai recupera, trebuie sa stii la ce sa fii atent.
Ziare.com iti explica, in cadrul rubricii "Profu' de bani", cum sa te protejezi de un posibil transfer fraudulos.
Un transfer de bani este o forma imediata de plata si, odata ce banii au fost trimisi, transferul nu mai poate fi inversat, chiar daca esti victima unei fraude. Din acest motiv, este important sa te asiguri ca reduci cat mai mult riscul fraudei:
1. Nu trimite bani unei persoane sau unei afaceri pe care nu o cunosti personal2. Fii foarte atent la diferite scheme prin care ti se spune ca banii acopera cheltuielile cu spitalizarea pentru o persoana draga, comisioane pentru castiguri la loterie sau alte scenarii de genul acesta.3. Evita situatiile in care ti se cere sa depui o anumita suma de bani drept comision pentru o alta suma mai mare de bani pe care o vei primi ulterior.4. Verifica informatiile pe care le scrii in fisa de transfer bancar. O singura litera gresita poate trimite banii altei persoane sau afaceri.
Rubrica "Profu' de bani" este sustinuta de BCR
CITESTE SI:
Cum sa scapi cat mai ieftin folosind cardul de credit
Lucruri mai putin stiute despre planul de economii, produsul bancar care te forteaza sa strangi bani
De ce nu este bine sa iti cumperi o casa... mai mult
Miercuri, 21 Octombrie 2020, ora 09:30