Imprumuturile de la bancile-mama catre subsidiarele din Romania au scazut cu cinci procente incepand din anul 2011, a declarat luni, viceguvernatorul Bancii Nationale a Romaniei, Cristian Popa.
El a apreciat ca nu este o reducere brusca a liniilor de credit mama-fiica, iar situatia din Romania este mai buna decat in Ungaria, Serbia sau Bulgaria.
Potrivit oficialului BNR, in ultimii doi ani, creditul catre sectorul privat a scazut cu numai 1,5 procente, in termeni reali, aceasta dezintermediere fiind una fireasca dupa cresterile nesustenabile din trecut.
"Ceea ce nu dorim este o dezintermediere prea rapida sau excesiva", a spus Popa.
Oficialul BNR a mai aratat ca solvabilitatea sectorului bancar este de 14,6%, robusta si foarte buna, mult peste limitele impuse de autoritatea bancara europeana si la un nivel superior multor state europene. mai mult
Luni, 06 August 2012, ora 17:57
Romania, ca si alte tari din Europa de Est, sufera de un handicap in ceea ce priveste prezenta masiva a grupurilor bancare vest-europene pe pietele autohtone, potrivit analistilor financiari, in conditiile in care CitiBank este singura institutie bancara americana care activeaza in tara noastra.
Bancile din zona euro isi restrang activitatile de finantare a comertului mondial, piata evaluata la 18.000 de miliarde de dolari, facand loc unor institutii de credit concurente din SUA si Japonia pentru dezvoltarea pe acest segment in continua crestere.
Romania va fi ocolita de un eventual exod de institutii finanicar-bancare din SUA sau Japonia, care cauta sa finanteze comertul, pentru ca piata noastra bancara "respira" prin intermediul "plamanilor" bancilor-mama europene.
Daniel Daianu, fost ministru de finante, sustine ca sectorul bancar din Romania este controlat in totalitate de grupurile europene. El considera ca lipsa bancilor cu actionariat american sau japonez nu este intamplatoare.
In Romania nu exista banci japoneze
"Pe piata din Romania nu exista banci japoneze, iar cu actionariat american nu exista decat CitiBank. Bancile de investitii americane, precum JP Morgan, vin in Romania doar pentru anumite tranzactii. Ele nu au o prezenta deciziva pe piata bancara de la noi", a declarat Daniel Daianu pentru Business24.
Economistul este ferm convins ca Romania, ca si alte tari europene, sufera de un handicap in ceea ce priveste prezenta masiva pe piata... mai mult
Miercuri, 18 Aprilie 2012, ora 08:14
Reprezentanti ai Comisiei Europene si ai Fondului Monetar International s-au intalnit in data de 16 martie 2011, la Bruxelles, cu bancile-mama ale principalelor noua institutii de credit cu capital strain din Romania, care si-au reafirmat angajamentul pe termen lung fata de Romania, informeaza NewsIn. La intalnire au participat Erste Group Bank, Raiffeisen Group, Eurobank EFG, National Bank of Greece, UniCredit Group, Societe Generale, Alpha Bank, Volksbank International si Piraeus Bank, precum si reprezentanti ai Bancii Nationale a Romaniei, Ministerului Finantelor Publice din Romania, Bancii Europene pentru Reconstructie si Dezvoltare, Grupului Bancii Mondiale, Bancii Europene de Investitii si reprezentanti ai autoritatilor din tara-gazda. Banca Centrala Europeana a participat in calitate de observator.La reuniunea - organizata in cadrul Initiativei europene in domeniul coordonarii bancare - bancile-mama si-aui reafirmat angajamentul pe termen lung fata de Romania, gest salutat de Comisia Europeana si FMI.Alaturi de noul program de asistenta financiara de tip preventiv solicitat de Romania si care urmeaza sa fie aprobat de FMI si UE, acest angajament pe termen lung va contribui la consolidarea increderii investitorilor in Romania si la revenirea economiei pe o traiectorie de crestere sustenabila, au apreciat CE si FMI.Aceasta a fost cea de-a cincea intalnire a Initiativei europene in domeniul coordonarii bancare destinata Romaniei, dupa cele desfasurate in anii 2009 si... mai mult
Vineri, 18 Martie 2011, ora 23:09
Problemele din sectorul bancar austriac ar putea semnala presiuni financiare persistente in Europa, iar reticenta bancilor de a imprumuta, depresiunea economica si creditele neperformante de pe pietele central-est europene ar putea impune infuzii de capital de 75 miliarde euro in 2010. "Evenimentele recente din Austria subliniaza ca unele banci europene nu au depasit inca perioada dificila.
In timp ce economiile mai mari din zona euro sunt mai putin vulnerabile, anticipam scaderea creditarii, anul viitor, intr-unele dintre statele mai mici, dar si in intreaga Europa emergenta", se arata intr-o analiza a Capital Economics, preluata de Mediafax.
Compania britanica de consultanta si cercetare macroconomica face referire la nationalizarea de luni a bancii austriece Hypo Group Alpe Adria, eveniment marcat de acceptul actionarului majoritar german BayernLB de a ceda participatia de 67% din actiuni catre guvernul Austriei pentru suma simbolica de un euro.
Totodata, analistii Capital Economics nu pierd din vedere ca banca centrala din Austria a fost nevoita marti sa dezminta ca ar fi "pus sub supraveghere" a patra banca din tara dupa active, prezenta pe mai multe piete din regiune, inclusiv in Romania.
Salvarea Hypo, cu active de 42 miliarde de dolari, adica 6% din totalul activelor din sistemul bancar austriac, a necesitat intermediere din partea presedintelui Bancii Centrale Europene, Jean-Claude Trichet, si cooperarea bancii germane de stat BayernLB, cu interventia... mai mult
Miercuri, 16 Decembrie 2009, ora 15:07
Presedintele PSD, Mircea Geoana, a declarat astazi ca Executivul trebuie sa dea un raspuns "coerent" si "transparent" daca intentioneaza sa contracteze un imprumut extern, el spunand ca in acest moment exista o "presiune foarte mare pentru finantare externa". Potrivit lui Geoana, cei de la PSD au ridicat, in cadrul intalnirii coalitiei de astazi, problema necesitatii unui imprumut extern. "Am intrebat daca remarca facuta de presedintele Romaniei aseara cu privire la relatiile cu FMI reprezinta azi pentru Guvernul Romaniei o optiune sau inca o alternativa. (...) E un raspuns pe care Guvernul trebuie sa il dea de o maniera mai coerenta si mai transparenta in urmatoarele saptamani. E clar ca in acest moment exista o presiune foarte mare pentru o finantare externa si cred ca ar trebui sa stim mai precis din partea Guvernului care sunt optiunile pe care Guvernul le are, si, daca se decide ca este nevoie de acordul cu Fondul, sa vedem in ce conditii, sa nu fie conditii atat de constrangatoare incat sa sugrume proiectele sociale si de investitii publice daca se poate rezolva fara Fond in ce conditii", a declarat liderul PSD.Mircea Geoana a mai spus ca este obligatia Guvernului sa prezinte de o maniera mai clara politica economica si pasii pentru finantarea deficitului pe care intentioneaza sa ii faca, adaugand ca Romania are nevoie de un raspuns integrat atat in problema masurilor anticriza, cat si in cea a imprumutului extern. "Raspunsul trebuie sa vina nu din partea coalitiei,... mai mult
Joi, 12 Februarie 2009, ora 12:27