Primaria Sectorului 1 a publicat in pagina 13 a ziarului "National" un anunt in care arata ca a depus o solicitare de revizuire a avizului de mediu pentru Planul Urbanistic Zonal Coordonator din Sectorul 1, prin care devin construibile parti din Parcul Herastrau si Padurea Baneasa.
Asta dupa ce Tribunalul Bucuresti a constatat luna aceasta ca etapa de informare a cetatenilor din Sectorul 1 si de dezbatere publica a avizului de mediu pentru PUZ Sector 1 a fost doar un anunt publicat in cotidianul National, la pagina 12.
Asa ca judecatorii au suspendat avizul de mediu pentru PUZ Sector 1, la solicitarea a 5 ONG-uri: Asociatia Salvati Bucurestiul, Fundatia Eco-Civica, Asociatia Salvati Cartierele Damaroaia si Bucurestii Noi, Asociatia Cartierul Rezidential Drumul Stegarului - Odai si Asociatia Protectia Lacului Baneasa.
"Trecand peste faptul ca anuntul institutiei este insesizabil si mai mic si decat un anunt imobiliar, din cuprinsul acestuia nu rezulta respectarea procedurii enumerate mai sus. De subliniat faptul ca paratii nu au atasat alte dovezi in sustinerea procedurii publicitatii operatiei de avizare si cu atat mai putin a consultarii efective a populatiei afectate de modificarea PUZ.
Procedura consultarii efective a populatiei este reglementata si etapizata de actul normativ mentionat (HG nr . 1076/ 2004 privind stabilirea procedurii de realizare a evaluarii de mediu pentru planuri si programe - n.red.)," motiveaza judecatorii.
Iata motivarea... mai mult
Vineri, 26 Iunie 2020, ora 13:50
Ministrul Mediului, Costel Alexe, sustine ca, de acum incolo, rolul principal al padurii statului de la Baneasa va fi acela de a proteja sanatatea bucurestenilor. Iar asta inseamna ca Romsilva nu va mai putea taia mii de arbori din aceasta padure, pentru a vinde lemnul.
Inca de la jumatatea lunii decembrie, Ocolul Silvic din Bucuresti a inceput sa taie copaci din Padurea Baneasa (aflata, in parte, pe teritoriul Sectorului 1 al Capitalei).
Peste o suta de bucuresteni s-au alarmat si au sunat la 112, ca sa reclame taierile. Garda Forestiera a facut controale in padure. Dar, potrivit inspectorul sef Badea Dumitrascu, aceste controale n-au scos la iveala nicio neregula.
"Inainte de toate, cele 24 de hectare (de pe care Ocolul Silvic Bucuresti avea aprobare sa taie 1.679 de arbori - n.red.) sunt in proprietatea publica a statului (adica apartin Romsilva, care si pazeste si intretine aceasta padure - n.red.).
Acolo - conform amenajamentelor silvice - s-au executat lucrari de rarituri. Aceste rarituri au rolul ca arborii care impiedica dezvoltarea altora, de mare valoare, sa fie scosi.
Se creeaza spatiu corespunzator dezvoltarii arborilor de viitor. Pentru asta se fac rariturile, repet prevazute in amenajamentele silvic.
S-au executat marcarile respective (stantarea, cu un ciocan special, a bazei copacilor care urmeaza sa fie taiati - n.red.), s-au autorizat si s-au facut taierile.
Autorizarea o face administratorul padurii, adica Ocolul Silvic (al... mai mult
Miercuri, 15 Ianuarie 2020, ora 14:41
Corpul de control al ministrului Mediului se va deplasa marti in padurea Baneasa, pentru a verifica legalitatea taierilor de copaci semnalate acolo, a anuntat, luni seara, ministrul de resort, Costel Alexe.
Totodata, miercuri, ministrul Mediului va merge personal in padurea Baneasa, cand va anunta si masurile ce urmeaza sa fie luate in acest caz.
