Marile banci din Rusia cu operatiuni in Europa ar putea sa suporte limitarea finantarii sau chiar excluderea de la imprumuturile acordate de Banca Centrala Europeana, in conditiile in care institutia analizeaza efectul sanctiunilor UE impotriva autoritatilor de la Moscova asupra activitatilor sale.
Bancile din zona euro se folosesc de finantarea de la BCE pentru administrarea fluxului zilnic de lichiditati si au depins aproape in totalitate de banca centrala atunci cand pietele interbancare s-au blocat, in perioada de varf a crizei financiare mondiale, cand increderea dintre banci s-a evaporat, relateaza Reuters.
Accesul la operatiunile de refinantare ale bancii centrale este esentiala pentru banci, in special cand unele dintre acestea nu sunt dispuse sa imprumute alte banci. Decizia BCE va fi esentiala pentru bancile ruse sanctionate, care desfasoara operatiuni in Europa.
"Intentia este clara. Subsidiarele din UE nu trebuie sa fie afectate. Aceasta este o incalcare a reglementarilor si nu aud multi care sa spuna altceva. Vom vedea daca BCE va merge mai departe", a declarat o sursa apropiata situatiei.
Intre bancile aflate in discutie sunt diviziile austriece ale celor mai mari doua banci din Rusia, Sberbank si VTB Bank, pe care BCE le-a considerat atat de importante inca a decis sa le treaca sub supravegherea sa directa, atunci cand va prelua rolul de autoritate de reglementare a bancilor din zona euro, in noiembrie.
Sberbank este condusa de German Gref,... mai mult
Joi, 07 August 2014, ora 08:52
Mecanismul Unic de Rezolutie (SRM), impreuna cu Mecanismul Unic de Supraveghere (SSM) si Mecanismul Unic de Garantare a Depozitelor, constituie cei trei piloni de baza ai planificatei uniuni bancare din zona euro.
"In urma acordului statelor membre privind Mecanismul Unic de Rezolutie, pot incepe acum negocierile cu Parlamentul European", a declarat comisarul european pentru piata interna si servicii Michel Barnier.
Conform acordului, bancile vor furniza numerar pentru a plati inchiderea creditorilor falimentari, acordand aproximativ 55 de miliarde de euro (76 de miliarde de dolari) in urmatorii zece ani, bani care vor fi acumulati in Fondul Unic de Rezolutie. Pana atunci, daca nu vor exista suficienti bani din taxe, guvernele vor putea impune mai multe taxe pe banci sau ar putea utiliza bani publici. Daca un guvern nu are suficienti bani, va putea imprumuta de la ESM (Mecanismul European de Stabilitate), cum a facut Guvernul de la Madrid pentru a recapitaliza bancile spaniole in 2012.
Acest acord este o victorie pentru Germania, care s-a opus ideii unei finantari comune a costurilor pentru gestionarea bancilor in dificultate, optand pentru o retea de fonduri nationale care lasa fiecare tara responsabila pentru propriile banci.
Ministrul german de Finante, Wolfgang Schaeuble, a declarat ca prin acest acest acord s-au creat pilonii finali ai uniunii bancare.
"Daca vom continua spre finalizarea uniunii bancare, vom putea continua stabilizarea euro, ca baza... mai mult
Joi, 19 Decembrie 2013, ora 13:06
In ciuda faptului ca Banca Centrala Europeana a depus eforturi considerabile pentru a impinge bancile spre repornirea creditarii catre populatie, actiunile sale nu au avut efectul scontat.
Imprumuturile acordate in doua transe bancilor europene si reducerile de dobanda par sa nu fie de ajuns pentru salvarea sistemului bancar.
Structura financiara a zonei euro este prost realizata, si niciun efort de pana acum de a rezolva problema nu a functionat. Acest lucru a fost evident in aceasta saptamana cand s-a facut public faptul ca bancile spaniole au imprumutat 365 de miliarde de euro de la Banca Centrala Europeana in iunie, adica 30% din suma totala imprumutata de BCE, scrie Wall Street Journal.
Acum, Spania are de dat inapoi de doua ori mai multi bani decat la inceputul anului.
Datele arata insa una din marile probleme fara rezolvare ale zonei euro: bancile din nord nu isi imprumuta colegii din sud. Ingrijorarea in acest sens este mare pentru ca economiile cu probleme din sud, precum Italia, Spania, Grecia si Portugalia, au probleme de deficit atat la nivel guvernamental, cat si la nivelul afacerilor desfasurate in aceste tari. Pentru a acoperii aceste gauri, economiile au nevoie de finantare continua.
