Poate nu te-ai gandit niciodata la acest lucru, dar ar fi bine ca de acum, cand pleci in vacante, mai ales daca acestea sunt in strainatate sau in zone din tara in care nu ai mai fost pana acum, sa iti anunti banca.
Ziare.com iti explica, in cadrul rubricii "Profu' de bani", cum sa procedezi corect cand pleci in vacanta.
Motivul este unul destul de simplu: banca iti poate bloca cardul cu care faci cumparaturi. Pentru banca, achizitiile numeroase, de genul cumparaturilor din magazine, sau platile mari, precum plata hotelului la care vei sta pot fi vazute drept cheltuieli frauduloase.
Urmarind tiparul cheltuielilor tale, banca poate declansa masurile de siguranta pentru blocarea cardului, crezand ca ti-a fost furat si acum este folosit cu rea credinta.
In general, acest lucru se poate intampla in cazul utilizatorilor care nu folosesc si o aplicatie de internet banking. Unele astfel de aplicatii au permisiunea de a vizualiza locatia, iar daca aceasta corespunde aproximativ cu cea a locului in care a fost folosit cardul atunci totul este clar bancii.
Revenind la problemele care pot aparea, dupa blocarea cardului, nimanui nu-i convine ca in concediu, in loc sa stea la soare sau pe partie, sa stea la telefon cu un angajat al bancii caruia sa-i explice ca acel card nu a fost furat, ci este folosit de proprietarul de drept.
Asta daca se intampla ziua, dar daca tranzactia se realizeaza noaptea, atunci va trebui sa astepti pana a doua zi cand se deschide... mai mult
Luni, 02 Noiembrie 2020, ora 09:30
Daca esti de parere ca ai fost nedreptatit de banca si ca aceasta nu si-a respectat contractul, iar buzunarul ti-a fost agresat, printr-o rata mai mare, sa spunem, atunci exista o solutie.
Ziare.com iti explica, in cadrul rubricii Banii tai, ce trebuie sa faci in cazul unei concilieri.
Te adresezi Centrului de Solutionare Alternativa a Litigiilor in domeniul Bancar (CSALB). Completezi o cerere de conciliere si, apoi, astepti ca expertii CSALB sa o analizeze si sa dea un verdict. Dupa ce CSALB constata ca cererea ta este conforma, va informa banca. Apoi, va trebui ca banca sa accepte concilierea. Dupa acest pas, CSALB va desemna un conciliator care, odata numit, va analiza situatia, va purta discutii si va face negocieri cu ambele parti.
Dupa toate aceste discutii si negocieri, conciliatorul va propune o solutie, iar tu si banca aveti la dispozitie 15 zile pentru a o accepta sau refuza. In cazul in care ambele parti accepta solutia propusa de conciliator, aceasta are titlu executoriu si este obligatorie.
In cazul concilierii, te poti retrage oricand din procedura, daca este ceva cu care nu esti de acord, mai ales ca aceasta procedura este una flexibila. In cazul in care te intrebi cat te costa aceasta procedura, trebuie sa stii ca ea este una gratuita pentru tine, consumator. Solutionarea este una mult mai rapida decat in instanta. Aici dureaza maximum 90 de zile, fata de cativa ani cat ar putea dura un proces cu banca.
CEC Bank te incurajeaza sa fii... mai mult
Miercuri, 21 Octombrie 2020, ora 08:00
In unul dintre articolele anterioare din cadrul rubricii Educatie Financiara vorbeam despre drepturile pe care clientul unei banci le are, dar acestuia ii revin, odata cu drepturile, si anumite obligatii, pe care, uneori, "uita" sa si le indeplineasca.
Ziare.com iti explica, in cadrul rubricii Educatie Financiara,, obligatiile pe care clientul trebuie sa le respecte in relatia cu banca.
Una dintre cele mai importante obligatii ale clientului este de a se informa cu privire la toate caracteristicile unui produs financiar, inainte de a lua decizia de contractare. De asemenea, una dintre cele mai ignorate obligatii de catre client este aceea de a notifica banca imediat ce au survenit modificari cu privire la adresa, locul de munca, veniturile titularului de contract/codebitor/garant.
Mai mult, clientul este obligat sa comunice imediat bancii optiunea sa de acceptare sau de neacceptare a noilor conditii, in cazul modificarilor contractuale propuse de banca.
Clientul mai este obligat sa pastreze integritatea garantiilor constituite la garantarea creditului, pe toata perioada de valabilitate a contractului de credit. Nu putine sunt cazurile in care, de exemplu, cei care au "pierdut" locuinta cu care garantasera un credit, au vandalizat-o inainte de a fi evacuati.
Le fel, clientul este obligat sa semnaleze, fara intarziere nejustificata, prestatorului sau de servicii de plata, dar nu mai tarziu de 13 luni de la data debitarii, faptul ca a constatat o operatiune de... mai mult
Marti, 13 Octombrie 2020, ora 08:00
In ultimii ani, bancile au venit cu produse de creditare asemanatoare cu cele din programul guvernamental care acum se numeste Noua Casa. Cu toate acestea, intre cele doua produse, cel al bancii si cel garantat de stat, exista cateva diferente majore.