"Miercuri dimineata o sa merg personal in padurea de la Baneasa, pentru ca vreau sa vad inca o data ce au constatat colegii mei din Garda Forestiera Bucuresti. Maine merge pe teren o echipa a Corpului de control al ministrului, ca sa ne asiguram ca nu a fost taiat niciun copac ilegal si, evident, masurile care vor fi luate cu aceste paduri vi le voi comunica miercuri", a spus Costel Alexe.
El a mentionat ca din cele 1.343 de hectare cat are padurea Baneasa, 63% din suprafata este proprietate privata, iar restul este a statului.
"Nu cred ca din pacate in Romania padurile fie din jurul oraselor, fie din tara dispar peste noapte. In cazul padurii Baneasa cred ca exploatarea e inceputa mai demult, pentru ca am primit si eu ca si dvs. foarte multe sesizari. Din 1.343 de hectare cat are astazi padurea Baneasa, 63% din suprafata ei este proprietate privata, doar 37% este proprietate publica a statului administrata de Romsilva.
Astazi, chiar daca proprietarii privati au obligatii legale de exploatare conform amenajamentelor, eu personal, ca ministru, sunt direct preocupat ca pentru marile orase, cum este si Bucurestiul,... mai mult
Luni, 13 Ianuarie 2020, ora 22:56
Gabriela Firea le cere din nou sprijinul consilierilor generali pentru a lua in administrare trei parcele din Padurea Baneasa, pe care sa le transforme in parc.
Inca de pe 24 octombrie, Gabriela Firea a solicitat aprobarea Consiliului General pentru a recupera de la Romsilva trei parcele de padure, in suprafata totala 572.104 de metri patrati, pentru a le trasnforma in "padure parc".
De ce ar vrea PMB sa faca asa ceva? Institutia sustine ca "doreste sa redea bucurestenilor o zona importanta de recreere, de promenada pietonala si de practicare a activitatilor sportive. Pentru toate acestea se vor obtine toate avizele de specialitate si se vor respecta conditiile impuse de avizatori, cu afectatarea minima a vegetatiei forestiere".
In plus, potrivit PMB, "concret, terenul Parc Padurea Baneasa, situat in Aleea Privighetorilor nr. 39-83, sector 1, in suprafata de 572.104 mp, care in prezent este in proprietatea Guvernului Romaniei si administrata de Regia Nationala a Padurilor - Romsilva, a apartinut Municipiului Bucuresti, aceasta fiind cedata cu titlu gratuit in anul 1930, pentru infrumusetarea imprejurimilor Capitalei, de catre regele Mihai I al Romaniei, in scopul de a fi amenajata ca padure parc pentru Municipiul Bucuresti".
Inca de la momentul publicarii initiativei, Fundatia Eco-Civica transmitea ca pe bucuresteni parcul din padure nu i-ar ajuta cu nimic. In schimb - din cauza ca ar presupune constructia unui drum si asigurarea de utilitati in zona (conducta... mai mult
Miercuri, 18 Decembrie 2019, ora 08:28
Unul dintre cele mai scumpe si intinse terenuri din tara, care se afla in nordul orasului Bucuresti, pe care au fost construite mai multe multe hyper-magazine si un ansamblu rezidential de lux urmeaza sa ajunga din nou in proprietatea statului.
Este vorba de cele 224,6 de hectare care au facut obiectul infractiunilor din dosarul in care omul de afaceri Puiu Popoviciu a fost condamnat la 7 ani de inchisoare, pentru frauda cu terenurile Universitatii de Stiinte Agronomice si Medicina Veterinara (USAMV).
Puiu Popoviciu a fugit in Marea Britanie inainte de decizia definitiva de condamnare, iar procedura de extradare dureaza de aproximativ doi ani.
Pe terenul care trebuie sa revina in proprietatea statului este construita Ambasada SUA, mai multe centre comerciale, cum ar fi Mall Baneasa, Mobexpert, Brico Depot, Emag, Carrefour, Ikea, dar si un cartier de lux.
