Banca Centrala Europeana (BCE) va continua sa monitorizeze Banca Nationala a Ungariei (NBH), care detine pachetul majoritar de actiuni la Bursa de valori de la Budapesta, in conditiile in care aceasta participatie ridica unele ingrijorari cu privire la posibila finantare monetara, a anuntat luni BCE in raportul sau anual pe 2018, transmite Reuters.
Tranzactia incheiata la finele lui 2015, prin care Banca Nationala a Ungariei a preluat pachetul majoritar de actiuni la Bursa de valori de la Budapesta de la doua companii din Austria, a facut parte din masurile de politica neconventionala adoptate de Guvernatorul NBH, Gyorgy Matolcsy, un aliat al premierului Viktor Orban.
Sub conducerea lui Gyorgy Matolcsy, Banca Nationala a Ungariei a redus costul imprumuturilor la un minim istoric, a inundat economia cu credite ieftine si a lansat si alte scheme, precum un vehicul destinat creditelor cu probleme, in ideea de a stimula piata financiara locala.
Insa eforturile Ungariei au provocat ingrijorari in randul oficialilor BCE, care sunt preocupati ca unele masuri, inclusiv un program de achizitii de opere de arta demarat de Banca Nationala a Ungariei, ar putea sa nu fie compatibil cu mandatul sau principal privind combaterea inflatiei.
"Dupa ingrijorarile ridicate de BCE in raportul sau anual din 2014, BCE a continuat sa monitorizeze mai multe programe lansate de Magyar Nemzeti Bank in 2014 si 2015. BCE va continua sa monitorizeze implicarea Magyar Nemzeti Bank la Bursa de... mai mult
Marti, 02 Aprilie 2019, ora 10:34
Banca Centrala a Ungariei (NBH) a alocat din rezervele sale trei miliarde de euro (3,9 miliarde de dolari) pentru a ajuta creditorii care vor fi obligati sa despagubeasca clientii pentru modificarile unilaterale ale contractelor considerate incorecte din cauza utilizarii unui curs de schimb dezavantajos pentru clienti, transmite Reuters.
De asemenea, institutia a anuntat ca este pregatita sa furnizeze sectorului bancar mai multa valuta, pentru planificata conversie in forinti a creditelor ipotecare in valuta. Marton Nagy, director general al Bancii Ungariei, a anuntat ca suma ar putea ajunge la 9-11 miliarde de euro, in functie de detaliile planului de convertire, care nu sunt inca cunoscute, potrivit Agerpres.
'Scopul programului NBH este de a se asigura ca retragerea creditorilor in valuta se desfasoara intr-un mod rapid si bine organizat, mentinand stabilitatea sistemului financiar, fara a afecta semnificativ rata de schimb a forintului', se arata in declaratia Bancii Ungariei.
La sfarsitul lunii august, rezervele valutare detinute de NBH se ridicau la 35,5 miliarde de euro.
Bancile din Ungaria vor trebui, in decembrie, sa converteasca in forinti creditele ipotecare in valuta, a anuntat recent liderul grupului parlamentar al formatiunii guvernamentale Fidesz, Antal Rogan, adaugand ca Guvernul ar putea imparti cu sectorul financiar costurile acestei operatiuni.
Parlamentul ungar a adoptat recent un proiect de lege destinat sprijinirii persoanelor care au... mai mult
Miercuri, 24 Septembrie 2014, ora 15:47
Parlamentul din Ungaria a adoptat miercuri o lege prin care bancile trebuie sa le plateasca clientilor compensatii cu o valoare cumulata cuprinsa intre 600 si 900 de miliarde de forinti (intre 2,6 si 3,9 miliarde de dolari), conform estimarilor bancii centrale de la Budapesta.
Institutia considera totusi ca nu exista niciun risc la adresa stabilitatii sistemului bancar din Ungaria si a precizat ca niciuna dintre bancile ungare nu va avea nevoie de capital suplimentar semnificativ, informeaza Reuters.
Potrivit Asociatiei bancare din Ungaria, noua lege rescrie retroactiv contractele dintre banci si clientii lor, iar acest lucru "afecteaza siguranta juridica si poate crea incertitudini in randul investitorilor".
Guvernul ungar loveste bancile din nou - elimina comisioanele pentru retragerile de la bancomate
Institutia si-a exprimat speranta ca presedintele nu va semna aceasta lege, ci o va trimite la Curtea ...citeste mai departe despre "Vin vremuri grele pentru bancile din Ungaria - legea care se aplica incepand cu 2004" pe Ziare.com mai mult
Duminica, 06 Iulie 2014, ora 14:11
Oficiul pentru concurenta din Ungaria (GVH) a condamnat 11 banci la plata unei amenzi record pentru ca in urma cu doi ani acestea au pus la punct un cartel destinat sa impiedice clientii sa-si ramburseze anticipat creditele in valuta, transmite MTI.
