Daca pe vremuri eram fermecati de 'visul american', care desprins din Declaratia de Independenta insemna ca poti veni de oriunde si sa devii orice iti doresti, visul monedei euro incepe usor, dar sigur, sa capete contur, cel putin in mentalul colectiv al cetateanului roman.
Ziare.com iti explica, in cadrul rubricii Banii tai, de ce romanii prefera moneda euro si care sunt beneficiile.
Romania este tara unde se inregistreaza cel mai mare procentaj de respondenti (75%) cu opinie pozitiva fata de introducerea monedei euro, releva cel mai recent sondaj de specialitate, realizat in cele sapte state membre care nu au aderat inca la zona euro, Bulgaria, Cehia, Croatia, Ungaria, Polonia, Romania si Suedia. Totodata, Romania a inregistrat o crestere si a proportiei celor care sunt in favoarea introducerii monedei euro, comparativ cu anul 2020, an de pandemie, de la 63% la 75%.
Cetatenii romani sunt de parere ca trecerea la moneda unica a avut consecinte pozitive pentru tarile care o utilizeaza deja, inclusiv, in mod direct, asupra cetatenilor tarilor respective. Avantajele palpabile ale introducerii monedei euro pentru cetatenii romani se vor face simtite treptat, o data cu adancirea procesului de integrare europeana. Pentru firmele care desfasoara activitati de comert exterior cu tari din zona euro, un efect pozitiv imediat il va reprezenta simplificarea birocratiei si tot ceea ce este legat de simplificarea contractelor si procedurilor financiar-contabile.... mai mult
Marti, 13 Iulie 2021, ora 08:30
Specialistii in securitate informatica de la Bitdefender avertizeaza asupra unei noi campanii de e-mail-uri frauduloase care pretind a fi trimise din partea unor banci cunoscute pe piata locala, precum Banca Transilvania, BCR, CEC Bank, ING, Raiffeisen Bank si UniCredit Bank, cu scopul de a-i convinge pe oameni sa acceseze linkuri sau sa descarce fisiere periculoase care ii pot lasa fara bani.
Potrivit unui comunicat al companiei, mesajele sunt scrise coerent si indeamna la actualizarea datelor personale, descarcarea unor extrase de cont, confirmarea unor tranzactii, deblocarea unui cont suspendat temporar sau reactivarea platilor online cu cardul.
Unele mesaje le sugereaza tintelor sa acceseze link-uri care duc catre o pagina frauduloasa unde isi vor introduce datele de acces pentru contul online corespunzator fiecarei banci. Practic, victimele isi ofera de bunavoie informatiile de conectare atacatorilor, iar apoi ei pot face transferuri din conturile bancare pana la golirea acestora.
A doua metoda este cea a fisierelor atasate in diverse e-mail-uri, iar cei care le acceseaza se infecteaza cu amenintari informatice care permit raufacatorilor sa urmaresca tot traficul de date de pe dispozitiv, inclusiv sa sustraga parole si sa aiba apoi acces neingradit la toate conturile online ale victimei.
Pentru a parea cat mai credibile, e-mail-urile se folosesc in mod fraudulos de logo-urile si culorile companiilor in cauza si sunt scrise concis si lizibil. Atacatorii au... mai mult
Miercuri, 24 Februarie 2021, ora 16:27
Institutul Roman pentru Evaluare si Strategie - IRES a analizat modul in care pandemia de COVID-19 a influentat economiile romanilor si relatia lor cu bancile, dar si intentiile viitoare de a se indatora.
Studiul releva ca 4 din 10 romani au economii, iar o treime dintre romanii cu economii au apelat la acestea in timpul pandemiei.
60% dintre ei isi pastreaza economiile la banca, fie sub forma unui cont de economii (41%), fie intr-un alt tip de cont (19%), in timp ce peste o treime spun ca nu isi tin economiile la banca sau ca nu au cont, se arata intr-un comunicat remis joi Ziare.com.
"Barbatii, tinerii intre 18 si 35 de ani, respondentii cu studii superioare, cu venituri lunare de peste 2.500 lei si care locuiesc in mediul urban sunt cei care au economii in proportii mai ridicate decat media", potrivit cercetarii.
Majoritatea romanilor - 90% - care a folosit serviciile bancare in perioada starii de urgenta sau de alerta s-a declarat multumita.
"40% se declara foarte multumiti, acestia sunt in special tinerii, cei cu studii superioare, cu venituri peste 4.000 de lei, din Moldova, Transilvania si Banat, in timp ce 51% spun ca sunt destul de multumiti", se explica in analiza.
In perioada starii de urgenta si/sau de alerta, 44% dintre romani au utilizat serviciile unei banci. Folosirea bancomatelor (77%), plata cu cardul la comercianti in magazine fizice (71%), online banking (57%), plati online (56%), mobile banking (46%), vizitarea sucursalei... mai mult
Joi, 28 Mai 2020, ora 10:48
Adrian Vasilescu, consilierul guvernatorului BNR Mugur Isarescu, a declarat, sambata, intr-o emisiune la Digi24, ca, desi in alte tari, in timpul crizei, cand bancile au fost in pericol, statele le-au salvat cu banii contribuabililor, in Romania nici macar un leu nu s-a luat din buzunarul cuiva ca sa salveze o banca.
