Agentia de evaluare financiara Standard and Poor's a revizuit in scadere ratingurile mai multor grupuri bancare din Italia citand temerile ca recesiunea cu care se confrunta a treia economie a zonei euro ar putea duce la pierderi masive pentru creditorii italieni, transmite Reuters.
Astfel, ratingul Monte dei Paschi di Siena SpA a fost retrogradat de la 'BBB' la 'BBB minus' dar banca inca beneficiaza de un calificativ investment grade (recomandat pentru investitii). Banca a anuntat un plan dur de restructurare dar este perceputa ca fiind cea mai slaba dintre principalele banci italiene, iar in iunie a fost fortata sa ceara ajutorul statului pentru a-si majora capitalul.
"Italia se confrunta cu o recesiune mai adanca si mai prelungita decat am estimat initial si apreciem ca este in crestere vulnerabilitatea bancilor italiene la riscurile legate de credite. In acest context, efectul combinat al problemelor legate de activele bancilor si reducerea rezervelor pentru acoperirea pierderilor face bancile mai vulnerabile la impactul unor pierderi mai ridicate, in special in eventualitatea deteriorarii suplimentare a valorii activelor", se arata in declaratia S&P.
Unione di Banche Italiane Scpa, a cincea mare banca din Italia, a fost retrogradata de la 'BBB plus' la 'BBB' dar banca inca beneficiaza de un calificativ investment grade (recomandat pentru investitii).
In schimb, Banca Carige SpA si-a pierdut calificativul investment grade (recomandat pentru investitii),... mai mult
Sambata, 04 August 2012, ora 10:37
Italia ar putea aproba o lege care sa ajute bancile sa-si majoreze capitalul prin vanzarea de obligatiuni catre guvern, deoarece Banca Monte dei Paschi di Siena SpA se pregateste sa obtina cel putin un miliard de euro folosind titluri de valoare, au declarat surse anonime pentru Bloomberg.
Ministrii ar putea adopta masura chiar astazi, la reuniunea guvernului de la Roma, au anuntat sursele. Legislatia va fi probabil similara cu cea adoptata in 2009 si care a permis bancilor sa emita asa numitele obligatiuni Tremonti, numite astfel dupa numele ministrului de finante din acea perioada, Giulio Tremonti.
Banca Monte dei Paschi di Siena SpA, care face parte din bancile europene care trebuie sa-si majoreze capitalul conform noilor cerinte ale autoritatilor de reglementare, are un deficit de capital de 3,3 miliarde de euro, conform datelor EBA (Autoritatea Bancara Europeana). De asemenea, banca trebuie sa achite ajutorul de stat de 1,9 miliarde de euro primit in 2009.
"Masura guvernului este clar destinata sprijinirii Banca Monte dei Paschi di Siena SpA. Nu cred ca alte banci au nevoie de aceste obligatiuni pentru a-si majora capitalul", a explicat Angelo Drusiani, de la Banca Albertini Syz & C. in Milano.
Luni, Federico Ghizzoni, seful UniCredit, cea mai mare banca din Italia dupa active, a dat asigurari ca nu exista temeri privind situatia lichiditatilor la UniCredit.
"Capitalizarea noastra este foarte buna deoarece, multumita operatiunii de majorare a... mai mult
Marti, 26 Iunie 2012, ora 17:45
Federico Ghizzoni, seful UniCredit, s-a pronuntat luni in favoarea unei uniuni bancare si a unei integrari fiscale mai stranse in zona euro, transmite Reuters.
"S-au facut progrese la nivel de stat. Acum avem nevoie ca aceste progrese sa se realizeze si la nivel european", a afirmat Ghizzoni intr-un interviu acordat publicatiei italiene La Repubblica.
"Grupul nostru este clar in favoarea supervizarii europene, a infiintarii unui mecanism de stabilitate de catre banci si a existentei unei asigurari europene pentru depozite, care ar putea include si asigurarea la nivel national", sustine seful UniCredit.
Þarile din zona euro care au participat recent la summitul G20 din Mexic s-au angajat sa lucreze in favoarea unei uniuni bancare, a anuntat presedintele mexican Felipe Calderon, care asigura presedintia acestui grup de tari bogate si emergente.
Realizarea uniunii bancare va fi discutata si la Consiliul European din 28-29 iunie, de la Bruxelles.
Federico Ghizzoni a dat asigurari ca nu exista temeri privind situatia lichiditatilor la UniCredit.
"Capitalizarea noastra este foarte buna deoarece, multumita operatiunii de majorare a capitalului, care ne-a facut cea mai capitalizata banca din Europa, suntem intr-o pozitie de varf pe pietele financiare", a afirmat seful UniCredit.
