Managementul Bancii Transilvania (BT) a anuntat ca a fuzionat cu Bancpost pe 31 decembrie 2018.
"Suntem bucurosi sa anuntam ca Banca Transilvania si Bancpost au devenit o singura banca.
Este un pas inainte in povestea bancii noastre, in care achizitiile Bancpost, Victoriabank si Volksbank Romania au un loc aparte.
Prima reinventare BT a avut loc in anul 2001, odata cu inceperea extinderii la nivel national a retelei de unitati", au scris, intr-o declaratie comuna, reprezentantii managementului Grupului Bancii Transilvania, adica Horia Ciorcila (presedintele Consiliului de Administratie) si Omer Tetik (directorul general al BT).
Prin fuziunea cu Bancpost, Banca Transilvania ajunge la 3 milioane de clienti, iar Grupul Financiar Banca Transilvania la 10.000 de angajati.
Infiintata acum aproximativ 25 de ani, BT a creditat, in ultimii zece ani, aproape 75.000 de companii, a platit taxe la bugetul de stat de peste 3,7 miliarde lei si a investit peste 1,1 miliarde lei in dezvoltarea activitatii.
Integrarea Bancpost in BT a inceput in aprilie, dupa ce Consiliului Concurentiei si a Bancii Nationale a Romaniei (BNR) si-au dat acordul pentru realizarea fuziunii.
La finele lunii noiembrie 2017, BT a semnat un acord pentru preluarea pachetului majoritar de actiuni (99,15%) detinut de Eurobank Group la Bancpost, respectiv al actiunilor detinute la ERB Retail Services IFN si ERB Leasing IFN.
Valoarea totala a tranzactiei se ridica la 226 de milioane de euro din... mai mult
Joi, 03 Ianuarie 2019, ora 20:31
Actionarii Bancii Transilvania au aprobat in cadrul Adunarii Generale Extraordinare de marti fuziunea BT - Bancpost, care va avea loc in 31 decembrie 2018, conform unui comunicat remis Bursei de Valori Bucuresti.
"Multumesc actionarilor pentru increderea acordata prin aprobarea fuziunii. Avand la baza sinergiile Banca Transilvania - Bancpost si vazand rezultatele de pana acum avem incredere ca vom finaliza cu bine planul ambitios al integrarii in decembrie, cand cele doua banci vor fuziona", a declarat Horia Ciorcila, presedintele Consiliului de Administratie BT.
Banca Transilvania a achizitionat Bancpost de la Eurobank Group in aprilie 2018, detinand in prezent peste 99% din capitalul social al Bancpost. Ulterior momentului achizitiei a fost demarata integrarea Bancpost in Grupul Financiar Banca Transilvania, respectiv demersul de obtinere a aprobarilor din partea autoritatilor. Astfel, in cursul lunii septembrie, Banca Transilvania a obtinut autorizarea fuziunii de catre Banca Nationala a Romaniei.
Pana la finalul anului, cand va fi finalizata integrarea, cele doua banci vor avea in continuare activitate separata. Ultima zi lucratoare la Bancpost va fi 28 decembrie 2018, iar prima zi lucratoare din anul viitor la Banca Transilvania va fi 3 ianuarie 2019.
Grupul Financiar Banca Transilvania este cel mai mare grup financiar din Romania. BT are 2,5 milioane de clienti, aproape 500 de sedii si peste 7.000 de angajati. mai mult
Marti, 16 Octombrie 2018, ora 14:23
Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorilor (ANPC) a castigat la Curtea de Apel un proces cu Bancpost, dupa ce a sanctionat si a eliminat o clauza abuziva dintr-un contract de credit, a declarat, joi, Marius Pirvu, presedintele ANPC, intr-un interviu acordat AGERPRES.
Este vorba despre o clauza dintr-un contract de credit de nevoi personale in franci elvetieni, care ii permitea bancii sa modifice unilateral dobanda.
"Pentru consumatori este o veste buna. Astazi Curtea de Apel a admis apelul ANPC cu privire la un proces verbal de contraventie intocmit de Autoritatea Nationala care se refera la o clauza abuziva din cadrul unui contract de credit pentru nevoi personale. Practic, instanta a hotarat ca aceia care detin contracte de credit pentru nevoi personale sunt indreptatiti sa solicite prin actiuni separate restituirea sumelor calculate in plus ca urmare a constatarii nulitatii clauzei specificate in sentinta", a afirmat Pirvu.
Cu alte cuvinte, instanta a certificat faptul ca acea clauza era abuziva si trebuia eliminata, creand astfel un precedent, iar consumatorii care au astfel de clauze in contractele bancare se pot indrepta in nume propriu pentru recuperarea sumelor calculate in mod abuziv.