Decizia in acest caz a fost luata in decembrie 2018, de judecatorul Corneliu-Bogdan Ion-Tudoran, care a solutionat latura civila a acestui proces. Decizia nu este definitiva.
Iata hotararea instantei - Decizie CAB: 224 de hectare detinute de Puiu Popoviciu se intorc la stat. Ambasada SUA si multe centre comerciale sunt pe teren
Motivarea acestei sentinte a fost publicata in aceasta luna.
Magistratul arata ca reprezentantii statului roman vor putea cere chirii in cazul cladirilor construite pe teren.
Donatia Mariei Bibescu
Potrivit sentintei, terenurile au fost donate statului roman in 1929 de... mai mult
Marti, 12 Noiembrie 2019, ora 08:21
Gara Bucuresti Baneasa va fi redeschisa operarii comerciale permanente ca urmare a introducerii de noi servicii de transport de calatori in zona Bucurestiului, a anuntat miercuri directorul de comunicare al operatorului feroviar national, Adrian Vlaicu.
"Noi cei de la CFR Calatori vom introduce un nou serviciu de transport periurban in zona Bucuresti. Vom introduce trenuri Bucuresti - Fundulea si in acest sens vom redeschide Gara Baneasa pentru traficul comercial de calatori din decembrie, odata cu noul plan de Mers al Trenurilor", a spus Adrian Vlaicu.
CFR Calatori informeaza ca, incepand cu data de 15 decembrie 2019, va intra in vigoare noul Mers al Trenurilor 2019-2020, care va fi valabil pana la data de 12 decembrie 2020.
Astfel, va fi introdus pentru prima data serviciul de transport suburban pentru municipiul Bucuresti, pe rutele: Bucuresti Nord - Bucuresti Baneasea - Fundulea si Bucuresti Nord - Chitila - Buftea. Ca urmare a lansarii acestui serviciu, Gara Bucuresti Baneasa va fi redeschisa operarii comerciale permanente, pentru trenurile care circula pe Magistrala 800, cu exceptia celor fara oprire pe intreaga distanta.
De asemenea, vor intra in circulatie cele 54 de vagoane modernizate in anul 2019, ceea ce va permite cresterea capacitatii de preluare a publicului calator, cu peste 3300 de locuri.
Garniturile trenurilor Interregio de pe ruta Timisoara - Iasi si retur vor fi formate din vagoane modernizare in cursul anului 2019, seria 2068, ca urmare... mai mult
Miercuri, 30 Octombrie 2019, ora 15:00
Pentru moment, Primaria Capitalei nu va putea amenaja o "padure-parc" la Baneasa, in apropiere de complexul rezidential Greenvillage. Motivul: pe fondul unor avertismente lansate de societatea civila, Consiliul General a blocat joi initiativa Gabrielei Firea.
Consiliul General a respins, cu 19 voturi impotriva si doar 29 pentru, solicitarea Primariei Municipiului Bucuresti (PMB) de a cere inapoi de la Guvern 3 parcele de padure din zona Baneasa, administrate in prezent de Romsilva.
Gabriela Firea transmisese anterior ca vrea sa amenajeze acolo o "padure parc", asa cum si-a dorit si regele Mihai I. In plus, Firea a spus ca ii va actiona in instanta pe toti cei care au denigrat-o, sustinand ca solicita aceste suprafete de la Guvern pentru a le defrisa si a le da unda verde speculantilor care vor sa construiasca in padure.
"In primul rand, padurea Baneasa se afla in extravilanul municipiului Bucuresti. Conform legii, nu se poate construi absolut nimic, nu cum aberant s-a afirmat ieri de catre un asa-zis ONG eco-civic, preluate acele informatii cu nesabuinta si fara o minima cercetare si informare si de catre anumiti colegi din Consiliul General din Opozitie. Dar ne vom vedea in fata instantei si de aceasta data nu imi mai retrag plangerea", a amenintat Firea, in sedinta de azi a CGMB.
