Mecanismul Unic de Rezolutie (SRM), impreuna cu Mecanismul Unic de Supraveghere (SSM) si Mecanismul Unic de Garantare a Depozitelor, constituie cei trei piloni de baza ai planificatei uniuni bancare din zona euro.
"In urma acordului statelor membre privind Mecanismul Unic de Rezolutie, pot incepe acum negocierile cu Parlamentul European", a declarat comisarul european pentru piata interna si servicii Michel Barnier.
Conform acordului, bancile vor furniza numerar pentru a plati inchiderea creditorilor falimentari, acordand aproximativ 55 de miliarde de euro (76 de miliarde de dolari) in urmatorii zece ani, bani care vor fi acumulati in Fondul Unic de Rezolutie. Pana atunci, daca nu vor exista suficienti bani din taxe, guvernele vor putea impune mai multe taxe pe banci sau ar putea utiliza bani publici. Daca un guvern nu are suficienti bani, va putea imprumuta de la ESM (Mecanismul European de Stabilitate), cum a facut Guvernul de la Madrid pentru a recapitaliza bancile spaniole in 2012.
Acest acord este o victorie pentru Germania, care s-a opus ideii unei finantari comune a costurilor pentru gestionarea bancilor in dificultate, optand pentru o retea de fonduri nationale care lasa fiecare tara responsabila pentru propriile banci.
Ministrul german de Finante, Wolfgang Schaeuble, a declarat ca prin acest acest acord s-au creat pilonii finali ai uniunii bancare.
"Daca vom continua spre finalizarea uniunii bancare, vom putea continua stabilizarea euro, ca baza... mai mult
Joi, 19 Decembrie 2013, ora 13:06
Ministrii de Finante din statele zonei euro se vor intalni luni si marti la Luxemburg pentru a pune la punct un plan de reparare a sistemului bancar, in conditiile in care testele de stres de anul viitor ar urma sa scoata la iveala problemele ascunse dupa criza financiara globala, informeaza Reuters.
Deocamdata nimeni nu stie care sunt pierderile posibile din bancile europene insa Fondul Monetar International a atras recent atentia asupra gravitatii acestei probeleme estimand ca numai bancile spaniole si cele italiene ar putea inregistra in urmatorii doi ani pierderi de 230 miliarde de euro de pe urma creditelor acordate companiilor.
Bancile europene urmeaza sa fie supuse anul viitor unei noi runde de teste de stres derulate Banca Central Europeana. "Eficienta acestui exercitiu va depinde de existenta aranjamentelor necesare pentru recapitalizarea bancilor, inclusiv prin oferirea de ajutoare publice. Aceste aranjamente trebuie sa fie in functiune inainte ca noi sa facem evaluare", a declarat presedintele BCE, Mario Draghi.
In timpul crizei datoriilor, Uniunea Europeana a derulat doua runde de teste de stres insa analistii au considerat aceste teste drept un esec deoarece nu au reusit sa identifice problemele din bancile irlandeze, care la cateva luni dupa testele de stres au adus Irlanda in pragul falimentului. Noile teste de stres ale BCE sunt vazute ca ultima sansa de a identifica problemele din sistemul bancar inainte ca zona euro sa puna la punct uniunea... mai mult
Luni, 14 Octombrie 2013, ora 11:04
Parlamentarii europeni au acordat joi noi puteri Bancii Centrale Europene (BCE), aceasta urmand sa se ocupe de supervizarea celor aproape 6.000 de banci din zona euro, primul pas in constituirea uniunii bancare, transmit AFP si Reuters.
Parlamentul European si presedintia irlandeza a Uniunii Europene s-au pus deja de acord, la mijlocul lunii martie, asupra liniilor principale din acest dosar insa eurodeputatii erau cei care aveau ultimul cuvant.
Cu 556 de voturi pentru si 54 contra, eurodeputatii au aprobat joi crearea unui mecanism unic de supervizare bancara. Aceasta etapa a durat mai mult timp decat se preconiza iar votul, programat initial pentru ziua de marti, a fost amanat cu doua zile in conditiile in care Parlamentul a cerut dreptul de a urmari activitatile viitorului supervizor bancar.
Pentru a obtine aprobarea Parlamentului au avut loc negocieri intre presedintii Parlamentului European si Bancii Central Europene, Martin Schulz si Mario Draghi. Potrivit termenilor acordului, BCE va trebui sa prezinte Parlamentului cele mai importante informatii din procesul verbal al autoritatii de supervizare. De asemenea, nominalizarea primilor doi oficiali ai acestei autoritatii va trebui aprobata de eurodeputati.