Cele 11 banci au primit amenzi totale de 9,48 miliarde de forinti (32 milioane de euro), a explicat GVH intr-un comunicat de presa publicat luni. Majoritatea bancilor amendate sunt filiale ale bancilor straine, de exemplu Erste Bank, Raiffeisen Bank, UniCredit, Intesa Sao Paolo si BNP Paribas.
Cea mai mare amenda a fost impusa Erste Bank Hungary, 1,73 miliarde forinti, urmata de K and H Bank care a fost amendata cu 983 milioane forinti, CIB Bank care a fost amendata cu 835 milioane forinti si MKB Bank care a primit o amenda de 783 milioane forinti. Cele mai mici amenzi au fost impuse Citibank Europe Hungary si Magyar Takarekszovetkezeti Bank care a primit fiecare o amenda de un milion de forinti.
GVH a decis ca aceste banci au incalcat legislatia in perioada cuprinsa intre 15 septembrie 2011 si 30 ianuarie 2012 "prin coordonarea strategiilor lor si schimb de date confidentiale in ideea de a incetini emiterea de noi credite de refinantare care sa ajute clientii sa profite de schema guvernamentala destinata rambursarii anticipate a creditelor ipotecare in valuta la un curs de schimb fix".
Ancheta GVH in acest dosar a demarat in data de 23 noiembrie 2011, ca urmare a unei plangeri facute de Anton Rogan, unul din... mai mult
Miercuri, 20 Noiembrie 2013, ora 15:25
Populatia din Ungaria va putea efectua din februarie retrageri fara comisioane de la bancomate de doua ori pe luna si in limita a 150.000 forinti (circa 500 euro), a declarat Antal Rogan, liderul grupului parlamentar al partidului Fidesz, aflat la guvernare.
O lege in acest sens va fi adoptata, probabil, de Parlament la 11 noiembrie, urmand sa intre in vigoare de la 1 februarie 2014, a spus Rogan, citat de cotidianul Portfolio. Fidesz detine majoritatea in parlamentul de la Budapesta.
Bancile nu vor putea transfera clientilor care se incadreaza in aceste conditii nici taxa de 0,6% pe care statul o impune pe toate tranzactiile financiare.
Potrivit unor estimari ale Portfolio, bancile din Ungaria ar pierde circa 40 de miliarde de forinti (aproape 140 de milioane de euro) daca nu ar putea transfera clientilor costurile taxei de 0,6% pe toate retragerile de la bancomate. Lipsa datelor statistice impiedica o estimare precisa in contextul introducerii plafonului, de 150.000 de forinti, insa pierderile de venituri ar putea fi de ordinul zecilor de miliarde de forinti, scrie cotidianul.
Impactul negativ al legii privind retragerile in limita a 150.000 de forinti ar putea fi compensat partial de o eventuala scutire din ianuarie a platilor prin card de la taxa de 0,6% pe tranzactii, masura care ar incuraja populatia sa foloseasca aceasta varianta. Statul ungar ar pierde circa 5 miliarde de forinti (17 milioane de euro) daca ar renunta sa taxeze platile prin card.... mai mult
Duminica, 27 Octombrie 2013, ora 18:20
Industriile bancare din Romania, Ungaria si Slovenia vor ramane neprofitabile in acest an din cauza reducerii cheltuielilor, pentru majorarea capitalului in timpul crizei financiare din zona euro, a declarat pentru Bloomberg Simone Zampa, analist al agentiei de evaluare financiara Moody's.
Creditorii din Romania si Ungaria sunt dependenti de finantarea de la bancile mama din Europa Occidentala dar bancile din Cehia, Slovacia si Polonia se finanteaza in special din depozite si vor continua sa raporteze profit, a explicat Simone Zampa, transmite site-ul watoday.com.au.
Industria bancara din Romania a raportat pierderi in ultimii trei ani, in timp ce cresterea numarului creditelor neperformante in Slovenia a sporit speculatiile potrivit carora statul membru al zonei euro ar putea avea nevoie de un pachet de asistenta financiara.
"Mediul operational general pentru bancile din Europa Centrala si de Est va ramane probabil dificil si va continua sa fie expus la riscurile externe, in principal la cele legate de zona euro. Ne asteptam ca industriile bancare din Romania, Ungaria si Slovenia sa continue sa inregistreze pierderi", sustine analistul Moody's.
Cei mai mari creditori din Estul Uniunii Europene, inclusiv UniCredit, Raiffeisen Bank International si Erste Group Bank, isi reduc costurile pentru a compensa majorarea creditelor neperformante in regiune si cerintele mai dure privind capitalul.