Vasilescu a precizat ca 4 miliarde de euro au fost adusi in Romania de actionarii bancilor, in timp ce guvernele si opinia publica tipau ca bancile scot bani din tara.
"Bancile din Romania au avut multe situatii in timpul crizei in care au fost foarte tare lovite. Bancile trebuie sa aiba un anumit indicator de solvabilitate. Cand acest indicator de solvabilitate scade, se da alarma. Inseamna ca bancile respective sunt in pericol. Ei, bine, in timpul crizei de foarte multe ori acest indicator de solvabilitate a scazut in foarte multe tari, si in America, si in Marea Britanie, si in foarte multe tari dezvoltate. Cand au fost in pericol ca indicatorii de solvabilitate in anumite banci scad, au apelat la buzunarele cetatenilor, la contribuabili, au adus bani in buget si cu acesti bani au salvat bancile. De ce au facut asta? Pentru ca daca bancile o iau la vale intr-o tara, obligatoriu si inevitabil o ia la vale toata economia dupa banci", a explicat Adrian Vasilescu.
El a precizat ca "tari mari au scos bani din buzunarele cetatenilor, i-au adus in buget si cu banii astia au salvat bancile, ca sa salveze economia".
"In Romania nici macar un leu nu s-a... mai mult
Sambata, 12 Ianuarie 2019, ora 15:00
Intentia autoritatilor din Romania de a consolida bugetul cu o noua taxa ar trebui sa le reaminteasca bancilor straine prezente in Europa de Est cat de vulnerabile pot fi in aceasta regiune, noteaza Bloomberg.
Confruntat cu un deficit de aproximativ 30 miliarde lei, Guvernul de la Bucuresti s-a indreptat spre tinte cu buzunare adanci si nu a trebuit sa caute prea departe. Cu o singura exceptie, toate marile banci din Romania sunt detinute de grupuri mama din Austria, Franta, Italia sau Ungaria, care dupa cativa ani dificili in urma crizei financiare mondiale, se bucura din nou de marje mai bune si ritmuri de crestere mai mari decat acasa.
"In conditiile in care sistemul bancar este in mare parte detinut de banci straine, o taxa pe banci este un instrument convenabil din punct de vedere politic pentru a transfera povara inaspririi fiscale de la actorii interni spre cei straini. Cei care urmaresc evolutiile din Europa de Est ar trebui sa fie familiarizati cu acest model", spune analistul Morgan Stanley, Pasquale Diana.
Ungaria, Slovacia si Polonia se numara printre celelalte state ex-comuniste unde bancile straine care au castigat pozitie de piata sunt lovite cu taxe si, in cazul Ungariei, trebuie sa suporte costurile rezolvarii problemei creditelor ipotecare in franci elvetieni.
Ultimul soc la adresa sistemului financiar din Romania a venit marti cand ministrul de Finante, Eugen Teodorovici, a anuntat ca va introduce o taxa pe activele financiare ale bancilor... mai mult
Joi, 20 Decembrie 2018, ora 09:53
Apetitul investitorilor straini a scazut in cazul pietelor emergente, creand un moment favorabil pentru infiintarea pe piata romaneasca a unei banci cu capital majoritar privat autohton. Business24 a discutat cu analistii financiari pentru a afla daca o astfel de initiativa s-ar putea bucura de succes in randul clientilor nemultumiti de actuala piata bancara.
"Orice banca si orice societate are sanse pentru ca nu exista o piata care sa fie absolut saturata, iar surprizele pot aparea chiar si pe pietele cele mai dezvoltate din lume. Chiar si in America se infiinteaza banci pentru ca intotdeauna exista cineva care identifica o nisa de piata care nu este servita cum trebuie sau identifica un tip de servicii care nu sunt oferite de institutiile existente", a declarat pentru Business24, Aurelian Dochia.
Asadar, succesul unei banci romanesti depinde de cum se pozitioneaza pe piata, si anume ce nisa targeteaza, ce servicii vine sa ofere, cum este organizata sau ce costuri percepe.
Sansele bancii lui Umbrarescu pe piata din Romania
Banca Romana de Credite si Investitii (BRCI), controlata de omul de afaceri Dorinel Umbrarescu, este cea mai recenta institutie de credit de pe piata autohtona si cea de-a doua banca cu capital majoritar privat romanesc de pe piata autohtona, dupa Banca Transilvania.
"Imi doresc o banca care sa vina in sprijinul investitorilor, in special autohtoni. Daca si multinationalele vor dori, sunt bineveniti. Imi doresc o banca in care depunatorii... mai mult
Luni, 17 Februarie 2014, ora 12:16
Banca Romana de Credite si Investitii (BRCI), cea mai recenta institutie de credit de pe piata autohtona controlata de omul de afaceri Dorinel Umbrarescu, este cea de-a doua banca cu capital majoritar privat romanesc care apare pe piata de la inceputul crizei.
