Banci din Italia, Irlanda, Spania si Austria au avut cele mai mici scoruri la testul de rezistenta, sau testul de stres, realizat pentru sistemul bancar din Uniunea Europeana de catre Autoritatea Bancara Europeana (ABE), relateaza Reuters.
Autoritatea a testat 51 de banci din Uniunea Europeana, dar editia din 2016 a testului de rezistenta are cateva schimbari fata de testele din anii anteriori, informeaza News.ro.
Din cele 51 de banci testate, cele mai slabe rezultate, dupa nivelul indicatorului Tier 1 al capitalului propriu, au fost inregistrate de Monte dei Paschi (Italia, -2,44), Allied Irish (Irlanda, 4,31), Raiffeisen (Austria, 6,12), Bank of Ireland (Irlanda, 6,15), Banco Popular (Spania, 6,62), Unicredit (Italia, 7,1), Barclays (Marea Britanie, 7,3), Commerzbank (Germania, 7,42), SocGen (Franta, 7,5), Deutsche Bank (Germania, 7,8), Criteria Caixa ...citeste mai departe despre "Bancile cu cele mai proaste rezultate la testele de stres. Patru sunt si in Romania" pe Ziare.com mai mult
Sambata, 30 Iulie 2016, ora 13:38
Mugur Isarescu a anuntat, miercuri, ca incepand de anul viitor toate bancile din Romania vor fi verificate dupa criterii europene.
"Banca Nationala realizeaza periodic teste de stres, folosind metodele pe care le foloseste si Autoritatea Bancara Europeana. Mai mult, Consiliul de Administratie al BNR a decis sa deruleze, anul viitor, un exercitiu de evaluare comprehensiva a activelor din sistemul bancar folosind integral metodologia europeana", a explicat guvernatorul BNR, in cadrul unei conferinte dedicate problemelor legate de creditele neperformante in regiune.
Potrivit acestuia, masura face parte din setul de decizii care "au contribuit si continua sa contribuie la stabilizarea sistemului bancar" si "reducerea ratei creditelor neperformante".
Dar de ce sunt necesare astfel de teste de stres?
Daca o ...citeste mai departe despre "Isarescu face un anunt important pentru bancile din Romania" pe Ziare.com mai mult
Miercuri, 15 Iunie 2016, ora 13:07
Cele mai mari patru banci elene, National Bank of Greece, Piraeus Bank, Eurobank Ergasias si Alpha Bank, nu vor avea probleme sa acopere un eventual deficit de capital descoperit in testele de stres ale BCE, a declarat seful fondului pentru stabilitate financiara, Anastasia Sakellariou.
Banca Centrala Europeana (BCE) efectueaza teste de stres in care evalueaza calitatea activelor celor mai importante 128 de banci din zona euro, precum si capacitatea acestora de a rezista la noi crize. Rezultatele testelor vor fi publicate in a doua jumatate a lunii octombrie, inainte ca BCE sa preia atributiile de supraveghere a sectorului bancar in noiembrie.
National Bank of Greece, Piraeus Bank, Eurobank Ergasias si Alpha Bank, toate prezente si in Romania, se numara printre institutiile de credit verificate.
"Chiar daca va fi descoperit un necesar de capital suplimentar, cred ca nu vor exista probleme", a spus Sakellariou intr-un interviu acordat cotidianului Kathimerini, preluat de Reuters.
Cele patru banci, care controleaza cumulat 90% din piata, au fost salvate de la colaps financiar de catre statele din zona euro si FMI, care au alocat 50 de miliarde de euro Fondului Elen pentru Stabilitate Financiara in contextul crizei severe prin care a trecut Grecia.
National Bank of Greece, Piraeus Bank, Eurobank Ergasias si Alpha Bank au trecut deja prin doua runde de recapitalizare, dupa teste de stres derulate de banca centrala a Greciei.
In urma proceselor de... mai mult
Luni, 21 Iulie 2014, ora 08:29
Fitch Ratings a revizuit in scadere, de la stabila la negativa, perspectiva ratingurilor pe termen lung a 18 banci comerciale din Uniunea Europeana, in timp ce perspectiva ratingurilor a inca 18 institutii europene de creditare ramane negativa, se arata intr-un comunicat al agentiei de evaluare financiara.
