Bank of Valletta, care efectueaza aproape jumatate din tranzactiile bancare din Malta, a fost nevoita sa isi sisteze activitatea, miercuri, din cauza unui atac cibernetic impotriva sa prin care au fost transferate in strainatate fonduri in valoare de 13 milioane de euro, transmite Reuters.
Premierul Joseph Muscat a declarat in Parlament ca atacul cibernetic a avut drept scop crearea unor plati internationale false in valoare de 13 milioane de euro, catre banci din Marea Britanie, Statele Unite, Cehia si Hong Kong.
Fondurile au fost urmarite, iar Bank of Valletta lucreaza pentru a inversa tranzactiile.
Muscat a spus ca atacul a fost detectat la scurt timp dupa inceperea programului de lucru, cand au fost observate discrepante in timpul reconcilierii tranzactiilor internationale.
La scurt timp, Bank of Valletta a fost informata de serviciile de securitate ale statului, care au primit informatii din strainatate ca banca a fost tinta unui atac cibernetic.
Pentru a reduce riscurile si a verifica sistemele, Bank of Valletta si-a suspendat activitatea, a inchis ATM-urile si si-a dezactivat site-ul.
Muscat a spus ca inchiderea activitatilor unei institutii financiare atat de importante a avut impact asupra economiei si a provocat probleme in strainatate pentru detinatorii de carduri de credit care au avut nevoie sa faca plati, cum ar fi la hoteluri.
Au avut loc aranjamente alternative cu companiile de carduri de credit, pentru a-i ajuta pe cei afectati.... mai mult
Miercuri, 13 Februarie 2019, ora 22:09
Un grup de 13 media europene a inceput vineri publicarea asa-numitelor Malta Files, dosare de presa despre culisele paradisului fiscal maltez la care au lucrat timp de patru luni 49 de ziaristi din 16 tari, informeaza AFP.
Site-ul francez de internet Mediapart promite o radiografie a "paradisului fiscal putin cunoscut care prezideaza Uniunea Europeana pana la 30 iunie". Potrivit ziaristilor, Malta provoaca celorlalte tari europene pierderi anuale de doua miliarde de euro, sub forma unor venituri fiscale nerealizate.
Articolele vor fi publicate timp de doua saptamani si vor dezvalui "optimizari si evaziuni fiscale, spalari de bani si coruptie", precum si lista completa a persoanelor si organizatiilor implicate in cele 53.247 de firme inregistrate in Malta. Cateva nume mari mentionate sunt grupurile Bouygues, Total, BASF si Ikea si bancile REYL si JP Morgan.
Saptamanalul german Der Spiegel adauga pe lista BMW, Deutsche Bank, Puma, Merck, Bosch, Rheinmettal. Compania aeriana Lufthansa are 18 filiale in Malta, unde si-a instalat "casa de pensii", arata publicatia. Der Spiegel a contactat firmele implicate si a primit asigurari ca activitatea lor din Malta este legala si declarata la fisc.
Ziarul italian L'Espresso afirma ca Italia este "de departe" tara cel mai des intalnita in Malta Files, cu aproape 8.000 de firme malteze controlate de actionari italieni. "Alaturi de intreprinzatori care au creat sau transferat activitati reale, exista si o armata de emigrati din... mai mult
Sambata, 20 Mai 2017, ora 11:03
Profitul net al Institutului pentru Lucrari Religioase, numele formal al Bancii Vaticanului, infiintate in 1887, a scazut de la 86,6 milioane de euro in 2012 la 2,9 milioane de euro anul trecut.
De aceea, Papa Francisc intentioneaza sa schimbe board-ul si directorii Bancii Vaticanului, dupa un an de reorganizare la institutia de credit afectata de scandaluri, pe parcursul caruia au fost blocate peste 2.000 de conturi, potrivit Bloomberg, citat de
Mediafax.
"Cu sprijinul Sfantului Parinte si al Consiliului Cardinalilor, formam structuri mai simple si mai eficiente pentru a servi misiunea Bisericii Catolice", a declarat cardinalul George Pell.
Papa Francisc, 77 de ani, a incercat sa imbunatateasca transparenta si respectarea regulilor la Banca Vaticanului. In cel mai recent scandal care a afectat imaginea bancii, un prelat a fost arestat in Italia sub acuzatii de frauda.
Papa s-a bazat pe presedintele bancii, Ernst von Freyberg, un membru al Ordinul Suveran Militar Ospitalier al Sfantului Ioan de Ierusalim, de Rodos si de Malta, organizatie cu originile in stravechiul ordin al Cavalerilor Ospitalieri, pentru a verifica situatia conturilor si activelor bancii. Von Freyberg a fost numit in fruntea institutiei anul trecut de predecesorul lui Francisc, Benedict al XVI-lea.
De ce a scazut profitul
Declinul puternic al profitului este datorat in parte unei pierderi de 16,5 milioane de euro din activitati de trading, legata de variatiile in valoarea rezervelor... mai mult
Marti, 08 Iulie 2014, ora 16:45
Germania si FMI, principalii arhitecti ai conditiilor impuse Ciprului, au avut ca scop reducerea sectorului bancar supradimensionat al tarii, de sapte ori cat PIB, insa deciziile dure impuse ridica semne de intrebare in privinta altor state din UE, unde dezechilibrul este si mai mare.
Sectorul bancar din Malta este chiar mai mare raportat la PIB decat cel al Ciprului, iar in Luxembourg depaseste economia de 23 de ori, potrivit cotidianului The Guardian.
Germania si FMI au fost principalele forte din spatele deciziei de a inchide Cyprus Popular Bank (Laiki) si de a restructura puternic a doua mare institutie de credit din tara, Bank of Cyprus.
Directorul FMI, Christine Lagarde, a vrut ca ambele banci, reprezentand jumatate din sectorul bancar cipriot, sa fie inchise. In cele din urma, s-a decis ca doar Laiki sa fie inchisa, cu pierderi mari pentru deponenti si creditori.
Ciprul, "o economie de cazino"
Bank of Cyprus va ramane insa o "umbra" a institutiei de credit din trecut, cu depozitele inghetate pe parcursul restructurarii si cu pierderi de circa 30% pentru sunele mai mari de 30% din conturi, scrie The Guardian.
Guvernul francez a calificat Cipru ca fiind "o economie de cazino", in timp ce germanii considera ca ar fi "un model disfunctional de afaceri".
Cu un sector bancar de sapte ori cat PIB, Lagarde a insistat ca este nesustenabil si raportul ar trebui redus pana in 2018 la numai de trei ori.
Intr-o perioada de consolidare a controlului... mai mult
Marti, 26 Martie 2013, ora 10:15