Ani la randul sistemul bancar a ajutat in acest sens. Germania a imprumutat bani bancilor spaniole, care la randul sau au creditat clientii si nu existau motive pentru ca bancile centrale sa ofere imprumuturi mari.
Acest proces s-a oprit insa rapid, iar... mai mult
Duminica, 15 Iulie 2012, ora 12:35
Statele zonei euro vor incepe inca din luna iulie distribuirea banilor catre Spania pentru recapitalizarea bancilor in cadrul acordului de 100 miliarde euro si ar putea transfera programul din sarcina guvernului de la Madrid in portofoliul fondului de bailout al uniunii monetare.
Guvernele din eurozona vor imprumuta Spaniei 30 miliarde euro pana la sfarsitul lunii iulie, iar "in final" fondul de urgenta al uniunii monetare va recapitaliza direct bancile spaniole, pentru a nu impovara statul iberic cu datorii, a declarat premierul luxenburghez Jean-Claude Juncker, presedinte al Eurogroup, grupul de lucru al ministrilor Finantelor din zona euro.
Fondurile transferate initial "vor fi mobilizate pentru situatii neprevazute, in caz ca sectorul bancar spaniol va avea necesitati urgente", a adaugat oficialul, la sfarsitul unei intalniri de noua ore a ministrilor Finantelor din zona euro.
El a precizat ca programul va rezolva cu succes problemele sistemului bancar spaniol.
Pe langa convenirea calendarului devansat pentru recapitalizarea bancilor spaniole, oficialii europeni au amanat o decizie privind posibile concesii in programul de finantare externa derulat cu Irlanda si au promis ca vor evita o criza a creditelor in Grecia.
Intalnirea de luni a Eurogroup a avut scopul de a face primii pasi spre aplicarea masurilor convenite la summit-ul UE din 28-29 iunie, cand sefii de stat sau de guvern din zona euro au adoptat masuri in sprijinul statelor aflate in... mai mult
Marti, 10 Iulie 2012, ora 09:38
Standard & Poor's considera ca zona euro si sistemul sau bancar au intrat intr-o faza cruciala, iar alegerile din Grecia, summitul G20 si viitoarele consilii ministeriale si summituri ale UE vor juca un rol esential in definirea viitorului european.
Standard & Poor's reaminteste ca dintre cele 50 de mari banci pe care le evalueaza, 27 sunt cotate cu o perspectiva negativa din cauza complicatului climat economic si financiar european, in unele cazuri ratingul negativ fiind determinat si de perspectiva negativa a datoriilor suverane la care sunt expuse respectivele banci. Celelalte 23 de banci, in principal germane, franceze, britanice si suedeze, au primit de la Standard & Poor's un rating cu perspectiva stabila.
"Pietele raman preocupate de solvabilitatea bancilor din zona euro dupa scurtul moment de acalmie adus de injectiile de capital ale Bancii Centrale Europene in primul trimestru", subliniaza Standard & Poor's.
"Evenimentele cheie" din ultima perioada, precum paralizia electorala din Grecia, nationalizarea BFA-Bankia si imprumutul de 100 de miliarde de euro pentru recapitalizarea sistemului bancar spaniol au indreptat atentia pietelor asupra solvabilitatii guvernelor, capacitatii zonei euro de a reactiona si asupra riscului de contagiune in eventualitatea in care o tara ar iesi din zona euro, mai precizeaza agentia de rating.
In consecinta, alegerile din Grecia, summitul G20 si viitoarele reuniuni importante din cadrul UE vor fi determinante in decizia... mai mult
Joi, 14 Iunie 2012, ora 16:26
Banca Centrala Europeana (BCE) a imprumutat, miercuri, 31 miliarde de dolari, la diferite maturitati, bancilor din zona euro care au probleme la accesarea de fonduri in moneda americana de pe pietele financiare.
BCE a imprumutat 12 banci cu 6,15 miliarde de euro pe perioada de sapte zile, in timp ce 34 de institutii de credit au accesat finantari totale de 25,5 miliarde de dolari pe 84 de zile. Ambele tipuri de imprumut au dobanda de 0,58%.
Miercuri au ajuns la scadenta imprumuturi similare acordate de BCE in valoare de 33 miliarde de dolari si 1,35 miliarde de dolari.
Cerereile pentru imprumuturi in dolari de la BCE sunt cauzate de dificultatile intampinate de institutiile de credit, ca urmare a exodului fondurilor americane si altor investitori, speriati de criza din zona euro.
