Reprezentantii Londrei s-au trezit tinta nemultumirii corporatiilor nipone care, cu ocazia summit-ului G20, au inaintat un memoriu prin care cer lamuriri privind modul in care va fi gestionata problema divortului de UE, in caz contrar amenintand cu retragerea din regat.
Astfel, invesitiile Nomura, Toyota, Honda sau Nissan ar putea migra spre aria continentala a Europei, modul in care cabinetul condus de Theresa May are de gand sa poarte negocierile pentru obtinerea unui divort amiabil de UE starnind in continuare ingrijorarea investitorilor, relateaza CNN Money.
Pe picior de fuga
Conform notei remisa de japonezi, la momentul realizarii investitiilor in Regatul Unit, acesta era vazut ca o poarta de acces catre piata europeana, dar evenimentele recente, care au culminat cu votul pro-Brexit din iunie, au generat un masiv sentiment de neliniste.
"Daca legislatia europeana nu va mai fi aplicata in Marea Britanie, ne vom retrage", au avertizat sefii corporatiilor nipone.
In special bancile si societatile de asigurari din Japonia se arata ingrijorate de pierderea "pasaportului financiar", care le permite sa opereze din Marea Britanie in interiorul pietei unice europene.
Companiile nipone au angajat 140.000 de persoane in interiorul sucursalelor deschise in Marea Britanie si alte 300.000 in restul statelor din UE.
Producatorii auto niponi se arata ingrijorati, la randul lor, de cresterea costurilor si a timpului de distributie pe alte piete in urma aplicarii... mai mult
Luni, 05 Septembrie 2016, ora 17:45
Razboiul sanctiunilor indreptate impotriva Rusiei nu pare sa dea rezultatul dorit de catre Occident. SUA si UE par sa fi mizat de la inceput pe strategii gresite, iar efectul acestora poate destabiliza inca odata economia globala.
In urma cu patru ani, europenii deschideau poarta unei cooperari cu Kievul sub promisiunea unei cresteri economice stabile rezultate in urma aplicarii unor masuri reformiste care sa sporeasca stabilitatea democratiei in Ucraina.
Masura parea copiata dupa modelul saptezecist al deschiderii economice initiat de cancelarul Willi Brandt si s-a bucurat de acordul Washingtonului care a vazut in extinderea influentei UE inspre Est o asumare a responsabilitatii de catre partenerii sai europeni din NATO.
Cu toate acestea, Bruxellesul nu a reactionat in timp util la lipsa masurilor reformiste de la Kiev, revolutia de pe Maidan si ulterioarele schimbari din Ucraina, dand prilejul Kremlinului sa isi afirme pozitia intr-o zona cuprinsa de tulburari de la granitele Rusiei.
Acum, atat occidentalii, cat si rusii observa brusc cum miza jocului se ridica la neasteptata cota a pariului pe stabilitatea economica a unor piete ce abia s-au redresat dupa valurile crizei financiare, relateaza EUobserver.
Putin redesteptat
Aplicarea primelor sanctiuni de catre Washington, odata cu anexarea Crimeei de catre Rusia si apoi, inasprirea acestora, ca raspuns al Europei Unite dupa doborarea avionului Malaysia Airlines, duc noul Razboi Rece intr-o zona... mai mult
Marti, 23 Septembrie 2014, ora 16:15
Bancile din Europa Occidentala au retras fonduri de la subsidiarele lor din Europa Centrala si de Est intr-un ritm mai rapid in trimestrul doi din 2012, o evolutie care ar putea ameninta stabilitatea financiara si economica in regiune, potrivit unui raport al Bancii Europene pentru Reconstructie si Dezvoltare (BERD).
Din trimestrul trei al anului trecut, BERD si alte institutii financiare si-au exprimat temerile ca problemele de finantare cu care se confrunta bancile din zona euro vor avea efecte negative asupra statelor din Europa Centrala si de Est, unde sistemele bancare sunt dominate de institutiile de creditare din Europa Occidentala.
Conform datelor publicate de Banca Reglementelor Internationale (BIS), bancile straine si-au redus finantarea catre Europa Centrala si de Est in primele trei luni din 2012, dar intr-o masura mai redusa decat in trimestrele trei si patru din 2011.
Totusi, un raport comun al Comisiei Europene, BEI, FMI, Bancii Mondiale si BERD se arata ca declinul din primul trimestru reflecta imprumuturile ieftine masive pe termen lung furnizate de BCE institutiilor de creditare din zona euro in decembrie si februarie.
"In trimestrul doi din 2012 retragerile de fonduri efectuate de bancile din Europa Occidentala au urcat probabil din nou, desi nu in ritmul in care au crescut in a doua jumatate a anului trecut", se arata in raportul Comisiei Europene, BEI, FMI, Bancii Mondiale si BERD.