In primul trimestru, banca italiana, prezenta si in Romania, a raportat un profit net de 914 milioane de euro, dupa ce anul trecut a inregistrat pierderi de 9,2 miliarde de euro, din... mai mult
Luni, 25 Iunie 2012, ora 11:16
Bancile italiene se confrunta cu dificultati legate de majorarea capitalului deoarece turbulentele cauzate de criza datoriilor din Europa si de a treia recesiune a tarii din ultimii zece ani le forteaza sa-si majoreze provizioanele pentru creditele neperformante, se arata intr-o analiza a Bloomberg.
Creditele neperformante ale persoanelor fizice si juridice din Italia au totalizat 109 miliarde de euro (138 miliarde de dolari) in aprilie, o crestere de 15% fata de perioada similara din 2011, conform datelor publicate de Banca Centrala a Italiei.
Pierderile din deprecierea imprumuturilor, excluzand deprecierile de active, au urcat la 58 de miliarde de euro, de la 50 miliarde de euro. "Calitatea activelor si nivelul ridicat al creditelor neperformante sunt problemele majore cu care se confrunta bancile italiene, in special deoarece nivelul capitalului si generarea interna a capitalului nu furnizeaza suficient capital tampon. Economia este deja fragila si cu certitudine nu circula creditele", a explicat Francesca Tondi, analist al Morgan Stanley.
Economia Italiei se va contracta cu 1,45 anul acesta
Comisia Europeana a estimat ca economia Italiei ar urma sa inregistreze anul acesta un declin de 1,4%. Recesiunea reduce capacitatea de a achita credite a celor care s-au imprumutat la banci, fortand creditorii sa majoreze provizionele, ceea ce le scade profitabilitatea.
Conform analizei Morgan Stanley, bancile italiene ar putea avea nevoie de capital suplimentar de... mai mult
Miercuri, 20 Iunie 2012, ora 13:19
Guvernul italian s-a angajat marti sa majoreze TVA si sa propuna introducerea in Constitutie a unui amendament care sa prevada obligativitatea unui buget echilibrat, in timp ce sute de mii de oameni au protestat fata de planul initial de austeritate, anunta Mediafax.
Odata cu amplificarea presiunilor asupra obligatiunilor italiene, guvernul premierului Silvio Berlusconi a cedat cererilor de inasprire a masurilor care au rolul sa echilibreze bugetul pana in 2013.
Taxa pe Valoarea Adaugata (TVA), in prezent de 20%, va fi marita la 21% si o taxa speciala, de 3%, va fi impusa veniturilor de peste 500.000 de euro, potrivit unui comunicat al Guvernului.
Ministrii vor aproba introducerea in Constitutie a regulii de aur a bugetelor echilibrate si transferul activitatilor guvernamentale din provincie catre regiuni, pentru a simplifica administratiile locale.
Alte schimbari prevad cresterea varstei de pensionare a femeilor care lucreaza in sectorul privat, din 2014.
Guvernul va cere un vot de incredere pentru aprobarea in Senat a programului, miercuri, inaintea reuniunii de joi a consiliului guvernatorilor Bancii Centrale Europene (BCE), care a presat autoritatile de la Roma sa ia masuri.
Pentru ca programul sa fie adoptat trebuie sa fie aprobat si de camera inferioara a legislativului.
"Majorarea TVA si dorinta de a reforma sistemul de pensii vor contribui la calmarea pietelor", a declarat Fabio Fois, analist la Barclays Capital.
Costul imprumuturilor Italiei a crescut... mai mult
Marti, 06 Septembrie 2011, ora 20:34
Grupul bancar italian UniCredit a stabilit la 1,589 euro pretul unei actiuni in cadrul majorarii de capital de 4 miliarde euro, destinata sa-i imbunatateasca solvabilitatea, care ar urma sa se deruleze intre 11 si 29 ianuarie, in Italia si Germania, si intre 14 si 29 ianuarie in Polonia, informeaza NewsIn.
Grupul italian va emite in acest scop trei actiuni ordinare pentru fiecare 20 de titluri existente, cu un discont de 29%, potrivit Reuters.
UniCredit a subliniat ca, datorita majorarii de capital, rata capitalului propriu de baza (core tier-1) va creste la 8,39% de la 7,55% la finalul lui septembrie, care reprezinta una dintre cele mai scazute dintre bancile europene.
Potrivit unei surse, "toti actionarii principali ai UniCredit ar urma sa ia parte la majorarea de capital".
La Bursa, actiunea UniCredit avansase cu 2,03% la 2,38 euro, la 16:15, ora Romaniei, in timp ce indicele Dow Jones Stoxx al valorilor bancare castigase 0,54%
mai mult
Vineri, 08 Ianuarie 2010, ora 09:55