Unii dintre bancherii de top din Londra au declarat ca si-ar amana sau chiar ar contramanda planurile de mutare a sediilor in Europa continentala, daca va exista un acord care sa permita Marii Britanii sa-si mentina accesul la piata unica europeana, o schimbare semnificativa fata de precedentele avertismente ca nu va exista "cale de intoarcere", se arata intr-o analiza a Financial Times (FT).
Comisia Europeana a recomandat vineri trecerea imediata la faza a doua a negocierilor privind viitorul relatiei dintre UE si Londra, referitoare la comert si perioada de tranzitie.
Perspectiva mentinerii accesului la piata unica europeana este vazuta ca putin probabila, dar posibila, dupa ce, saptamana trecuta, Regatul Unit a promis sa pastreze "alinierea deplina" la reglementarile UE privind piata interna daca nu va putea stabili termenii viitoarei relatii cu blocul comunitar dupa Brexit.
Autoritatile de reglementare, inclusiv Banca Centrala a Germaniei (Bundesbank) si Autoritatea de Reglementare a Pietei Financiare din Marea Britanie (FCA) au avertizat in mod public ca in primul trimestru din 2018 nu va mai exista "cale de intoarcere" pentru banci deoarece ele trebuie sa aiba planuri pentru un viitor in care ar putea sa nu mai aiba acces din Londra la piata UE, dupa implementarea iesirii tarii din blocul comunitar, in martie 2019.
Si marile banci, inclusiv HSBC, JPMorgan si Goldman Sachs, au transmis avertizari similare secretarului american pentru comert, Wilbur Ross,... mai mult
Luni, 11 Decembrie 2017, ora 14:00
In timp ce politicienii britanici se lupta sa ajunga in 2018 la un acord care va reduce ingrijorarile mediului de afaceri cu privire la Brexit, pentru unele industrii acest acord va veni prea tarziu.
Potrivit unor surse din mediul bancar citate de Bloomberg, in absenta unor modificari spectaculoase, marile banci globale vor incepe sa isi puna in aplicare planurile de mutare la inceputul anului urmator, pentru a fi sigure ca vor avea noi birouri in interiorul Uniunii Europene in momentul in care Marea Britanie va iesi din blocul comunitar.
In plus, premierul britanic Theresa May nu poate sa impiedice bancile sa puna in aplicare planurile lor de rezerva, a declarat una dintre surse.
"Daca la inceputul anului urmator nu vom avea o directie clara a negocierilor, cred ca jucatorii din industria bancara vor trebui sa ia decizii", a declarat directorul general adjunct de la Societe Generale, Severin Cabannes, adaugand ca banca intentioneaza sa creeze 300 de noi locuri de munca la Paris.
Potrivit lui Cabannes, banca va avea nevoie de aproximativ un an pentru aceasta transformare.
In conditiile in care negocierile cu privire la Brexit par blocate pentru mai multe luni, o serie de banci precum Goldman Sachs Group, Morgan Stanley, UBS Group si Royal Bank of Scotland Group vor incepe sa mute angajati, infrastructura si capital spre noile birouri din blocul comunitar in primul trimestru al anului urmator, au declarat sursele citate de Bloomberg.
Chiar daca bancile ar... mai mult
Marti, 21 Noiembrie 2017, ora 14:51
Inca dinaintea referendumului care a stabilit iesirea Marii Britanii din UE, bancile internationale prezente in Londra si-au facut planuri de rezerva privind reducerea operatiunilor derulate in regat, in vederea asigurarii accesului la piata unica europeana.
Acum, dupa ca guvernul Theresa May a anuntat 29 martie ca data sigura pentru invocarea articolului 50, migratia bancilor din Londra nu mai este decat o chestiune de timp, remarca Bloomberg. Iar acestea par sa-si fi indreptat atentia cu preponderenta spre doua orase europene care au sansa de a evolua ca importanta in randul centrelor financiare globale.
Estimarile analistilor think tank-ului Bruegel arata ca institutiile financiare ar putea muta din Londra active ale clientilor de peste 1.800 miliarde euro, periclitand astfel 10.000 de slujbe in sectorul bancar si alte 20.000 in cel al serviciilor financiare.
Inca din a doua jumatate a anului trecut, diverse metropole europene au incercat sa isi puna in valoare atuurile in fata marilor banci internatioanle pentru a suplini rolul Londrei pe piata financiara din regiune.
Paris, Amsterdan, Frankfurt sau Dublin au derulat adevarate campanii de atragere a bancilor pregatite de relocare, insa doar ultimele doua par sa se bucure de un succes real in randul companiilor financiare prezente in capitala Marii Britanii.
O evaluare facuta de Bloomberg in randul executivilor care au cunostinta de planurile de rezerva creionate de aproape un an de institutiile... mai mult
Marti, 21 Martie 2017, ora 12:36
Dupa un an si jumatate in care au fost invinuiti ca le fura locurile de munca localnicilor in Marea Britanie, polonezii vor sa-si ia revansa pe seama Brexitului si sa "sufle" Londrei zeci de mii de joburi din sectorul financiar.