In multe state din Europa emergenta sistemele bancare... mai mult
Luni, 23 Iulie 2012, ora 09:46
Retragerea bancilor din Romania, in contextul extinderii crizei datoriilor, a fost un subiect intens dezbatut. Conform majoritatii opiniilor, bancile vor ramane in tara, Agricultural Bank of Greece este prima care contrazice asigurarilor analistilor si specialistilor financiari.
Agricultural Bank of Greece a anuntat, joi, ca scoate la vanzare pachetul majoritar de actiuni la subsidiara din Romania. Pachetul reprezinta 93,27% din capitalul social al ATEbank Romania. Aceasta a fost prima banca, din 1989, deschisa cu investitori straini.
Pe 1 octombrie 1990, banca incepea afacerile pe piata locala, sub denumirea de Mindbank. In 2006, ATEbank a cumparat pachetul actionar din Mindbank si a rebranduit institutia bancara cu denumirea de ATEbank Romania.
Acum, aceasta a anuntat ca vrea sa incheie vanzarea pachetului de actiuni pana in prima parte a anului viitor. ATEbank este una dintre bancile care au picat testul de stres, desfasurat in luna iulie, in cadrul Uniunii Europene.
Cele 8 banci care au picat testul de stres, in luna iulie, sunt EFG Eurobank Ergasias SA, Agricultural Bank of Greece SA, Oesterreichische Volksbanken AG, Banco Pastor SA Caja de Ahorros del Mediterraneo (CAM), Banco Grupo Caja3, CatalunyaCaixa, Unnim.
Calitatea activelor, un motiv pentru plecarea bancilor
Unul dintre motivele pentru care bancile incep sa ia in considerarea inchiderea operatiunilor de pe piata locala ar putea consta in calitatea slaba a activelor. Conform unui raport... mai mult
Joi, 15 Decembrie 2011, ora 18:15
Problema retragerii de capital nu este specifica Romaniei, a declarat directorul Directiei Supraveghere din cadrul BNR, Nicolae Cinteza.
"Problema fundingului (n.r. finantarii) si a lichiditatii nu e specifica Romaniei, ci sistemelor bancare din toata Europa. In ceea ce priveste retragerea, sa nu uitam de ce au fost adusi bani in Romania.
Au fost adusi in Romania datorita lipsei de finantare pe termen lung, banii respectivi au fost plasati in credite pe termen lung, vor fi rambursati in masura in care plasamentele pe care si le-au asumat bancile, deci creditele pe care le-au luat bancile romanesti, vor fi rambursate.
Pe masura ce creditele se ramburseaza, si datoriile bancilor romanesti vor fi rambursate. Orice rambursare cu anticipatie a unei datorii trebuie notificata Bancii Nationale. Insa Autoritatea de Supraveghere la nivelul uniunii Europene, EBA, nu incurajeaza limitarea creditarii in Europa', a spus Cinteza.
De asemenea, acesta a reiterat faptul ca sistemul bancar romanesc este stabil.
"Sistemul isi pastreaza aceeasi trasatura pe care am declarat-o si anterior, stabilitatea. Indicatorul de solvabilitate are un nivel care este destul de confortabil, 13,5%. Nu exista in momentul de fata o problema a bancilor grecesti sau a celor cu capital austriac.
Cel putin la nivelul Directiei de Supraveghere, din punctul de vedere al indicatorilor de prudenta, nu avem o problema. Monitorizam foarte atent eventualele influente provenite din exterior, dar... mai mult
Sambata, 10 Decembrie 2011, ora 14:36
Statul va fi primul care va "plati" daca bancile-mama vor alege sa isi retraga capitalul de pe piata locala, pentru ca se va imprumuta mult mai scump. Atat seful Grupului de Economie Aplicata (GEA), Liviu Voinea, cat si analistul financiar, Lucian Davidescu, au explicat ce inseamna acest lucru. Bancherul Bogdan Baltazar spune ca pericolul ramane si indeamna la prudenta.
Seful Grupului de Economie Aplicata (GEA), Liviu Voinea, atrage atentia ca bancile-mama nu pot retrage capital de pe piata locala, ci ca "isi pot inchide liniile de finantare, adica nu mai imprumuta filialele din Romania".
"Filialele din Romania imprumutau, la randul lor, statul roman. Sumele nu sunt extraordinar de mari la nevoile pe care le au bancile-mama de capital, la ele acasa".
O distinctie clara face si analistul financiar Lucian Davidescu:
"Daca vorbim de expunere, vorbim de active. In momentul in care un credit ajunge la scadenta, banca respectiva are optiunea de a-si duce banii inapoi acasa sau de a cauta alti clienti pentru creditul respectiv. Acordul de la Viena din 2009 si incercarea de acum, de mentinere a expunerilor, se refera la active", spune analistul financiar, pentru Business 24.