Martin Schulz a salutat "un acord inedit in Uniunea Europeana". La randul sau, comisarul european pentru Servicii Financiare, Michel Barnier, a estimat ca acesta este "cel mai important vot pentru Europa de la crearea euro", subliniind ca crearea unui... mai mult
Joi, 12 Septembrie 2013, ora 17:00
Banca Centrala Europeana (BCE) a anuntat ca bancile din zona euro vor achita saptamana viitoare 716 milioane de euro (958 milioane de dolari) din imprumuturile pe trei ani acordate de BCE, dupa ce, la ultima reuniune de politica monetara din 1 august, BCE a redus dobanda de referinta in zona euro la nivelul record de 0,5%.
Tot atunci, presedintele BCE, Mario Draghi a reafirmat ca dobanda de referinta a BCE va ramane pentru "o perioada extinsa de timp" la 0,5% sau chiar va scadea. De asemenea, BCE a anuntat ca va furniza nelimitat lichiditati pentru bancile din zona euro, atat timp cat va fi necesar, transmite Reuters.
Banca Centrala Europeana a demarat in aprilie a doua operatiune de refinantare pe 36 de luni, acordand imprumuturi de 530 miliarde de euro unui numar de 800 de banci din zona euro, pentru a stimula acordarea de credite companiilor si a reduce costurile de creditare ale guvernelor. Anterior, la finele lunii decembrie 2011, BCE a acordat unui numar de 523 de banci imprumuturi pe trei ani, in valoare de 489 miliarde de euro, la o dobanda de 1%.
Doua institutii financiare vor achita in 14 august suma de 516 milioane de euro, din prima operatiune de refinantare, iar inca o banca va achita 200 milioane de euro din a doua, a anuntat vineri BCE.
Economistii intervievati de Reuters estimau ca bancile vor achita 2,5 miliarde de euro din cele doua operatiuni de refinantare. mai mult
Vineri, 09 August 2013, ora 16:33
Ministrii Finantelor din zona euro au convenit sa acorde fondului de urgenta al UE, cu resurse de 500 miliarde euro, prerogativa de a recapitaliza direct bancile din regiune aflate in dificultate, cu conditia ca guvernul de care apartile institutia respectiva sa investeasca si capital propriu.
Sistemul de recapitalizare directa a bancilor prin Mecanismul European de Stabilitate a fost salutat de liderii europeni drept unul dintre progresele cheie inregistrate de guvernele din zona euro, dupa ce Irlanda, Spania si Cipru au fost nevoite sa acceseze finantare internationala de la partenerii din zona euro pentru a-si putea sprijini sistemele financiare, noteaza Financial Times.
"Acest instrument ne va ajuta sa mentinem stabilitatea zonei euro si sa inlaturam riscul de contagiune din sectorul financiar", a declarat olandezul Jeroen Dijsselbloem, presedintele grupului de lucru al ministrilor Finantelor din zona euro, care s-au intalnit joi seara la Luxemburg.
Presedintele Mecanismului European de Stabilitate, Klaus Regling, s-a aratat increzator ca fondul va putea utiliza noile prerogative din a doua jumatate a anului viitor, dupa ce Banca Centrala Europeana si Autoritatea Bancara Europeana vor fi incheiat o serie de verificari si teste de stres pentru a determina situatia bancilor europene.
Acordul incheiat joi cuprinde mai multe conditii care vor limita probabil atractivitatea mecanismului pentru unele tari. Una dintre conditii, introdusa la insistenta Germaniei si... mai mult
Vineri, 21 Iunie 2013, ora 12:50
Banca Centrala Europeana (BCE) ar putea primi autoritatea de a inchide bancile cu probleme din zona euro, planul fiind dezbatut intens de BCE, Comisia Europeana si statele membre.
Planul prevede, de asemenea, ca BCE sa aiba competente asupra intregului sector bancar al zonei euro si nu doar pentru cele mai mari 25 de institutii de credit din zona euro, cum se anticipa anterior, au declarat surse europene pentru cotidianul The Guardian.
"Niciuna din problemele pe care le-am avut in trecut nu a fost legata de cele mai mari 25 de banci. Ar trebui sa fie vizate toate bancile. Cu cat sunt mai mici bancile, cu atat mai multe decizii vor fi luate la nivel local", a spus un oficial european.
Introducerea unui cadru de reglementare pentru o autoritate bancara cu puteri sporite este o componenta esentiala a constructiei unei uniuni bancare in UE sau zona euro, care ar permite tarilor sa formeze un front comun in lupta impotriva crizei datoriilor, considera specialistii din domeniu.
