Bancile spaniole si-au redus imprumuturile nete de la Banca Centrala Europeana (BCE), pentru a 13-a luna consecutiv, ajungand la cel mai scazut nivel din martie 2012, reflectand stabilizarea pietelor de capital in ultimele luni, transmit AFP si Reuters.
Bancile spaniole au imprumutat in septembrie 244,2 miliarde de euro (331,2 miliarde de dolari) de la Banca Centrala Europeana (BCE), in scadere fata de 249,3 miliarde de euro in august si cel mai redus nivel din ultimele 18 luni.
Institutiile de creditare din Spania au beneficiat de cererea solida pentru obligatiunile guvernamentale spaniole, dupa ce BCE a lansat anul trecut un program de achizitionare de bonduri ale tarilor din zona euro care se confrunta cu probleme.
In august 2012, institutiile spaniole de creditare au imprumutat suma record de 411 miliarde de euro de la Banca Centrala Europeana, dupa ce in luna iunie 2012 tarile din zona euro au fost de acord sa acorde Spaniei un imprumut de 100 miliarde de euro pentru sprijinirea sectorului bancar. Pana acum au fost utilizate 41 miliarde de euro, iar aproape jumatate au mers la Bankia SA, a patra mare banca a tarii.
Comisia Europeana a aprobat planurile de restructurare ale celor patru banci spaniole nationalizate. In schimbul ajutoarelor de 41 miliarde de euro, bancile spaniole nationalizate vor trebui sa-si reduca bilanturile cu peste 60% in urmatorii cinci ani, sa elimine mai multe mii de locuri de munca si sa-si reorienteze activitatile. mai mult
Luni, 14 Octombrie 2013, ora 15:52
Datoria publica a Spaniei a ajuns la un nivel record de 75,9% din PIB in trimestrul al doilea, in urcare de la 72,9% in primele trei luni ale anului. Guvernul de la Madrid nu solicita insa ajutor financiar din partea institutiilor europene.
Indatorarea Spaniei, care a urcat cu 9,2 puncte procentuale in doar un an, depaseste plafonul de 60% prevazut in Pactul de Stabilitate al UE, dar se situeaza sub media zonei euro de 88,2%, in primul trimestru, conform Mediafax.
Pana la sfarsitul anului, indatorarea va continua sa creasca si va ajunge la 79,8% in decembrie, nivel care nu ia in calcul ajutorul extern de 100 de miliarde de euro pentru sectorul bancar spaniol. Imprumutul extern ar putea creste indatorarea cu pana la 10 puncte procentuale.
Spania traieste un tsunami economic: Care sunt efectele
Pietele financiare si partenerii europeni ii cer Spaniei sa solicita un program de ajutor financiar destinat intregii economii.
Franta preseaza Spania sa ceara ajutor financiar de la UE
Cele 17 regiuni autonome ale Spaniei au o datorie totala de 14,2% din PIB. Cea mai indatorata este Catalonia, cu 44 miliarde de euro, urmata de Valencia, cu 21,4 miliarde de euro.
Cele doua regiuni au cerut, in ultimele saptamani, ajutorul financiar al statului.
Spania: Catalonia cere un ajutor de 50 miliarde de euro de la guvernul central
Catalonia a solicitat cinci miliarde de euro, iar Valencia 4,5 miliarde de euro
Guvernul anticipeaza ca indatorarea va atinge 82,3% din... mai mult
Vineri, 14 Septembrie 2012, ora 16:00
Trei cuvinte ale presedintelui BCE au fost de ajuns ca sa produca o apreciere a majoritatii indicilor principali de pe bursele europene.
"Vom face tot ce e nevoie", a spus Mario Draghi, presedintele Bancii Centrale Europene, despre salvarea monedei euro. Imediat, bursele s-au apreciat, iar moneda europeana a crescut fata de principalele valute, citeaza Financial Times.
Dolarul s-a depreciat cu 0,8% fata de euro, iar costul de imprumut al SUA si al Germaniei a scazut cu cateva puncte de baza.
"In limita mandatului nostru, BCE este gata sa faca orice este necesar pentru protejarea monedei euro. Si credeti-ma, va fi de ajuns", a spus Draghi, in timpul unei conferinte. BCE isi asuma astfel un rol important in lupta impotriva crizei datoriilor suverane care a cuprins numeroase state de pe continent. Presiunea la care este supusa conducere bancii pentru a adopta o atitudine mai activa a atins noi valori dupa ce situatia din Spania s-a inrautatit. Economia spaniola este destul de mare incat ar putea sa nu existe destui bani pentru a o salva, mai ales in conditiile in care suma totala din cuferele Mecanismului de Stabilitate Europeana, care va fi activat in aceasta toamna, va fi de doar 500 de miliarde de euro.
In ciuda evenimentelor din ultimele luni, Draghi a tinut totusi sa laude progresele extraordinare ale liderilor europeni, dar a mentionat inca o data ca nu este in atributiile bancii sa actioneze in locul acestora.