Omul de afaceri Dorinel Umbrarescu si-a prezentat la inceputul saptamanii planurile sale si ale managementului cu cea mai noua banca din sistemul bancar roman, Banca Romaneasca pentru Credit si Investitii (BRCI).
"Imi doresc o banca care sa vina in sprijinul investitorilor, in special autohtoni. Daca si multinationalele vor dori, sunt bineveniti. Imi doresc o banca in care depunatorii sa aiba siguranta 100% ca nu vor pierde banii (...) Doresc ca aceia care investesc sa fie respectati si in primul rand sa fie serviti foarte rapid, sa primeasca un raspuns, da sau nu, intr-o saptamana, maxim 10 zile, si nu in trei luni. As vrea sa avem o banca suficient de buna sa usureze munca firmelor private", a declarat Dorin Umbrarescu, cunoscut pentru afacerile cu statul la constructia de sosele.
La randul sau, directorul general al bancii, Marinel Burduja, a declarat ca BRCI nu va fi o banca universala, ci de nisa, cu 75-80% din activitatea de creditare dedicata persoanelor juridice, inclusiv liber profesionisti, iar 20-25% o zona de retail atent selectionata, cu accent pe private banking.
"Vrem sa aducem in piata o noua atitudine fata de client. Ca sa te diferentiezi de competitie trebuie sa aduci ceva deosebit.... mai mult
Marti, 11 Februarie 2014, ora 09:35
Marinel Burduja va conduce Banca Romana pentru Credit si Investitii (actuala ATE Bank) din pozitia de presedinte executiv, secondat de Alina Pascu (membru al conducerii ATE), Dorin Badea (fost sef al Trezorerie UniCredit), Gabriel Arsene (fost Raiffeisen Bank) si Andrei Popovici (fost McKinsey).
"Consiliul de Administratie al BNR a aprobat joi conducerea viitoarei banci rezultate dupa finalizarea tranzactiei de preluare a ATE Bank de la Piraeus si care se va realiza cu asumarea unor active si pasive. Avizarea noii conduceri intra in vigoare la data finalizarii tranzactiei", a declarat pentru MEDIAFAX directorul Directiei Supraveghere din Banca Nationala a Romaniei, Nicolae Cinteza.
Cinteza a precizat ca, dupa finalizarea tranzactiei, BNR va aproba si noua denumire a bancii.
In luna aprilie, omul de afaceri Dorinel Umbrarescu a semnat un acord cu Piraeus Bank pentru preluarea subsidiarei ATE Bank Romania, urmand sa plateasca 10,3 milioane de euro pentru 93,27% din actiunile institutiei de credit.
Intreaga operatiune a fost coordonata de Marinel Burduja, fost prim-vicepresedinte al Raiffeisen Bank Romania timp de sapte ani, care a parasit banca in mai 2012.
Inchiderea tranzactiei a fost conditionata de finalizarea transferului majoritatii activelor si pasivelor catre Piraeus Bank Romania, precum si de obtinerea avizului autoritatilor de reglementare.
Pozitia de presedinte al Consiliului de Supraveghere al viitoarei banci va fi detinuta de Roxana Moldovan,... mai mult
Luni, 21 Octombrie 2013, ora 08:07
gentia de evaluare financiara Fitch a confirmat, joi, ratingurile UniCredit Tiriac Bank, Banca Transilvania si ProCredit Bank Romania, calificativele fiind sustinute de capitalizarea adecvata si pozitia sigura de lichiditate din sistemul bancar romanesc.
UniCredit Tiriac Bank are calificativ "BBB" cu perspectiva negativa pentrru imprumuturile in valuta pe termen lung si "F3" pentru cele pe termen scurt.
Banca Transilvania este evaluata cu rating "BB-", cu perspectiva stabila, pentru finantari in valuta pe termen lung si "B" pentru cele perioada scurta.
In cazul ProCredit Bank Romania, Fitch a confirmat calificativele atat pentru creditele pe termen lung in valuta si lei, cat si pentru cele pe termen scurt in moneda straina si locala, la "BB" cu perspectiva stabila, respectiv la "B".
Contractia economiei Romaniei in 2009 si 2010, urmata de o perioada de recuperare lenta, a afectat calitatea activelor din sistemul bancar, se arata intr-un comunicat al Fitch. In opinia Fitch, rata creditelor neperformante, de 19,5% la sfarsitul lunii aprilie, va continua sa creasca, in pofida unor semnale privind incetinirea acumularii de imprumuturi cu restante la plata si formarii de provizioane.
Fitch considera capitalizarea bancilor romane adecvata si pozitia privind lichiditatea agregata ca sigura. Agentia de rating noteaza ca ia in considerare diferenta dintre regulile de provizionare mai conservatoare ale Bancii Nationale a Romaniei comparativ cu standardele de... mai mult
Vineri, 05 Iulie 2013, ora 09:03