Acesta adauga ca seful statului, Traian Basescu si Banca Nationala a Romaniei (BNR) incearca sa determine bancile sa isi pastreze activele aici, in asa fel incat sa existe suficienta lichiditate pe piata iar valuta sa nu se deprecieze.
"Daca vorbim despre capital, este o alta situatie.... mai mult
Marti, 01 Noiembrie 2011, ora 18:01
Presedintele Traian Basescu si reprezentantii Bancii Nationale a Romaniei (BNR) au cerut in mod oficial ca bancile-mama sa nu isi retraga capitalul din Romania.
Analistii contactati de Business 24 au pareri impartite. Daca seful Grupului de Economie Aplicata (GEA) Liviu Voinea si fostul presedinte CEC, Constantin Teculescu spun ca majoritatea efectelor vor fi negative, analistul Ilie Serbanescu sustine ca retragerea capitalului ar fi un lucru bun, pentru ca ar creste sansele de dezvoltare economica a Romaniei.
Daca bancile straine si-ar retrage capitalul din Romania, situatia va fi destul de delicata, iar situatia existenta o sa se amplifice, spune Constantin Teculescu, fostul presedinte CEC.
In schimb, acesta spune ca persoanele fizice care au depus bani la bancile respective nu vor fi afectate de retragerea capitalului strain din Romania.
"Sumele respective, pana in 100.000 de euro, sunt garantate de stat. Din punct de vedere al finantarii economiei nationale vor fi niste probleme, una dintre acestea fiind lipsa de lichiditati", precizeaza Constantin Teculescu, pentru Business 24.
In ceea ce priveste incheierea unui nou acord precum acela de la Viena, care sa ne protejeze de retragerile de capital strain, Constantin Teculescu crede ca ar fi bine ca acest lucru sa se intample, dar ca are unele rezerve legate de respectarea unei astfel de intelegeri.
"Am rezerve in ceea ce priveste respectarea reala a acordului, in sensul ca se pot gasi si alte modalitati. Cred... mai mult
Joi, 27 Octombrie 2011, ora 13:30
Reprezentantii Erste sustin ca dependenta economiei de cresterea creditarii s-a redus considerabil si ca o retragere de fonduri din Romania de catre bancile elene ar avea consecinte economice limitate, anunta Mediafax.Leu s-a aflat recent sub presiune din cauza escaladarii crizei din Grecia.
Motivul pietelor financiare a fost ponderea relativ mare a bancilor elene in sectorul bancar romanesc, spre 20%."Chiar daca bancile elene ar retrage bani din Romania, consecintele pentru economie ar trebui sa fie limitate.
Fata de 2009, cand retragerea de capital de catre toate bancile starnea teama, criza din Grecia ar afecta doar o parte a sectorului financiar.
Competitorii ar fi acum bucurosi sa intervina, in timp ce avansul creditarii este departe de nivelul de dinainte de 2009.
Astfel, dependenta economiei de cresterea creditarii a fost redusa dramatic", se arata in raportul Erste.Datoria publica a Greciei, estimata la 352 miliarde de euro in acest an, depaseste datoria cumulata a Cehiei, Slovaciei, Ungariei, Romaniei si Croatiei, de 240 miliarde de euro, chiar daca cele cinci state au la un loc o populatie de 52 milioane de persoane, de aproape cinci ori mai mult comparativ cu 11 milioane in Grecia.
Pentru acest an, Erste estimeaza ca datoria publica a Romaniei se va situa la 44 miliarde de euro.Incertitudinile privind Grecia ar putea persista, dar Erste se asteapta ca pietele financiare sa accepte rationamentul grupului austriac privind atenuarea temerilor in legatura cu... mai mult
Marti, 05 Iulie 2011, ora 15:41
Valoarea-reper a expunerii celor noua banci straine prezente in Romania a scazut la 97%, fapt ce i-a determinat pe analisti sa estimeze ca bancile au retras de pe piata aproximativ 1 miliard de euro. Potrivit raportului de evaluare al Fondului Monetar International, la sfarsitul lunii martie, expunerea agregata pe Romania, a celor mai mari noua grupuri financiare prezente in Romania, participante la Initiativa de Coordonare era de 97% fata de nivelul initial.Angajamentul stabilit de bancile straine a expirat in aceasta primavara, dupa ce primul acord de imprumut cu FMI si Comisia Europeana s-a incheiat. Pe lista s-au inscris atunci Erste Bank (actionarul majoritar al BCR), Raiffeisen, Eurobank EFG (proprietarul Bancpost), National Bank of Greece (actionarul majoritar la Banca Romaneasca), UniCredit, Societe Generale (BRD), Alpha Bank, Volksbank si Piraeus Bank, scrie Cotidianul. mai mult
Luni, 04 Iulie 2011, ora 10:16