Ziare.com iti explica, in cadrul rubricii "Profu' de bani", cum sa alegi cel mai potrivit credit pentru nevoile tale.
Poate cea mai importanta dintre acestea este faptul ca, la creditul Noua Casa, dobanda este variabila, in timp ce bancile ofera imprumuturi imobiliare cu dobanda fixa, care poate ajunge si pana la 7-10 ani.
Un al doilea aspect de care trebuie sa tii cont si pe care il recomandam este sa iei creditul, oricare ar fi el, in moneda nationala. In felul acesta, vei preveni riscul valutar. Bancile ofera creditele proprii in lei si in euro, in timp ce Noua Casa le ofera doar in lei.
Cand vine vorba despre aprobarea creditului, la Noua Casa aprobarea dosarului se prelungeste in unele cazuri si cu pana la o luna sau mai mult, din cauza ca este nevoie de aprobare si de la stat (FNGCIMM). Iar din practica de pana acum, in aceasta perioada, statul nu lucreaza la capacitate maxima.
In cazul creditului Noua Casa, nu ai voie sa instrainezi locuinta decat dupa cinci ani, iar aici ne referim la inchiriere sau la vanzare.
In plus, pentru imprumutul garantat de stat trebuie sa constitui un depozit colateral, insemnand echivalentul a trei rate de dobanda. Suma aceasta o vei primi inapoi numai dupa ce vei achita... mai mult
Luni, 14 Septembrie 2020, ora 12:35
Publicul si intreaga societate romaneasca trebuie sa inteleaga ca urgenta intai este sa nu cada bancile, iar dupa aceasta urgenta vine solidaritatea, a declarat, marti, Adrian Vasilescu, consultant de strategie la BNR.
"Actiunea trebuie sa aiba in vedere urgentele. Publicul si intreaga societate romaneasca trebuie sa inteleaga ca urgenta intai este sa nu cada bancile, sa nu cada vreo banca, sa nu cada bancile in numar mai mare, ca in crize se intampla astfel de catastrofe. Pentru ca, daca bancile cad, ceva mai rau nu se poate inchipui, pentru ca dupa bancile care cad se duce toata economia. Asa ca, dupa aceasta urgenta, vine solidaritatea. Solidaritatea, cuvant de esenta morala, in acest caz imbraca haina pragmatismului. Pentru ca nu se poate altfel. In relatia banci - clienti trebuie sa primeze pragmatismul, plecand de la o experienta pe care o avem, experienta crizei din 2008 - 2011", a spus Adrian Vasilescu, la Digi 24.
Potrivit acestuia, in acea perioada in Romania nu a "cazut" nicio banca, dar 30% dintre cei care aveau credite nu au putut sa le ramburseze.
Vasilescu a atras atentia ca va trebui sa intervina aceasta solidaritate, iar "riscurile trebuie impartite intre banci si clienti". Daca "nu va fi asa, va fi rau", a sustinut el.
De asemenea, reprezentantul BNR a precizat ca, in acest moment, departamentele care se ocupa de politica monetara de la Banca Nationala, inclusiv cele de strategie, sunt implicate intr-o analiza foarte serioasa ca sa vada care... mai mult
Marti, 17 Martie 2020, ora 13:10
Fondul Monetar International (FMI) si Banca Mondiala au anuntat marti seara ca testeaza capacitatea miilor de angajati al lor de la Washington de a lucra de acasa, in conditiile in care cele doua institutii financiare internationale se pregatesc pentru reuniunilor lor de primavara, care in acest an se vor desfasura online din cauza epidemiei de coronavirus, transmite Reuters.
FMI a precizat ca peste 2.000 de angajati ai sai vor participa vineri la un "exercitiu de munca de acasa", in cadrul eforturilor de combatere a crizei si ca pregatire pentru reuniunile virtuale de luna viitoare.
Potrivit calculelor efectuate de Reuters, peste 116.110 persoane au fost infectate cu virusul COVID-19 in peste 110 de tari si 4.090 au decedat.
Majoritatea birourilor guvernului american raman deschise, insa personalul Autoritatii de supraveghere a pietei de capital (U.S. Securities and Exchange Commission-SEC) a lucrat marti de acasa dupa ce un angajat de la sediul din Washington a fost depistat pozitiv cu coronavirus.
"Acest exercitiu ne va permite sa ne intarim si mai mult pregatirea Fondului pentru a-si continua operatiunile si a deservi statele membre in aceasta perioada dificila", a declarat un purtator de cuvant de la FMI.