Mai mult, Mario Draghi a mai spus si ca... mai mult
Joi, 26 Iulie 2012, ora 14:58
Pentru premierul Spaniei, Mariano Rajoy, majorarea impozitului pe vanzari este "o absurditate", acesta lovind direct in puterea de cumparare a consumatorilor, ii pedepseste pe cei saraci si reduce cresterea economica. Atunci de ce creste TVA-ul cu trei puncte procentuale pana la 21%?
Unul din motivele din spatele deciziei este deficitul bugetar de 8,9% din PIB in 2011. Un altul este ca, pe masura ce premierul Rajoy apeleaza la partenerii din Uniunea Europeana pentru a salva bancile spaniole, libertatea sa de a aplica propriile politici economice scade. Marirea TVA-ului este comanda directa a noilor sefi ai Spaniei, cu sediul la Bruxelles, scrie The Economist.
Aceasta masura sta la baza reducerilor bugetare de 65 de miliarde de euro programate pentru urmatorii doi ani si jumatate de guvernul de la Madrid. Impozitul pe venit a fost majorat la inceputul mandatului lui Rajoy. "Aceste masuri nu sunt placute, dar sunt necesare", a precizat premierul, recunoscand insa ca masurile pe care le ia acum sunt contrare celor pe care si le propusese in urma cu mai mult timp.
Cea mai recenta majorare a costului de imprumut pe zece ani al Spaniei la peste 7 procente, prag considerat nesustenabil, a impus si adoptarea imediata de masuri.
O prima versiune a memorandumului care insoteste ajutorul primit de Spania a ajuns in presa in urma cu cateva zile, precizand ca ministrii de finante ai zonei euro au fost de acord cu majorarea tintei de deficit a Spaniei pentru 2012 la 6,3%... mai mult
Duminica, 15 Iulie 2012, ora 12:36
Ajutorul european pentru bancile spaniole ar fi mai eficient daca conditiile impuse in schimbul acestuia ar fi extinse la economia tarii, a afirmat sambata Jens Weidmann, membru in Consiliul guvernatorilor Bancii Centrale Europene (BCE), transmite Bloomberg.
Intr-un interviu acordat publicatiei germane "Boersen-Zeitung", Jens Weidmann a citat rata ridicata a somajului si problemele cu care se confrunta regiunile din Spania ca fiind prioritatile care trebuie rezolvate in Spania, inaintea industriei bancare.
De asemenea Weidmann, care este si guvernatorul puternicei Banci Centrale a Germaniei (Bundesbank) a explicat ca nu vede Italia intr-o situatie care ar justifica solicitarea asistentei financiare de la Mecanismul European de Stabilitate (ESM) pentru reducerea costurilor sale de finantare.
Vineri, randamentul obligatiunilor guvernamentale italiene pe trei ani au scazut joi sub 5%, deoarece a treia economie a zonei euro a trecut testul dur al pietelor dupa ce agentia de evaluare financiara Moody's Investors Service a retrogradat cu doua trepte ratingul suveran al Italiei.
Pentru a contracara presiunile pietelor, guvernul italian al lui Mario Monti a adoptat saptamana trecuta o serie de masuri ce vor permite reducerea cheltuielilor publice cu 4,5 miliarde de euro incepand din 2012 si cu peste 10 miliarde de euro atat in 2013, cat si in 2014.
Intr-un raport publicat vineri de analistii Goldman Sachs se arata ca Spania ar putea avea nevoie de un ajutor mai... mai mult
Sambata, 14 Iulie 2012, ora 17:23
Datoria bancilor spaniole catre Banca Centrala Europeana (BCE) a atins un nou record in mai, de 287,8 miliarde de euro, in urcare cu 9,2% fata de aprilie, ca urmare a sumelor mari imprumutate de institutiile de credit la licitatiile de lichiditati pe trei ani din decembrie si februarie.
Volumul imprumuturilor de la BCE este un indicator al capacitatii bancilor de a se imprumuta direct din piata financiara, potrivit AFP.
Utilizarea de fonduri de la BCE de catre bancile spaniole s-a aflat in scadere pana in aprilie anul trecut, cand a ajuns la 42,23 miliarde de euro. Incepand din iulie 2011, imprumuturile au inceput sa urce din nou si au fost puternic accelerate de licitatiile de lichiditate pe trei ani.
BCE a imprumutat bancilor comerciale din zona euro lichiditati de peste 1.000 de miliarde de euro prin cele doua licitatii de fonduri nelimitate pe trei ani, derulate in decembrie si februarie. Pogramul BCE a vizat sustinerea bancilor, confruntate cu dificultati la finantarea din piata, ca urmare a climatului de neincredere.
Situatia bancilor din Spania este urmarita cu interes de investitori. Spania a fost nevoita sa ceara, la sfarsitul saptamanii trecute, de la statele zonei euro, un program de ajutor financiar de pana la 100 de miliarde de euro pentru recapitalizarea bancilor, afectate puternic de prabusirea sectorului imobiliar.