Ungaria, cosmarul bancilor
Bancile straine care activeaza pe piata... mai mult
Miercuri, 17 Aprilie 2013, ora 10:16
Grupul bancar italian Banco Popolare si cel ungar MagNet Hungarian Community Bank au semnat marti un acord referitor la transferul tuturor actiunilor Banco Popolare Hungary, divizia din Ungaria a bancii italiene, catre MagNet.
Tranzactia depinde de obtinerea aprobarilor necesare din partea autoritatilor de supervizare, a precizat Banco Popolare, informeaza portofolio.hu.
"In conformitate cu strategia Banco Popolare Group, aceasta tranzactie ne permite sa ne concentram pe operatiunile de pe piata bancara italiana", se arata intr-un comunicat de presa al bancii.
Pretul tranzactiei, 500.000 de euro, va fi platit in numerar si nu va avea un impact semnificativ asupra rezultatelor financiare ale Banco Popolare.
BP Hungary a fost achizitionata de Banco Popolare in 2007 si la finele lui 2012 avea active totale in valoare de 133 milioane de euro si o structura operativa formata din 10 sucursale si aproximativ 145 de angajati.
Si cea mai mare banca italiana, Intesa Sanpaolo, a anuntat luna trecuta ca ar putea sa-si reduca prezenta in Ungaria considerand ca tara vecina a devenit un "cosmar" pentru industria bancara. Bancile straine care activeaza pe piata din Ungaria se confrunta cu cea mai mare taxa bancara din Europa, un program anterior de reducere a poverii creditelor ipotecare in valuta si cresterea creditelor neperformante.
Luna trecuta, premierul Viktor Orban a declarat ca obiectivul guvernului de la Budapesta este sa creasca controlul investitorilor ungari... mai mult
Marti, 02 Aprilie 2013, ora 14:14
Banca Nationala a Ungariei a luat mai multe masuri anticriza decat tari similare, precum Slovacia, Cehia, Polonia si Romania, a declarat presedintele bancii, Andras Simor, avertizand impotriva riscurilor implementarii de politici neconventionale sub o noua conducere a institutiei.
"Trebuie sa subliniem ca Banca Nationala a Ungariei a folosit masuri extensive pentru a reduce impactul crizei asupra economiei Ungariei. Am folosit cele mai multe din masurile folosite de alte banci centrale in lume si semnificativ mai multe decat oricare alta tara similara - ma refer la tari din regiune precum Slovacia, Cehia, Polonia si Romania", a declarat Simor intr-un interviu pentru Bloomberg.
Magyar Nemzeti Bank (MNB) a utilizat masuri pentru cresterea lichiditatii pe pietele valutare, pentru a tempera volatilitatea forintului, si a imbunatatit lichiditatea pietei forintului si a finantarilor in moneda nationala pentru bancile locale, a adaugat el.
In plus, institutia a intervenit pentru perioade limitate pe anumite piete care nu functionau corespunzator, precum cele ale obligatiunilor guvernamentale si obligatiunilor ipotecare, a spus seful MNB.
"Istoricul nostru de utilizare a instrumentelor neconventionale este excelent. Am facut mai mult decat oricine din regiune si am incercat toate instrumentele disponibile pentru o economie de piata emergenta, de dimensiuni mici si deschisa", a afirmat Simor.
Mandatul lui Simor urmeaza sa se incheie in martie. Banca centrala a... mai mult
Luni, 21 Ianuarie 2013, ora 14:57
Banca centrala a Ungariei a mentinut, luni, dobanda de politica monetara la nivelul minim record de 5,25%, pentru a sasea luna consecutiv, cu scopul de a sustine cursul forintului, transmite Bloomberg, precizeaza Mediafax.Majoritatea analistilor consultati au anticipat decizia institutiei financiare.
Premierul Viktor Orban intentioneaza sa compenseze reduceri la impozite aplicate companiilor si populatiei prin introducerea unor taxe temporare pentru domeniile energetic, telecomunicatii, bancar si retail, respectiv prin redirectionarea catre bugetul de stat a contributiilor la sistemele de pensii private.
Consiliul Fiscal, organizatie independenta, a anuntat ca masurile vizate nu vor fi suficiente pentru a compensa reducerile de impozite si genereaza nesiguranta in randul investitotrilor.
"Pana la clarificarea tuturor incertitudinilor si incheierea procedurilor legate de buget, banca centrala va ramane, probabil, prudenta", a afirmat Gyorgy Barta, economist la Intesa Sanpaolo Ungaria, intr-o nota transmisa inainte de anuntarea deciziei de politica monetara.
Banca centrala nu are posibilitatea de a reduce "semnificativ" dobanda de politica monetara, intrucat o astfel de decizie ar putea deprecia forintul, amplificand povara asupra populatiei cu imprumuturi in valuta, a afirmat, la inceputul lunii ocotombrie, viceguvernatorul Ferenc Karvalits. mai mult
Luni, 25 Octombrie 2010, ora 17:18