Băncile centrale şi autorităţile de reglementare sunt nevoite să ţină sub control influenţa din ce in ce mai mare a companiilor ”Big Tech”, informează oficiali de top ai Băncii Reglementelor Internaţionale (BRI), transmite Reuters.
Astfel că, autorităţile de supraveghere la nivel mondial sunt tot mai îngrijorate de faptul că volumul uriaş de date controlate de grupuri precum Facebook, Google, Amazon şi Alibaba le-ar putea permite să remodeleze finanţarea atât de rapid încât să destabilizeze sisteme bancare întregi.
Într-o lucrare publicată, luni, 2 august, BRI a arătat exemple precum China, unde cele două mari companii tehnologice de plăţi reprezintă acum 94% din piaţa plăţilor mobile. În multe alte jurisdicţii, firmele tehnologice îşi stabilesc rapid prezenţa, unele acordând şi împrumuturi persoanelor fizice şi întreprinderilor mici şi oferind servicii de asigurare şi de gestionare a averii.
"Intrarea marilor companii de tehnologie în serviciile financiare dă naştere la noi provocări legate de concentrarea puterii pe pieţă şi gestionarea datelor", se arată în documentul BRI, publicată luni.
Băncile centrale ar trebui să anticipeze evoluţiile şi să formuleze politici bazate pe scenarii posibile, în care iniţiativele Big Tech transformă deja plăţile şi alte părţi ale sistemelor financiare.
”Băncile centrale şi autorităţile de reglementare a sectorului financiar ar trebui să... mai mult
Marti, 03 August 2021, ora 09:42
Au disparut zilele in care serviciile bancare erau standardizate si destul de restrictive. Evolutia tehnologiilor digitale, schimbarea preferintelor consumatorilor si cresterea concurentei creeaza noi provocari pentru banci. Noi, consumatorii, suntem obisnuiti acum cu instrumente digitale convenabile si cu tehnologie in toate domeniile vietii noastre.
Astazi, folosim o mare varietate de canale pentru a comunica cu brandurile. Folosim aplicatii, platforme si site-uri web de toate tipurile pentru a medita, a ne exercita, a ne distra sau chiar si pentru a ne urmari zilnic somnul. De aceasta flexibilitate vrem sa avem parte si cand vine vorba despre banci si serviciile pe care le ofera.
Drept urmare, majoritatea bancilor au inceput sa sufere transformari de digitalizare si au inceput sa concureze intre ele pentru a castiga increderea cat mai multor clienti prin diferite modalitati de promovare online si nu numai. Cu toate acestea in ziua de azi multe dintre solutiile lor digitale sunt inca dezamagitoare in ceea ce priveste modul in care traduc experientele bancare.
Succesul depinde acum de a ne concentra cu fermitate asupra consumatorului si de a adauga valoare reala pentru fiecare interactiune. Este necesar sa se echilibreze satisfacerea nevoilor clientilor traditionali cu valoarea adaugata pe care noile tendinte si inovatia tehnologica le poate adauga pentru a imbunatati procesele si experientele.
Ce tendinte si schimbari modeleaza modul in care ne vom gestiona... mai mult
Miercuri, 30 Octombrie 2019, ora 14:00
Bancile britanice detin suficient capital pentru a face fata simultan unui Brexit fara acord si unui razboi comercial global, a anuntat joi Banca Angliei (BoE), ca parte a evaluarii sale bianuale privind riscurile financiare, transmite Reuters.
De asemenea, BoE a confirmat ca se va concentra si mai mult asupra riscurilor, cum ar fi criptomonedele, socurile legate de lichiditati si fondurile care investesc in active nelichide.
"Probabilitatea observata a unui Brexit fara acord a crescut de la inceputul anului. Sistemul bancar britanic ramane suficient de solid pentru a face fata socurilor economice si financiare care ar putea fi asociate cu Brexit", se arata in raportul Comitetului de politica financiara (FPC) al Bancii Angliei. Institutia avertizeaza ca "stabilitatea financiara nu este acelasi lucru cu stabilitatea pietelor. Volatilitatea semnificativa si modificarea preturilor activelor sunt de asteptat in cazul unei iesiri dezordonate a Marii Britanii din Uniunea Europeana".
De asemenea, Banca Angliei atrage atentia ca tensiunile comerciale dintre SUA si China au sporit riscurile financiare globale, pe fondul cresterii numarului companiilor cu un grad ridicat de indatorare in Statele Unite, Europa continentala si in alte regiuni.
FPC si Autoritatea de reglementare a pietei financiare din Marea Britanie (FCA) vor analiza daca fondurilor de investitii ar trebui sa li se ceara sa stabileasca o perioada mai lunga de timp pentru retragerea banilor de catre... mai mult
Joi, 11 Iulie 2019, ora 15:36
Andreas Treichl, directorul general al grupului bancar austriac Erste Group Bank AG, proprietarul BCR, a fost desemnat "Bancherul anului 2019", de catre revista financiara Euromoney, informeaza un comunicat de presa.