Presedintele autoritatii a sfatuit toti consumatorii cu contracte de credite in care exista prevederi care permit bancilor sa mareasca dobanzile unilateral sa faca plangere la ANPC, urmand ca inspectorii ANPC sa decida eliminarea acelor prevederi din contracte.... mai mult
Joi, 04 Octombrie 2018, ora 16:41
Banca Transilvania a anuntat, vineri, cand intentioneaza sa finalizeze fuziunea cu Bancpost, 31 decembrie 2018, si conditiile acestui proces. Ca urmare a tranzactiei, BT va deveni cea mai mare banca din Romania, in functie de active, iar Bancpost dispare.
"Avand in vedere dispozitiile art. 249 lit. b) din Legea Societatilor, Societatea Absorbanta si Societatea Absorbita si-au exprimat acordul comun ca data la care fuziunea va deveni efectiva din punct de vedere juridic (Data Efectiva) sa fie 31 decembrie 2018, sub conditia obtinerii aprobarii BNR.
La aceasta data, Bancpost S.A. isi inceteaza existenta, fuziunea avand ca efect dizolvarea fara lichidare si transmiterea universala a intregului sau patrimoniu catre Banca Transilvania S.A., care astfel dobandeste drepturile si este tinuta de obligatiile Bancpost S.A..
Pentru a evita orice dubiu, in cazul in care orice activ al Societatii Absorbite nu este mentionat in Proiectul de fuziune, ca urmare a unei erori sau omisiuni sau orice alt motiv, indiferent de culpa sau intentie, activul respectiv va fi considerat proprietatea Societatii Absorbante si va fi transferat automat catre Societatea Absorbanta si, drept urmare, nu se va plati nicio compensatie", se subliniaza in proiectul de fuziune a celor doua banci.
Integrarea Bancpost in BT a inceput in aprilie, dupa ce a fost obtinut acordul din partea Consiliului Concurentiei si Bancii Nationale a Romaniei (BNR).
De asemenea, BT va prelua unitatile teritoriale... mai mult
Vineri, 14 Septembrie 2018, ora 14:08
Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorului (ANPC) a sanctionat Bancpost cu 150.000 de lei si a acuzat banca de practici comerciale incorecte.
Autoritatea sustine ca interesele consumatorilor au fost afectate, iar firma olandeza EFG New Europe Funding II B.V., catre care Bancpost a cesionat un portofoliu de credite, nu ar fi fost autorizata.
Astfel, ANPC a aplicat masura de restituire a sumelor de bani percepute pentru intreg portofoliul de credite cesionat de catre Bancpost, reprezentand dobanzi, dobanzi penalizatoare, penalitati calculate si retinute in perioada 11 iulie 2008 - 27 martie 2018, cand cesionar a fost EFG New Europe Funding II B.V. (actuala ERB New Europe Funding II B.V.).
"In urma actiunii de control au fost verificate aspecte privind cesiunea de creante de la Bancpost S.A. la EFG New Europe Funding II B.V. (actuala ERB New Europe Funding II B.V.) fiind o persoana juridica neautorizata", se arata in comunicat.
ANPC considera ca, fata de debitorii cedati, nu au fost indeplinite formalitatile prevazute de lege, Bancpost are "calitate procesuala pasiva si nu se justifica calitatea de creditor a cesionarului fata de debitorii cedati".
"Intrucat cesionarul creditului nu a avut calitatea de banca, institutie de credit autorizata, dobanda calculata si retinuta trebuia sa fie zero pe intreaga perioada a cesionarii 11.07.2008-27.03.2018", se arata in comunicat.
ANPC a anuntat ca a informat si urmatoarele institutii: Agentia Nationala de... mai mult
Joi, 09 August 2018, ora 13:25
Bancpost a anuntat miercuri ca ATM-urile, cardurile si POS-urile bancii nu vor functiona in noaptea de 22-23 septembrie, in intervalul orar 22:00 - 8:00, din cauza unor lucrari de imbunatatire a sistemului informatic.
"Cardurile, ATM-urile si POS-urile Bancpost nu vor functiona in noaptea de 22/23 septembrie 2017, in intervalul orar 22:00 - 8:00 a.m., pe fondul unor lucrari de imbunatatire la sistemul informatic", se arata in comunicatul Bancpost, subsidiara din Romania a bancii grecesti Eurobank.
Bancpost recomanda clientilor sa efectueze operatiunile inainte de perioada mentionata. Pentru detalii suplimentare si asistenta, clientii sunt sfatuiti sa ia legatura cu banca.
Banca Transilvania, a doua institutie de credit dupa active de pe piata romaneasca, a anuntat recent ca poarta negocieri privind preluarea Bancpost, finalizarea discutiilor fiind estimata pentru sfarsitul lunii octombrie, dupa parcurgerea etapelor necesare si dupa obtinerea aprobarilor.
Bancpost are, la nivel national, o retea de peste 530 ATM-uri si 6.100 POS-uri. Banca avea, la finalul anului trecut, o cota de piata de 2,96%, fata de 3% in 2015, potrivit datelor Bancii Nationale a Romaniei (BNR).
