Oficialii italieni si reprezentanti ai Comisiei Europene (CE) au inceput discutiile pe tema imprumutului de stat pe care Italia vrea sa il acorde pentru doua banci din regiunea Veneto, aflate in situatie critica.
"Lucram strans cu Comisia", a recunoscut ministrul italian de Finante, Pier Carlo Padoan, referindu-se la solutiile pe care Italia rebuie sa le identifice cat mai rapid pentru Veneto Banca si Banca Popolare di Vicenza, anunta Bloomberg.
Conform presei din peninsula, terrmenul pentru gasirea unei solutii este fixat pentru sfarsitul saptamanii viitoare, dar raspunsul dat de oficialii europeni la solicitarile de pana acum ale Romei arata ca imprumutul de stat ar putea fi nefezabil.
O alta varianta ar fi vanzarea activelor performante catre banca Intesa Sanpaolo, in vreme ce creditele neperformante ar urma sa fie vandute separat.
Pe de alta parte, guvernul italian insisata pentru acordarea unui imprumut de stat de 6,4 miliarde euro, destinat recapitalizarii bancilor, dar aceasta optiune este conditionata de capitalizarea proprie a bancilor de 1,2 miliarde euro, lucru pe care acestea nu au reusit sa il puna pana acum in practica.
Saptamana trecuta, guvernul a angahjat o serie de experti ai Rotschild pentru a iesi din aceasta dilema, iar reprezentantii Trezoreriei au incercat sa convinga alte banci mari din tara sa contribuie la redresarea bancilor aflate in prag de colaps.
Un semnal pozitiv a venit de la Unicredit, dar conducerea bancii a soliciat ca... mai mult
Marti, 20 Iunie 2017, ora 09:03
Pentru ca cei aproape un milion de romani care muncesc in Italia au venituri mai mari decat minimul pe economie din tara noastra, bancile de acasa au pregtit oferte personalizate pentru acestia. In lupta au intrat, deocamdata, Banca Transilvania si Intesa Sanpaolo Bank Romania.
Estimarile efectuate la nivel european arata ca numarul romanilor care au ales sa migreze pentru locuri de munca a crescut. Aproximativ 2,1 milioane de romani lucreaza in alte state membre ale Uniunii Europene, conform proiectului Strategiei Nationale pentru Ocuparea Fortei de Munca 2013 - 2020.
Principalele state de destinatie ale romanilor plecati sa lucreze in strainatate sunt Italia - 890.000 persoane, Spania - 825.000 persoane si Germania - 110.000 persoane.
Diferenta de 275.000 de romani lucreaza in tari precum Austria, Belgia, Danemarca, Finlanda, Franta, Grecia, Irlanda, Luxemburg, Olanda, Portugalia, Suedia si Marea Britanie.
Numarul romanilor care au migrat pentru munca a crescut semnificativ dupa aderarea la Uniunea Europeana.
Deocamdata atentia bancilor s-a indrepat spre cei care muncesc in Italia, tara aflata pe primul loc in topul celor "ocupate" de romani.
Intesa lanseza un credit imobiliar
Intesa Sanpaolo Bank Romania intentioneaza sa lanseze un credit imobiliar destinat romanilor care lucreaza in Italia, dar vor sa cumpere o locuinta in Romania.
Produsul este in faza de pre-testare si va fi lansat in cadrul unui proiect pilot in cadrul unor sucursale ale... mai mult
Marti, 22 Octombrie 2013, ora 16:51
Bancile din Spania, Italia si Portugalia ar putea inregistra in urmatorii doi ani pierderi de 250 miliarde de euro din portofoliile de credite acordate companiilor, a avertizat, miercuri, Fondul Monetar International (FMI).
Aproximativ 20% din soldul total al creditelor corporate risca sa intre in default in cele trei tari, pentru care Fondul prognozeaza in acest an recesiune economica, potrivit raportului semestrial al FMI referitor la stabilitatea financiara mondiala, informeaza Bloomberg.
Astfel, bancile din Spania s-ar confrunta cu pierderi 104 miliarde de dolari, suma acoperita de priovizioanele existente. Pentru Italia, pierderile s-ar ridica la 125 miliarde de euro, cu 53 miliarde de euro peste nivelul provizionat, in timp ce in cazul Portugaliei institutiile de credit ar avea pierderi de 20 de miliarde de euro, cu 8 miliarde de euro neacoperite de provizioane.
Profitul operational ar urma, totusi, sa acopere pierderile
Sectoarele bancare din cele doua tari vor putea insa suporta costurile din profiturile operationale, fara sa fie nevoite sa foloseasca rezervele de capital, estimeaza FMI.
"Unele banci din economiile cu probleme ar putea fi nevoite sa creasca in continuare provizioanele pentru a face fata posibilei deteriorari a calitatii activelor detinute, ceea ce ar putea utiliza o mare parte din profiturile bancilor", se arata in raport.
