Bancile-mama au capitalizat subsidiarele din Romania cu 568,1 milioane de euro in primele sase luni ale acestui an, comparativ cu 104,46 milioane de euro in aceeasi perioada a anului trecut, potrivit datelor Oficiului National al Registrului Comertului (ONRC).
In perioada analizata, cea mai mare infuzie de capital a fost primita de Volksbank Romania (482,14 milioane euro, in martie), urmata de OTP Bank Romania, cu 39,09 milioane euro in ianuarie, si de Unicredit Tiriac Bank, cu 38,13 milioane euro in iunie.
Tot in iunie, capitalul social al Idea Bank a fost majorat cu 4,47 milioane euro.
Romanian International Bank si-a majorat capitalul social cu 3,15 milioane euro in februarie, iar Libra Internet Bank cu 1,12 milioane euro, in martie.
Astfel, printre cele mai importante majorari de capital au fost facute, in primele sase luni din 2015, de Volksbank Romania, Unicredit Tiriac Bank si OTP Bank Romania, in total 559,36 milioane ...citeste mai departe despre "Bancile-mama au trimis de 5 ori mai multi bani subsidiarelor din Romania" pe Ziare.com mai mult
Duminica, 02 August 2015, ora 13:48
Finantarea externa de la bancile-mama a scazut in Romania cu aproximativ 35% fata de momentul de inceput al crizei, circa jumatate din aceasta reducere avand loc in anul 2013, afirma guvernatorul BNR, Mugur Isarescu.
Informatia figureaza in disertatia "Romania, adoptarea euro si Uniunea Bancara" sustinuta luni de Isarescu la Universitatea Babes-Bolyai din Cluj-Napoca, unde seful bancii centrale a prezentat, printre altele, o serie de argumente pentru aderarea Romaniei la Uniunea Bancara, potrivit Mediafax.
"Intai de toate, un argument puternic pentru aderarea unei tari non-euro la Uniunea Bancara il reprezinta, in opinia mea, prevalenta in structura sectorului bancar a capitalului din zona euro. In cazul Romaniei, apartenenta la Mecanismul unic de supraveghere si la Uniunea Bancara apare drept alegerea naturala, dat fiind ca bancile din zona euro detin peste 70% suta din activele nete si din capitalul sistemului bancar din Romania. In contextul unei integrari atat de ridicate in piata financiara europeana, mentinerea prerogativelor de supraveghere bancara la nivel national nu ar avea decat rezultate suboptimale, ca urmare a accesului limitat la informatii privind bancile-mama si a absentei perspectivei de ansamblu", a aratat Isarescu.
In consecinta, realitatea unei prezente masive a capitalului din zona euro in sistemul bancar din Romania reclama efectuarea reglementarii si supravegherii la nivel transfrontalier.
Aderarea la Uniunea Bancara inseamna lucrul cu... mai mult
Marti, 19 August 2014, ora 08:37
1Bancile mama au capitalizat subsidiarele din Romania cu peste 414 milioane de euro in primele noua luni ale acestui an, in crestere de patru ori fata de aceeasi perioada a anului trecut,
In primele noua luni din 2011, infuziile de capital din strainatate catre sucursalele lor din Romania au totalizat 105 milioane de euro, potrivit datelor Oficiului National al Registrului Comertului (ONRC).
"Daca au credite neperformante, bancile trebuie sa se provizioneze, sa respecte regulile de prudentialitate. Profitabilitatea bancilor a scazut, iar unele au inregistrat chiar pierderi si au fost obligate sa constituie provizioane. Astfel, bancile mama au trimis capital suplimentar", a declarat profesorul de economie Daniel Daianu, citat de Newsin.
In primele noua luni ale acestui an, cea mai mare infuzie de capital a fost primita de Banca Comerciala Romana - 160,1 milioane euro (146 milioane euro, in ianuarie, respectiv 14,16 milioane euro in august), fiind urmata de Volksbank Romania, cu un aport de capital de 83,35 milioane euro, in februarie.
Emporiki Bank Romania si-a majorat capitalul social cu 52,9 milioane euro in iulie, OTP Bank Romania a primit un aport de 32,15 milioane euro la capitalul social in martie, in timp ce Garanti Bank si-a majorat capitalul social cu 17,9 milioane euro in ianuarie.