Planul urmeaza sa fie finalizat de executivul european in urmatoarele saptamani. Un anunt oficial privind implementarea acestuia va fi facut in luna septembrie. mai mult
Miercuri, 01 August 2012, ora 17:40
Iesirea Greciei din zona euro ar expune Banca Centrala Europeana (BCE) si statele din blocul monetar, actionarii institutiei, la pierderi greu de calculat, de ordinul sutelor de miliarde de euro, potrivit unei analize.
Plecarea Greciei ar impinge Europa in "ape neexplorate" din punct de vedere juridic, iar marimea potentialelor pierderi ale celorlalte tari din zona euro si ale bancilor serveste cu siguranta drept un stimulent puternic pentru eforturile de mentinere a statului elen la moneda unica.
"In cazul unei iesiri, Grecia va intra in default. Pierderea presupusa de default va fi probabil foarte mare, suficient de mare incat sa epuizeze capitalul BCE. Institutia ar putea avea nevoie de recapitalizare de la guverne, care nu se regasesc chiar in cea mai buna situatie pentru furnizarea de capital suplimentar", comenteaza pentru Reuters, Andrew Bosomworth, senior portfolio manager la Pimco, cel mai mare fond de obligatiuni din lume.
Iesirea Greciei din zona euro are mai multe implicatii
Pierderile la care sunt expuse BCE si guvernele din zona euro in scenariul plecarii Greciei din blocul monetar, nu se opresc insa aici.
Chiar si dupa iesirea statului elen din clubul euro, costurile imputate statelor vecine vor continua sa se acumuleze, deoarece Europa va dori sa evite o prabusire totala a economiei elene, pentru a preveni propagarea crizei pe continent.
"Ar fi necesara o interventie la scara larga a BCE pentru stabilizarea sistemului, impreuna cu o... mai mult
Joi, 17 Mai 2012, ora 20:12
Bancile din zona euro isi restrang activitatile de finantare a comertului mondial, piata evaluata la 18 trilioane de dolari, facand loc unor institutii de credit concurente din Marea Britanie, SUA si Japonia pentru dezvoltarea pe acest segment in continua crestere.
Producatori germani de utilaje necesare constructiei de drumuri in Brazilia, exportatori si importatori de zahar si producatori de componente pentru iPad-urile si iPhone-urile Apple sunt numai cateva exemple de companii care au nevoie de imprumuturi, scrisori de credit si alte documente necesare in relatiile comerciale.
Bancile europene au avut in mod traditional o pozitie dominanta pe aceasta piata, dar multe se retrag, afectate de criza datoriilor suverane si de eforturile de a se conforma reglementarilor internationale mai stricte.
Noi jucatori intra pe aceasta piata, iar cei existenti isi intensifica eforturile de a profita de dezvoltarea comertului intre China, Brazilia, Orientul Mijlociu si alte piete emergente care alimenteaza avansul economiei mondiale.
"Este unul dintre putinele segmente de corporate si investment banking care se dezvolta", a declarat Axel Miller, partener la firma de consultanta Oliver Wyman.
Directorul general al Citigroup, Vikram Pandit, a declarat ca bancile europene acopereau la inceputul acestui an circa 80% din piata finantarii comertului mondial.
Intre timp, BNP Paribas, Societe Generale, Credit Agricole, BBVA si ING au inceput sa se retraga, in conditiile in... mai mult
Marti, 17 Aprilie 2012, ora 10:59
Federal Reserve ar putea contribui financiar la Fondul Monetar International si s-ar putea implica, alaturi de cele 17 banci centrale din zona euro in combaterea efectelor crizei din zona euro.
Bancile centrale din zona euro ar putea plati cel putin 100 de miliarde de euro intr-un fond special care ar putea contribui la ajutorarea tarilor aflate in dificultate, scrie Reuters.
"De asemenea, alte banci centrale, cum ar fi Federal Reserve, se pare ca sunt pregatite sa finanteze o parte din costuri", sustine publicatia amintita care citeaza Die Welt, un ziar din Germania.
Secretarul Trezoreriei, Timothy Geithner, ia in calcul posibilitate ca institutia pe care o conduce sa inceapa tiparirea de bani pentru salvarea zonei euro, mai spune publicatia germana.
Geithner va participa la summitul programat saptamana aceasta si va dezbate alaturi de liderii europeni masuri pentru infranarea impactului crizei datoriilor. mai mult
Marti, 06 Decembrie 2011, ora 09:20