Decizia Fitch vine ca urmare a schimbarii estimarilor agentiei privind nivelul sprijinului acordat bancilor de guvernele nationale. De asemenea, agentia de evaluare financiara apreciaza ca uniunea bancara va reduce supervizarea bancilor la nivel national, iar deciziile vor fi luate de BCE.
Printre institutiile a caror perspectiva de rating a fost revizuita in scadere, de la stabila la negativa, se afla: bancile germane Commerzbank AG si Deutsche Bank AG, cele austriece Erste Group Bank AG, Raiffeisen Bank International AG si UniCredit Bank Austria AG, cele britanice Lloyds Banking Group si Royal Bank of Scotland Group Plc si grupul francez Societe Generale.
Fitch a anuntat ca perspectiva ratingurilor a inca 18 institutii europene de creditare ramane negativa. Printre ele se afla: Banco BPI si Banco Comercial Portugues (Portugalia), Bankia, Caixa Economica Montepio Geral (Spania), ING Bank NV, ING Group (Olanda). Majoritatea acestor banci este prezenta pe piata din Romania.
Institutiile de creditare care vor inregistra rezultate foarte slabe la testele de stres ce vor fi derulate in acest an de Banca Central Europeana (BCE) vor trebui sa-si inchida portile, a... mai mult
Joi, 27 Martie 2014, ora 11:49
Creditarea nu va fi revigorata pana in toamna anului viitor, intrucat bancile nu sunt dispuse sa-si asume riscuri noi in conditiile in care va fi efectuata in 2014 o analiza a calitatii activelor in sistem, urmata de un test de stres, potrivit directorului de supraveghere din BNR, Nicolae Cinteza.
"Pana nu stim ce va aduce evaluarea calitatii activelor si rezultatele testului de stres nu vad reluarea creditarii. Cred ca activatea de creditare nu va cunoaste o revigorare pana in septembrie-octombrie anul viitor", a declarat Cinteza la un forum bancar.
El a aratat ca banca centrala nu mai poate solicita bancilor sa constituie provizioane suplimentare, insa poate creste cerinta de capital, mai costisitoare pentru banca decat provizionarea.
Potrivit unui sondaj realizat de BNR printre primele zece banci din sistemul bancar in functie de active, asteptarile in ce priveste oferta de creditare in ultimul trimestru al anului sunt in scadere pentru imprumuturi imobiliare pentru populatie, precum si pentru finantarea companiilor, dar in stagnare pentru creditele de consum. mai mult
Joi, 05 Decembrie 2013, ora 13:02
Testul de stres realizat de BNR arata ca solvabilitatea in sistemul bancar ar scadea cu patru puncte, la 10,8% in iunie 2015, in conditiile deprecierii leului cu peste 20% si o crestere economica negativa in anii urmatori, dar un numar restrans de banci mici ar avea nevoie de capital suplimentar.
Cel mai recent exercitiu de testare la stres a solvabilitatii efectuat de catre BNR a acoperit o perioada de doi ani, din trimestrul al treilea al acestui an pana la jumatatea anului 2015 si a avut la baza un scenariu macroeconomic advers caracterizat de o depreciere puternica si persistenta a monedei nationale (peste 20% in raport cu moneda euro), pe fondul unei cresteri economice negative, al unei cresteri semnificative a costurilor de finantare, al unui climat extern caracterizat de recesiune in zona euro, precum si de o depreciere graduala a monedei euro in raport cu dolarul american.
Datele sunt incluse in asupra Stabilitatii Financiare publicat luni de Banca Nationala a Romaniei, a carui forma finala a fost aprobata in sedinta CA al BNR din 17 octombrie 2013, iar analizele au fost realizate folosind informatiile disponibile pana la 10 octombrie 2013.
"Rezultatele exercitiului arata mentinerea unui nivel adecvat al capitalului in conditiile scenariului, in pofida unei scaderi semnificative a indicatorului de solvabilitate. Astfel, la finele perioadei analizate, indicatorul de solvabilitate ar scadea cu aproape patru puncte procentuale (de la 14,7% in iunie 2013 la... mai mult
Luni, 21 Octombrie 2013, ora 17:49
Piraeus Bank se asteapta sa treaca testele de stres care ar urma sa fie derulate pana la sfarsitul anului, pentru a convinge reprezentantii Uniunii Europene, ai Bancii Centrale Europene si ai Fondului Monetar International ca sistemul bancar elen are o capitalizare adecvata.