Fondul a folosit concluziile raportului pentru a cere Bancii Centrale Europene sa fie atenta la creditele... mai mult
Joi, 10 Octombrie 2013, ora 08:29
Grupul bancar italian Banco Popolare si cel ungar MagNet Hungarian Community Bank au semnat marti un acord referitor la transferul tuturor actiunilor Banco Popolare Hungary, divizia din Ungaria a bancii italiene, catre MagNet.
Tranzactia depinde de obtinerea aprobarilor necesare din partea autoritatilor de supervizare, a precizat Banco Popolare, informeaza portofolio.hu.
"In conformitate cu strategia Banco Popolare Group, aceasta tranzactie ne permite sa ne concentram pe operatiunile de pe piata bancara italiana", se arata intr-un comunicat de presa al bancii.
Pretul tranzactiei, 500.000 de euro, va fi platit in numerar si nu va avea un impact semnificativ asupra rezultatelor financiare ale Banco Popolare.
BP Hungary a fost achizitionata de Banco Popolare in 2007 si la finele lui 2012 avea active totale in valoare de 133 milioane de euro si o structura operativa formata din 10 sucursale si aproximativ 145 de angajati.
Si cea mai mare banca italiana, Intesa Sanpaolo, a anuntat luna trecuta ca ar putea sa-si reduca prezenta in Ungaria considerand ca tara vecina a devenit un "cosmar" pentru industria bancara. Bancile straine care activeaza pe piata din Ungaria se confrunta cu cea mai mare taxa bancara din Europa, un program anterior de reducere a poverii creditelor ipotecare in valuta si cresterea creditelor neperformante.
Luna trecuta, premierul Viktor Orban a declarat ca obiectivul guvernului de la Budapesta este sa creasca controlul investitorilor ungari... mai mult
Marti, 02 Aprilie 2013, ora 14:14
Lipsa de lichiditate din sistemul financiar va continua sa ridice costul creditelor, dar va mentine dobanzi mari si la depozite inclusiv in 2013, estimeaza bancherii.
Chiar daca in ultimele saptamani, cateva banci locale, precum Volksbank, OTP Bank sau CEC Bank au anuntat promotii la imprumuturile pentru consum, pe termen lung, instabilitatea economica si politica va afecta clientii bancilor.
"Nu cred ca se va rezolva problema lichiditatii anul acesta. In cel mai bun caz, vom vedea imbunatatiri incepand cu cel de-al doilea semestru din 2013, daca vom demonstra ca suntem capabili sa crestem intr-un ritm mai rapid. Trebuie sa convingem pe plan extern ca ne-am facut temele si ca suntem seriosi, ca riscurile sunt compensate de randamentele platite", a declarat pentru Business24, Melania Hancila, economist-sef, Volksbank.
Reluarea finantarii externe
Lipsa de bani din sistemul financiar din Romania este cauzata in principal de posibilitatile tot mai reduse ale bancilor de a se imprumuta de pe plan extern.
Bancile grecesti se confrunta cu probleme de credibilitate, care au condus la retrageri masive de capital in Grecia. Astfel, valoarea depozitelor a ajuns, in aceasta vara, la cel mai redus nivel din ultimii sase ani. In aceste conditii, subsidiarele din Romania sunt nevoite sa isi gaseasca alte surse de finantare, decat in mod traditional.
De asemenea, banca centrala a Austriei a impus institutiilor financiare austriece, prezente inclusiv in Romania, sa... mai mult
Luni, 08 Octombrie 2012, ora 15:23
Agentia de evaluare financiara Standard and Poor's a revizuit in scadere ratingurile mai multor grupuri bancare din Italia citand temerile ca recesiunea cu care se confrunta a treia economie a zonei euro ar putea duce la pierderi masive pentru creditorii italieni, transmite Reuters.
Astfel, ratingul Monte dei Paschi di Siena SpA a fost retrogradat de la 'BBB' la 'BBB minus' dar banca inca beneficiaza de un calificativ investment grade (recomandat pentru investitii). Banca a anuntat un plan dur de restructurare dar este perceputa ca fiind cea mai slaba dintre principalele banci italiene, iar in iunie a fost fortata sa ceara ajutorul statului pentru a-si majora capitalul.
"Italia se confrunta cu o recesiune mai adanca si mai prelungita decat am estimat initial si apreciem ca este in crestere vulnerabilitatea bancilor italiene la riscurile legate de credite. In acest context, efectul combinat al problemelor legate de activele bancilor si reducerea rezervelor pentru acoperirea pierderilor face bancile mai vulnerabile la impactul unor pierderi mai ridicate, in special in eventualitatea deteriorarii suplimentare a valorii activelor", se arata in declaratia S&P.
Unione di Banche Italiane Scpa, a cincea mare banca din Italia, a fost retrogradata de la 'BBB plus' la 'BBB' dar banca inca beneficiaza de un calificativ investment grade (recomandat pentru investitii).