De asemenea, Banca Mondiala, institutie care are aproximativ 16.000 de angajati si consultanti la Washington, a decis si ea sa restrictioneze accesul in sediul sau central pentru orice persoana care in ultimele 14 zile a fost in Iran, China, Italia si... mai mult
Miercuri, 11 Martie 2020, ora 11:18
Presedintele Bancii Mondiale, David Malpass, a criticat luni alte banci de dezvoltare pentru ca au acordat mult prea rapid imprumuturi tarilor puternic indatorate, apreciind ca aceste institutii nu au facut altceva decat sa inrautateasca o povara a datoriilor deja dificila, transmite Reuters.
Cu ocazia unui forum comun Banca Mondiala - Fondul Monetar International dedicat datoriilor tarilor sarace, David Malpass a spus ca Banca Asiatica de Dezvoltare (ADB), Banca Africana de Dezvoltare si Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare (BERD) contribuie la problema datoriilor.
"Avem o situatie in care alte institutii financiare internationale si, intr-o anumita masura, institutiile financiare pentru dezvoltare ca intreg, cu siguranta agentiile oficiale care ofera credite pentru export, au tendinta de a acorda credite mult prea rapid si sa agraveze problema datoriilor tarilor", a spus Malpass. Acesta a subliniat ca Banca Asiatica de Dezvoltare (ADB) imprumuta mai multe miliarde de dolari Pakistanului, tara care se afla intr-o situatia fiscala problematica, in timp ce Banca Africana de Dezvoltare face acelasi lucru in Nigeria si Africa de Sud.
Malpass a spus ca este nevoie de mai multa coordonare intre institutiile financiare internationale pentru ca acestea sa isi coordoneze imprumuturile si sa mentina standarde ridicate de transparenta. "Avem o adevarata problema cu aceste institutii financiare internationale care agraveaza povara datoriilor si cred ca asta... mai mult
Marti, 11 Februarie 2020, ora 10:46
Sase din cele mai mari banci centrale ale lumii au cazut de acord sa faca schimb de cunostinte si expertiza cu privire la posibilitatea emiterii propriilor monede digitale, a anuntat marti Banca Centrala Europeana, transmite Reuters.
Grupul compus din Banca Angliei, Banca Centrala Europeana, Banca Japoniei, Banca Canadei, Banca Centrala a Suediei si Banca Nationala a Elvetiei va fi condus de fostul oficial al BCE, Benoit Coeure, si va coopera de asemenea cu Banca Reglementelor Internationale (BIS).
Grupul va analiza o serie de aspecte ce tin de monedele digitale emise de bancile centrale precum optiunile economice, functionale si de design tehnic, inclusiv interoperabilitatea transfrontaliera si schimbul de cunostinte cu privire la tehnologiile emergente.
Pana acum, marile banci centrale s-au abtinut sa reglementeze monedele digitale, deoarece nu au reusit sa ajunga la un acord cu privire la modul in care ar trebui facut acest lucru si dupa ce au concluzionat ca acestea sunt prea mici pentru a pune in pericol sistemul financiar.
Insa, proiectul retelei sociale Facebook de a introduce o noua criptomoneda, denumita Libra, a dat nastere la ingrijorari in randul politicienilor si a determinat mai multi guvernatori ai unor importante banci centrale din Europa sa avertizeze Facebook ca trebuie sa se astepte la o multime de intrebari din partea autoritatilor de reglementare cu privire la Libra. mai mult
Marti, 21 Ianuarie 2020, ora 15:43
In cadrul Centrului de Solutionare Alternativa a Litigiilor in domeniul Bancar (CSALB) au fost rezolvate cele mai importante cazuri, din punct de vedere valoric, din istoria concilierii dintre consumatori si banci, in Romania.
Un credit in CHF si altul in Lei, noile recorduri valorice in urma concilierii
Un consumator din Bucuresti a obtinut stergerea unei datorii de 298.000 de lei (aproximativ 62.000 Euro) in urma negocierii cu banca, intermediata de CSALB.
In acest caz, banca a acceptat stergerea intregii datorii pe care consumatorul o mai avea de achitat. Acelasi lucru s-a intamplat si intr-un alt caz social, din Oradea, pentru care aceeasi banca a sters suma de 51.930 CHF.
Ambele cazuri depasesc precedentul record valoric inregistrat la CSALB. Acesta era de 44.600 de Euro, inregistrat in aprilie 2019, in cazul unui consumator din Sighetul Marmatiei.
In primele zile ale acestui an, aceeasi banca comerciala a luat decizii similare in cazul mai multor consumatori care aveau cazuri sociale dificile:
- Banca a inchis un credit de consum fara ipoteca pentru B.I din Bucuresti. Concilierea a rezultat prin remiterea sumei de 3.945 de Euro catre consumator. Pentru aceeasi persoana, banca a stins descoperitul de cont in valoare de 3.288 de lei;
- Intr-un alt caz, din Bucuresti, suma remisa consumatorului V. M. pentru inchiderea creditului a fost de 8.553 de lei. In plus, banca a virat in contul acestuia suma de 1.785 de lei.
"In mai putin de un an,... mai mult
Miercuri, 15 Ianuarie 2020, ora 14:21