Creditorii vor fi nevoiti sa renunte la cea mai mare parte din imprumuturile lor, in cazul unei eventuale iesiri din zona euro a Greciei, iar riscul geopolitic al unui astfel de scenariu este subestimat in prezent in Europa, a avertizat, vineri, fostul presedinte al Bancii Centrale Europene (BCE) Jean-Claude Trichet.
"Un Grexit ar costa scump Europa. Nu numai pentru grecii fortati sa traiasca o bulversare teribila si dureroasa, dar si pentru creditori, care ar trebui sa renunte la cea mai mare parte din imprumuturile lor", a avertizat Jean-Claude Trichet, intr-un articol publicat vineri in cotidianul german Frankfurter Allgemeine Zeitung, transmite AFP.
Ce cere Grecia de la Bruxelles in schimbul reformelor dure promise de Tsipras
FMI: Grecia ar putea avea nevoie de o finantare mai mare decat a estimat Fondul
Cu toate acestea, Trichet a afirmat ca o reducere a datoriei Greciei acceptata de europeni este exclusa. In calitate de fost presedinte al BCE, Trichet a fost implicat ...citeste mai departe despre "Fost sef al BCE: Daca Grecia iese din zona euro, creditorii sa-si ia gandul de la bani" pe Ziare.com mai mult
Vineri, 10 Iulie 2015, ora 12:23
Grecia este cu un pas mai aproape de a obtine extinderea cu patru luni a programului de asistenta financiara, dupa ce lista de reforme propusa de Guvernul de la Atena a fost aprobata de zona euro. Totusi, Fondul Monetar International (FMI) si Banca Centrala Europeana (BCE) au cateva critici la adresa ei.
Marti dupa amiaza, ministrii de Finante din uniunea monetara au dat unda verde documentului, numindu-l "suficient de cuprinzator pentru a fi un punct de pornire important", informeaza BBC News.
E oficial: Guvernul Greciei a facut un pas esential pentru viitorul tarii - Ce urmeaza
Totusi, ei au tinut sa precizeze ca au cerut autoritatilor elene sa dezvolte si sa extinda lista cu reforme, in baza programului actual, in colaborare cu institutiile europene, se arata intr-un comunicat de presa.
Grecia a ajuns, vineri, la un acord cu creditorii sai internationali legat de extinderea cu patru luni a programului de asistenta financiara. Ca parte a intelegerii, Guvernul de la Atena ...citeste mai departe despre "Grecia, cu un pas mai aproape de planul care o scapa de faliment: Ce decizie a luat zona euro" pe Ziare.com mai mult
Marti, 24 Februarie 2015, ora 17:10
Zicala "Sa te feresti de greci si cand vin cu daruri" se transforma pe zi ce trece in "Sa te feresti de greci si cand le faci daruri!". Concluzia risca sa fie trasa de cancelaria de la Berlin dupa data de 25 ianuarie, cand elenii sunt chemati la urne.
Batalia intre partidele pro-europene si stanga radicala reprezentata de Syriza inclina balanta in favoarea ultimilor.
Miza alegerilor din Grecia o constituie ramanerea tarii in grupul celor 19 state care au adoptat moneda unica, dar si recuperarea in timp util a sumelor pompate de catre UE in economia greaca la insistentele Germaniei, arata un articol publicat de revista Bloomberg.
Batalia discursurilor
Retorica celor doi adversari de marca din batalia electorala din Grecia, Antonis Samaras, actualul prim-ministru si Alexis Tsipras, liderul partidului de stanga Syriza, arata clar pozitiile divergente ale principalelor forte politice din tara.
Samaras a luat pozitie transmitand un mesaj televizat in care a avertizat asupra riscurilor unei iesiri intempestive din zona euro, in timp ce oponentul sau si-a construit mesajul pe incheierea perioadei de austeritate impuse de Germania.
Iar ultimul discurs prinde din ce in ce mai mult la o populatie care din 2009 si pana in prezent a cedat rand pe rand diverse beneficii sociale de care s-a bucurat in trecut.
O situatie pe care Angela Merkel va trebui sa o accepte, dupa cum indica ultimele sondaje.
Efectele rupturii
In 2009, prabusirea economica a Greciei... mai mult
Luni, 05 Ianuarie 2015, ora 14:45
Iesirea Greciei din zona euro ar declansa o criza devastatoare pe pietele financiare, situatia fiind chiar mai grava decat in cazul falimentului Lehman Brothers din anul 2008, a avertizat un economist american.