Suma de pana la 100 de miliarde de euro nu a convins investitorii, care considera ca insusi guvernul de la Madrid are nevoie de... mai mult
Joi, 14 Iunie 2012, ora 14:46
Planul de 125 miliarde de dolari pentru salvarea bancilor spaniole nu va rezolva criza datoriilor din Europa si nu va atenua povara ratei somajului de 10% de pe continent, transmite AP.
Dar acordul va calma probabil pietele financiare si va "cumpara" timp pentru liderii europeni pentru a gestiona problemele altor economii slabe care ameninta stabilitatea zonei euro, se arata in analiza AP.
Sambata, zona euro a anuntat ca este pregatita "sa raspunda favorabil solicitarii de ajutor" venite din partea Spaniei pentru sustinerea sectorului sau bancar si sa-i acorde un imprumut in valoarea de pana la 100 de miliarde de euro.
Europa are inca dificultati in rezolvarea problemelor cu care se confrunta alte trei state care au primit asistenta financiara: Grecia, Portugalia si Irlanda. In Grecia, votantii ar putea alege saptamana viitoare un guvern care va refuza sa indeplineasca conditiile impuse in schimbul pachetelor de asistenta financiara de 170 miliarde de dolari. Portugalia se confrunta cu o combinatie toxica a datoriei ridicate si a ratei somajului, de 15%. Irlanda trebuie sa rezolve problemele cu care se confrunta sectorul bancar, asemanatoare cu ale Spaniei. Apoi Italia, a treia mare economie a zonei euro, unde datoria creste in timp ce economia stagneaza.
"Inca mai sunt de rezolvat unele probleme fundamentale. Avem nevoie de solutii mai radicale decat aceasta", a declarat Nicolas Veron, senior fellow la Breugel Economic Research Institute din Bruxelles.... mai mult
Luni, 11 Iunie 2012, ora 15:26
Banca britanica Barclays a confirmat ca a imprumutat 8,2 miliarde euro de la Banca Centrala Europeana (BCE), la ultima operatiune de refinantare pe termen lung ce a avut loc in aceasta saptamana, fonduri care vor fi folosite pentru Spania si Portugalia.
Institutia financiara va aloca 6,2 miliarde euro pentru Portugalia si doua miliarde euro pentru Spania, in vederea gestionarii riscului asociat lipsei de finantare in cele doua tari, potrivit bbc.com.
BCE a anuntat miercuri ca 800 de banci din UE au accesat 530 miliarde euro, a doua operatiune dupa cea din luna decembrie cand 500 de banci au imprumutat 489 miliarde euro.
Aceasta este cea de-a patra banca din Marea Britanie care a recunoscut ca a accesat imprumuturi pe trei ani cu o dobanda redusa, dupa Lloyds, care a luat 13,6 miliarde euro la ultima operatiune, HSBC -5,6 miliarde euro, cea mai mare parte la prima operatiune din decembrie, si RBS- 10 miliarde euro, in cadrul celor doua operatiuni.
Barclays nu a accesat prima operatiune de finantare. mai mult
Sambata, 03 Martie 2012, ora 11:52
Banca Central Europeana a hotarat miercuri sa imprumute pentru trei ani o suma record ce va merge catre 800 de banci din Europa, insa aceasta masura nu va avea mare efect pentru bancile din Romania, in timp ce reactia piatei bursiere va fi temporara.
BCE a acordat miercuri 529,5 miliarde euro imprumut pe trei ani, intr-o a doua transa de bani destinati institutiilor financiare din Europa. In ciuda estimarilor analistilor, 800 de banci au apelat la fondurile BCE, cu aproape 300 mai multe decat in luna decembrie a 2011, cand a avut loc prima astfel de transa.
In 21 decembrie, Banca Centrala Europeana a decis sa ofere un imprumut de 450 miliarde euro, bani care au mers catre 523 de banci. Suma acordata atunci nu a ajuns in piete, cum se presupunea ci s-a intors fie catre BCE sub forma de depozite, fie catre titlurile de stat ale tarilor cu probleme, precum Italia, Spania, Irlanda si Grecia.
"A fost un succes, sa spunem asa, mai mare decat s-a sperat. Bancile au apelat masiv la aceasta facilitate si asta a avut doua efecte pe piata. Unul ca a usurat presiunea asupra bancilor si a doua ca a usurat presiunea asupra obligatiunilor suverane, asupra titlurilor de stat, dand posibilitatea unor tari precum Italia sa se imprumuta la niste dobanzi foarte foarte convenabile", Aurelian Dochia, analist financiar.
Reactia imediata a deciziei BCE - relaxarea pietelor
Masura luata de BCE in decembrie a adus o relaxare a pietelor si o relansare a vanzarii de obligatiuni... mai mult
Miercuri, 29 Februarie 2012, ora 18:55