De asemenea, subsidiarele Erste Group din Austria, Romania si Slovacia au fost recompensate cu distinctia "Cea mai buna banca" in tarile lor. Banca Comerciala Romana (BCR) a fost declarata "Cea mai buna banca din Romania", dupa ce in 2017 a fost premiata pentru "Cea mai buna transformare a unei banci din Europa Centrala si de Est".
In decizia sa, juriul Euromoney a subliniat faptul ca, in cei 22 de ani in care Andreas Treichl a fost CEO, Erste Group a evoluat dintr-o casa traditionala de economii in Austria intr-o companie listata cu subsidiare in sase state din Europa Centrala si de Est, peste 16 milioane clienti si peste 47.000 de angajati. De la inceput, Andreas Treichl a concentrat eforturile Erste pentru oferirea de servicii de retail banking pentru clasa mijlocie in crestere din regiune. Pentru a creste accesul la prosperitate, incepand din 2012, Andreas Treichl a pus la punct planuri pentru ca Erste sa dezvolte o platforma bancara pan-regionala. Lansata in 2015, platforma digitala George a devenit cea mai mare platforma bancara pan-Europeana si in prezent deserveste o buna parte din clientii Erste in patru din pietele unde banca este prezenta.
Erste Group este unul dintre principalii furnizori de servicii financiare din estul Uniunii Europene,... mai mult
Joi, 11 Iulie 2019, ora 15:33
Bancile americane detin cinci din primele sase pozitii in topul celor mai mari banci din lume atat pe piata veniturilor fixe cat si pe piata tranzactiilor cu actiuni, in conditiile in care, in 2018, JPMorgan Chase & Co. si-a consolidat pozitia de lider pe piata si s-a apropiat de top pe cealalta piata, iar Deutsche Bank AG a pierdut teren pe ambele piete in timp ce incearca sa isi restructureze afacerile, transmite Bloomberg.
Cota controlata de JPMorgan pe piata veniturilor fixe a crescut cu 1,4% in 2018, pana la 17,1%, banca americana fiind lider mondial pe aceasta piata evaluata la 77 miliarde dolari. De asemenea, pe piata tranzactiilor cu actiuni, evaluata la 53 miliarde dolari, cota JPMorgan a crescut cu 1% in 2018, pana la 13,2%. In acest caz, JPMorgan este devansata de Morgan Stanley, care detine o cota de piata de 16,7%, si Glodman Sachs, cu o cota de piata de 14,2%.
In cazul veniturilor fixe, "placinta" impartita de toate bancile au scazut cu 6% in 2018 comparativ cu 2017, dar in cazul tranzactiilor cu actiuni a crescut cu 14%.
In 2017, bancile europene au reusit sa recupereze o parte din decalajul care le separa de rivalele americane, dar in 2018 nu au putut mentine aceasta tendinta, in principal din cauza mediului dificil de tranzactionare din a doua jumatate a anului trecut. Majoritatea marilor banci europene au demarat programe de restructurare care au dus la pierderea unor angajati talentati si a unor clienti. Presiunile de reducere a costurilor sunt... mai mult
Luni, 25 Februarie 2019, ora 09:58
Bancile din zona euro care opereaza in Marea Britanie trebuie sa fie pregatite pentru Brexit pana in luna martie, deoarece orice temeri legate de supervizare trebuie rezolvate in urmatoarele saptamani, a afirmat Andrea Enria, presedintele noii agentii de supervizare bancara (SSM) din cadrul Bancii Centrale Europene, transmite Reuters.
"In privinta grupurilor bancare din zona euro cu operatiuni in Regatul Unit, ne concentram pe managementul riscului, capacitatea de tranzactionare si viitoarele activitati ale sucursalelor lor britanice", a declarat Enria, la un eveniment organizat de Parlamentul European.
Aceasta a dat asigurari ca majoritatea procedurilor de autorizare pentru relocarea in zona euro a bancilor cu sediul la Londra este finalizata sau va fi in urmatoarele saptamani.
Institutiile financiare cu sediul in Londra trebuie sa solicite o licenta noua sau sa o extinda pe cea actuala pentru a putea oferi servicii bancare in blocul comunitar si dupa Brexit.
Banca Centrala Europeana discuta cu aproximativ 50-60 de firme obtinerea unor licente post-Brexit, a anuntat recent institutia financiara cu sediul la Frankfurt.
Bancile care vor acces la Uniunea Europeana dupa Brexit trebuie sa-si infiinteze mai mult decat ''o cochilie goala'' in blocul comunitar, a avertizat recent Autoritatea Bancara Europeana (EBA), ceea ce ar putea determina un exod mai amplu al locurilor de munca si al afacerilor din Londra.
Marea Britanie va iesi din UE in luna martie 2019,... mai mult
Marti, 19 Februarie 2019, ora 09:32
Scandalurile legate de spalarea de bani sunt depasite astfel ca anul viitor o provocare majora pentru bancile din Europa de Est va fi sa evite efectele tensiunilor geopolitice, transmite Bloomberg.