Astfel de imprumuturi speciale au fost introduse de BCE in timpul crizei din 2008 si au fost reluate in august, dupa ce au fost suspendate mai multe luni. BCE si alte cinci mari banci centrale din lume au luat in noiembrie masuri coordonate pentru asigurarea lichiditatilor in dolari pe pietele financiare. mai mult
Miercuri, 04 Ianuarie 2012, ora 15:42
Verdictul mult asteptat al Standard&Poor's (S&P) privind ratingurile a 15 tari din zona euro, puse sub supraveghere in aceasta luna cu implicatii negative, este asteptat in ianuarie, au declarat vineri doua surse guvernamentale europene.
"Am primit informatii neoficiale din partea S&P ca rezultatul evaluarii ratingurilor va veni in ianuarie. Din discutiile pe care le-am avut, au lasat sa se inteleaga acest lucru", a spus unul dintre oficiali.
El a aratat ca poate vorbi doar despre tara sa, dar presupune ca toate cele 15 state evaluate vor afla decizia in acelasi timp.
Un oficial din alta tara din zona euro a spus la randul sau ca este probabil ca decizia sa aiba loc luna viitoare.
S&P a avertizat ca va retrograda tarile din zona euro daca liderii UE nu vor rezolva criza datoriilor
S&P a avertizat pe 6 decembrie ca va retrograda in bloc ratingurile tarilor din zona euro, daca liderii UE nu vor reusi sa hotarasca cum sa rezolve criza datoriilor, la summitul de pe 9 decembrie.
Deciziile anuntate la summit de liderii europeni au fost primite cu raceala de pietele financiare.
Un purtator de cuvant al S&P a refuzat vineri sa comenteze.
Pe de alta parte, directorul diviziei S&P pentru institutii financiare, Scott Bugie, a declarat vineri, intr-un interviu pentru Reuters, ca imprumuturile de 489 de miliarde de euro acordate de Banca Centrala Europeana (BCE) bancilor europene sunt un semnal pozitiv, dar nu protejeaza institutiile de credit de riscul... mai mult
Vineri, 23 Decembrie 2011, ora 20:10
Zona euro va debloca o transa de imprumut de 8 miliarde de euro pentru Grecia, vitala pentru evitarea intrarii in default a tarii pana la 15 decembrie, a anuntat marti ministrul austriac de finante, Maria Fekter, la Bruxelles, pe marginea unei reuniuni cu omologii sai din uniunea monetara.
Chestionata de jurnalisti daca ministrii de finante care s-au intalnit la finalul dupa-amiezei la Bruxelles vor debloca acest imprumut, ea a raspuns afirmativ. "Sunt intrunite conditiile pentru a varsa acest imprumut, tinand cont de angajamentele scrise ale tuturor liderilor de partid din Grecia", a apreciat si ministrul luxemburghez de finante Luc Frieden, citat de AFP.
"Va trebui sa discutam despre aceasta si sa vedem ce au de spus Comisia Europeana si Banca Centrala Europeana (doua dintre principalele finantatoare ale tarii, n.r.) cu privire la acest subiect", a continuat el. "Insa eu cred ca in prezent conditiile sunt reunite", a reiterat oficialul.
Pe de alta parte, mai prudent, ministrul spaniol de finante Elena Salgado si-a exprimat "speranta" ca cea de-a sasea transa de ajutor ar urma sa fie deblocata marti seara.
Potrivit AFP, varsarea acestui imprumut, provenit din primul plan de salvare pentru Grecia din primavara lui 2010, era suspendata de la inceputul lui septembrie pe fondul unei exigente a zonei euro si FMI de a vedea principalele trei partide politice grecesti ca se angajeaza in scris sa aplice reformele acceptate de guvernul grec. mai mult
Marti, 29 Noiembrie 2011, ora 20:15
Bancile din zona euro au inasprit in continuare, in primul trimestru din 2009, conditiile de creditare, dar cu un ritm mai scazut decat in perioada anterioara, a aratat miercuri Banca Centrala Europeana (BCE), conform Reuters.
In ultimul sau sondaj privind creditarea pe piata bancara, BCE a anuntat ca rata de inasprire a imprumuturilor acordate companiilor a scazut puternic fata de trimestrul anterior si ar putea cobori in continuare.Rata anuala de crestere a imprumuturilor acordate sectorului privat a scazut la 3,2% in martie, fata de 4,3% in februarie. Economistii se asteptau ca rata de creditare sa atinga 3,5%.
Totusi, conditiile de creditare vor fi mai aspre in al doilea trimestru, fata de primul. BCE a mai anuntat ca bancile se asteapta de asemenea la o inasprire neta a politicilor de creditare catre gospodarii, in al doilea trimestru.Noile masuri vin ca urmare a scaderii asteptarilor privind dezvoltarea climatului economic, deteriorarii perspectivei asupra pietei imobiliare si scaderii numarului persoanelor si companiilor care se califica pentru un imprumut. mai mult
Miercuri, 29 Aprilie 2009, ora 14:09