In iunie, grupul bancar elen Piraeus Bank anunta ca majorarea sa de capital a depasit asteptarile, in conditiile in care suma subscrisa de investitorii privati a fost aproape dubla fata de minimul necesar pentru a evita nationalizarea, transmite Reuters.
Piraeus Bank a precizat ca a strans de la investitorii privati 19,83% sau 1,455 miliarde de euro din necesitatile sale totale de recapitalizare, in valoare de 7,34 miliarde de euro.
Dupa finalizarea procesului, valoarea bancii este estimata in prezent la noua miliarde de euro, iar indicele de adecvare a capitalului la 14,5%, unul dintre cele mai ridicate din randul principalelor patru banci elene.
"Sunt sigur ca testele de stres vor arata ca Piraeus nu are nevoie de capital suplimentar", le-a declarat jurnalistilor Michalis Sallas, presedintele grupului bancar elen, dupa adunarea generala anuala a actionarilor.
Michalis Sallas a participat luni la intalnirea sefilor principalelor banci din Grecia cu premierul Antonis Samaras si ministrul de Finante, unde s-a cerut institutiilor elene de creditare sa ajute la atenuarea deficitului de lichiditate si sa sprijine
redresarea economiei.
"Lichiditatile sunt necesare", a afirmat Sallas,... mai mult
Marti, 16 Iulie 2013, ora 10:44
Romania va rezista crizei declansate de eventuala iesire a Greciei din zona euro, desi bancile elene au o prezenta semnificativa in tara, insa trebuie construit un "inel de aparare" in jurul Romaniei, Bulgariei si Serbiei pentru a le ajuta sa faca fata, potrivit oficialilor BERD, citati de CNBC.
Declaratiile economistului sef al Bancii Europene pentru Reconstructie si Dezvoltare (BERD), Erik Berglof, si ale altor oficiali ai institutiei, vin in contextul temerilor ca bancile grecesti cu operatiuni in regiune nu vor mai fi capabile sa-si sustina subsidiarele, iar unii analisti au ridicat problema retragerilor de fonduri din bancile elene.
In acest context, Berglof a afirmat, vineri, la Londra, ca ar trebui construit un "inel de aparare" in jurul Romaniei, Bulgariei si Serbiei.
Alti oficiali BERD au afirmat, pentru CNBC.com, la reuniunea anuala a institutiei, organizata la Londra, ca Romania, cu cea mai mare economie dintre cele trei tari vizate, va putea rezista eventualei crize in pofida prezentei semnificative a bancilor grecesti in tara.
Sistemul bancar romanesc, controlat in proportie de 13% de bancile grecesti
Bancile grecesti controleaza circa 13% din activele sistemului bancar romanesc, cele mai mari dintre institutiile de credit elene prezente in Romania fiind EFG Eurobank Ergasias, prin Bancpost, Alpha Bank, Piraeus Bank si National Bank of Greece, prin Banca Romaneasca. Emporiki Bank, controlata de grupul francez Credit Agricole, si ATEBank au de... mai mult
Sambata, 19 Mai 2012, ora 17:17
Bancile elene vor trece fara probleme testele de stres organizate la nivel european, a declarat guvernatorul Bancii Centrale a Greciei, George Provopoulos, intr-un interviu publicat in presa locala, citat de Mediafax. In acelasi timp, insa, institutiile de credit din Grecia trebuie sa se consolideze pentru a face fata mai usor crizei economice, a adaugat Provopoulos pentru cotidianul Imerisia. "Cred ca totul va decurge fara probleme pentru cele sase banci elene incluse in teste.
Bancile trebuie sa isi uneasca fortele pntru a aborda de pe o pozitie mai avantajoasa climatul macroeconomic si financiar mai dificil din urmatorii ani", a spus el.
O oferta anuntata saptamana aceasta de Piraeus Bank, al patrulea mare creditor din Grecia, pentru preluarea controlului asupra ATEbank si Hellenic Postbank este un prim pas in aceasta directie, a adaugat seful bancii centrale.
"Pe termen mediu este nevoie de fuziuni", considera Provopoulos. Rezultatele testelor de stres, care analizeaza capacitatea celor mai mari 91 de banci europene de a rezista la o inrautatire a climatului economic, vor fi publicate saptamana urmatoare.
In Romania sunt prezente mai multe institutii de credit elene, intre care National Bank of Greece, EFG Eurobank, Piraeus Bank, Alpha Bank sau ATEbank. mai mult
Duminica, 18 Iulie 2010, ora 14:45