Letonia, tara care in acest an a fost in centrul scandalului legat de spalarea de bani, isi preseaza bancile sa respecte un set din ce in ce mai complex de sanctiuni internationale, a declarat presedintele Comisiei pentru piete financiare si de capital (CPFC) din Letonia, Peters Putnins. Potrivit lui Putnins, aceste eforturi se vor dovedi decisive in mentinerea accesului Letoniei pe pietele financiare globale.
"Vedem in fiecare luna ca sunt fie sanctiuni din partea Uniunii Europene fie sanctiuni americane indreptate spre Rusia sau alte tari. Problema exista deja dar in cursul anului urmator sunt sigur ca aceasta problema se va agrava", a spus Peters Putnins.
Sectorul financiar din Letonia a fost zguduit la inceputul acestui an cand a treia mare banca locala a fost inchisa dupa ce Trezoreria americana a acuzat-o de spalare de bani, iar guvernatorul Bancii Nationale a fost acuzat de luare de mita. In tara vecina Estonia, faptul ca divizia locala a grupului bancar Danske Bank A/S a intermediat tranzactii de miliarde de dolari cu fonduri suspecte a declansat mai multe investigatii si solicitari pentru o inasprire a reglementarilor la nivelul Uniunii Europene.
Letonia a interzis companiile paravan fara afaceri concrete, a inasprit reglementarile si amenzile pentru a-si... mai mult
Luni, 12 Noiembrie 2018, ora 16:34
Bancile straine au continuat sa-si reduca finantarea catre tarile din Centrul, Estul si Sud-Estul Europei (CESEE) in trimestrul al treilea al anului trecut, intr-un ritm similar cu cel inregistrat in trimestrul al doilea al anului trecut, risipind ingrijorarile ca retragerea bancilor straine din regiune s-a intensificat dupa de Rezerva Federala americana a inceput sa inaspreasca politica monetara in luna mai 2013, se arata intr-un raport al Fondului Monetar International (FMI), care se bazeaza pe statisticile Bancii Reglementelor Internationale (BIS).
Desi bancile straine si-au redus pozitiile externe fata de majoritatea tarilor din CESEE (14 din 20), amploarea reducerilor a variat semnificativ in randul statelor.
Cele mai mari reduceri ale finantarii bancilor straine catre toate sectoarele s-au inregistrat in Slovenia, Ungaria si Croatia, in timp ce in Cehia, Polonia, Albania, Muntenegru, Ucraina si Belarus s-au consemnat modificari pozitive in pozitiile bancilor.
FMI avertizeaza, insa, ca desi re-atragerea bancilor din regiune nu s-a intensificat, conditiile externe de finantare au devenit mai dificile pentru tarile din CESEE, in conditiile cresterii costurilor cu imprumuturile, iar fluxurile de portofoliu au devenit negative pentru prima data dupa 2009.
Cele mai afectate au fost tarile cu necesitati mari de finantare externa si/sau fiscala. Unele dintre aceste tari au inregistrat si cele mai mari reduceri ale finantarii bancare in trimestrul al treilea.... mai mult
Duminica, 16 Februarie 2014, ora 14:31
Bursele din Europa si Statele Unite ale Americii au inregistrat joi caderi puternice, pe fondul incertitudinilor cauzate de recentele turbulente pe pietele internationale, potrivit NewsIn.Astfel, pentru indicele FTSE 100 al bursei londoneze, CAC al bursei franceze si cel al bursei de la Frankfurt, Dax, scaderea a fost de circa 5%, in timp ce indicele Dow Jones a pierdut mai mult de 4% in ultimele tranzactii, conform datelor publicate de BBC.Actiunile bancare au suferit caderi mult mai pronuntate dupa ce Banca Centrala Europeana a imprumutat bani catre o banca din zona euro.
Aceasta a fost a doua zi de scaderi ale actiunile bancare, vanzarile rapide de miercuri venind pe fondul observatiilor facute de cancelarul german Angela Merkel si de presedintele francez Nicolas Sarkozy privind introducerea unei taxe pe tranzactiile financiare, relateaza BBC.In Londra, Barclays cazuse cu 7,9%, Royal Bank of Scotland cu 6,3%, Lloyds Banking Group cu 7,1% si HSBC Holdings pierduse 4.4%. In Germania, Commerzbank inregistrase un declin de 5,3% si Deutsche Bank fell de 4,3%. Pe Walll Street, Bank of America raporta o cadere de peste 7%, potrivit BBC News. In Franta, cateva din cele mai mari banci au avut o cadere puternica, respectiv Societe Generale de 7,3% si Credit Agricole de 4,2%.Propunerea celor doi lideri europeni are in vedere strangerea de bani pentru sustinerea viitoarelor fonduri de salvare.
De asemenea, s-a facut apel la "o guvernanta real economica" pentru zona euro, ca... mai mult
Joi, 18 August 2011, ora 18:51