Tot in primele noua luni, Banca Romaneasca a fost capitalizata cu 17,46 milioane de euro in aprilie, MKB Romexterra Bank a primit 14,68 milioane euro, in iunie, iar... mai mult
Duminica, 21 Octombrie 2012, ora 14:59
Finantarea subsidiarelor din Europa Centrala si de Est, de catre bancile mama, este intr-o scadere usoara de la inceputul crizei economice mondiale.
Intre sfarsitul lui 2008 si prima jumatate a lui 2012, finantarea pe care grupurile mama au acordat-o ramurilor din CEE a scazut de la 78 de miliarde de euro la 62 de miliarde. Evolutia in termeni absoluti este insa de doar 4% din pasivele totale ale bancilor, se arata intr-un studiu al Agentiei Fitch, conform Agerpres.
Sistemele bancare din CEE au beneficiat insa de faptul ca depozitele consumatorilor locali au reusit sa inlocuiasca in cea mai mare parte a finantarii firmelor mama. Astfel ele au evitat, cu exceptia Ungariei, o contractie a bilantului si au reusit sa aiba mici cresteri ale creditului.
Reducerea finantarii a fost cea mai drastica in Bulgaria si Ungaria: 47% sau echivalentul a 13% din pasivele bancilor, respectiv 38% sau 12% din pasive.
Agentia de evaluare vede insa controlul bancilor din CEE de catre banci straine, ca un factor pozitiv, care asigura o stabilitate financiara si macroeconomica in aceasta zona.
Studiul Fitch a analizat banci cu active combinate, la sfarsitul lui 2011, de 454 miliarde de euro. Suma reprezinta 58% din activele bancilor din tarile cuprinse in studiu: Polonia, Cehia, Slovacia, Ungaria, Romania, Bulgaria si Croatia. mai mult
Marti, 16 Octombrie 2012, ora 16:09
Imprumuturile de la bancile-mama catre subsidiarele din Romania au scazut cu cinci procente incepand din anul 2011, a declarat luni, viceguvernatorul Bancii Nationale a Romaniei, Cristian Popa.
El a apreciat ca nu este o reducere brusca a liniilor de credit mama-fiica, iar situatia din Romania este mai buna decat in Ungaria, Serbia sau Bulgaria.
Potrivit oficialului BNR, in ultimii doi ani, creditul catre sectorul privat a scazut cu numai 1,5 procente, in termeni reali, aceasta dezintermediere fiind una fireasca dupa cresterile nesustenabile din trecut.
"Ceea ce nu dorim este o dezintermediere prea rapida sau excesiva", a spus Popa.
Oficialul BNR a mai aratat ca solvabilitatea sectorului bancar este de 14,6%, robusta si foarte buna, mult peste limitele impuse de autoritatea bancara europeana si la un nivel superior multor state europene. mai mult
Luni, 06 August 2012, ora 17:57
ATE Bank Romania a primit la finalul lunii aprilie 2012, de la ATE Bank Grecia, un imprumut subordonat in valoare de 24 de milioane de euro cu scadenta unica peste 6 ani, care contribuie la asigurarea solvabilitatii si a lichiditatii bancii la standarde internationale.
"Operatiunile ATE Bank Romania continua si vor continua, cu toata grija pentru clienti, disponibilitatile si angajamentele acestora, cu aceeasi sustinere fata de piata din Romania si cu suportul solid al bancii-mama demonstrat prin acest imprumut, precum si prin majorarea de capital in valoare de 20 de milioane de euro anuntata in 16 decembrie 2011", se mai spune in comunicat.
ATE Bank Romania are ca actionar majoritar Agricultural Bank of Greece S.A. (ATE Bank Greece), in prezent detinand 93,27% din actiuni.