O decizie a Guvernului grec de a parasi zona euro ar afecta grav bancile elene si piata de actiuni a tarii, sustine Barry Eichengreen, economist din cadrul Universitatii din California, scrie Market Watch.
Iesirea Greciei din zona euro nu ar avea efecte devastatoare doar asupra acestei tari, ci si asupra altor state din UE, intrucat investitorii ar putea actiona pe baza unor speculatii legate de care ar putea fi urmatoarea tara care paraseste zona euro.
"Pe termen scurt, ar echivala cu falimentul Lehman Brothers la patrat", a atras atentia Barry Eichengreen. Acesta este de parere ca liderii europeni vor face din ...citeste mai departe despre "Iesirea Greciei din zona euro, echivalentul crizei din 2008 la patrat - economist" pe Ziare.com mai mult
Duminica, 04 Ianuarie 2015, ora 18:00
Ministrii Finantelor din zona euro au aprobat urmatoarea transa, de 9,2 miliarde euro, din programul de finantare externa de 130 miliarde euro convenit cu Grecia, cea mai mare parte din bani urmand sa fie utilizata pentru recapitalizarea bancilor elene.
Transa a fost aprobata luni seara fara intarzieri, indicand increderea liderilor europeni in capacitatea Atenei de a continua programul de austeritate si reforma economica.
Din cele 9,2 miliarde euro avizate luni, 7,2 miliarde euro vor fi transferate sub forma de obligatiuni, pentru recapitalizarea bancilor elene, iar 2 miliarde euro vor fi distribuite in numerar pentru a finanta bugetul guvernului grec, potrivit Bloomberg.
Ministrii Finantelor din zona euro au aprobat in decembrie o transa de 49,1 miliarde euro catre Grecia, care va fi transferata in etape pana in luna martie si inglobeaza mai multe plati amanate din vara anului trecut, cand negocierile cu institutiile financiare internationale au fost intrerupte de tensiunile politice din perioada alegerilor generale.
Odata cu reorganizarea programului de finantare, Grecia a primit inca doi ani, pana in 2016, pentru a aduce deficitul bugetar in limitele convenite cu UE si FMI.
Grecia a primit in decembrie 34,3 miliarde euro, suma care include fonduri pentru recapitalizarea bancilor, si va incasa in februarie si martie 5,6 miliarde euro, in doua transe, fonduri care vor fi utilizate pentru acoperirea necesitatilor bugetare. FMI contribuie separat in perioada... mai mult
Marti, 22 Ianuarie 2013, ora 09:25
Grecia a depasit pericolul unei iesiri umilitoare din zona euro, dar trebuie sa mentina ritmul reformelor pentru a evita "o recidiva", a afirmat duminica premierul elen Antonis Samaras, transmite AFP.
"Cred ca pericolul major al iesirii din zona euro a trecut. Drahmafobia pare sa se fi indepartat complet", a declarat Samaras intr-un interviu acordat saptamanalului elen "To Vima". Dar, a avertizat premierul Greciei, "nu poate exista nici o incetinire a efortului nostru, deoarece exista riscul unei recidive".
Parlamentul grec a aprobat sambata un proiect de lege care vizeaza inasprirea regimului de impozitare a angajatilor cu profesii liberale, conditie prealabila pentru ca Grecia sa continua sa primeasca imprumuturi de la Uniunea Europeana. Legea vizeaza atragerea de bani in seifurile statului de aproximativ 2,5 miliarde de euro in 2013 si prevede cresterea impozitelor pentru lucratorii cu profesii liberale, considerati campioni la evaziune fiscala.
Luni, Samaras va incerca sa obtina aprobarea unei noi runde de reforme legislative, pentru ca Grecia sa primeasca urmatoarea transa de imprumuturi de la Uniunea Europeana. Astfel, noile reglementari vor permite o monitorizare mai stransa a bugetului de stat si acorda bancilor o flexibilitate mai mare pentru a-si majora capitalul. De asemenea sunt reglementate reducerile de salarii pentru angajatii din sistemul public si este finalizata rascumpararea datoriei de stat a Greciei.
Opozitie a criticat dur noile masuri,... mai mult
Luni, 14 Ianuarie 2013, ora 08:45
Ministrii de finante din zona euro se vor intalni la 13 decembrie pentru a examina complexa operatiune de rascumparare de datorii efectuata de Grecia, a decide plata ajutorului financiar pentru aceasta tara si a face un bilant al situatiei din Cipru.
