Purtatorul de cuvant al BNR, Dan Suciu, a dat asigurari, la o zi dupa referendumul din Grecia cu privire la reformele solicitate de creditorii internationali, ca bancile romanesti cu capital grecesc nu dau motive de ingrijorare.
Intr-o interventie telefonica la B1 TV, Suciu le-a recomandat persoanelor cu conturi in aceste banci sa isi pastreze banii in aceste institutii, pentru a nu pierde dobanda.
Grecia a spus NU Europei - LIVE
"Da, suntem cu ochii pe aceste banci. Suntem prudenti, nu suntem ingrijorati, dar suntem prudenti pentru ca nu stim incotro se indreapta aceasta criaza. Bancile romanesti cu capital grecesc nu sunt semne de ingrijorare, tocmai ca am monitorizat din timp ceea ce se intampla. Nu e neaparat o surpriza, discutiile sunt de mai mult timp si am avut timp sa pregatim un scenariu", a explicat reprezentantul Bancii Nationale.
Ministrul grec de Finante si-a dat demisia: Accept dezgustul creditorilor cu mandrie
"BNR nu vrea sa linisteasca de dragul de a ...citeste mai departe despre "Exista motive de ingrijorare pentru bancile romanesti cu capital grecesc? Ce spune purtatorul de cuvant al BNR" pe Ziare.com mai mult
Luni, 06 Iulie 2015, ora 22:14
National Bank of Greece (NBG), proprietara Bancii Romanesti, a obtinut in primul trimestru un profit net de 27 de milioane euro, rezultat care include efectul unei pierderi de 159 milioane euro generate de preluarea Eurobank, fata de pierderi de 265 milioane euro in aceeasi perioada a anului trecut.
Este pentru al doilea trimestru consecutiv cand NBG a inregistrat profit.
La acest rezultat a avut o contributie majora divizia din Turcia, Finansbank, cu un profit net de 155 milioane de euro.
Subsidiarele din Europa de Sud-Est ale grupului au obtinut un profit de 13 milioane de euro, dupa cinci trimestre negative, potrivit datelor publicate vineri de grupul bancar elen.
In Grecia, NBG a inregistrat un profit net de 20 de milioane de euro, inainte de deducerea costurilor de 159 de milioane de euro rezultate din achizitia actiunilor Eurobank, dupa pierderi de 384 de milioane de euro consemnate in primele trei luni ale anului trecut. Imbunatatirea rezultatului a avut loc ca urmare a reducerii cheltuielilor operationale cu 10%.
In regiunea Europa de Sud-Est, NBG a redus costurile operationale cu 3% fata de intervalul similar al anului trecut.
NBG a reusit reducerea provizioanelor in Grecia pentru prima oara de la declansarea crizei datoriilor, la 318 milioane de euro, de la 419 milioane de euro in urma cu un an.
Grupul continua insa sa mentina un nivel ridicat al provizionalor pentru credite neperformante, de 54%.
NBG a reusit in primele trei luni majorarea... mai mult
Sambata, 25 Mai 2013, ora 13:27
Cea mai mare banca elena, National Bank of Greece (NBG), este interesata de achizitionarea Bancii Transilvania, potrivit presei din Grecia. NBG a atras recent 1,25 de miliarde de euro de la investitori, fiind astfel una dintre cele mai capitalizate banci din Europa, relateaza agentia de presa Axia Plus. De asemenea, presa elena mentioneaza faptul ca si fondul de investitii Marfin Investment Group ar fi discutii pentru preluarea Bancii Transilvania. Banca Transilvania este cea mai mare institutie de credit cu capital privat romanesc, fiind detinuta de un grup de investitori din Cluj. Cel mai important dintre acestia este Horia Ciorcila, ce controleaza 5% din actiuni. De asemenea, Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare are participatie de 15%, la egalitate cu SIF-urile. In ultimii doi ani, valoarea bancii pe Bursa din Bucuresti a scazut de la 1,7 miliarde de euro, in iulie 2007, la 310 milioane de euro, in prezent. La sfarsitul lunii martie, BT avea active evaluate la 4,65 de miliarde de euro, fiind una dintre primele zece banci din Romania. NBG este deja prezenta pe piata locala, fiind proprietara Bancii Romanesti. De asemenea, banca ar putea fi interesata si de divizia romaneasca a Royal Bank of Scotland, care este scoasa la vanzare in mod oficial. mai mult
Vineri, 24 Iulie 2009, ora 17:29
Liniile de finantare de la bancile mama din Grecia si Austria catre bancile romanesti s-au redus cu 2,293 miliarde euro in perioada septembrie 2008 - martie 2009, in timp ce capitalurile proprii ale subsidiarelor romanesti respective au scazut cu 472 milioane euro, conform datelor BNR, conform Newsin.
Astfel, soldul liniilor de finantare de la bancile mama grecesti catre subsidiarele lor din Romania a scazut in perioada mentionata cu 1,641 miliarde euro, in timp ce liniile de finantare de la bancile din Austria catre filialele romanesti s-au redus cu 652 milioane euro, arata o prezentare a viceguvernatorului BNR, Eugen Dijmarescu.
In acelasi timp, bancile franceze au sporit liniile de finantare catre subsidiarele romanesti cu 722 milioane euro, iar cele din Italia cu 134 milioane euro in perioada septembrie 2008 - martie 2009.
Soldul pasivelor externe cu provenienta de la bancile din Ungaria a crescut cu 26 milioane euro, iar liniile de finantare ale subsidiarelor bancilor din Olanda au crescut cu 36 milioane euro in aceeasi perioada.
Si capitalurile proprii ale bancilor au fost afectate Capitalurile proprii ale bancilor din Romania cu capital austriac s-au redus cu 373 milioane euro, in timp ce capitalurile bancilor grecesti prezente in Romania au scazut cu 99 milioane euro in perioada mentionata.
Subsidiarele bancilor italienesti au inregistrat capitaluri proprii mai scazute cu 31 milioane euro, iar cele ale bancilor din Ungaria au scazut cu 30 milioane euro, in... mai mult
Vineri, 15 Mai 2009, ora 08:59