In schimb, Banca Carige SpA si-a pierdut calificativul investment grade (recomandat pentru investitii),... mai mult
Sambata, 04 August 2012, ora 10:37
Bancile italiene se confrunta cu dificultati legate de majorarea capitalului deoarece turbulentele cauzate de criza datoriilor din Europa si de a treia recesiune a tarii din ultimii zece ani le forteaza sa-si majoreze provizioanele pentru creditele neperformante, se arata intr-o analiza a Bloomberg.
Creditele neperformante ale persoanelor fizice si juridice din Italia au totalizat 109 miliarde de euro (138 miliarde de dolari) in aprilie, o crestere de 15% fata de perioada similara din 2011, conform datelor publicate de Banca Centrala a Italiei.
Pierderile din deprecierea imprumuturilor, excluzand deprecierile de active, au urcat la 58 de miliarde de euro, de la 50 miliarde de euro. "Calitatea activelor si nivelul ridicat al creditelor neperformante sunt problemele majore cu care se confrunta bancile italiene, in special deoarece nivelul capitalului si generarea interna a capitalului nu furnizeaza suficient capital tampon. Economia este deja fragila si cu certitudine nu circula creditele", a explicat Francesca Tondi, analist al Morgan Stanley.
Economia Italiei se va contracta cu 1,45 anul acesta
Comisia Europeana a estimat ca economia Italiei ar urma sa inregistreze anul acesta un declin de 1,4%. Recesiunea reduce capacitatea de a achita credite a celor care s-au imprumutat la banci, fortand creditorii sa majoreze provizionele, ceea ce le scade profitabilitatea.
Conform analizei Morgan Stanley, bancile italiene ar putea avea nevoie de capital suplimentar de... mai mult
Miercuri, 20 Iunie 2012, ora 13:19
Agentia de evaluare financiara Moody's Investors Service a anuntat luni ca a coborat, cu una pana la patru trepte, ratingurile a 26 de banci italiene, actiunea afectand inclusiv primele doua mari banci din pensinsula UniCredit si Intesa Sanpaolo.
In plus, Moody's a subliniat ca perspectiva asociata este una 'negativa', ceea ce inseamna ca noi retrogradari sunt posibile.
Ratingul UniCredit, cea mai mare banca din Italia, a fost coborat cu o treapta pana la 'A3', la fel ca si ratingul Intesa Sanpaolo, a doua mare banca italiana. In schimb, pentru Banca Monte dei Paschi di Siena (BMDP), a treia mare banca italiana, ratingul a fost redus cu doua trepte pana la 'Baa3'.
In total, Moody's a coborat cu o treapta ratingurile pentru datoriile si depozitele a 10 banci italiene, cu doua trepte pentru alte opt banci, cu trei trepte pentru alte sase banci si cu patru trepte pentru doua banci.
Moody's a explicat ca decizia sa reflecta situatia slaba a economiei italiene. 'In prezent, ratingurile bancilor italiene sunt unele din cele mai scazute din randul statelor europene avansate, reflectand vulnerabilitatea acestor banci la contextul economic nefavorabil din Italia si Europa', a explicat Moody's intr-un comunicat.
Agentia a explicat ca Italia a revenit in recesiune la inceputul lui 2012 si nu exista semne clare de revenire. In plus, masurile de austeritate ale guvernului de la Roma precum si alte reforme au redus cererea economica pe termen scurt si au provocat o noua... mai mult
Marti, 15 Mai 2012, ora 09:31
Bancile au redus creditarea in unele state din Europa Centrala si de Est, in trimestrul trei din 2011, si au micsorat substantial creditele acordate economiilor din zona euro care se confrunta cu probleme, se arata intr-un articol aparut in "Wall Street Journal" (WSJ).
Conform datelor publicate de Banca Reglementelor Internationale (BIS), bancile au redus creditarea catre Romania cu 2,1 miliarde de dolari, catre Polonia cu 12 miliarde de dolari, catre Bulgaria cu 1,2 miliarde de dolari si catre Ungaria cu 5,5 miliarde de dolari.
Aceste cifre, considera WSJ, vor confirma temerile exprimate de institutiile financiare internationale si guvernele din Europa Centrala si de Est privind impactul crizei din zona euro asupra cresterii in regiune.
Sistemele bancare din Europa emergenta, dominate de subsidiarele bancilor din Vest
In multe state din Europa emergenta sistemele bancare sunt dominate de subsidiarele bancilor din Europa Occidentala, care acum se confrunta cu pierderi mari din cauza obligatiunilor guvernelor din zona euro pe care le detin si obtin cu dificultate finantare de la investitori.
De asemenea, trebuie sa indeplineasca cerinte mai dure privind capitalul pana in iunie, pentru care vor reduce creditarea si vor vinde noi actiuni. Luna trecuta, Autoritatea Bancara Europeana a cerut bancilor europene sa-si consolideze capitalul pentru a putea face fata mai bine pierderilor care ar putea aparea de pe urma obligatiunilor guvernamentale.
Pana la finele... mai mult
Vineri, 27 Ianuarie 2012, ora 17:08