Pe fondul temerilor manifestate de marile banci cu privire la pierderea accesului la piata unica europeana, in urma divortului Marii Britanii de UE, Polonia intentioneaza sa atraga in tara cel putin doua mari companii din sector, relateaza Bloomberg.
Goldman Sachs si HSBC ar putea sa-si mute sucursalele londoneze in Varsovia, sustine vicepremierul Mateusz Morawiecki, care a confirmat ca guvernul polonez este in proces de negociere cu cele doua institutii financiare.
Un milion de polonezi au emigrat in Marea Britanie dupa aderarea tarii la UE, dar negocierea Brexitului intre Londra si Varsovia este plina de asperitati, dupa cum recunoaste Morawiecki.
"Nu vrem sa aplicam pedepse, dar vom fi duri in negocierea Brexitului. Vrem sa protejam unitatea Europei prin apararea celor 4 drepturi fundamentale", a precizat vicepremierul polonez, facand referire la libertatea de circulatie a persoanelor, marfurilor, serviciilor si capitalului in interiorul UE.
Cea mai mare tara din fostul bloc comunist este si principalul beneficiar al fondurilor de dezvoltare alocate din bugetul comun al UE, la care Marea Britanie este al patrulea mare contribuabil, cu o suma de 107 miliarde euro alocata pentru 2014-2020.
Tactica premierului britanic Theresa May... mai mult
Miercuri, 15 Februarie 2017, ora 18:00
10Capitala Frantei ar putea deveni noul centru financiar global, in locul Londrei, daca planurile de rezerva ale bancilor prezente in capitala Regatului vor fi puse in aplicare.
Unele dintre cele mai mari banci internationale care au sucursale in Londra sunt in discutii avansate cu oficialii francezi pentru mutarea operatiunilor pe malurile Senei, afirma Benoit de Juvigny, unul dintre responsabilii cu stabilirea reglementarilor financiare pe piata franceza, citat de BBC.
Parisul a initiat inclusiv o campanie publicitara pentru a atrage peste Canalul Manecii bancherii speriati de Brexit, luptand in acest sens cu orase precum Amsterdam, Frankfurt sau Luxemburg.
Decenii la rand, bancile prezente in Marea Britanie au putut opera fara oprelisti in interiorul UE, gratie asa-zisului pasaport financiar acordat institutiilor de profil din tarile membre, dar acesta ar putea fi retras odata cu despartirea Regatului Unit de blocul comunitar.
Fara garantia unui sistem similar care sa ofere continuitate pe piata europeana pentru marile intitutii financiare din City, marile banci internationale au pus la punct planuri de mutare a operatiunilor in alte tari de pe continent.
Reporterii postului britanic de televiziune sustin ca 8 mari orase europene ravnesc la zestrea financiara pe care Londra risca sa o piarda: Paris, Amsterdam, Frankfurt, Luxemburg, Madrid, Bratislava, Dublin si Valetta.
De Juvigny crede insa ca Parisul este favorizat, in ciuda faptului ca analizele... mai mult
Vineri, 09 Decembrie 2016, ora 12:37
In ciuda mesajelor linistitoare venite pana acum din partea bancilor internationale aflate in Londra, exodul impus de Brexit pare inevitabil.
Cotidianul britanic The Independent dezvaluie ca marile institutii de credit internationale au declansat o vanatoare de spatii de birouri in marile orase din UE pentru a asigura rapid transferul operatiunilor in interiorul blocului continental.
Plan de retragere
Marile institutii de credit iau in calcul scenariul cel mai negru cu privire la Brexit, iar acesta include pierderea statutului de centru bancar global al Londrei si restrictii drastice pe piata financiara din UE.
Negocierile pe tema Brexit ar putea dura aproximativ doi ani, dar bancherii vor sa fie siguri ca isi iau din timp toate masurile de precautie in vederea unei retrageri rapide din Londra. Construirea unor noi sedii, extinderea celor existente sau achizitionarea de noi spatii de birouri reprezinta astfel subiecte de mare actualitate.
"Anul acesta se pun la punct scenariile posibile, se analizeaza optiunile si se fac planuri de rezerva. Unele planuri au nevoie de timp pentru a fi puse in practica si nimeni nu va astepta pana pe 1 ianuarie pentru a descoperi apoi ca nu poate face afaceri", anunta Andrew Gray, omul care analizeaza impactul Brexit in consultanta data de PwC bancilor din Marea Britanie.
Rute diferite
Premierul Theresa May sustine ca va pastra avantaje importante pentru Regatul Unit in relatia cu UE, dar bancherii sunt deja alarmati de... mai mult
Miercuri, 17 August 2016, ora 12:15
Decizia alegatorilor britanici de a parasi Uniunea Europeana loveste fara mila in marile banci.