De unde a inceput intregul scandal
Primaria Municipiului Bucuresti (PMB) a pus solicitat joi, pe 24 octombrie, imputernicire de la Consiliul General pentru a cere Guvernului 3... mai mult
Joi, 24 Octombrie 2019, ora 14:04
Milionarul Remus Truica (49 de ani), este bine integrat in societate si a desfasurat afaceri pe teritorul Romaniei, fara sa fi fost condamnat anterior pentru astfel de fapte, asa ca in cazul lui se impune aplicarea unor pedepse orientate spre minimul special prevazut de lege.
Acestea sunt o parte dintre motivele pentru care Curtea de Apel Brasov l-a condamnat pe Remus Truica la o pedeapsa totala de 4 ani de inchisoare in dosarul retrocedarii ilegale a Fermei Baneasa si a padurii Snagov, caz cu un prejudiciu de peste 135 de milioane de euro.
Remus Truica a fost sef de cabinet al premierului Adrian Nastase si detine la Snagov cel mai mare si mai luxos domeniu privat din jurul Capitalei. In 2010, relatia cu vestita cantareata franceza Patricia Kaas l-a adus in prim-planul presei mondene.
In "dosarul Ferma Baneasa", milionarul a fost gasit vinovat de trafic de influenta si spalare de bani. In acelasi timp, instanta l-a achitat pe Truica pentru o alta infractiune de spalare de bani si pentru complicitate la abuz in serviciu si a constatat ca infractiunea de dare de mita s-a prescris.
Instanta a mai dispus confiscarea speciala de la Remus Truica a mai multor terenuri din Snagov in suprafata totala de aproximativ 141.000 de metri patrati.
Este un caz in care sunt implicati avocati de top, afaceristi sau consultanti politici - miliardarul Benyamin "Beny" Steinmetz, consultantul politic Tal Silberstein, asa-zisul print Paul Al Romaniei, avocatul Robert Rosu sau... mai mult
Marti, 01 Octombrie 2019, ora 00:00
Compania Nationala de Aeroporturi Bucuresti (CNAB) cheltuieste 55 de milioane de lei pentru a reabilita, in urmatoarele 8 luni, cladirile Aeroportului Baneasa. Investitia ar urma sa faciliteze reluarea zborurilor comerciale pe acest aeroport.
Din cauza lipsei unui terminal care sa permita procesarea comerciala a zborurilor, pe Aeroportul Baneasa au aterizat, in ultimii 7 ani, doar curse aeriene private, avioane de interventie si nave pe care urma sa le repare Romaero.
In aceste conditii, CNAB a decis sa reabiliteze si sa repuna in functiune terminalul aeroportului. Pentru a o putea face, a lansat inca din luna iulie o licitatie.
La respectiva procedura s-au inscris 5 societati, dar in asociere. Asa ca - inclusiv pentru ca nu a avut concurenta - asocierea a castigat contractul. Lider al asocierii care va reabilita cladirile aeroportului este compania Bog'Art SRL, care a modernizat deja mai multe cladiri de mari dimensiuni din Capitala.
Celelalte firme care vor executa lucrari sunt: Vladgroup (specializata in restaurari de cladiri istorice), Rocom SRL (cu experienta in constructii civile), dar si UTI Grup si UTI Facility Management (din grupul de firme fondat de Tiberiu Urdareanu).
La lansarea licitatiei, CNAB a estimat ca lucrarile vor costa 55.554.376 lei. In cele din urma, contractul cu asocierea condusa de Bog'Art SRL s-a semnat luni, pe 30 octombrie, pe o suma doar putin mai mica. Anume: 55.524.200 lei.
Odata contractul semnat, societea de firme are la... mai mult
Luni, 30 Septembrie 2019, ora 15:55