Bancpost se afla pe lista Ministerului de Finante, trimisa Parlamentului, fiind una dintre cele 31 de banci care nu ar fi declarat profit in ultimii cinci ani. ...citeste mai departe despre "Cardurile si ATM-urile Bancpost nu vor functiona in noaptea de vineri spre sambata" pe Ziare.com mai mult
Miercuri, 20 Septembrie 2017, ora 14:24
Eurobank este in cautarea unui partener strategic pentru achizitionarea unei participatii in subsidiara sa din Romania, Bancpost, deoarece incearca sa-si reduca expunerea peste hotare, au declarat vineri, pentru Reuters, surse care au dorit sa-si pastreze anonimatul.
Eurobank este, de asemenea, prezenta in Bulgaria, Serbia si Cipru. Conform acordului incheiat cu autoritatile de concurenta din Uniunea Europeana, pana in 2018 Eurobank trebuie sa vanda active in afara Greciei in valoare de 8,7 miliarde de euro. In prezent, banca elena detine peste hotare active evaluate la aproximativ 11,2 miliarde de euro.
"Am angajat HSBC si Mediobanca pentru a gasi un "partener strategic" care sa achizitioneze o participatie in Bancpost. Astfel banca isi va reduce activele detinute in Romania si isi va indeplini angajamentele privind reducerea expunerii peste hotare", a declarat pentru Reuters un bancher de la Eurobank.
Bancpost, cu active totale de 3,1 miliarde de euro si 2.255 angajati, are o retea de 148 de sucursale in Romania, fiind astfel una dintre cele mai mari piete ale Eurobank din afara Greciei.
"Nu vrem sa ne retragem complet din Romania, dar nu putem furniza subsidiarei capital suplimentar pentru sprijinirea cresterii. Daca un partener strategic achizitioneaza o participatie in Bancpost, expunerea noastra va fi redusa, conform angajamentelor", a afirmat un alt bancher.
Fondul de Stabilitate Financiara al Greciei (HFSF) detine 2,4% din Eurobank, al treilea... mai mult
Sambata, 11 Februarie 2017, ora 17:43
Bancpost a prezentat, duminica, o oferta individualizata de conversie in lei pentru clientii cu credite in franci elvetieni garantate cu ipoteca.
Oferta bancii consta in dobanda fixa redusa de 1,5% pe an pentru primii trei ani, ceea ce se va reflecta intr-o reducere medie a ratei lunare de 30%. Dupa aceasta perioada se va aplica o dobanda individualizata variabila, compusa din marja fixa si indicele ROBOR la 3 luni.
"Exista un interes crescut din partea clientilor pentru propunerile de conversie a creditelor, iar noua oferta Bancpost vine in intampinarea acestor asteptari", a declarat Andreea Mincu, director executiv in cadrul Bancpost.
Victorie pentru romanii datori in franci elvetieni: Reusita ANPC si lupta lui Teodorovici
Oferta de conversie prezentata de Bancpost se va realiza la cursul de schimb al bancii de la momentul realizarii conversiei si nu presupune niciun comision de administrare credit si analiza din partea ...citeste mai departe despre "Si Bancpost face o oferta celor cu credite in franci: Rata s-ar reduce cu 30%" pe Ziare.com mai mult
Duminica, 13 Septembrie 2015, ora 11:47
Presedintele executiv al Bancpost George Georgakopoulos afirma ca banca-mama EFG Eurobank detine capital suficient dupa majorarea din acest an, in ciuda testelor de stres realizate de BCE pe cifrele de la 31 decembrie 2013, acoperind si scenariul advers daca se ia in calcul planul de restructurare.
Georgakopoulos a aratat ca dupa majorarea capitalului cu 2,9 miliarde euro, pe scenariul static de baza, EFG are un supliment de capital 582 de milioane euro, fata de cerinta minima de 8%, in timp ce pe scenariul advers derulat de BCE rezulta un deficit de capital de 1,76 miliarde euro, potrivit Mediafax.
Cu toate acestea, EFG a convenit cu Banca Centrala Europeana si Comisia Europeana ca, in urma aplicarii planului de restructurare al bancii, necesarul de capital va scadea drastic si ar rezulta un surplus de 2,4 mililarde euro in scenariu macreoeconomic de baza si un deficit de numai 18 milioane euro in scenariul macroeconomic advers.
"Asa cum a anuntat si Banca Centrala a Greciei, intr-un comunicat pe pagina de web a institutiei, Eurobank nu are, in fapt, nevoie de capital suplimentar, chiar daca testele pe datele de la finele anului trecut arata altceva, pentru ca intre timp a avut loc o majorare de capital de 2,9 miliarde euro", a explicat George Georgakopoulos.
EFG Eurobank, printre cele 25 de banci care au picat testul de stres
Potrivit testului de stres derulat de BCE pe datele financiare de la 31 decembrie 2013, EFG Eurobank se afla printre cele 25 de... mai mult
Marti, 28 Octombrie 2014, ora 16:40