Actiunile Barclays au scazut cu 30% pe bursa din Londra, in primele ore ale zilei, RBS a pierdut 34%, Lloyds Bank a scazut cu 28%, iar actiunile Deutsche Bank au scazut cu 16%, potrivit CNN Money.
Cutremurul s-a simtit si pe bursele din Asia, unde HSBC, cea mai mare banca britanica, a pierdut 9%, iar Standard Chartered, specializata pe piata Asiatica, a pierdut 11% pe bursa din Hong Kong.
Industria financiara din Regatul Unit are o pondere importanta in economia tarii, contand in proportie de 8% in PIB al Marii Britanii si avand o influenta de 4% pe piata muncii din tara, cu aproape 1,2 milioane de slujbe oferite insularilor.
Multe dintre acestea sunt puse in pericol insa, ca urmare a regandirii strategiei unor institutii de credit de a-si reconsiderea expunerea pe piata britanica.
Inca de la sfarsitul anului trecut, HSBC si Deutsche Bank au analizat posibilitatea inchiderii sucursalelor din regat si, chiar daca HSBC a renuntat la aceasta idee, grupul bancar german este asteptat inca sa ia o decizie in aceasta privinta.
Chiar si fara inchiderea centrului operational din Londra, HSBC ar putea, totusi, sa mute o parte din operatiuni catre sucursala pariziana.
Alte banci, precum JP Morgan si Citibank au mentionat posibilitatea inchiderii unor sucursale din Marea Britanie, cu urmare a eventualelor modificari in reglementarea sistemului financiar din tara dupa... mai mult
Vineri, 24 Iunie 2016, ora 11:29
La doar cateva zile dupa condamnarea lui Tom Hayes, traderul acuzat de manipularea dobanzii interbancare de referinta globala Libor, o noua veste anunta schimbari de viitor in mediul financiar global.
Reprezentantii Bursei din Londra, LSE Group, sustin ca intreg sirul de scandaluri in care au fost amestecati bancherii londonezi trebuie sa puna capat indicilor financiari de referinta bazati pe sondajul efectuat intre traderi, relateaza reporterii CNBC.
Se sparge gasca
"Vremea indicilor facuti pe baza de sondaj a apus. Suntem in plin proces de mutare din vremea in care aceste elemente de referinta erau facute pe baza de sondaj intr-o lume electronica, in care totul poate fi urmarit si probat", explica Xavier Rolet, directorul executiv al Bursei londoneze.
Traderul HBS si CitiGroup, Tom Hayes, a primit o sentinta de 14 ani de inchisoare pentru manipularea unuia dintre elementele cheie care definesc valoarea instrumentelor financiare din lumea intreaga.
Libor a reprezentat indicele de baza in derularea activitatii din industria bancara si pe pietele de capital din lumea intreaga, fiind in acelasi timp si o unealta de manipulare a pietei aflata la indemana bancherilor din Londra.
Libor reprezinta, de fapt, dobanda interbancara practicata de marile institutii de credit din Londra.
Stabilirea dobanzii se face mai mult in baza unor estimari transmise de traderi decat in baza tranzactiilor efective practicate de banci.
UBS, Barclays si JP Morgan au fost... mai mult
Miercuri, 05 August 2015, ora 17:35
Cazul lui Tom Hayes, bancherul condamnat luni de justitia britanica la 14 ani de inchisoare pentru manipularea ratei care caracterizeza piata dobanzilor bancare la nivel global, Libor, devine pentru unii economisti un exemplu prin care Londra cauta sa isi spele pacatele in fata investitorilor.
Instanta l-a gasit vinovat pe Hayes de savarsirea a opt infractiuni de frauda prin manipularea dobanzii Libor din pozitia de trader al UBS si Citigroup, dar multi observatori se intreaba de ce niciun director de banca nu i-a impartasit soarta, arata portalul CNN Money.
Fara etica
Comportamentul lipsit de etica al bancherilor londonezi nu este o poveste noua. Mark Taylor, fost economist al Bancii Angliei, sustine ca sanctionarea persoanelor fizice trebuie sa se impuna in cultura serviciilor financiare din Marea Britanie.
"Comportamentul lipsit de etica a ramas nesupravegheat prea mult timp in Londra, iar acesta ar putea fi un prim pas catre restaurarea reputatiei sectorului bancar din oras", afirma profesorul Taylor.
Hayes a fost gasit vinovat de savarsirea faptelor intre 2006 si 2010, manipularea dobanzii Libor influentand la nivel global pretul a zeci de produse financiare valorand mii de miliarde de dolari.
In schimb, investigatiile derulate de Biroul de Mari Fraude din Marea Britanie au scos la iveala faptul ca 45 de angajati ai UBS, incluzand si persoane din conducerea bancii elvetiene, au actionat dupa aceeasi metoda intre 2001 si 2010.
Niciuna dintre... mai mult
Marti, 04 August 2015, ora 16:40