ATE Bank of Greece este prezenta in Romania din anul 2006, cand a achizitionat pachetul majoritar de actiuni de la Banca pentru Mica Industrie si Libera Initiativa (Mindbank). mai mult
Vineri, 04 Mai 2012, ora 17:17
Volksbank Romania, Emporiki Bank si Marfin Bank au primit de la bancile mama injectii de capital de 50,13 milioane euro in aprilie, de peste trei ori mai mult decat capitalurile injectatate de bancile straine in aprilie 2009, potrivit datelor publicate de Registrul Comertului, transmite NewsIn.Astfel, Volksbank Romania controlata de grupul Volksbank International, si-a majorat capitalul social cu 39,2 milioane euro, iar Emporiki Bank a primit un aport de capital de 6,04 milioane euro, in timp ce Marfin Bank si-a majorat capitalul cu 4,89 milioane euro.In aprilie 2009, GE Garanti Bank primise 8,07 milioane euro la capitalul social, in timp ce UniCredit Tiriac Bank 7,14 milioane euro.Infuziile de capital din strainatate in bancile care activeaza in Romania au depasit 140,4 milioane euro in primul trimestru, in crestere cu 7% fata de acelasi interval din 2009, cand depaseau 130,9 milioane euro.In 2009, companiile care activeaza pe piata financiara romaneasca au primit de la actionarii straini injectii de capital de 814 milioane euro, in crestere cu 46% fata de 2008, cand insumau 558 milioane euro, potrivit datelor ONRC. mai mult
Marti, 13 Iulie 2010, ora 13:38
Grupurile bancare internationale isi vor reduce expunerea pe Romania pe termen scurt, insa va fi "o ajustare naturala, nu critica", pe fondul scaderii cererii de credite pe piata interna, considera economistul-sef al BERD, Erik Berglof, potrivit NewsIn. "Nu ar trebui sa fim surprinsi daca nivelul datoriilor subsidiarelor din Romania (catre bancile-mama, n.r.) se va reduce pe termen scurt. Este o ajustare naturala si nu se intampla numai in Romania", a spus Berglof.
El a adaugat ca motivul principal al reducerii expunerii va fi "caderea cererii de credite".
"Ne asteptam la o reducere a expunerii, nu intr-un mod dramatic, dar cel mai important e ca acest lucru nu s-a intamplat la varful crizei", a adaugat Berglof.
Economistul-sef al BERD a mentionat ca, pana in prezent, sistemul bancar romanesc a suportat "remarcabil" efectele crizei financiare si ca institutia continua sa monitorizeze indeaproape evolutia acestuia.
"Situatia este stabila, iar bancile sunt determinate sa ramana aici pe termen lung", a mai spus el.
mai mult
Miercuri, 11 Noiembrie 2009, ora 16:07
Bancile-mama ale primelor noua banci straine din Romania au definitivat si au semnat, saptamana trecuta, scrisorile bilaterale de angajament, care confirma ca grupurile isi vor mentine expunerea totala pe Romania si vor respecta cerintele de capital pentru subsidiare, a anuntat luni FMI, informeaza NewsIn."Angajamentul bancilor straine fata de Romania a fost extins si consolidat prin imprumutul de tip club loan acordat guvernului in iulie", se mai subliniaza in comunicatul publicat de FMI.FMI aminteste ca, pe 6 august, oficiali ai BNR, ai Fondului si ai CE s-au intalnit cu reprezentantii subsidiarelor, pentru a analiza evolutia din ultimele luni si pentru a discuta pasii viitori pentru aceasta initiativa "de mare importanta" pentru stabilitatea sistemului financiar."Succesul programului de reforma macroeconomica in Romania si sustenabilitatea balantei de plati depinde de implicarea activa a bancilor straine in Romania. Programul contribui la stabilitatea macroeconomica, inclusiv prin stabilitatea preturilor si scaderea primei de risc. In continuare, conditiile de concurenta in piata vor determina scaderea dobanzilor la active", mai subliniaza FMI.In urma intalnirii cu reprezentantii bancilor si ai BNR, desfasurata joia trecuta, seful misiunii FMI in Romania, Jeffrey Franks, a declarat pentru NewsIn ca Fondul Monetar International (FMI) a primit toate scrisorile de la cele noua banci mama care au promis ca isi vor mentine expunerea pe Romania.
"Am avut o cooperare foarte... mai mult
Luni, 10 August 2009, ora 11:55