"Ne vom intalni din nou la 13 decembrie, in timpul diminetii", a declarat luni seara liderul Eurogrupului, Jean-Claude Juncker, intr-o conferinta de presa.
Aceasta noua reuniune va avea loc cu cateva ore inaintea unui summit european de 48 de ore la Bruxelles.
Aceasta va fi o ocazie pentru ministri de a da primele rezultate ale operatiunii de rascumparare a datoriilor, tocmai lansata luni de Atena. Obiectivul tranzactiei este de a reduce datoria Greciei la 124% din PIB pana in 2020, asa cum s-a convenit intre zona euro si FMI, aminteste AFP.
De succesul acestui program depinde deblocarea, asteptata la 13 decembrie, platii de catre UE si FMI a unor transe de imprumut acordate tarii, inghetate din iunie si vitale pentru a evita insolventa.
Ministrii vor evalua de asemenea nevoile financiare ale sectorului bancar cipriot. Aceasta tara are nevoie de un ajutor de 17 miliarde de euro, dintre care in jur de 10 miliarde pentru bancile ei. mai mult
Marti, 04 Decembrie 2012, ora 08:43
Liderii europeni trebuie sa fie pregatiti sa recapitalizeze bancile in eventualitatea iesirii Greciei din zona euro si sa asigure finantare Spaniei pentru a preveni colapsul economic al tarii, a declarat presedintele Bancii Mondiale, Robert Zoellick.
Daca Grecia se va retrage din zona euro si liderii europeni nu vor actiona decisiv pentru sprijinirea bancilor, criza rezultata ar putea impinge intreg continentul intr-o "zona periculoasa", scrie Zoellick intr-un editorial publicat de Financial Times.
"Liderii zonei euro trebuie sa fie pregatiti, psihologic si prin Mecanismul European de Stabilitate (MES), sa recapitalieze bancile. In zona euro, garantiile asigurate la nivelul statelor membre nu vor fi suficiente, vor fi de ajuns numai garantii la nivelul intregii regiuni. Liderii europeni sunt departe de a fi pregatiti pentru aceasta situatie", avertizeaza Zoellick.
Soarta Greciei se decide pe 17 iunie
Alegerile generale din Grecia programate pentru 17 iunie ar putea decide daca statul ramane sau pleaca din zona euro, in functie de rezultatul obtinut de partidele care se opun masurilor de austeritate convenite in acordul de finantare externa cu UE si FMI.
Joi, Comisia Europeana a indicat ca nu este posibil ca bancile din zona euro sa fie recapitalizare direct prin MES, insa afirmatia pare sa contrazita un document publicat miercuri tot de Executivul UE, noteaza Reuters.
Zoellick, al carui mandat la sefia BM se va incheia la 30 iunie, a adaugat ca simple... mai mult
Vineri, 01 Iunie 2012, ora 12:04
Iesirea Greciei din zona euro ar expune Banca Centrala Europeana (BCE) si statele din blocul monetar, actionarii institutiei, la pierderi greu de calculat, de ordinul sutelor de miliarde de euro, potrivit unei analize.
Plecarea Greciei ar impinge Europa in "ape neexplorate" din punct de vedere juridic, iar marimea potentialelor pierderi ale celorlalte tari din zona euro si ale bancilor serveste cu siguranta drept un stimulent puternic pentru eforturile de mentinere a statului elen la moneda unica.
"In cazul unei iesiri, Grecia va intra in default. Pierderea presupusa de default va fi probabil foarte mare, suficient de mare incat sa epuizeze capitalul BCE. Institutia ar putea avea nevoie de recapitalizare de la guverne, care nu se regasesc chiar in cea mai buna situatie pentru furnizarea de capital suplimentar", comenteaza pentru Reuters, Andrew Bosomworth, senior portfolio manager la Pimco, cel mai mare fond de obligatiuni din lume.
Iesirea Greciei din zona euro are mai multe implicatii
Pierderile la care sunt expuse BCE si guvernele din zona euro in scenariul plecarii Greciei din blocul monetar, nu se opresc insa aici.
Chiar si dupa iesirea statului elen din clubul euro, costurile imputate statelor vecine vor continua sa se acumuleze, deoarece Europa va dori sa evite o prabusire totala a economiei elene, pentru a preveni propagarea crizei pe continent.
"Ar fi necesara o interventie la scara larga a BCE pentru stabilizarea sistemului, impreuna cu o... mai mult
Joi, 17 Mai 2012, ora 20:12